Cowboy spelletjes: De beste Wilde Westen spelletjes voor kinderen

[knop]Zoeken naar bijpassende cowboy decoratie[/knop] Kinderen houden van gelegenheden waarbij ze zich kunnen verkleden. Dankbare gelegenheden zijn de volgende kinderverjaardag of zelfs het motto feest op de kleuterschool. Maar zodat niet alleen de vermomming klopt, …

Cowboy spelletjes: De beste Wilde Westen spelletjes voor kinderen

Cowboy-Spiele
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Kinderopvang
 6. »
 7. Festiviteiten in de kleuterschool
 8. »
 9. Cowboy spelletjes: De beste Wilde Westen spelletjes voor kinderen
Vanaf welke leeftijd zijn cowboyspellen geschikt?

Cowboyspellen inspireren kinderen op (bijna) elke leeftijd. Het thema Wilde Westen is ook perfect voor een verjaardagsfeestje.

Zijn cowboyspellen ook geschikt voor binnen?

Veel cowboyspellen spelen zich buiten af, maar kunnen bij voldoende ruimte ook prima naar binnen verplaatst worden.

Welke cowboyspellen zijn er?

Met een beetje fantasie kunnen veel kinderspelletjes worden omgetoverd tot cowboyspelletjes die passen bij het thema van het feest. Wat dacht je van tikkertje in cowboystijl?

[knop]Zoeken naar bijpassende cowboy decoratie[/knop]

Kinderen houden van gelegenheden waarbij ze zich kunnen verkleden. Dankbare gelegenheden zijn de volgende kinderverjaardag of zelfs het motto feest op de kleuterschool.

Maar zodat niet alleen de vermomming klopt, maar de kleintjes zich ook echt in het Wilde Westen wanen, gebruik dan onze cowboyspelletjes als inspiratie.

1. cowboy spelletjes voor buiten – hoe maak je het feest tot een succes

als Cowboy verkleideter kleiner Junge steht in einem Feld
Het thema Wilde Westen inspireert kinderen van verschillende leeftijdsgroepen.

Cowboys en indianen spelen is voor de meeste kinderen erg leuk. Ingebed in een verhaaltje kun je een speurtocht of een schattenjacht organiseren als hoofdactiviteit op de verjaardag of het motto-feestje in de kleuterschool.

Je hebt veel mogelijkheden met dit kleine avontuur. Zorg er bij jonge kinderen echter vooral voor dat je ideeën niet te moeilijk zijn en probeer ze daarom van tevoren uit.

Bijna alle cowboyspelletjes voor buiten kunnen met kleine aanpassingen ook binnen worden uitgevoerd, als het nodig wordt het feestje binnen de kleuterschool of bij u thuis te houden.

Tip: Met de juiste decoraties kan uw woonkamer, tuin of kinderkamer in een handomdraai worden omgetoverd tot een Wild West landschap.

1.1 Riskant kampvuur – gewoon niet verbranden

Kinder sitzen am Lagerfeuer
Bij een echt kampvuur hoort de juiste sfeer.

Maak je geen zorgen, er is geen gevaar om daadwerkelijk te verbranden in dit spel. Een oude autoband, een hoelahoep of een touw in een cirkel symboliseren het kampvuur waar alle kinderen op het feest omheen dansen.
Voor grotere groepen mag de cirkel niet te klein zijn, dus is een touw het meest geschikt.

Alle kinderen houden elkaars hand vast en vormen zo een grote cirkel. Het doel van het spel is te bewegen op het ritme van de muziek en tegelijkertijd te proberen een teamgenoot in de cirkel (het kampvuur) te krijgen door behendig van richting te veranderen.

Wie in het kampvuur stapt, wordt geëlimineerd totdat er aan het eind slechts één van de cowboys of één van de cowgirls overblijft.

Tip: Voor de iets oudere kinderen is het ook iets gevaarlijker in die zin dat iedereen als moedproef over een (klein) echt kampvuur moet springen.
Zorg er wel voor dat de kleding voldoende bescherming biedt en dat er altijd een emmer water klaarstaat.

1.2 Paardrijden en paarden vangen

Karl May Festival:

Wie een reis naar het Wilde Westen plant, kan in Elspe de avonturen van Winnetou beleven en de kinderen krijgen de kans om een echte saloon te zien of zich aan een rodeo te wagen.
Meer informatie vindt u hier.

In het Wilde Westen spelen niet alleen cowboys en indianen een belangrijke rol, maar vooral paarden. In het eerste spel kies je twee cowboys die de taak hebben om alle andere kinderen (de paarden) te vangen.
Of je kiest twee sheriffs die de bandieten weer moeten vangen.

Naast het eenvoudige vangspel kunt u ook een kleine paardenrace organiseren waarbij de kinderen in teams van twee (een paard en een ruiter) tegen elkaar strijden. De bedoeling is om samen (op elkaars rug) zo snel mogelijk een bepaalde afstand af te leggen.

Het wordt wat ingewikkelder als je van het paardenvangspel een samenwerkingsspel maakt waarbij het de bedoeling is om een groep kinderen (paarden) naar de stal te brengen.
Hier moeten verschillende kinderen samenwerken zodat geen enkel kind kan ontsnappen. Het doel is om de groep paarden in een bepaalde richting te leiden. Ondertussen moet de groep paarden proberen zich zo ver mogelijk te verspreiden.

Daarna worden de groepen verwisseld. De snelste groep wint het spel.

1.3 Een blind paard leiden

kleiner als Cowboy verkleideter Junge steht neben einem Pony
Je kunt natuurlijk ook een uitstapje maken om kinderen kennis te laten maken met echte pony’s.

Voor dit cowboyspel moeten de kinderen elkaar vertrouwen. Het is daarom bijzonder geschikt om vertrouwen op te bouwen of kinderen die elkaar al kennen dichter bij elkaar te brengen.

Het spel wordt gespeeld in teams van twee. Eén kind is de cowboy of cowgirl, terwijl het andere kind een blind paard symboliseert.

Maak nu een harnas vast zodat de cowboy het paard naar links en rechts kan sturen. Een touw over de armen dient hetzelfde doel.

Het kind vooraan is geblinddoekt zodat het kind achteraan de taak heeft hem veilig door een klein parcours te leiden zonder met elkaar te praten.

Hoe ouder de kinderen zijn, hoe meer obstakels je kunt inbouwen. Bijvoorbeeld een wip, een balkje om te balanceren of zelfs een zigzagparcours zijn geschikt. Het snelste team wint het vertrouwensspel.

1.4. hoefijzers gooien – precisie is hier belangrijk

Vater und Sohn beim Hufeisen werfen
Hoefijzers gooien is niet alleen iets voor kleine kinderen.

Haal van tevoren een paar echte hoefijzers zodat je in stijl cowboyspelletjes kunt spelen. Klop nu een kleine tak in de grond of zet een mand neer om het doelwit te vormen.
Natuurlijk is er niets tegen de kindercowboyhoed als alternatief middel om te gooien.

Vanaf de startlijn heeft elk kind de taak het doel te raken met zijn hoefijzer.

Het beste is te beginnen met drie tot vijf pogingen voor elk kind en de moeilijkheidsgraad geleidelijk op te voeren, zodat zelfs tamelijk zwakke werpers een klein gevoel van prestatie hebben.

Tip: U kunt nog veel meer behendigheidsspelletjes voor kinderen vinden in onze aparte tekst.

2. cowboyspelletjes voor binnen – deze ideeën zijn geschikt voor slecht weer

Helaas werkt het weer in onze streken niet altijd mee, zodat je soms gedwongen bent om de cowboyspelletjes die eigenlijk voor buiten gepland waren, naar binnen te verplaatsen.

Met een kleine strobaal als zitplaats, een hobbelpaard in de hoek, een paar hoefijzers op tafel en wat papieren borden in Wild West-stijl kun je ook binnenshuis het gevoel creëren dat je in het Wilde Westen bent.

2.1 In de goudkoorts

Kind hält eine Schale zum Goldschürfen in den Händen
Je kunt ook goud paneren in een kleine tuinvijver of een pierenbadje.

Voor dit spel heb je veel kleine kiezels nodig die goudkleurig zijn. Die kun je kant-en-klaar kopen of zelf maken door wat gewone steentjes met goudverf te bespuiten.
Zorg ervoor dat je alleen buiten met kleurspray werkt.

Je hebt ook een zak speelzand nodig, evenals twee grote waskommen, twee kleine bakken en twee zeven.

Verstop nu de goudstenen in de respectievelijke waskommen en bedek ze met voldoende zand. De kinderen, die een rechtstreeks duel aangaan, hebben de taak om binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk goudstenen te vinden door het zand te zeven.

2.2 De mini-schattenjacht

eine Schatztruhe steht auf einem Tisch
Verstop de schat goed.

Niet alleen in grote ruimtes kunnen aanwijzingen voor een kleine schat verborgen worden. Ook in een flat zijn er genoeg mogelijkheden om kinderen de weg naar een schat te wijzen.

Markeer verschillende punten in uw huis met aanwijzingen naar de schat. Bij elk tussenstation kunnen minispelletjes of kleine raadsels worden opgenomen.

Je kunt bijvoorbeeld alleen verder als je een paar knopen losmaakt om bij de opdracht in een fles te komen.

Veel taken kunnen worden gekoppeld aan de omgeving in die zin dat de kinderen bepaalde dingen in de ruimte moeten zoeken of tellen om de taak op te lossen.

Hier volgen enkele korte ideeën voor mogelijke taken:

 • Op hoeveel graden moet een handdoek gewassen worden?
 • Hoe vaak gaat het wijzertje op de klok volledig rond van 11:55 tot 16:45?
 • Wanneer bloeien de krokussen?
 • Hoe heet een kind in een bepaald boek?

Vergeet niet enkele aanwijzingen te geven door een boek bij de hand te houden of de blik van de kinderen op het etiket van een handdoek te richten.

3. bijpassende cowboydecoratie

No products found.

Gerelateerde berichten