De oorsprong van het feest ligt in de voorchristelijke tijd. Het doel was om de goden te bedanken voor de oogst.
Naast de festiviteiten, knabbels en dansen mag het leereffect niet worden verwaarloosd. Er zijn verschillende onderwerpen die je via activiteiten aan de kinderen kunt introduceren.
Er zijn veel ideeën voor knutselwerkjes en spelletjes in verband met de herfst. We hebben er hier enkele samengevat die speciaal geschikt zijn voor het oogstfeest.
Thanksgiving is een christelijk feest dat elk jaar in oktober wordt gevierd. Inmiddels heeft bijna elke kleuterschool een overeenkomstige viering. Maar waar gaat deze dag eigenlijk over en wat kunnen de kinderen leren?
In onze gids leggen we uit wat het oogstfeest inhoudt en hoe je deze dag op de kleuterschool kunt organiseren. Je krijgt ook een beetje inzicht in de oorsprong van het festival.
[button]Verdere gidsen over herfstfeesten in de crèche[/button]
Inhoudsopgave
1. de oorsprong van het oogstfeest ligt in voorchristelijke tijden
Het oogstfeest is een christelijk feest, dat al in voorchristelijke tijden werd gevierd. Het is dan ook een van de oudste religieuze gebruiken in Duitsland. Het feest zoals wij het nu kennen bestaat al sinds ongeveer de 3e eeuw na Christus.
Het feest was aanvankelijk gericht op het bedanken van alle goden die de mensen in verband brachten met de opbrengst van de oogst. De meeste mensen werkten in die tijd als boer, dus de overvloed van de oogst bepaalde of je de koude wintermaanden kon overleven.
Thanksgiving
Thanksgiving is een oogstfeest dat in de VS en Canada wordt gevierd. Het verschilt echter sterk van de Europese viering. Traditioneel eet men een gevulde kalkoen op deze familiefeestdag.
Vroeger ging het feest gepaard met veel offers. Zo hoopte men de gunst van de goden te winnen. Vervolgens werd het oogstfeest gevierd, waarbij het geoogste voedsel gezamenlijk werd opgegeten.
Er was echter geen uniforme datum voor dit feest, omdat de tijden voor de oogsten door de verschillende klimaatzones sterk uiteenliepen. Pas in 1972 werden de katholieken het eens over een algemene datum. Het oogstfeest vindt dus altijd plaats op de eerste zondag van oktober.
Vele jaren geleden begon het feest met een plechtige kerkdienst. Ook nu nog brengen mensen graan of fruit mee, dat op het altaar wordt gelegd en daarna gezegend.
Hoewel er een algemene datum is vastgesteld, hoeven individuele gemeenten zich daar niet noodzakelijkerwijs aan te houden.
2 Dankzegging in de kleuterschool – wat de kleintjes ervan kunnen leren
Sinds de landbouw niet meer centraal staat in ons maatschappelijk leven, wordt het oogstfeest steeds minder belangrijk. Nog maar weinig kinderen zijn vertrouwd met het zelf oogsten van fruit of groenten. In plaats daarvan is het gebruikelijk geworden om al het voedsel in de supermarkt te kopen.
Hoewel Thanksgiving een christelijke feestdag is, ligt de nadruk tegenwoordig op het ontdekken van de natuur en planten. Het is dus mogelijk om kinderen tijdens dit feest te leren over gezonde voeding. Kinderen moeten leren waar voedsel vandaan komt, hoe het wordt verbouwd en vervolgens geoogst.
Het festival kan de volgende doelen nastreven:
- de betekenis en oorsprong van het feest begrijpen
- het beschikbare voedsel leren waarderen
- tradities en religieuze waarden bijbrengen
- leren over de natuur en de plantenwereld
- leren over voedselproductie
- leren over regionale producten
Inveel kerkelijke kleuterscholen begint het oogstfeest meestal met een kinderdienst. Voedsel wordt decoratief rond het altaar geplaatst en er worden dankliedjes gezongen. Daarna volgen kleine excursies, spelletjes of schilder- en knutselactiviteiten. In veel instellingen is het ook gebruikelijk dat de opvoeders de kinderen bij de voorbereidingen betrekken.
https://www.youtube.com/watch?v=FxN-5LWIqU0
3. aardappels rooien en de natuur beleven
In winkels en supermarkten zijn veel groenten en fruit nu het hele jaar door verkrijgbaar. Daarom weten de meeste kinderen bijvoorbeeld niet welke vruchten in onze regio groeien en wanneer ze geoogst kunnen worden.
Het oogsten van hun eigen graan, aardappelen of appels is daarom een bijzondere ervaring. Met een kleine excursie naar de plaatselijke velden kun je kinderen ongelooflijk veel plezier bezorgen. De beste manier om dit te doen is om een boer in je omgeving te vragen of je een paar uur lang met de kinderen aardappels of andere groenten of fruit mag oogsten. Een andere optie is een wandeling langs graanvelden of boomgaarden.
Let op: In principe mag fruit niet zomaar van de boom geplukt worden, want het behoort altijd toe aan de eigenaar van de grond. Diefstal van voorwerpen van geringe waarde is geregeld in § 248a StGB.
Natuurlijk mogen de kinderen dan het geoogste voedsel verwerken. Sommige instellingen hebben zelfs hun eigen groente- of fruitbedden die in de herfst geoogst kunnen worden. Van de ingrediënten kunnen veel lekkernijen worden gekookt, zoals een groentesoep of een verse fruitsalade. Van granen kan bijvoorbeeld ook meel worden gemaakt, waarmee vervolgens heerlijk brood of broodjes kunnen worden gebakken.
In sommige kinderdagverblijven doen de leerkrachten ook projectwerk rond het hele thema natuur en oogst. Via verschillende stations leren de kinderen hoe voedsel wordt verbouwd, welke voorwaarden daarvoor nodig zijn en hoe de oogst plaatsvindt. In dit verband is het ook nuttig om de kinderen te leren dat niet in alle landen van de wereld voldoende voedsel beschikbaar is.
4. creatieve spelletjes en verhalen rond het oogstfeest
Hetoogstfeest is ook een goede gelegenheid om versieringen te maken om de kleuterkamers op te fleuren. Zowel voor de kleintjes als voor de volwassenen is het maken van versieringen een groot plezier.
Denadruk van het festival ligt vooral op het voedsel dat in Duitsland in de herfst oogstrijp is. Daartoe behoren appels, pompoenen en aardappelen. Gebruik daarom ook deze motieven en de bijbehorende kleuren bij het knutselen en schilderen.
Hieronder vindt u enkele knutselideeën die u tijdens de herfst met de kinderen kunt doen:
- Maak 3D fruit en groenten (peren, appels, pompoenen, kweeperen, tomaten).
- Geef groente- of fruitkleurplaten om in te kleuren
- Maak stempels met appels of aardappelen
- Maak oogstkronen van granen
- Maak fruit- en groentemanden van karton of hout
Bijeen geslaagd oogstfeest op de kleuterschool horen natuurlijk ook spelletjes. Dit kan een vingerspel of een bewegingsspel zijn. Bijzonder populair is bijvoorbeeld de aardappelrace. Het wordt als volgt uitgevoerd:
Vorm eerst twee teams. Ze stellen zich naast elkaar op met een lege mand. Plaats op enige afstand nog twee manden met aardappelen. Het aantal aardappelen moet overeenkomen met het aantal teamleden. Zodra het startsignaal klinkt, rent één kind per team om met een lepel een aardappel van de ene mand naar de andere te dragen. Daarna is de volgende speler aan de beurt. Wie onderweg de aardappel verliest, moet weer van voren af aan beginnen. Het team dat het snelst alle aardappelen van de ene mand naar de andere krijgt, wint.
Tip: Oefen met de kinderen een dansje dat u op het feest kunt opvoeren. U kunt de kinderen laten beslissen over de danspassen en de muziek.
Om de bedoeling van het oogstfeest dichter bij de kinderen te brengen, zijn er ook enkele verhalen die u de kinderen kunt voorlezen of vertellen. Hier vindt u veel hulpmiddelen die u kunt gebruiken bij het thema Thanksgiving in de kleuterklas.
5. verdere gidsen over herfstfeesten in de kleuterschool
No products found.
No products found.
No products found.