De meeste peuterspeelzalen zijn bedoeld voor kinderen van één tot drie jaar.
Maak voor besloten kruip- of speelgroepen vanaf het begin duidelijke afspraken om problemen te voorkomen.
Via een speelgroep leert uw kind al vroeg andere kinderen kennen. In een kleine en veilige omgeving kunnen sociale contacten worden gelegd en leuke projecten worden uitgevoerd.
Ouderschapsverlof is voor veel moeders en vaders iets heel bijzonders. In het begin is het meestal behoorlijk stressvol en zijn er maar weinig vrije momenten. Maar zodra het wat rustiger wordt en de partner misschien weer aan het werk gaat, slaatde verveling toe.
Een speelgroep is een manier om in contact te komen met andere ouders en kinderen. Maar wat is een peuterspeelzaal? Wat zijn de vereisten voor het openen van een eigen peuterspeelzaal?
In onze gids geven wij u uitgebreide informatie over deze onderwerpen. U vindt antwoorden over de leeftijd waarop een peuterspeelzaal zinvol is en welke afspraken u moet maken. Daarnaast leggen we uit hoe u een ouder-kind speelgroep bij u in de buurt kunt vinden.
[button]Diverse speelideeën voor kleine groepen[/button]
Inhoudsopgave
1. wat maakt een speelgroep voor kinderen
Ouders en kinderen ontmoeten elkaar in een speelgroep. De volwassenen zijn meestal geïnteresseerd in het uitwisselen van ideeën met elkaar. De informele bijeenkomsten bieden uw kind de gelegenheid om met andere kinderen in contact te komen.
Speelzalen voor jonge kinderen zijn bijzonder populair. In sommige plaatsen stelt de gemeente of de kerk faciliteiten ter beschikking waar ouders en kinderen elkaar kunnen ontmoeten. Meestal wordt daar wel een kleine vergoeding voor gevraagd. De kosten van de peuterspeelzaal bedragen zelden meer dan tien euro per maand.
De bijeenkomsten van een openbare of particuliere speelgroep vinden vaak één of twee keer per week plaats. De tijden staan vast, zodat iedereen zich kan oriënteren en zijn tijd daarop kan indelen.
Er zijn verschillende manieren om ze te organiseren. Soms brengen slechts twee volwassenen tijd door met de kinderen, terwijl de rest van de groep over andere dingen kan praten. Vooral in kleinere groepen is het gebruikelijker dat alle deelnemers samen tijd doorbrengen met de kinderen.
De duur van de speelgroep is meestal beperkt tot ongeveer twee uur. Vooral jongere kinderen moeten in het begin niet te lang in de nieuwe omgeving blijven.
Als uw kind nog niet in een kinderdagverblijf zit of naar de kleuterschool gaat, is het contact met kinderen van dezelfde leeftijd vaak zeer beperkt.
Zo biedt u uw kroost de kans om zijn eerste sociale contacten te leggen en niet alleen aan volwassenen te wennen.
2. Zoek een peuterspeelzaal in de buurt
In veel steden, dorpen en gemeenten zijn er veel openbare groepen waarbij je je kunt aansluiten. Meestal worden deze gerund door de kerk, een centrum voor gezinsvoorlichting of de gemeente. Daarnaast hebben veel sportclubs speciale ouder-kindgroepen. Ook zijn er Montessori-speelgroepen waar kinderen met een handicap samen met andere kinderen spelen en leren. Afhankelijk van hoeveel verschillende groepen er zijn, worden speelgroepen ingedeeld naar leeftijd.
Publieke groepen hebben voor- en nadelen:
- Je hoeft niet zoveel af te stemmen met andere ouders.
- Dankzij een officiële leiding zijn bepaalde basisregels en termijnen vooraf vastgelegd.
- Er is minder ruimte voor individuele coördinatie.
- De data liggen vast en worden indien nodig niet aangepast aan uw behoeften.
Speciaal voor vaders:
Op sommige plaatsen komen groepen vaders en kinderen ook in het weekend bij elkaar als er doordeweeks te weinig tijd is.
Naast de mogelijkheid om zich aan te sluiten bij een openbare speelgroep, is het gebruikelijk dat ouders een eigen speelgroep beginnen. Als u al enkele ouders in de buurt kent, praat dan met hen om te weten te komen of een dergelijke groep ook bij u in de buurt bijeenkomt. Als de andere deelnemers akkoord gaan, kunt u zich zo in de kring integreren.
Vooral in stadscentra, waar je niet al je buren kent, is er de mogelijkheid om via personeelsadvertenties naar speelgroepen te zoeken.
3. begin je eigen speelgroep
Je zou graag een groep hebben die jouw interesses deelt, maar er bestaat er nog geen? Het staat je natuurlijk vrij om zelf een speelgroep op te richten. Het beste is om de kennissen met wie je een groep zou willen hebben direct te benaderen.
Wel moet vanaf het begin duidelijk zijn wat het doel is. Daarom kun je het beste enkele basisregels afspreken. Zo kunnen eventuele misverstanden in een vroeg stadium worden voorkomen.
Als je een speelgroep wilt beginnen, houd dan de volgende punten in gedachten:
- Spreek vaste tijden af, zodat iedereen zijn tijd daarop kan indelen. Laat u leiden door uw wensen en die van de andere groepsleden. In het algemeen is het zinvol om één of twee keer per week samen te komen. Als de bijeenkomsten te frequent zijn, ontaardt de speelgroep eerder in stress.
- Denk goed na over het maximum aantal kinderen dat u in uw speelgroep wilt hebben. In de regel bestaan besloten speelgroepen uit niet meer dan zes kinderen. Als er te veel kinderen zijn, wordt het toezicht snel onoverzichtelijk.
- Zorg voor afwisselend toezicht. Spreek bijvoorbeeld af dat twee volwassenen tegelijk verantwoordelijk zijn voor de kinderen. Zo kun je een ontspannen gesprek voeren met de andere moeders, of in zeldzame gevallen, vaders. Met zes kinderen ben je maar om de drie keer aan de beurt.
- Bespreek belangrijke opvoedkundige zaken vooraf. Laat je kinderen erbuiten. Misverstanden komen voor, maar mogen geen regel worden. Het is daarom beter om een probleem vroegtijdig aan te pakken om moeilijkheden te voorkomen.
- De meeste vergaderingen vinden thuis plaats. Als er voldoende ruimte is voor alle betrokkenen, is dat geen probleem. Zorg er echter van tevoren voor dat dit voor alle deelnemers OK is. Als alternatief kunnen de bijeenkomsten ook bij u thuis of bij een andere deelnemer plaatsvinden.
- Praat over de catering. Zorgt de gastheer voor alles of neemt iedereen zijn eigen eten mee?
- Als u een speelgroep begint, bedenk dan samen of de groep kan worden uitgebreid. Kan elke deelnemer iemand anders meenemen? Niet iedereen kan met iedereen overweg. Daarom moet dit indien mogelijk vooraf worden opgehelderd. Bij al deze vragen moet je echter niet uit het oog verliezen dat veel dingen vanzelf ontstaan. Veel regels zijn dus niet altijd nodig. Het is inderdaad belangrijk om enkele basisregels af te spreken. Daarna staan echter zowel het ongedwongen contact als het speelplezier op de voorgrond. Als een kind het wat moeilijker vindt om zich in de speelgroep te integreren, geef het dan de tijd die het nodig heeft.
4. aansprakelijkheid en toezicht in de speelgroep
Als u het toezicht toewijst aan iemand van uw groep, is hij of zij ook verantwoordelijk voor het toezicht. Als er iets gebeurt, is het belangrijk om een verzekering te hebben.
Omdat een particuliere speelgroep geen zakelijke regeling is in ruil voor betaling, volstaat een particuliere aansprakelijkheidsverzekering.
Deze dekt de meeste schade die kan ontstaan bij een ongeval.
Als u niet zeker weet of er een verzekering bestaat of als u een aanvullende dekking wilt, kunt u ook een particuliere aansprakelijkheidsverzekering voor uw kind afsluiten. Dit brengt meestal geen of slechts zeer lage extra kosten met zich mee als u zelf al een dergelijke verzekering heeft.
Speciaal voor kinderdagverblijven bestaat er een regeling van het Bureau Jeugdzorg NRW over de toezichtsplicht.
5 Interessante ideeën voor de peuterspeelzaal
Het is niet altijd nodig om spelletjes voor te stellen. De meeste kinderen houden zich met elkaar bezig. Via een paar meegebrachte speeltjes is het contact snel gelegd. Maar zodra de kleintjes wat ouder worden, kun je natuurlijk wel wat spelletjes voorstellen.
U kunt bijvoorbeeld samen zingen om de muzikaliteit te bevorderen of knutselen als u de creativiteit van uw kleintjes wilt trainen.
Geschikte spelletjes zijn:
- Puzzels
- Knikkeren (niet voor de allerkleinsten)
- Vingerspelletjes in de trant van “Alle vogels vliegen hoog” (de kinderen moeten steeds hun armen omhoog steken als er iets vliegt, zwemt, rijdt enz.)
- Verven met vingerverf (let op: dit kan het beste buiten worden gedaan om de bank te sparen)
- Kleine parcoursen zijn geweldig om de motoriek te verbeteren. Gebruik hiervoor gewoon een paar kartonnen dozen, stoelen of banken.
Als je bijvoorbeeld een bosspeelgroep begint, leren je kleintjes van alles in de natuur. Daar kun je samen vliegeren of, als je kinderen al wat ouder zijn, een speurtocht organiseren.
Natuurlijk zijn er ook uitstapjes naar de speeltuin. Misschien gaan jullie samen naar de dierentuin bij speciale gelegenheden, zoals een verjaardag.
6. de ervaring voor de ouders
Soms is het goed om met andere volwassenen te kunnen praten. De kinderen spelen voor zichzelf en je kunt op een ontspannen manier praten over de onderwerpen die anders aan bod komen. Wissel informatie uit over je kinderen of praat over gemeenschappelijke hobby’s die zij misschien delen.
Meestal ontstaan uit de speelgroepen vriendschappen die nog lang blijven bestaan nadat de kinderen zijn uitgegroeid tot tieners. Gebruik deze gelegenheid dus niet alleen voor uw kinderen, maar ook voor uzelf. Je komt het huis uit en ziet en hoort iets anders. Meestal zijn de twee uur per week genoeg om je batterijen op te laden voor de komende week.
7. diverse spelideeën voor kleine groepen
No products found.
No products found.
No products found.