Verjaardagskalenders voor de kinderkamer: Knutselideeën voor de kleuterschool

Een verjaardagskalender is een belangrijk ding in het kinderdagverblijf en de kleuterschool. Zo is het voor elk kind zichtbaar dat het deel uitmaakt van de groep. Bovendien helpt de verjaardagskalender de leerkrachten om geen enkele …

Verjaardagskalenders voor de kinderkamer: Knutselideeën voor de kleuterschool

geburtstagskalender kita
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Kinderopvang
 6. »
 7. Festiviteiten in de kleuterschool
 8. »
 9. Verjaardagskalenders voor de kinderkamer: Knutselideeën voor de kleuterschool
Is een verjaardagskalender voor het kinderdagverblijf nuttig?

Met behulp van zo’n instrument leren kinderen dat ze niet alleen zijn en krijgen ze tegelijkertijd de kans om de tijdsintervallen te leren kennen.

Hoe moet een verjaardagskalender voor het kinderdagverblijf eruit zien?

Idealiter is hij zo ontworpen dat alle kinderen in één oogopslag te vinden zijn en de betreffende verjaardag niet vergeten kan worden.

Welk idee is bijzonder gemakkelijk uit te voeren?

Als je samen een zon maakt, heb je weinig tijd nodig. Toch kan het resultaat heel indrukwekkend zijn.

Een verjaardagskalender is een belangrijk ding in het kinderdagverblijf en de kleuterschool. Zo is het voor elk kind zichtbaar dat het deel uitmaakt van de groep.

Bovendien helpt de verjaardagskalender de leerkrachten om geen enkele verjaardag te vergeten en dienovereenkomstig te kunnen plannen.

In ons artikel laten wij u zien hoe een verjaardagskalender voor de kleuterschool, het kinderdagverblijf of de crèche eruit kan zien en waarom het de moeite waard is er samen met kinderen een te maken.

[Button]Kleurrijke knutselsets voor meer plezier bij het maken van de verjaardagskalender[/button].

1. de verjaardagskalender voor het kinderdagverblijf is van groot belang

Elke dag worden er kinderen geboren:

Als u zich afvraagt welke beroemde mensen nog steeds hun verjaardag vieren op de desbetreffende speciale dag, vindt u hier het antwoord.

Kinderen hechten veel meer belang aan hun verjaardag dan volwassenen. Dat is eigenlijk heel logisch, want de kleintjes kennen de gebeurtenis nog niet zo lang, want ze zijn pas 2, 3 of 4 jaar oud en hebben hun eerste verjaardag meestal nog niet eens opgemerkt.

De beste manier om een verjaardagskalender in de kleuterklas te maken is om chronologisch te werk te gaan. Begin dus in januari en laat de kalender eindigen in december.

eine junge frau haelt ein schild mit der aufschrift 2020 in der hand
Begin al vroeg met het maken van de verjaardagskalender voor volgend jaar.

Zo wennen de kinderen gemakkelijk aan de indeling van het jaar en kunnen ze zien welke vieringen er voor hun eigen verjaardag komen.
Overigens heeft bijna geen enkel kind dat naar de crèche of het kinderdagverblijf gaat, zijn eigen geboortedatum al in gedachten.

Het is dus de taak van de opvoeders om de jaarkalender te ontwerpen en geen enkele verjaardag te vergeten.

Gebruik bij voorkeur ideeën die niet alleen gemakkelijk uitvoerbaar zijn, maar waarbij het ook mogelijk is een nieuw kind toe te voegen of een kind af te strepen als er een verhuizing op komst is.

Zo blijft de verjaardagskalender in de kinderkamer altijd actueel en dient hij als referentiepunt voor iedereen. Hoe een mooie, professioneel ontworpen houten verjaardagskalender eruit kan zien, ziet u in deze YouTube-video:

2. een foto voor elk kind

Er zijn veel verschillende ideeën over hoe een verjaardagskalender voor de kinderkamer eruit zou kunnen zien. Eén mogelijkheid is om met foto’s te werken. In de eenvoudigste versie betekent dit dat je maar één foto van elk kind nodig hebt, die chronologisch aan de muur wordt gehangen.

Voor kleuter- of crèchekinderen is het echter iets leuker en spannender als je de betreffende foto op een stuk karton plakt, de naam en de verjaardag erop schrijft en er een touwtje aan vastmaakt waaraan kralen geregen kunnen worden.
Zo weten de kinderen altijd hoeveel maanden hun eigen verjaardag nog duurt.

Tip: Vergeet niet de kralenkalender actueel te houden. Het beste is om de kalender op de eerste dag van elke maand te pakken om hem samen bij te werken.

Deze variant is iets uitgebreider als je hout gebruikt in plaats van kleipapier. Je kunt ook kleine houten plankjes in verschillende kleuren in een groep ontwerpen.

3. een mobiel – een leuk idee voor elke instelling

ein baby spielt mit einem mobile
Mobiles zijn niet alleen iets voor baby’s, maar zijn ook geschikt als verjaardagskalender.

Als alternatief voor de klassieke kalenders die aan de muur hangen, kun je ook een mobiel bouwen waarbij alle kinderen samen in een kring zitten.

Een goed idee is om zelf elfjes te maken die de individuele kinderen symboliseren. Zo kan elk kind geschikte kleuren kiezen en de elf naar eigen idee veranderen.
Dit idee is ook geschikt voor U3-groepen, als de kleintjes een beetje hulp krijgen.

Voor een betere herkenbaarheid kun je foto’s op de buiken van de elfjes plakken.

Mobiles zijn niet geschikt voor zeer grote groepen, omdat de duidelijkheid eronder lijdt en het erg moeilijk is de individuele Secret Santa in de groep te vinden.

4. het maken van een boom – de enigszins afwijkende verjaardagskalender voor het kinderdagverblijf

Een boom is niet alleen een symbool met Kerstmis. De zelfgemaakte boomverjaardagskalender is ook geschikt om de verjaardagen van kinderen vast te leggen en de kinderen een gevoel van saamhorigheid te geven.

U kunt zowel met karton als met echt hout werken, zodat de kinderen zichzelf terugvinden als individuele blaadjes of takjes.
U kunt bijvoorbeeld individuele maanden aan de takken toewijzen, waaraan meer of minder blaadjes hangen met de respectievelijke verjaardagen.

5. de verjaardagszon – een stralend idee

blaetter einer sonnenblume
Een zon of zelfs een zonnebloem vormen een eenvoudig idee voor een verjaardagskalender in de kinderkamer.

Voor deze eenvoudige verjaardagskalender heb je alleen een groot stuk geel papier en wat wit papier nodig.Knip eerst een grote cirkel uit.
Vervolgens komen de zonnestralen.

Elk kind krijgt één lange straal, die wordt gelabeld met een wit papiertje en de eigen naam en geboortedatum.

Zo ontstaat in een handomdraai een vriendelijk ogende zon. Om de afzonderlijke geboortedata gemakkelijker te herkennen, kan aan de rand van de zonnestraal een cijfer voor de desbetreffende maand worden toegevoegd.

Zorg ervoor dat de zonnestralen niet te dik zijn als je veel kinderen in een groep hebt.

6. meer verjaardagskalender ideeën in een handomdraai

Niet alleen het vieren van de verjaardag zelf is erg belangrijk voor kinderen. Anticipatie speelt ook een belangrijke rol, dus een verjaardagskalender in de kinderkamer is een heel goed idee.

In de volgende lijst vindt u nog enkele suggesties van hoe een kalender eruit zou kunnen zien:

 • Maak een grote gemeenschappelijke afbeelding met de afzonderlijke seizoenen, waarin kleine indexkaarten van de afzonderlijke kinderen worden gestoken.
 • Maak een lange trein met 12 wagons die elke maand vertegenwoordigen. Sommige wagons zullen zeker vol raken.
 • Maak een bloempot waarin je 12 bloemen stopt (bij voorkeur van draad) en lijm individuele blaadjes op de stijl waarin de verjaardag van het kind staat.

Een Montessori verjaardagskalender is ook leuk voor de kinderkamer om de betekenis van tijd beter te leren kennen.

Tip: Organiseer een paar leuke spelletjes op de verjaardag, waarvan het jarige kind er minstens één mag kiezen.

7. kleurrijke knutselpakketten voor meer plezier bij het maken van de verjaardagskalender

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten