Ideeën voor de wandeldag: tips voor het plannen van de schoolreis op de basisschool

Op de meeste scholen is er elk jaar minstens één dag gereserveerd voor een klassenuitje. Afhankelijk van de tijd van het jaar waarin het schoolreisje moet plaatsvinden, zijn er verschillende activiteiten mogelijk. Wij presenteren verschillende …

Ideeën voor de wandeldag: tips voor het plannen van de schoolreis op de basisschool

wandertag ideen
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Kinderopvang
 6. »
 7. Ideeën voor de wandeldag: tips voor het plannen van de schoolreis op de basisschool
Wanneer moet ik beginnen met het plannen van de wandeldag?

Het is de moeite waard om vroeg te beginnen, omdat de organisatie veel tijd kost. Bovendien moet u de ouders de gelegenheid geven om te plannen.

Welke ideeën zijn geschikt voor de wandeldag?

Er zijn veel interessante manieren waarop u een schoolreisje op de basisschool kunt organiseren. We hebben hier enkele mogelijke ideeën op een rijtje gezet die u gerust als inspiratie kunt gebruiken.

Moet ik ergens speciaal op letten bij het plannen van een wandeldag voor een basisschoolklas?

Eerst en vooral moet u ervoor zorgen dat u de kinderen niet overbelast. Hoe kleiner de kinderen zijn, hoe korter de wandeldag moet zijn.
In de vierde klas daarentegen kun je de kinderen al wat meer vertrouwen geven.

Op de meeste scholen is er elk jaar minstens één dag gereserveerd voor een klassenuitje. Afhankelijk van de tijd van het jaar waarin het schoolreisje moet plaatsvinden, zijn er verschillende activiteiten mogelijk.

Wij presenteren verschillende ideeën voor het schoolreisje van de basisschool en geven tips over waar je rekening mee moet houden bij het plannen.

[button]Aanbevolen gids met ideeën voor spelletjes op een meeloopdag[/button]

1. ideeën voor een wandeldag – het plannen van een schoolreis vergt een uitgebreide voorbereiding.

Het beste is om een paar maanden voor de eigenlijke datum te beginnen nadenken over mogelijke excursiebestemmingen. Het is ook de moeite waard om niet alleen suggesties van andere leerkrachten te overwegen, maar ook de leerlingen bij de planning te betrekken.
Misschien kom je wel op extravagante ideeën voor de velddag waar je nog niet eerder aan gedacht had.

kinder in einem kletterpark
Een bezoek aan een klimpark zorgt voor veel adrenaline.

Let er bij het bekijken van de verschillende soorten belevenissen op dat ze ook financieel haalbaar zijn. Het budget voor een dagje uit verschilt soms sterk van school tot school. Houd ook rekening met individuele kenmerken.

Voor een basisschool in een sociale achterstandswijk is het bijvoorbeeld moeilijk om dure ideeën voor het dagje uit uit uit te voeren.
Vergeet bij het berekenen van de kosten niet dat niet alleen de ervaring zelf geld kost, maar ook de reiskosten.
Er kunnen echter kortingen zijn voor schoolklassen of grotere groepen die de prijs wat omlaag brengen.
Gemiddeld zouden de kosten voor de respectieve ideeën voor de wandeldag niet meer dan 25 € mogen bedragen.

Als de ouders van een kind een SGB II-uitkering ontvangen, hebben zij recht op aparte ondersteuning van het onderwijspakket. Meer informatie over subsidies voor een schoolreisje vindt u op de website van de Bundesanstalt für Arbeit.

Bedenk vooraf welke vaardigheden kinderen moeten hebben voor bepaalde activiteiten. Een klimtuin heeft weinig zin als de motorische vaardigheden van de meeste kinderen in de eerste klas te wensen overlaten.
Evenzo mist u de zin van de ervaring als u naar het buitenzwembad gaat maar sommige kinderen nog niet kunnen zwemmen.

Opmerking: informeer de ouders tijdig in een brief over het geplande evenement en de kosten ervan.

2. deze ideeën voor een wandeldag zijn erg leuk

Het klassieke idee voor een wandeldag op de basisschool is gewoon wandelen. Afhankelijk van de stad kan het direct buiten de school beginnen, zodat er geen kosten aan verbonden zijn.
Niet alleen veel leerkrachten, maar ook de meeste leerlingen zullen echter niet erg enthousiast zijn over dit nogal afgezaagde idee.

Dus wat dacht u van een van de volgende alternatieve ideeën voor de wandeldag?

 • Upgrade de wandeling: Als u wilt dat de kinderen de stad verlaten en dichter bij de natuur komen, is er niets mis met het wandelen zelf. Je kunt het echter wat leuker maken door van de wandeling een buitenspel te maken, zoals een speurtocht of schatzoeken.
ein kind faehrt fahrrad
Afhankelijk van het gebied is een fietstocht een goed idee.
 • Een gezamenlijke fietstocht: Wanneer op de basisschool de eerste oefeningen voor het fietsexamen zijn gedaan, is een bijbehorende excursie per fiets een goed idee. Zorg wel voor voldoende pauzes.
  U kunt zo’n sportieve dag afsluiten met een barbecue.
 • Schaatsen in de winter: In het koude seizoen is een bezoek aan een ijsbaan een goed idee. Meestal kunnen de kleintjes niet alleen hun eerste ervaringen op schaatsen opdoen, maar zich ook vermaken met verschillende kleine spelletjes.
 • Deexcursie naar de klimtuin: Tijdens deze excursie leren de kinderen rekening te houden met elkaar en elkaar te steunen. Dit idee is het meest geschikt bij goed weer. Als u daarentegen wat onafhankelijker van het weer wilt zijn, is een bezoek aan een boulderhal ook een goed idee. Hier is het niet nodig elkaar aan te lijnen (wat veel kinderen op de basisschool nog moeilijk vinden).
 • Een bezoek aan het kindermuseum: Sommige musea bieden speciale evenementen aan voor jongere kinderen. Zo combineer je leren over een bepaald onderwerp met veel plezier.
kinder fuettern ein nashorn im zoo
Er zijn meestal speciale aanbiedingen voor schoolklassen in de dierentuin.
 • Een bezoek aan de dierentuin: Veel kinderen zijn erg geïnteresseerd in verschillende dieren, dus het is een goed idee om een schoolreisje te organiseren naar een nabijgelegen dierentuin of dierenpark voor één dag.
 • Maak een boottocht: Dit kan een tocht zijn op een grotere boot of het huren van veel kleine waterfietsen.
 • Neem een pottenbakles: Met kinderen in de tweede of derde klas en hoger kun je een beetje artistiek worden en proberen samen wat kopjes of borden van klei te vormen.

3. gids met ideeën voor spelletjes op een wandeldag

No products found.

Gerelateerde berichten