Snoezelen met kinderen: Definitie en vormgeving in de praktijk

In de meeste gezinnen gaat het dagelijks leven gepaard met veel hectiek, stress en tijdsdruk. Ook kinderen voelen deze druk, dus hebben ze behoefte aan momenten waarop ze de stress achter zich kunnen laten en …

Snoezelen met kinderen: Definitie en vormgeving in de praktijk

snoezelen
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Kinderopvang
 6. »
 7. Snoezelen met kinderen: Definitie en vormgeving in de praktijk
Wat is Snoezelen?

Snoezelen is een soort ontspanningstechniek waarbij kinderen zich kunnen uitschakelen en stress kunnen verminderen. Bij Snoezelen worden alle zintuigen gericht en geïsoleerd aangesproken om het concentratievermogen te vergroten.

Waar komt de methode vandaan?

Snoezelen is oorspronkelijk ontwikkeld door twee Nederlandse opbouwwerkers om therapie te bieden aan mensen met een ernstige handicap. Inmiddels wordt het concept gebruikt in vele instellingen zoals kleuterscholen en scholen.

Hoe moet een Snoezelenruimte worden ingericht?

In het beste geval is een Snoezelenkamer een witte ruimte waarin veel verschillende elementen een aangename sfeer creëren. Om de zintuigen te prikkelen zijn er lampen, achtergrondmuziek en verschillende zit- en ligmogelijkheden.

In de meeste gezinnen gaat het dagelijks leven gepaard met veel hectiek, stress en tijdsdruk. Ook kinderen voelen deze druk, dus hebben ze behoefte aan momenten waarop ze de stress achter zich kunnen laten en actief kunnen ontspannen. Snoezelen is een goede manier om je terug te trekken.

Maar wat is Snoezelen eigenlijk? Waar komt de methode vandaan? En hoe moet een Snoezelruimte worden ingericht?

In dit artikel geven we je informatie over wat Snoezelen is, waar het concept vandaan komt en wat de doelen zijn. Daarnaast geven we je tips voor het inrichten van een Snoezelen kamer.

[button]Geschikte materialen voor Snoezelen[/button]

1. snoezelen is een Nederlandse uitvinding

definition
De Nederlandse term Snoezelen is samengesteld uit de woorden voor snoezelen en sluimeren.

In de wereld van vandaag, waar het dagelijks leven vaak erg hectisch is, is er meer dan ooit vraag naar ontspanningstechnieken. Veel mensen willen de stress van alledag even vergeten en zich onderdompelen in diepe ontspanning.

Snoezelen is een methode die in de jaren zeventig in Nederland is ontwikkeld. Het woord is samengesteld uit de twee Nederlandse termen snuffelen en doezelen. Het gaat per definitie om snoezelen en doezelen.

Oorspronkelijk werd het concept ontwikkeld als therapie voor mensen met een geestelijke handicap. Nederlandse hulpverleners richtten een ruimte in waar patiënten de zintuiglijke indrukken van de dag konden verwerken.

De ontwikkeling van het concept is gebaseerd op de veronderstelling dat gehandicapte of cognitief gehandicapte mensen de prikkels in hun omgeving slecht kunnen opnemen en verwerken. Om dit te trainen werd een ruimte ingericht om de verschillende zintuiglijke prikkels selectief te kunnen aanbieden.

Snoezelen is inmiddels internationaal erkend en wordt aangeboden in vele kleuterscholen, kinderdagverblijven en scholen, maar ook in bejaardentehuizen en in de verpleging. In de zogenaamde opvang heerst een ontspannen sfeer.

2. ontspanning vinden en nieuwe zintuiglijke ervaringen opdoen met Snoezelen

kleines maedchen entspannt sich auf der wiese
Snoezelen gaat over het vinden van ontspanning en het verlichten van stress.

Snoezelen is een multifunctioneel concept. In de eerste plaats gaat het om het vinden van ontspanning en rust. Op verschillende zitjes en banken krijgen kinderen de gelegenheid om het zich gemakkelijk te maken en hun eigen gedachten te laten gaan.

Snoezelen kan echter ook voor therapeutische doeleinden worden gebruikt. Als kinderen gestrest of overspannen zijn, kan dit leiden tot gedragsstoornissen en agressie. In deze gevallen kan Snoezelen helpen het evenwicht te herstellen en het innerlijk evenwicht te vinden. De ontspanningstechniek kan ook gebruikt worden bij fysiologische stoornissen zoals dementie.

De Snoezelen-ruimte kan echter niet alleen worden gebruikt voor ontspanning, maar ook voor activering. Door middel van verschillende materialen en elementen worden de individuele zintuigen gestimuleerd om de waarneming te bevorderen.

Samengevat streeft Snoezelen de volgende doelen na:

 • Ontspanning vinden
 • Stress verminderen
 • Een gevoel van welzijn creëren
 • Contact bevorderen
 • wederzijds vertrouwen bevorderen
 • gevoelens uiten
 • erkennen van individuele behoeften
 • beleving bevorderen

De aanbiedingen zijn altijd aangepast aan de betreffende doelgroep.

Wetenschappers van de Humboldt Universiteit van Berlijn hebben het effect van Snoezelen onderzocht in een onderzoek op een school voor speciaal onderwijs. Uit de evaluatie van de resultaten bleek dat de aandachts- en concentratieprestaties van de individuele kinderen door Snoezelen aanzienlijk toenamen.

3. inrichting van een Snoezelen-ruimte – deze elementen moeten aanwezig zijn

maedchen vor einer leuchtenden wassersaeule
Verschillende kleuren en effecten stimuleren de zintuigen.

In Snoezelen staat de ruimte centraal. Deze moet speciaal worden ingericht zodat de betreffende personen zich kunnen ontspannen. Op deze manier is een soepel proces mogelijk.

Bij de inrichting van de kamer kun je verschillende elementen combineren. Om de afzonderlijke elementen tot hun recht te laten komen, is een witte kamer een goede keuze. Het moet rustig zijn en verduisterd kunnen worden.

In het onderstaande vindt u enkele voorbeelden en elementen waarmee u een Snoezelen kamer kunt inrichten:

 • Zit- en ligmogelijkheden: Om ervoor te zorgen dat de kinderen zich kunnen ontspannen en tot rust komen, heb je verschillende mogelijkheden nodig om hun lichaam in een comfortabele houding te zetten. Bijzonder geschikt hiervoor zijn een ligplek met donzige kussens, een waterbed of hangmatten.
 • Licht: verschillende lichtbronnen nodigen kinderen extra uit om te dromen. U kunt niet alleen experimenteren met kleuren, maar ook met visuele effecten. Rust de kamer daarom uit met verschillende lampen en sprookjesverlichting. U kunt ook geweldige effecten bereiken met discoballen of gloeiende waterzuilen.
 • Muziek: Klassieke stukken of instrumentale muziek zijn geschikt voor rustige muziek die op de achtergrond meeloopt. Het is ook een goede optie om natuurgeluiden te gebruiken.
 • Geuren: Geuren of aromalampen spreken de reukzin aan en wekken op natuurlijke wijze ontspanning op in ons lichaam. U kunt het beste geuren gebruiken die kinderen associëren met positieve gevoelens.

Daarnaast kunt u zorgen voor andere materialen die alle zintuigen stimuleren. Gebruik bijvoorbeeld verschillende doeken, trillende voorwerpen of klankschalen.

4 Snoezelen thuis – met deze oefeningen kunnen kinderen ontspanning vinden.

Opleidings- en bijscholingsprogramma’s

De DSLA (Deutsche Snoezelen Lehr- und Ausbildungsinstitut) biedt verschillende opleidings- en bijscholingsprogramma’s aan op het gebied van Snoezelen. Meer informatie over deze seminars vindt u hier.

Snoezelen kan niet alleen in instellingen worden gebruikt, maar ook thuis. Ouders kunnen hun kinderen thuis ook actief ondersteunen bij het afsluiten en leren ontspannen. Het is belangrijk dat u de tijd neemt en de juiste voorbereidingen treft.

Aangezien er in veel gevallen geen speciale ruimte beschikbaar is, kunt u een snoezelhoek inrichten. Leg dekens en kussens neer, dim de lichten en doe de geurlamp aan. Speel zachte ontspannende muziek op de achtergrond. Zo creëer je met een paar materialen een rustgevende sfeer.

Bereid uw kind voor op het Snoezelen door hem of haar gezellige kleren en dikke sokken aan te trekken. Verhalen of fantasiereizen zijn bijvoorbeeld geschikt om in de stemming te komen. Om verveling te voorkomen kunt u ook wat belevingsspelletjes voorbereiden.

Tip: Er zijn veel goede boeken waarin je veel suggesties en voorbeelden vindt van hoe je thuis Snoezelen kunt organiseren.

Het volgende filmpje laat zien hoe Snoezelen bij een kind werkt:

5. geschikte materialen voor Snoezelen

No products found.

Gerelateerde berichten