Leren rekenen voor kinderen: Hoe zorg je voor motivatie, succes en plezier bij het leren?

Alle kinderen moeten vroeg of laat leren rekenen. Meestal begint de belangstelling voor getallen al op de kleuterschool of peuterschool. Daarbij gaat het echter niet altijd om echte rekenopdrachten, maar vaak alleen om een basisbegrip …

Leren rekenen voor kinderen: Hoe zorg je voor motivatie, succes en plezier bij het leren?

kind beim rechnen lernen
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Basisschool
 6. »
 7. Terug naar school
 8. »
 9. Leren rekenen voor kinderen: Hoe zorg je voor motivatie, succes en plezier bij het leren?
Wanneer moeten kinderen leren rekenen?

Uiterlijk op de basisschool is het tijd om intensiever met getallen om te gaan. Er is echter niets op tegen om rekenen al op 3, 4 of 5-jarige leeftijd te bevorderen.

Hoe kan ik mijn kind interesseren voor wiskunde?

Veel volwassenen hebben een nogal gespannen verhouding tot wiskunde, die helaas ook bij veel kinderen op jonge leeftijd zichtbaar wordt. Daarom is het des te belangrijker om getallen als iets vanzelfsprekends in het dagelijks leven op te nemen.

Zijn er bepaalde spelletjes om te leren rekenen?

Er zijn talloze verschillende producten die kinderen kunnen gebruiken om te leren rekenen. In deze rubriek willen we er enkele kort aan u voorstellen.

Alle kinderen moeten vroeg of laat leren rekenen. Meestal begint de belangstelling voor getallen al op de kleuterschool of peuterschool.

Daarbij gaat het echter niet altijd om echte rekenopdrachten, maar vaak alleen om een basisbegrip van getallen.
Dit is echter precies wat kinderen later nodig hebben om zonder vingers te kunnen rekenen.

In ons artikel laten we je zien welke tips je kunt gebruiken om je kinderen de getallenreeks te laten ontdekken en welke hulpmiddelen hiervoor geschikt zijn.

[button]Aanbeveling van de redactie: Diverse rekenspelletjes en hulpmiddelen om te oefenen en te leren[/button]

1. leren rekenen begint meestal op de kleuterschool

schueler lernen rechnen in der grundschule
Niet alle kinderen beginnen pas op de basisschool met leren rekenen.

Bijna alle kinderen komen op jonge leeftijd in aanraking met getallen. Maar of en in hoeverre kinderen daadwerkelijk tellen of rekenen hangt voor een groot deel af van de vraag of ouders dit stimuleren.

Vooral als kinderen al voor de eerste klas beginnen met het sorteren van dingen op kleur of grootte of proberen dingen te verdelen, is dat een duidelijke aanwijzing dat ze klaar zijn om spelenderwijs met rekenen om te gaan.

Zodra kinderen de verbanden tussen optellen en wegnemen van afzonderlijke elementen al begrijpen, is het voor hen meestal veel gemakkelijker om op school met hogere getallen om te gaan.

Vooral in de eerste jaren is het uiterst belangrijk ervoor te zorgen dat kinderen plezier hebben tijdens het leren. Als kinderen al het gevoel hebben dat ze iets moeten doen, kan dit ertoe leiden dat ze zich op jonge leeftijd van wiskunde afkeren.

Tip: Voor de meeste kinderen leveren de lessen in de 1e en 2e klas geen moeilijkheden op. Meestal wordt het ingewikkelder zodra het leren rekenen een hoger getallenbereik betreft.

2. integreer getallen in het dagelijks leven – zo wek je interesse voor wiskunde

Dyscalculie:

Als je het gevoel hebt dat je kind bijzonder uitgesproken moeilijkheden heeft met rekenen, kan dit wijzen op dyscalculie. Vaak worden de symptomen uiterlijk vanaf groep 3 merkbaar.
Meer informatie over dit onderwerp vindt u in ons aparte artikel.

In het begin kunnen kinderen niets met getallen. Dit geldt echter ook voor woorden, die kinderen leren door te luisteren naar volwassenen die spreken.
De belangstelling voor getallen is vergelijkbaar. Hoe vaker kinderen bepaalde getallen horen en niet weten wat ze ermee moeten doen, hoe eerder ze de motivatie ontwikkelen om te begrijpen waarom een bepaald getal zo’n rol speelt.

Binnen het gezin kun je hier gemakkelijk op inspelen door getallen in je algemene taalgebruik te verwerken. Geef commentaar op wat je doet.
Hier zijn enkele voorbeelden van hoe dit er in de praktijk uit zou kunnen zien:

 • Ik ga nu vier yoghurts uit de koelkast halen, zodat we er elk een kunnen eten.
 • We hebben nog drie bananen nodig. Kun je ze aan mij geven, alsjeblieft?
 • Als oma en opa bij ons thuis komen, moeten we de tafel dekken voor 6 personen.
ein kind steht verzweifelt vor einer tafel mit rechenaufgaben
Ouders hebben een grotere invloed op de capaciteiten van hun kinderen dan ze zelf geloven.

Natuurlijk werkt dit ook met complexere getallen. Vertel ze bijvoorbeeld hoeveel een bepaald product kost in de supermarkt of hoe duur een enkel broodje is bij de bakker.

Vrij automatisch beginnen bijna alle kinderen belangstelling te krijgen voor getallen, sommen en geld.

Zodra uw kind enkele getallen kan optellen, staat niets hem of haar in de weg om met zakgeld te beginnen.
Zo krijgt uw kind de kans om actief om te gaan met geld en de bijbehorende waarde.
Dit gaat iets verder dan alleen kinderen leren rekenen.

Samen bakken of koken gaat ook over exacte hoeveelheden in het hogere getallengebied. Op deze manier kunt u op een speelse manier wiskunde combineren met inzicht in gezonde voeding.

Tip: Kralen zijn een uitstekende manier om te leren rekenen. Kinderen kunnen ze sorteren in verschillende kleuren en ook individuele pakjes van 10 vormen om de overgang van tientallen in rekenen op deze manier te internaliseren.


3. Creëer een rustige sfeer

ein paar beschaeftigt sich mit jeweils einem kind
Zoek een aparte ruimte om samen te oefenen.

Om te leren rekenen hebben kinderen vooral rust en kalmte nodig. Als je zelf hectisch bent, wordt die spanning automatisch overgedragen op je kind. Probeer daarom alleen actief met je kind te leren op zulke momenten dat je niet onder tijdsdruk staat of op een telefoontje wacht.

Creëer een ontspannen sfeer en het zal voor u veel gemakkelijker zijn om eventuele moeilijkheden op te sporen. Zo komt u er meestal snel achter waarom uw kind op een bepaald moment in de wiskundeles wat meer moeite heeft.

Rekenen zonder vingers of het leren van de regel van drie zijn uitdagingen die in het begin moeilijk zijn, maar met een beetje geduld meestal heel goed kunnen worden opgelost.

Zet de tv en de radio uit, leg de smartphone aan de kant en richt u volledig op uw kind.
Dit biedt voldoende zekerheid om volledig met de betreffende opgaven bezig te kunnen zijn.

Tip: benader een uitdaging altijd positief. Angst en tegenzin om wiskunde te leren zullen onvermijdelijk overslaan op uw kinderen. Als gevolg daarvan, zo blijkt uit deze studie, presteren kinderen minder goed bij het leren van rekenen.

4. Leren rekenen – met deze hulpmiddelen zal het zeker lukken

Natuurlijk moeten leerlingen eigenlijk op de basisschool leren rekenen. Maar wie iets eerder wil oefenen of alternatieven zoekt om de regel van drie te begrijpen of eenvoudige rekenproblemen op te lossen, heeft veel verschillende mogelijkheden.

Naast het klassieke spel is er nu meer dan één programma dat als onderdeel van een app is ontworpen om de wiskundige vaardigheden te helpen verbeteren.

vier buchstaben die das wort apps darstellen
Steeds meer apps zijn geschikt om te leren rekenen.

De volgende producten zijn geschikt als klassiek leerspel:

 • PYLT: In dit spel kan het hele gezin zich wagen aan opgaven van verschillende moeilijkheidsgraad om te winnen, waardoor het een uitdaging is voor jong en oud.
 • 1 x 1 Wiggle Tower: Dit spel is een combinatie van Jenga en rekenopdrachten, want naast rekenen wordt ook een beetje behendigheid gevraagd.
 • 1 x 1 Houten telraam: Met het telraam geeft u uw kind de mogelijkheid om het getallenbereik tot 100 te leren kennen. Het kan altijd alleen geoefend worden.

Wilt u daarentegen met de smartphone werken, dan zijn de volgende apps geschikt:

 • Master Cody – Talasia: In dit spel leren kinderen op een spannende manier rekenen omdat de betreffende opgaven deel uitmaken van een verhaal.
  Piraten moeten worden verslagen en verloren schatten moeten worden gevonden.
 • Conni Maths 1st grade: In 9 verschillende leergebieden gaat het erom steeds meer nieuwe opgaven vrij te spelen om te laten zien welke kennis ze al hebben.
  Verschillende badges stimuleren kinderen om regelmatig te oefenen.
 • De Smurfen – Rekenen: Met behulp van deze app leren kinderen spelenderwijs het getallenbereik tot 20. Succesvolle opdrachten nemen geleidelijk toe in moeilijkheidsgraad.

Let op: Sommige apps zijn gratis, maar veel functies zijn alleen beschikbaar tegen betaling of leunen zwaar op reclame.

Een eenvoudig rekenspel om te leren rekenen zie je in deze korte YouTube-video:

5e aanbeveling van de redactie: Diverse rekenspelletjes en hulpmiddelen om te oefenen en te leren

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten