De eerste schooldag van het kind vieren: tips en trucs voor de planning

Beginnen met school is een grote dag voor elk kind. De meeste kinderen kunnen nauwelijks wachten om eindelijk naar de basisschool te gaan. Maar hoe kun je vieren dat je naar school gaat? Hoe werkt …

De eerste schooldag van het kind vieren: tips en trucs voor de planning

Mädchen feiert mit Schultüte die Einschulung
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Basisschool
 6. »
 7. Terug naar school
 8. »
 9. De eerste schooldag van het kind vieren: tips en trucs voor de planning
Waarop moet worden gelet bij het plannen van de inschrijving?

Begin in ieder geval vroeg met de planning, want naast de locatie en de gastenlijst moeten ook de aankleding en eventueel de catering worden georganiseerd.

Hoe werkt een klassieke schoolinschrijvingsceremonie?

Meestal organiseert de basisschool een gezamenlijke ceremonie met kleine showacts om de brugklassers te verwelkomen. Daarna gaan de families naar hun eigen feestlocatie of naar een restaurant en ontmoeten daar de rest van de familie of vrienden om samen de dag te vieren.

Wat kunt u geven voor de eerste schooldag?

Nuttige cadeaus voor de eerste schooldag, zoals allerlei schrijfgerei en ander materiaal, worden altijd goed ontvangen, in ieder geval door de ouders. Maar er kunnen ook een of twee stuks speelgoed en snoepgoed bij.

Beginnen met school is een grote dag voor elk kind. De meeste kinderen kunnen nauwelijks wachten om eindelijk naar de basisschool te gaan. Maar hoe kun je vieren dat je naar school gaat? Hoe werkt het schoolgedeelte en welke ideeën kan ik thuis toepassen?

In onze gids presenteren we enkele manieren om van de viering in augustus of september een heel bijzondere gebeurtenis te maken. We geven u tips voor de planning en ideeën voor de decoratie van uw eigen vier muren.

[button]De populairste schoolkegels[/button]

1. vier de eerste schooldag – verzamel al vroeg ideeën

In de meeste deelstaten verloopt de eerste schooldag vrij gelijkaardig. Meestal wordt de ochtend gereserveerd voor de viering op school, terwijl de gezinnen ’s middags hun eigen feestje voorbereiden. Op sommige scholen is het echter ook gebruikelijk om de welkomstceremonie voor de brugklassers ’s middags te laten plaatsvinden.

De reguliere schoolinwijding in de ochtend wordt vaak gevolgd door een maaltijd met de familie. Sommige gezinnen vieren het thuis, andere gaan naar een restaurant of huren een andere locatie.

Zodra u weet wanneer de start van de school plaatsvindt, moet u zo snel mogelijk bedenken hoe en waar u de start wilt vieren.
De volgende vragen zullen u helpen om vooruit te plannen:

Inleidingsdata van de school:

De verwachte data voor de start van de school in de afzonderlijke deelstaten vindt u hier.

 • Hoeveel mensen moeten er komen? Wordt alleen de familie uitgenodigd of zijn vrienden ook welkom?
 • Is er thuis voldoende ruimte? Moet het feest in de tuin plaatsvinden? Is er een mogelijkheid om de locatie te veranderen in geval van slecht weer?
 • Welke plaatsen en restaurants in de buurt zijn geschikt om de eerste schooldag te vieren?

Als u een wat groter evenement plant, moet u uitnodigingen versturen om er zeker van te zijn hoeveel mensen er worden verwacht.

https://www.youtube.com/watch?v=rmhMAvBYsR4

Tip: Als je de schoollancering in een restaurant wilt vieren, plan en reserveer dan ruim van tevoren. Veel ouders hebben dit idee en daarom zijn de restaurants al vroeg volgeboekt.

2. de dagelijkse routine – zo zou de eerste schooldag er voor de nieuwkomer uit kunnen zien

Party-Muffins
Probeer het feest kindvriendelijk te maken.

Zet de wekker zodat er genoeg tijd is voor een ontspannen ontbijt.
In de ochtend is het volgende het aankleden. Leg het jurkje klaar voor een meisje of het pakje voor een jongen en je bent klaar om te gaan.
Natuurlijk is een feestelijke outfit niet verplicht, maar het moet niet te casual zijn, omdat veel kinderen zich anders ongemakkelijk voelen ten opzichte van anderen.

Vergeet de schoolkegel niet op weg naar de schoolceremonie. Daarnaast moet je niet te weinig tijd op de school plannen. Meestal worden er nog gesprekken gevoerd en diverse foto’s gemaakt.

Als u een fotograaf wilt inhuren, is de tijd tussen het einde van de basisschoolceremonie en de lunch met de familie geschikt. Afhankelijk van de fotowensen kan ook een ouder de foto’s maken. Het is echter leuk om ook een paar foto’s met alle betrokkenen te maken.

Zorg voor gecoördineerde kleding, pak de schooltas en een rugzak om mooie foto’s te krijgen.

Daarna begint uw eigen feest, dat u naar eigen wens kunt vormgeven. Maar omdat je kind op deze dag in het middelpunt van de belangstelling staat, moet je ook dienovereenkomstig plannen. Een puur volwassen evenement heeft weinig zin.

Een kleurrijke taart in de namiddag, een paar leuke spelletjes die kinderen en volwassenen samen kunnen spelen en een clown, ballonartiest of goochelaar voor het feest maken de sfeer enorm los.

Let op: Een barbecue en tuinfeest is op zich een goed idee in de nazomer. Wees echter voorbereid op slecht weer, zodat u uw plannen eventueel op korte termijn kunt wijzigen.


3. vier de eerste schooldag op een andere manier – het hoeft niet altijd klassiek te zijn

Als de gebruikelijke viering niet past bij jou en je nieuwkomer op school, is er geen verplichting om het zo te maken. Het is uw leven en de dag van uw kind. Dus doe precies waar u zin in heeft.

Kind auf einer Hüpfburg
Het kan ook wat actiever.

Hieronder vind je enkele tips om de eerste schooldag te vieren:

 • een dagje samen naar de dierentuin
 • een bezoek aan een pretpark
 • een feestje in de klimzaal
 • een bezoek aan het zwembad
 • een ijsje eten
 • naar de bioscoop of het theater

Alles hoeft niet altijd groots en kleurrijk te zijn, want de start op school is al een bijzondere gebeurtenis op zich. Veel kinderen zijn blij dat ze eindelijk naar school mogen, dus de perfecte versiering of speciale spelletjes zijn eigenlijk niet nodig.

4. cadeautjes voor de eerste schooldag

Bunte Schultüte und Geschenke zur Einschulung
Cadeaus hoeven niet altijd groot te zijn.

Als je bent uitgenodigd om de eerste schooldag van je kind te vieren of zelf een feestje voor je kind plant, rijst bijna altijd de vraag naar de juiste cadeaus.

Omdat ouders meestal al een gedetailleerde lijst krijgen van welke dingen nodig zijn voor de start van de school, heeft het minder zin om schoolspullen cadeau te geven. Dit geldt natuurlijk niet voor de ouders zelf, dus zijn bijvoorbeeld een rugzak of een gymtas de beste cadeaus.

Als gast op het inschrijvingsfeest kun je boeken, speelgoed of een speciale geluksbrenger meenemen. Een horloge is ook een goed idee voor de start van de school. Het beste is om van tevoren te vragen waar de nieuwkomer op school momenteel bijzonder enthousiast over is. Terwijl speelgoedautootjes op de ene dag bijzonder populair kunnen zijn, kan dat er een paar weken later heel anders uitzien. Koop daarom niet te ver van tevoren een cadeau.

Iets grotere cadeaus zijn een scooter of een fiets, als die nog niet beschikbaar zijn als het kind naar school gaat. Dergelijke geschenken moet u echter altijd met de ouders afstemmen.

Tip: Maak voor wat grotere evenementen een bedankbriefje met een paar foto’s van de dag om uw waardering aan de gasten over te brengen.

5. de populairste schoolkegels

No products found.

Gerelateerde berichten