- Striae zijn een ontsierende maar volkomen ongevaarlijke huidverandering tijdens de zwangerschap.
- Elke tweede vrouw krijgt striae op haar buik, dijen en heupen tijdens de zwangerschap.
- Ze kunnen worden voorkomen met een gezond dieet, lichaamsbeweging en een goede lichaamsverzorging.
De overgrote meerderheid van de vrouwen (60-80%) krijgt er tijdens de zwangerschap mee te maken: striae. Ze verschijnen meestal op de buik, heupen, dijen en borsten en zijn voor veel vrouwen niet alleen esthetisch hinderlijk. Aangezien het lang duurt voordat de littekens vervagen, zijn preventieve maatregelen raadzaam.
In dit artikel leggen we uit wat striae zijn en hoe ze kunnen worden tegengegaan. Daarnaast geven we u tips voor huidverzorging bij reeds bestaande striae en presenteren we therapie mogelijkheden.
Inhoudsopgave
1. wat veroorzaakt striae?
Het is overigens een vooroordeel dat alleen vrouwen klagen over deze onomkeerbare scheuren in het bindweefsel. Ook mannen worden getroffen door striae, die vooral tijdens de puberteit ontstaan door sterke groei of toegenomen gewichtstoename. Ook bij bodybuilding zijn deze littekens niet ongewoon. Hun aanvankelijke blauw-paarse kleur, die het gevolg is van het zichtbaar worden van de aderen in het onderste huidweefsel, vervaagt na verloop van tijd tot een zilverwit uiterlijk. In tegenstelling tot de overtuigende marketingstrategieën van de cosmetica-industrie kunnen striae niet volledig worden verwijderd door lotions of oliën. De overrekking van het weefsel veroorzaakt schade aan de huid, waarvan de genezing gepaard gaat met littekens. Hoe zichtbaar deze littekens zijn, hangt af van de kleur en de stevigheid van de huid.
Ze kunnen echter tot op zekere hoogte worden voorkomen en het genezingsproces kan worden ondersteund met vochtinbrengende oliën die vitaminen bevatten.
Overigens: striae zijn geen symptoom van een ziekte, maar een volkomen normale reactie van de huid om te voldoen aan de ruimtebehoefte van de groeiende buik.
1.1 Speciale oorzaken leiden tot overrekking van de huid tijdens de zwangerschap
Bij deze twee fysiologische oorzaken – gewichtstoename en groei – komt echter nog een derde factor tijdens de zwangerschap: de zwangerschapshormonen. Deze leiden bovendien tot het losmaken van weefsel (vooral collageen en elastine) om verdere beschadiging van de huidlagen te voorkomen. Ze ontwikkelen zich vooral tussen de 4e en 6e maand, wanneer de baarmoeder en de baby zeer sterk groeien. Ze ontstaan ook meer in het 3e trimester als de baby een groeispurt doormaakt. De hormonen veroorzaken ook een verhoogde melanineopslag in de huid, waardoor veel vrouwen verkleuring melden, bijvoorbeeld van de linea nigra.
Striae zijn bijna onvermijdelijk, vooral bij de eerste zwangerschap, maar niet alle vrouwen hebben er evenveel last van. Maar wat is hiervan de oorzaak?
Enerzijds speelt genetische aanleg een belangrijke rol: als er een familiegeschiedenis van bindweefselzwakte is, neemt het risico voor de aanstaande moeder toe om ook striae te krijgen. Evenzo zijn vrouwen met hyperpigmentatie vatbaarder voor de donkere littekens, omdat de huid bij beschadiging melanine opslaat in de getroffen gebieden. Een droge huid is ook vatbaarder voor zwangerschapsstriemen en moet daarom rijkelijk worden gehydrateerd, vooral tijdens de zwangerschap. Vrouwen met overgewicht hebben ook meer kans op striae.
Wat kan er aan striae worden gedaan?
Hoewel noch de genen noch de verhoogde hormoonafscheiding kunnen worden gecontroleerd, kunt u de droge huid en ernstige gewichtstoename of -afname actief bestrijden en zo ook de eerste tekenen van striae behandelen.
Een evenwichtige voeding die rijk is aan vitaminen en regelmatige hydratatie (bij voorkeur met water, kruidenthee of sapjes) ondersteunen niet alleen een gezonde zwangerschap, maar hebben ook een positief effect op de huid. Sport en dagelijkse beweging versterken ook het bindweefsel en zijn ook tijdens de zwangerschap aan te bevelen. Afwisselend douchen (warm en koud) stimuleert ook de bloedsomloop, wat ook de huid ten goede komt.
2.1 Massages en oliën zijn ook geschikt om striae te voorkomen.
Er bestaan speciale zwangerschapsoliën die striae op de buik en borsten zouden moeten voorkomen. Tot nu toe is er echter geen studie die hun effectiviteit wetenschappelijk bevestigt. Je kunt en moet je huid echter hoe dan ook insmeren met crème, want een gehydrateerde huid is soepeler en elastischer.
Het is aan u om te beslissen welke olie of crème u gebruikt. U kunt letten op bepaalde vitamines zoals E en A, en op oliën van amandel of jojoba, die niet alleen heel vriendelijk voor de huid zijn, maar ook rijk aan vitamine E. Zoek wel naar waardevolle en gecertificeerde biologische ingrediënten, want veel producten bevatten ook chemische toevoegingen. U kunt deze bij de apotheek kopen.
Droog borstelen is ook een beproefd huismiddeltje. Hierbij borstel je je lichaam met een speciale borstel met strijkende of ronddraaiende bewegingen. Dit bevordert niet alleen de doorbloeding van de huid, maar stimuleert ook het lymfestelsel. Als u daarna een koude douche neemt, versterkt u het positieve effect van het borstelen. Droog borstelen moet ’s ochtends gebeuren, omdat het stimulerende effect kan verhinderen dat u ’s avonds in slaap valt. In de avond wordt een ontspannende massage aanbevolen, die we nu kort aan u zullen voorstellen.
2.2 Deze massagetechnieken worden aanbevolen om striae te voorkomen
U kunt al heel vroeg in uw zwangerschap beginnen met de verzorging van uw huid en zo de komende spanningen enigszins tegengaan. U kunt zelf bepalen wanneer u begint. Nadat u de olie of crème op de huid hebt aangebracht en met ronddraaiende bewegingen hebt verspreid, is de zogenaamde plukmassagebijzonder geschikt: begin bij de navel, neem wat huid tussen duim en wijsvinger en werk de olie al plukkend in de huid. Ga voorzichtig te werk en zet deze beweging voort tot aan de ribbenboog.
Let op: in het laatste trimester moet u krachtige massages van de buik vermijden, omdat dit een vroegtijdige bevalling kan uitlokken!
Laser en Mirkoneedleling – zijn deze cosmetische procedures echt doeltreffend?
Omdat striae voor veel vrouwen niet alleen een esthetisch probleem zijn, maar ook een psychologische last kunnen worden, wenden sommigen zich ook tot hun dermatoloog. Met behulp van lasertoepassingen of dermarollers moeten de huid en het littekenweefsel worden gladgestreken. Vrouwen hebben zeer hoge verwachtingen van deze behandelingen, maar zelfs dermatologen zeggen dat slechts matige resultaten kunnen worden verwacht. Een verbetering van 40-50% kan worden bereikt, maar de littekens zullen niet volledig verdwijnen. De ziektekostenverzekering dekt de kosten niet.
3.1 Een andere maatregel is chirurgie.
Vooral voor vrouwen die tijdens de zwangerschap veel zijn aangekomen, kan een operatie een manier zijn om zich weer lekker in hun vel te voelen. Meestal wordt een buikwandcorrectie uitgevoerd en wordt de littekenhuid mee verwijderd.
Deze procedure wordt ook toegepast op andere delen van de huid na ernstig gewichtsverlies (billen, bovenarmen), maar gaat uiteraard gepaard met risico’s en extra littekens. Zelfs met deze behandeling kom je niet 100% van de striae af!
4. Tatoeages worden ook gebruikt als cover-up
Sommige vrouwen besluiten een meer permanente stap te nemen: ze laten de striae tatoeëren en bedekken zo de onaangename littekens. Je moet hier echter minstens 2-3 jaar mee wachten, want littekenweefsel absorbeert de kleur van de tatoeage anders dan gezonde huid. Anders kan de kleur in het littekenweefsel doorlopen.