Huiswerk maken: Hoe ouders kinderen motiveren en ondersteunen

Het onderwerp huiswerk leidt in veel gezinnen herhaaldelijk tot ruzies en conflicten. In deze situaties voelen veel ouders zich machteloos. Maar als het kind geen huiswerk wil maken, kunnen ouders een paar maatregelen nemen om …

Huiswerk maken: Hoe ouders kinderen motiveren en ondersteunen

hausaufgaben machen
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Basisschool
  6. »
  7. Huiswerk maken: Hoe ouders kinderen motiveren en ondersteunen
Waarom hebben zoveel leerlingen problemen met het maken van hun huiswerk?

Dat kinderen hun schoolwerk niet maken kan veel verschillende oorzaken hebben. Naast onwil en te hoge eisen kan ook een te grote druk tot problemen leiden.

Heeft het zin om kinderen te helpen met hun huiswerk?

In principe moeten kinderen hun huiswerk alleen maken. Natuurlijk kunt u wel eens helpen als er onduidelijkheden zijn. Leg uw kind echter geen complete oplossingen voor.

Hoe kan ik mijn kind gemotiveerder maken?

Door routines en een prettige sfeer te creëren, kunt u uw kind gemotiveerder maken om het huiswerk te maken. Laat uw kind ook zien dat u altijd openstaat voor problemen en moeilijkheden.

Het onderwerp huiswerk leidt in veel gezinnen herhaaldelijk tot ruzies en conflicten. In deze situaties voelen veel ouders zich machteloos. Maar als het kind geen huiswerk wil maken, kunnen ouders een paar maatregelen nemen om de motivatie te vergroten.

In dit artikel leggen we uit waarom sommige kinderen problemen hebben met het maken van hun huiswerk en in hoeverre ondersteuning bij het schoolwerk nuttig is. Ook geven we tips hoe u uw kind het beste kunt ondersteunen.
[button]Bestel verder literatuur online[/button]

1. huiswerk maken – dit zijn mogelijke redenen voor een gebrek aan motivatie

Heeft huiswerk überhaupt zin?
Wetenschappers van de Technische Universiteit van Dresden hebben in een studie vastgesteld dat huiswerk maken geen effect heeft op de schoolprestaties. Volgens de studie is onderwijsondersteuning voor leerlingen veel belangrijker dan huiswerk.

Of het nu gaat om Duits, Engels of wiskunde – huiswerk is voor veel leerlingen een echte lastpost. In plaats van tijd met vrienden door te brengen, moeten ze na schooltijd nog steeds achter hun bureau zitten en extra taken uitvoeren.

Op de meeste scholen maakt huiswerk, afgezien van de hele dag, nog steeds deel uit van het dagelijkse schoolleven. Ze zijn bedoeld om je te helpen herhalen en intensiveren wat je op school hebt geleerd. Bij het leren van een vreemde taal zoals Engels is het leren van woordenschat ook onvermijdelijk.

De maximale lengte van het huiswerk is meestal vastgelegd in de schoolwet van de betreffende deelstaat. Daarom zijn er soms grote verschillen per deelstaat. Op de basisschool moeten kinderen maximaal 60 minuten aan hun schoolwerk zitten. Op middelbare scholen daarentegen mag het huiswerk tot twee uur duren.

Dat veel kinderen niet gemotiveerd zijn, kan zeer uiteenlopende redenen hebben. Sommige kinderen zijn gewoon te lui, andere worden overweldigd door de hoeveelheid of het soort taken.

Een andere reden voor een gebrek aan motivatie om schoolwerk te maken is zeer hoge druk. Deze komt vaak van de ouders, die onmiddellijk reageren met ergernis en verwijten.

Wie zich niet goed kan concentreren, verliest ook heel snel de zin om huiswerk te maken. Als u merkt dat uw kind zenuwachtig, vaak ongeconcentreerd en afwezig is, moet u hem of haar zeker laten testen op ADHD/ADS.

Inmiddels is er ook zogenaamd e-huiswerk, dat elektronisch naar de leerkracht wordt gestuurd. Deze digitalisering van de school verloopt momenteel echter nog zeer moeizaam, omdat de omstandigheden in de afzonderlijke gezinnen zeer verschillend zijn.

2. kinderen moeten leren zelfstandig taken op te lossen

mutter erledigt hausaufgaben ihres sohnes
Laat je niet verleiden om het huiswerk voor je kind te doen.

“Ik kan het niet” of “Ik begrijp de opdrachten niet”, dat zijn waarschijnlijk de meest voorkomende zinnen die ouders van hun kinderen horen als het erom gaat aan huiswerk te gaan zitten. Maar zijn de opdrachten echt te moeilijk of ontbreekt het het kind gewoon aan motivatie?

In principe is huiswerk zo gemaakt dat leerlingen het zonder hulp van buitenaf aankunnen. Dit geldt zowel voor kinderen in het basisonderwijs als voor leerlingen in het voortgezet onderwijs.

Dit betekent echter niet dat u uw kind op een kritiek punt niet kunt helpen. In plaats van oplossingen aan te dragen, moet u echter alleen hulp bieden. Het wordt vooral problematisch als kinderen hun schoolwerk uit gemakzucht door hun ouders laten doen.

Als uw kind in klas 1 zit, kunt u in het begin met hem/haar aan het bureau zitten, zodat hij/zij altijd een aanspreekpunt heeft voor vragen en onzekerheden. Maar hoe ouder de kinderen worden, hoe belangrijker het wordt dat u niet voortdurend over de schouder van uw kind meekijkt. Het is optimaal als u met iets anders bezig bent, maar kort kunt helpen bij vragen.

Aandacht: Kinderen die hun ouders hun huiswerk voor hen laten maken komen vroeg of laat in de problemen omdat ze de stof niet meer kunnen bijhouden. Dit heeft weer een negatief effect op hun schoolprestaties.

3. tips om huiswerk maken stressvrij te maken

junge kann sich nciht konzentrieren, da andere personen im raum sind
Kinderen kunnen zich moeilijk concentreren als ze niet in alle rust kunnen werken.

Ook al voelen ouders zich in veel gevallen machteloos, toch zijn er enkele maatregelen die kunnen helpen om de situatie te verlichten. Ouders moeten kinderen niet rechtstreeks helpen met hun huiswerk, maar ze moeten optimale omstandigheden creëren die het voor het kind gemakkelijker maken om de taken af te maken.

Hieronder geven wij u enkele tips over hoe u uw kind kunt motiveren en ondersteunen.

  • Luister naar het kind: Als een kind geen huiswerk wil maken, moet u rustig praten over waar het probleem ligt. Laat uw kind zien dat u luistert en samen naar oplossingen zoekt.
  • Waardeerinspanningen: In plaats van uw kind meteen uit te schelden als het huiswerk niet af is, kunt u beter eerst kijken naar de mate waarin de taken zijn uitgevoerd. Heeft uw kind het huiswerk misschien niet af omdat hij of zij op een bepaald punt geen vooruitgang heeft geboekt? Ga na waar zich problemen voordoen en hoe die in de toekomst kunnen worden opgelost.
  • Creëer geschikte omstandigheden: Kinderen mogen geen honger hebben of moe zijn als ze hun huiswerk moeten maken. Zorg er daarom voor dat uw kind een gezonde maaltijd heeft gehad en enigszins is uitgerust. Ook is het belangrijk dat kinderen een vaste plek hebben waar het rustig en licht is.
  • Stelroutines vast: Als elke dag anders verloopt en zonder vaste structuren, kan dit een negatief effect hebben op de motivatie van een kind. Stel een tijdsperiode in waarin uw kind huiswerk moet maken, zodat het na verloop van tijd een routine wordt. Wanneer dit is, is aan u. De beste tijd is tussen 14 en 16 uur. Des te gemakkelijker zal het voor kinderen in de toekomst zijn om op dit tijdstip aan hun huiswerk te zitten.
  • Creëer motivatie: Als je vastberaden en geconcentreerd bent, ben je sneller klaar met je huiswerk. Dit betekent weer dat kinderen meer vrije tijd hebben om met hun vrienden door te brengen. Maak uw kind daarom duidelijk dat het de moeite waard is om zich de nodige tijd volledig op het huiswerk te concentreren.
  • Beloon kinderen voor gemaakt werk: Alle taken afgemaakt zonder stress of gezeur? Prijs uw kind voor snel en geconcentreerd werken. Dit zal uw kind verder motiveren om het huiswerk in de toekomst beter te maken.

Meer tips over het onderwerp huiswerk vindt u in deze video:

4. in geval van aanhoudende problemen en buitensporige eisen, met de leraar praten.

junge mit einem hilfe-schild bei den hausaufgaben
Zorg dat u de problemen van uw kind serieus neemt.

Soms voeren ouders al deze tips uit, maar hebben ze nog steeds problemen met huiswerk. In dat geval komt het vaak doordat een kind overweldigd is met het maken van huiswerk.

Soms zijn de afzonderlijke taken te moeilijk of stapelt het huiswerk voor de verschillende vakken zich op op het bureau. Als u merkt dat uw kind voortdurend problemen heeft met het maken van schoolwerk, moet u zeker een gesprek aangaan met de leerkracht.

Zoek samen uit waar de problemen liggen en hoe ze eventueel in de toekomst kunnen worden opgelost. Als het kind voortdurend overbelast is, kan het ook zinvol zijn om van schooltype te veranderen. Als de moeilijkheden zich slechts bij één bepaald vak voordoen, kan ook bijles worden overwogen.

Tip: Als een kind veel afspraken op een dag heeft, kan dit leiden tot een te grote tijdsdruk. Natuurlijk is het belangrijk om een balans te vinden tussen school en school, maar dit mag niet te veel tijd in beslag nemen.

5 Verdere literatuur over het onderwerp

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten