De eerste klas: Hoe uw kinderen het begin onder de knie krijgen

De eerste klas is een grote aanpassing voor kinderen. Langer stilzitten en meer luisteren vragen de aandacht van de jongste kinderen. Bovendien moeten kinderen leren omgaan met nieuwe klasgenoten en zich aanpassen aan verschillende leerkrachten. …

De eerste klas: Hoe uw kinderen het begin onder de knie krijgen

erste klasse
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Basisschool
 6. »
 7. Terug naar school
 8. »
 9. De eerste klas: Hoe uw kinderen het begin onder de knie krijgen
Waarom zijn sommige kinderen overweldigd in de eerste klas?

De overgang van de kleuterschool naar de lagere school verstoort de hele dagelijkse routine van uw kind. Wees daarom geduldig en toon begrip als het begin wat hobbelig is.

Wat is de beste manier om kinderen met problemen te helpen?

Het belangrijkste aspect van hulp is uw voorbeeldfunctie. Kalmte en een ontspannen houding worden onbewust doorgegeven aan uw kind.

Waar kan ik hulp krijgen bij leerproblemen in de brugklas?

Er zijn veel verschillende websites, waarvan sommige gratis zijn en andere tegen betaling. We zullen hier in het kort enkele van de aanbiedingen presenteren.

De eerste klas is een grote aanpassing voor kinderen. Langer stilzitten en meer luisteren vragen de aandacht van de jongste kinderen.

Bovendien moeten kinderen leren omgaan met nieuwe klasgenoten en zich aanpassen aan verschillende leerkrachten.

Wij laten zien welke tips helpen bij de overgang en waar je gratis oefenmateriaal kunt vinden.

[button]Hier vind je thematisch geschikte boeken voor de start van de school[/button].

1. de uitdagingen in de eerste klas

kleiner junge in der ersten klasse
De meeste kinderen verheugen zich erop om naar school te gaan.

Kinderen die in de eerste klas komen, moeten zich aan veel veranderingen aanpassen. Vooral in de eerste maanden wordt al snel duidelijk wie meer of minder moeite heeft met de verandering.

In deze periode is het heel belangrijk dat ouders hun kinderen met raad en daad bijstaan. Dit betekent vooral dat er psychologische steun moet zijn.
In geen geval mogen kinderen alle taken worden ontnomen. Het gaat er veeleer om kinderen in deze overgangsfase zekerheid en kalmte te bieden.

Hoe zelfverzekerder en positiever de ouders met de nieuwe levensfase omgaan, hoe meer dit op de kinderen wordt overgedragen. Probeer nieuwe situaties dus altijd rustig te benaderen.
Begeleid uw kind op weg naar school, maar maak vanaf het begin duidelijk dat dit iets volkomen normaals is.

Hoe een spellinggesprek er in de brugklas uitziet, ziet u in de volgende video:

2. zie de eerste klas als een kans

kinder sitzen in der ersten klasse vor der lehrerin
De overgang naar de brugklas is niet voor alle kinderen even gemakkelijk.

De meeste kinderen kijken ernaar uit om eindelijk met school te beginnen. Voor veel van de kleine boefjes wordt de kleutertijd geleidelijk aan te lang, ook al is het laatste jaar van de kleuterschool meestal al een beetje anders dan de vorige keer.

Toch is school iets heel anders. Hier ligt de nadruk niet meer op spelen, maar op leren. Natuurlijk lukt dat ook op een leuke en speelse manier bij wiskunde, Duits of wetenschap.
De focus verandert echter, waaraan de kinderen op de basisschool zich eerst moeten aanpassen.

Leren schrijven en lezen vereist discipline, en dat gaat niet van de ene op de andere dag. Het is daarom niet alleen de taak van de school, maar vooral van de ouders om op dit gebied een rolmodel voor de kinderen te zijn.

Ook buiten het domein van het zuivere leren zijn er veel uitdagingen voor kinderen. Op een bepaald moment kunt u uw kleintjes een handje helpen.
Help hen bijvoorbeeld hun schooltassen in te pakken, begeleid hen op weg naar school en stel hen op school een paar vragen om er zeker van te zijn dat ze weten hoe ze zich moeten verplaatsen.

3. typische moeilijkheden in de eerste klas – hoe kinderen te helpen

Bijna alle kinderen die naar de lagere school gaan, willen aanvankelijk nog aan de verwachtingen van de leraren voldoen. Helaas slagen ze daar niet altijd in, wat frustrerend kan zijn. Om op dit punt niet in een neerwaartse spiraal terecht te komen, is het vooral belangrijk dat ouders begrip tonen.

Boosheid en teleurstelling hebben een plaats en het omgaan met deze negatieve gevoelens moet worden geleerd. De tweede stap moet echter zijn om kinderen te laten zien dat opgeven geen zin heeft.
Zodra de acute woede verdwijnt, volgt een nieuwe poging om de situatie de volgende keer onder de knie te krijgen.

Tip: Kinderen hebben vooral bevestiging nodig om steeds meer vertrouwen te krijgen in hun eigen handelen.

mutter mit kindern auf dem schulweg
Laat je kinderen zien dat je er altijd bent.

Bij alle oefeningen, of het nu gaat om lezen, schrijven of rekenen, is het belangrijk om geduld te hebben. Sommige kinderen kunnen veel sneller abstract denken en doen minder met hun handen.
Andere kinderen hebben op dit punt wat meer tijd nodig.
Dit betekent echter helemaal niet dat de kinderen die in het begin een achterstand hebben, blijvende leerproblemen hebben. Het is veeleer zo dat de overgang naar abstract denken meer geduld vergt van ouders en leerkrachten.

Vooral in de eerste klas moeten ouders en leerkrachten proberen geen druk op te bouwen. Kinderen zijn in de regel zeer leergierig en willen hoe dan ook alles ontdekken en ervaren.
Lukt dat echter niet in het begin op school, dan moet je naast speelse oefeningen vooral zorgen voor een evenwicht waarin kinderen een gevoel van prestatie hebben.
Dit zijn precies de dingen die voor hen belangrijk zijn om zelfbewuster te worden en meer vertrouwen te krijgen op alle gebieden van het leven.

Dewinst aan zelfvertrouwen wordt automatisch overgedragen naar de schoolsector, zodat kinderen er de rest van hun schoolcarrière uit kunnen putten.

4. hulp bij het leren

kind beim mathe lernen
Je kunt je kind op veel verschillende manieren helpen.

Als het leren in de brugklas wat moeilijker gaat, is dat geen ramp. Toch kunnen gerichte leesoefeningen, omgaan met regels en rekenspelletjes helpen om de vaardigheden te trainen.

Veel zaken kunnen ook in het dagelijks leven worden verwerkt. Zo kun je bij het samen boodschappen doen praten over hoeveelheden of prijzen vergelijken (in het begin natuurlijk nog in gewone en eenvoudige getallen).
Zo wordt het basisbegrip spelenderwijs verbeterd en komen vragen vanzelf.

Daarnaast kun je op internet veel materiaal vinden om samen te oefenen. Gratis werkbladen of websites waar je een overzicht vindt met veel vragen en antwoorden zijn een grote hulp.
We hebben kort een aantal goede websites voor je op een rijtje gezet:

 • MaterialGuru: Op deze site vind je veel gratis leer- en werkhulpmiddelen voor de eerste klas. U hebt toegang tot uitgebreide werkbladen in zowel wetenschap, Duits als wiskunde om de vaardigheden op de respectieve gebieden te bevorderen.
 • Schlaukopf: Ook op de website van Schlaukopf zijn verschillende gratis online oefeningen te vinden over de verschillende onderwerpen van de brugklas.
  Klik daar gewoon op het gewenste onderwerp en de oefeningen kunnen beginnen.
 • Sofatutor: De website biedt veel verschillende oefeningen. Van het leren van letters over losse woorden tot een afgeronde tekst, alles is mogelijk in het Duits.
  Bij wiskunde kunnen kinderen eerst getallen leren kennen, maar ook hun eerste geometrische vormen ontdekken.
  U kunt het aanbod, waar eigenlijk een vergoeding tegenover staat, 30 dagen gratis testen om zelf een overzicht te krijgen. Klik hier om direct naar de website te gaan.

5. thematisch geschikte boeken voor de start van school

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten