Roken en vruchtbaarheid: stoppen met roken om kinderen te krijgen

Als zowel vrouwen als mannen roken, kan dit leiden tot vruchtbaarheidsproblemen. Na het stoppen met roken duurt het ongeveer een jaar om weer volledig vruchtbaar te worden. Passief roken en roken door derden vormen ook …

Roken en vruchtbaarheid: stoppen met roken om kinderen te krijgen

Rauchen kann eine Schwangerschaft verhindern
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Voor de zwangerschap
 6. »
 7. Roken en vruchtbaarheid: stoppen met roken om kinderen te krijgen
 • Als zowel vrouwen als mannen roken, kan dit leiden tot vruchtbaarheidsproblemen.
 • Na het stoppen met roken duurt het ongeveer een jaar om weer volledig vruchtbaar te worden.
 • Passief roken en roken door derden vormen ook een bedreiging voor de gezondheid van volwassenen en kinderen.

Roken is niet alleen ongezond voor de roker zelf, maar tast ook de gezondheid van ongeboren baby’s en kinderen aan. Dit risico begint al bij de bevruchting, want: Als toekomstige moeders en vaders roken, brengt dit de optimale ontwikkeling van zaadcellen en eicellen in gevaar.
Zware rokers riskeren zelfs onvruchtbaarheid. Hier leest u hoe tabaksrook de vruchtbaarheid van vrouwen en mannen beïnvloedt en welke stappen u kunt ondernemen om de kinderwens in vervulling te laten gaan.

1. effecten van roken bij vrouwen: Vroeg in de menopauze

frau_nimmt_tabletten_gegen_nikotinsucht
Er zijn verschillende manieren om te stoppen met roken.

Het is niet alleen wanneer vrouwen zwanger zijn dat ze moeten stoppen met roken, omdat de vruchtbaarheid dan al ernstig kan worden aangetast. Door het consumeren van sigaretten komen niet alleen de werkzame stoffen van tabak in het organisme van de vrouw terecht, maar ook de talloze andere bestanddelen. De gifstoffen kunnen de vorming van belangrijke hormonen die de vrouwelijke cyclus regelen, verstoren.
Zo kan de eisprong onregelmatig verlopen, de ontwikkeling van de eicellen worden verstoord of de innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoeder worden belemmerd.

Let op: De tabaksrook van een sigaret bevat meer dan 4.000 bestanddelen.

Dit zijn de resultaten van een recente studie over het onderwerp “vruchtbaarheid en roken”. Het team van wetenschapper Danielle Smith van het Roswell Park Cancer Institute in Buffalo in de Amerikaanse staat New York gebruikte gegevens van de Women’s Health Initiative Observational Study.
In deze studie werden meer dan 93.000 postmenopauzale vrouwen gevolgd en geïnterviewd over hun omstandigheden. In de interviews verklaarde bijna elke zesde vrouw dat zij ondanks inspanningen niet in staat was geweest binnen twaalf maanden zwanger te worden zonder onvruchtbaarheid bij de man.

De andere resultaten van de studie:

 • Actieve rokers hadden 14 procent meer kans op gedeeltelijke onvruchtbaarheid dan niet-rokende vrouwen.
 • Bij rokers kwam de menopauze 26 procent vaker voor de leeftijd van 50 jaar voor dan bij niet-rokers.
 • Naarmate het aantal gerookte sigaretten per dag toenam, nam ook de onvruchtbaarheid evenredig toe.
 • Zware rokers (25 sigaretten/dag) begonnen bijna 22 maanden eerder met de menopauze als zij vóór de leeftijd van 15 jaar waren begonnen met roken.
 • Rokers die vóór de leeftijd van 25 jaar begonnen te roken, kwamen gemiddeld 18 maanden eerder in de menopauze dan niet-rokers.

De resultaten van de studie leveren sterke aanwijzingen voor een verband tussen roken en onvruchtbaarheid bij vrouwen.

2. effecten van roken bij mannen: trage spermacellen

frau_haelt_sich_die_hand_vor_die_nase_um_passivrauchen_zu_vermeiden
Passief roken kan ook een negatief effect hebben op de vruchtbaarheid.

Roken heeft ook een grote invloed op de vruchtbaarheid van mannen omdat het de kwaliteit van het sperma enorm verandert. Dat blijkt uit grondig onderzoek door een onderzoeksteam van het Saarland Universitair Ziekenhuis in Homburg, onder leiding van voortplantingsarts Mohammed Hamadeh. De onderzoekers konden aantonen dat de zaadcellen van rokers minder beweeglijk zijn dan die van niet-rokers. In het algemeen produceren rokers minder sperma dan niet-rokers. Dit samenspel van “te weinig” en “immobiel” kan een succesvolle bevruchting enorm bemoeilijken.
Bovendien is de buitenste schil van het sperma niet stabiel genoeg. De eiwitten histonen en protamines zijn verantwoordelijk voor de stabiliteit van de genetische informatie van het DNA in het individuele sperma.
Zij worden in veel lagere concentraties aangetroffen bij rokers dan bij niet-rokers. Het gevolg hiervan kan zijn dat de genetische informatie beschadigd raakt en het sperma zich dus niet optimaal kan ontwikkelen.

3. als u kinderen wilt: stop met roken voordat u een gezin plant.

frau_loest_nikotinpflaster_von_oberarm
Vrouwen met een kinderwens kunnen nicotinepleisters gebruiken.

Als een stel besluit een kind te krijgen, moeten beide partners stoppen met roken. Dit wordt aanbevolen op zijn laatst wanneer de vrouw zwanger is, omdat anders de giftige stoffen via de placenta in de circulatie van het embryo terechtkomen.

Maar stoppen is ook enorm belangrijk om überhaupt zwanger te worden. Onderzoekers hebben het nog niet kunnen bevestigen, maar het vermoeden bestaat dat roken niet alleen de kwaliteit van het mannelijke sperma verslechtert, maar dat de schade aan de genetische informatie ook kan leiden tot schade aan het embryo.

Wie stopt met roken, herstelt zijn vruchtbaarheid binnen een jaar, zodat deze vergelijkbaar zou zijn met die van een niet-roker.

Manieren om een niet-roker te worden Remedie Beschrijving Geschikt voor zwangere vrouwen
Gedragstherapie Rookpatronen herkennen, situaties vermijden, alternatieven zoeken In therapie gaat de betrokkene actief om met zijn verslaving en leert hij zijn gedrag te veranderen en denkpatronen te doorbreken. ja
Nicotinevervangende producten Nicotinepleisters, nicotinekauwgom, nicotinepastilles, nicotine neusspray Het lichaam blijft na het stoppen met roken voorzien worden van nicotine. Dit elimineert ontwenningsverschijnselen, wat de persoon de tijd en rust geeft om zijn gedrag op lange termijn te veranderen. Minder schadelijk voor het ongeboren kind dan roken, maar niet effectief.
Medicatie Medicijnen op recept zoals buproprion of varenicline. Het innemen van deze medicijnen vermindert het verlangen naar nicotine en vermindert de ontwenningsverschijnselen. Niet aanbevolen
Hypnose Verschillende sessies van diepe hypnose De hypnotiseur controleert het onderbewustzijn en geeft de betrokkene de impuls om zichzelf als niet-roker te erkennen en te stoppen met het gebruik van sigaretten als onderdeel van zijn dagelijks leven. ja
Acupunctuur Verschillende sessies De acupuncturist plaatst naalden op speciale meridianen, waarvan de stimulatie het verlangen naar sigaretten vermindert. ja

4. passief roken: Vruchtbaarheidsproblemen door rokende partners

Beide ouders moeten stoppen met roken.

Het helpt echter niet alleen om als vrouw te stoppen met roken. Ook de partner moet stoppen met roken. Bovendien moeten situaties worden vermeden waarin zowel vrouwen als mannen met een kinderwens op lange termijn aan sigarettenrook worden blootgesteld.

Een van de studies die erop wijzen dat passief roken ook het risico op onvruchtbaarheid kan verhogen, is die van een team onderzoekers van het Rochester Medical Centre. In hun studie vonden zij indirect bewijs dat meeroken leidt tot onvruchtbaarheid en dat getroffen vrouwen vaker een miskraam krijgen. In totaal werden 4800 niet-rokende vrouwen ondervraagd. Bij de onderzochte vrouwen die minstens zes uur per dag passief rookten, was het risico op vruchtbaarheidsproblemen of een miskraam 68 procent hoger dan bij andere vrouwen.

Tip: Een sigaret bevat meer dan 90 giftige stoffen die kankerverwekkend zijn, waaronder waterstofcyanide, tolueen, butaan, koolmonoxide, chroom, cadmium en het radioactieve polonium-210.

5. Stop onmiddellijk met roken als u zwanger bent.

Rauchen Fruchtbarkeit
Zwangere vrouwen kunnen acupunctuur gebruiken om te stoppen met roken.

Zelfs na een gelukkige conceptie loopt de baby van een rokende moeder nog gevaar. De gifstoffen van tabak gaan over in het organisme van het ongeboren kind en zorgen ook voor een slechtere toevoer van zuurstof en voedingsstoffen.
De gevolgen kunnen een laag geboortegewicht en een ontwikkelingsachterstand van het kind zijn. Uit studies blijkt dat vrouwen die aan het begin van de zwangerschap nog roken, slechts 25 procent kans hebben om tijdens de zwangerschap te stoppen met roken. Dit zou aangewezen zijn om de volgende redenen:

 • Vermindering van het risico op vroeggeboorte of doodgeboorte.
 • Volledige ontwikkeling van de longen
 • Minder kans dat het kind een infectieziekte of allergische reactie krijgt.
 • Afname van het risico op astma
 • Verminderd risico op plotselinge wiegendood syndroom

De gegevens hierover variëren, maar het risico op een miskraam is voor rokers 30 tot 80 procent hoger dan voor niet-rokers.

6. Derdehands rook: het huis schoonmaken tegen onvruchtbaarheid

schwangere_frau_sitzt_im_sessel_vor_ihr_auf_dem_tisch_steht_ein_aschenbecher
Derdehands roken kan baby’s blootstellen aan giftige stoffen.

De term, die zijn oorsprong vindt in de VS, beschrijft het roken via een “derde hand”. In openbare gebouwen of woonkamers waar gerookt is, kunnen zelfs lange tijd later nog toxische resten van rokers worden aangetroffen, die mensen via aanraking binnenkrijgen.

Als u het besluit hebt genomen te stoppen met roken omwille van het krijgen van kinderen, moet u ook een zeer grondige schoonmaak van het huishouden plannen.
De giftige stoffen die door tabaksrook in woonruimtes terechtkomen, zetten zich af op meubels, vloeren en andere oppervlakken. Zelfs na het stoppen met roken kunnen de bewoners dus nog regelmatig in contact komen met de gifstoffen, die vervolgens het organisme binnendringen. Als er kleine kinderen in het huishouden zijn, nemen zij bij het kruipen of spelen de giftige stoffen door aanraking op, wat weer tot gezondheidsproblemen kan leiden.

FAQ 7.

Zijn “lichte” sigaretten minder schadelijk voor de vruchtbaarheid?

Light” sigaretten bevatten minder nicotine en teer, wat zou betekenen dat ze minder schadelijk zijn voor de gezondheid. De marketing onder de naam “light” sigaretten is nu verboden omdat ze net zo schadelijk voor de gezondheid zijn als gewone sigaretten. Studies tonen zelfs aan dat de zogenaamd lichte sigaretten een nog verwoestender effect hebben dan de klassieke, omdat: Rokers trekken de rook van “light” sigaretten dieper naar binnen om het gewenste effect te bereiken. Op die manier nemen ze nog meer gifstoffen op dan bij een gewone sigaret.

Heeft hookah roken invloed op de vruchtbaarheid?
frau_raucht_eine_shisha_pfeife
Shisha roken is nog gevaarlijker dan het roken van sigaretten.

Bij het roken van een shisha wordt tabaksrook geïnhaleerd, net als bij het roken van een sigaret. Het verschil zit hem in het feit dat bij het roken van een waterpijp andere stoffen worden toegevoegd. Het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) gaat ervan uit dat shisha roken nog gevaarlijker voor de gezondheid is dan normaal roken, omdat de nicotine-inname nog hoger is. Ook de aromatische toevoegingen bij het roken van shisha zijn problematisch; sommige daarvan kunnen giftige stoffen bevatten. Het BfR waarschuwt uitdrukkelijk voor gevolgen zoals een lager geboortegewicht van kinderen van shisha-rokers.

Gerelateerde berichten