Hoewel de naam misleidend is, is het Louwen-dieet geen klassiek dieet, maar een speciaal soort dieet. Het doel is om gemakkelijker en pijnlozer te kunnen bevallen.
Zwangere vrouwen moeten eenvoudige koolhydraten zoveel mogelijk vermijden tijdens de laatste zes weken van hun zwangerschap. Deze zitten vooral in suiker, snoep, meelproducten en sommige soorten fruit.
De dieetverandering is geschikt voor bijna alle zwangere vrouwen die hun bevalling actief willen ondersteunen. Lijdt u echter aan een stofwisselingsziekte, dan wordt dit “dieet” afgeraden.
Er zijn inmiddels talloze diëten waarmee vrouwen en mannen proberen af te vallen of een gezondere levensstijl te bereiken. Het Louwen dieet is een “dieet” speciaal voor aanstaande moeders. Maar moet je afvallen tijdens de zwangerschap?
Hetdoel van het Louwen dieet is niet om af te vallen, maar om je met een speciaal dieet voor te bereiden op de komende bevalling. Wat je bij dit dieet mag eten, wat je moet missen en in hoeverre het wordt aangeraden, leer je in de volgende hoofdstukken.
[Button]Laat Frank Louwen je angst voor de bevalling wegnemen[/button].
Inhoudsopgave
1. het Louwen dieet als een speciale vorm van voeding
Het woord dieet suggereert in eerste instantie dat het gaat om afvallen door een bepaalde manier van eten. Het Louwen dieet is echter geen klassiek dieet om af te vallen. Het gaat er veeleer om iets te doen om de pijn tijdens de bevalling tot een minimum te beperken.
Uiterlijk in het laatste derde deel van de zwangerschap komt iedere vrouw op het punt dat zij aan de bevalling begint te denken en zelfs met zorgen en angsten naar deze dag uitkijkt. Naast alle medische opties zijn er ook andere manieren om de bevalling te vergemakkelijken.
Het Louwen Dieet is genoemd naar de uitvinder ervan, Prof. Frank Louwen, MD. Hij is hoofdarts in het universiteitsziekenhuis van Frankfurt, gespecialiseerd in prenatale geneeskunde en verloskunde. Louwen gelooft dat de bevalling gemakkelijker kan verlopen met een speciaal dieet.
Het Louwen-dieet volgt een soortgelijk principe als de Logi-methode. Deze methode is echter niet geschikt voor zwangere vrouwen. Het is echter gericht op zowel mensen met een normaal gewicht als mensen die een paar kilo willen afvallen. Beide diëten hebben gemeen dat gebruikers suikerhoudend en zetmeelrijk voedsel zoveel mogelijk moeten vermijden.
2. de rijping van de baarmoederhals ondersteunen met het Louwen dieet
Glykemische index
De glykemische index is een maat voor de mate waarin een koolhydraathoudend voedingsmiddel de bloedsuikerspiegel beïnvloedt. Hoe meer suiker er in het bloed zit, hoe hoger de waarde.
In principe gaat het bij het Louwen-dieet om insuline, dat in de alvleesklier wordt aangemaakt. Als we veel producten eten die vooral witte bloem en suiker bevatten, stijgt de insulinespiegel. Nu de alvleesklier steeds meer het hormoon insuline afgeeft, daalt de bloedsuikerspiegel weer.
De voedingsmiddelen die deze sterke schommelingen veroorzaken, bevatten veel slechte koolhydraten en hebben dus een zeer hoge glykemische index. Maar waarom moet dit worden vermeden, vooral tijdens de zwangerschap?
Wanneer insuline in het lichaam vrijkomt, hecht het zich aan bepaalde receptoren om zijn werking uit te oefenen. Het weefselhormoon prostaglandine, dat vooral aan het eind van de zwangerschap wordt gevormd, moet zich echter ook aan deze receptoren hechten.
Aangezien prostaglandine het weefsel van de baarmoederhals moet verzachten en weeën moet opwekken, kan de grote hoeveelheid afgescheiden insuline een groot probleem worden. Doordat het hormoon prostaglandine de weeën niet kan opwekken, is er meer pijn tijdens de bevalling. Bovendien kan het uitblijven van weeën betekenen dat de baby niet op gang kan komen en de bevalling kunstmatig moet worden opgewekt.
3. veranderingen in het dieet in de laatste zes weken – dit zijn de voedingsmiddelen die u moet vermijden
Het doel is dus om zo weinig mogelijk enkelvoudige koolhydraten te consumeren om de receptoren voor de prostaglandine vrij te houden. Maar welke voedingsmiddelen bevatten bijzonder veel van deze koolhydraten? En wat mag je wel eten?
Het isbelangrijk om niet alle koolhydraten te schrappen, maar alleen de koolhydraten die slecht zijn voor het lichaam. Om vrouwen die zwanger zijn een beter overzicht te geven, hebben we een lijst samengesteld van voedingsmiddelen die ze zonder problemen kunnen eten. Hierna volgt nog een lijst met producten die je zoveel mogelijk moet vermijden.
Deze koolhydraatbevattende voedingsmiddelen kun je nog wel eten:
- Peulvruchten
- Rijst (wilde of bruine rijst)
- Fruit, zoals appels, peren of sinaasappels
- Zuivelproducten
- Eieren
- Noten
- Bijna alle groenten
- Vlees en vis
Devolgende voedingsmiddelen zijn taboe op het Louwen dieet:
- Suiker
- Zoetigheden
- Meelproducten (brood, pasta)
- Maïs
- Gedroogd fruit
- Fruit, zoals ananas, papaja of watermeloen
- Honing
- Aardappelen
Tip: Hier is een tabel waarin u de hoeveelheid koolhydraten in afzonderlijke levensmiddelen in detail kunt opzoeken.
4 Dit dieet wordt niet aanbevolen voor diabetici.
Veel zwangere vrouwen hebben al zeer positieve ervaringen met het Louwen dieet. Dat te veel suiker en witmeelproducten niet goed zijn voor ons lichaam is al in tal van onderzoeken bewezen. Maar hoe zit het met de onderzoeken naar het Louwen dieet zelf?
Er zijn al veel wetenschappelijke studies over dit onderwerp geweest. In een Chinese studie konden wetenschappers al een verband aantonen tussen een lage glykemische index en een tijdige geboorte. Het ontbreekt echter aan verdere geverifieerde gegevens die overeenkomstige effecten kunnen aantonen.
In principe is het Louwen-dieet geschikt voor bijna alle zwangere vrouwen. Alleen degenen die lijden aan een stofwisselingsziekte, zoals diabetes type 1, moeten dit dieet vermijden. In dat geval moet u altijd vooraf met uw arts overleggen om negatieve gevolgen te voorkomen.