Is televisie schadelijk voor een baby? Ouders moeten hierop letten

[button]Koop peuter DVD’s[/button] Demobiele telefoon, de televisie of de radio – media zijn tegenwoordig alomtegenwoordig. Het is moeilijk om ze altijd uit de buurt van kinderen te houden. Toch moeten ouders er goed op letten …

Is televisie schadelijk voor een baby? Ouders moeten hierop letten

baby fernsehen
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Ontwikkeling van het kind
 6. »
 7. Is televisie schadelijk voor een baby? Ouders moeten hierop letten
Moeten baby’s TV kijken?

Baby’s hebben nog geen behoefte aan media als televisie of internet. Het contact met de natuur en andere mensen volstaat.

Hoe houd ik mijn baby weg van de tv?

Kinderen imiteren alles wat hun ouders doen. Als u de hele dag verschillende media consumeert, raakt uw kind daar vanzelf aan gewend.

Wat is de juiste manier om met media om te gaan?

Laat uw kind slechts langzaam en gecontroleerd kennismaken met media. In principe worden alleen leeftijdsgebonden programma’s aanbevolen voor kinderen.

[button]Koop peuter DVD’s[/button]

Demobiele telefoon, de televisie of de radio – media zijn tegenwoordig alomtegenwoordig. Het is moeilijk om ze altijd uit de buurt van kinderen te houden. Toch moeten ouders er goed op letten dat hun baby geen last krijgt van sensorische overbelasting. Maar vanaf welke leeftijd mag een baby televisie kijken? En welke programma’s zijn geschikt?

In onze gids leggen we uit wanneer een baby televisie mag kijken en hoe ouders een goed voorbeeld kunnen zijn. Daarnaast krijgt u informatie over waarom televisie zeer schadelijk kan zijn voor een baby.

1. baby’s hebben alleen de eerste maanden liefde en aandacht nodig.

Mutter spielt mit ihrem kleinen Kind
Stimuleer de ontwikkeling van je baby door veel samen te spelen.

Het opvoeden van baby’s en peuters is altijd een heet hangijzer. Terwijl moeders het in grote lijnen eens zijn over sommige aspecten, verdelen andere onderwerpen de meningen. Maar hoe zit het met televisie in de baby- en peuterleeftijd?

In deeerste weken en maanden na de geboorte hebben baby’s vooral behoefte aan liefde, nabijheid en geborgenheid. Ze zijn gelukkig als aan deze behoeften wordt voldaan. In de loop van de tijd ontwikkelen baby’s langzaam hun verschillende zintuigen. Door ze kennis te laten maken met verschillende voorwerpen, vormen en kleuren kunt u deze ontwikkeling bij uw kind ondersteunen.

Baby’s zijn erg gevoelig voor geluiden en beelden. Ze zijn gefascineerd door wat er in de wereld om hen heen gebeurt. De hersenen verwerken de indrukken van de dag tijdens de slaap. Zo dragen zintuiglijke ervaringen bij tot een positieve ontwikkeling van het kind.

Een televisie is echter niet geschikt voor kinderen en baby’s, ook al vinden ze die van nature bijzonder interessant. De opeenvolging van beelden is veel te snel voor het kinderoog, zodat de baby de inhoud helemaal niet kan opnemen.

Daarom is het beter zich te concentreren op speelgoed en uitstapjes in de natuur. Zo leren kinderen hun omgeving het beste kennen. Je kunt de ontwikkeling ook optimaal bevorderen door veel met je kind te praten.

Tip: Rustige, vrolijke en aangename muziek, met mate gedronken, kan daarentegen een positief effect hebben op het gedrag van kinderen.

2. ouders dienen als rolmodel

Familie an verschiedenen digitalen Geräten
Zelfs baby’s zien dat media een grote rol spelen in het gezin.

Inveel gezinnen spelen media een zeer grote rol. De vader kijkt voetbal op tv, de moeder surft op internet, de grote broer speelt een nieuw spelletje op zijn smartphone – de vrije tijd is vaak zo of zo.

Een baby of peuter neemt al deze indrukken virtueel in zich op. Zij nemen waar dat zowel de ouders als de oudere broers en zussen bezig zijn met deze digitale apparaten. Aangezien kinderen alleen kunnen leren door imitatie, zullen zij zich precies op dit gedrag oriënteren.

Zorg er daarom voor dat u uw smartphone of tablet zo vaak mogelijk aan de kant legt als uw kind in de kamer is. Hetzelfde geldt natuurlijk voor films en series op tv. Door uw kind te laten zien dat vrije tijd ook zonder media kan worden doorgebracht, zal uw kind er geen bijzonder verlangen naar ontwikkelen.

Sommige ouders zetten hun kinderen ook voor de televisie om hun rust te hebben. Dit moet absoluut vermeden worden om de kinderen te beschermen.

3. Televisiekijken kan een negatief effect hebben op de ontwikkeling van de baby.

Televisie kijken tijdens de borstvoeding

Borstvoeding geven kan lang duren en daardoor erg saai worden voor moeders. In een onderzoek bleek dat 54% van de moeders hun smartphone aan de kant gebruikt en 26% naar een programma op tv kijkt. Volgens de resultaten van het BLIKK-onderzoek 2017 kan dit ertoe leiden dat de baby minder slaapt en minder eet.

Terwijl mediaconsumptie geen ernstige gevolgen heeft voor volwassenen, kan sensorische overbelasting enorm schadelijk zijn voor kinderen. Als kinderen bijvoorbeeld naar ongeschikte films of series kijken, kan dit leiden tot nachtmerries en angsten.

Televisie kan ook negatieve effecten hebben op het leren. Het Criminologisch Onderzoeksinstituut van Nedersaksen heeft in 2006 een studie uitgevoerd bij ongeveer 6000 basisschoolleerlingen. Daaruit bleek dat kinderen die een eigen televisie op hun kamer hadden, aanzienlijk lagere cijfers haalden voor wiskunde, Duits en natuurwetenschappen.

Het is ook geen verrassing dat kinderen die veel televisie kijken veel minder bewegen. Bovendien eten ze naar verhouding meer snoep, waardoor de BMI van deze kinderen gemiddeld 5% hoger was dan die van kinderen die maar weinig tv mogen kijken.

Een ander probleem is dat gezinnen die de tv de hele tijd aan hebben veel minder met elkaar praten. Dit kan ertoe leiden dat de taalontwikkeling van een baby wordt vertraagd. Als ouders hun kinderen regelmatig verhaaltjes voorlezen in plaats van ze voor de tv te zetten, vertonen baby’s zelfs een 20% hogere woordenschat.

Hoe digitale media de ontwikkeling van baby’s en jonge kinderen kunnen beïnvloeden, zie je ook in de volgende video:

4. tips om de tv-consumptie aan de leeftijd aan te passen

kleines Mädchen schaut ein Kinderprogramm im Fernsehen
Zorg ervoor dat je kinderen alleen naar leeftijdsgeschikte programma’s kijken.

Natuurlijk leven we in een wereld waarin digitale media een grote rol spelen. Daarom moeten kinderen er niet volledig van verstoken blijven. Het is echter noodzakelijk dat jonge kinderen voorzichtig kennismaken met media.

Baby’s en peuters hoeven zeker nog geen televisie te kijken. Vanaf de leeftijd van ongeveer drie jaar kunt u kinderen langzaam laten kennismaken met een televisie. Zorg er echter voor dat u kindertelevisie gebruikt.

Geschikte kinderprogramma’s worden aangeboden door tv-zenders als ARD of ZDF. Een alternatief, tegen betaling, is Kividoo. Dit is kindertelevisie op aanvraag. Daar krijgt u toegang tot series, films en hoorspelen die speciaal geschikt zijn voor kinderen. Om volledige controle te hebben over het tv-verbruik, kunt u profielen aanmaken en tijdslimieten instellen. Het kindertelevisieprogramma heeft ook leeftijdsaanbevelingen.

Hieronder geven we u enkele tips voor onderweg:

 • Zet geen tv in de kamer van uw baby.
 • Zet de tv ook uit als uw baby slaapt.
 • Laat uw kind van drie tot zes jaar niet meer dan 30 minuten per dag tv kijken.
 • Zorg ervoor dat er geen ongeschikte films en series opstaan wanneer uw kind aanwezig is.
 • Laat uw baby of peuter nooit zonder toezicht tv kijken.
 • Voorlezen, spelletjes spelen of korte tijd naar luisterboeken of muziek luisteren zijn verstandige alternatieven voor televisie.

Tip: Hier vindt u ook uitgebreide informatie en tips om met televisie om te gaan.

5. peuter-dvd’s kopen

No products found.

Gerelateerde berichten