Slapen met vrienden: 5 tips en regels voor het pyjamafeestje

Op de kleuterschool maken kinderen meestal hun eerste vrienden. Op de lagere en middelbare school worden nieuwe vriendschappen gesloten en vervagen oude. Maar wanneer is een vriend eigenlijk een vriend? In de regel ontmoeten kinderen …

Slapen met vrienden: 5 tips en regels voor het pyjamafeestje

uebernachten-bei-freunden
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Slapen met vrienden: 5 tips en regels voor het pyjamafeestje
Is er een duidelijk moment waarop kinderen bij vrienden kunnen overnachten?

Nee, dit hangt sterk af van de individuele ontwikkeling en de relatie met de vriendjes en hun familie. In de meeste gevallen kunnen de eerste logeerpartijtjes op 8-jarige leeftijd worden geregeld.

Wat moet ik regelen als een kind bij vrienden wil blijven slapen?

Vooral ophaaltijden en beschikbaarheid zijn belangrijk. Het is ook nuttig om te praten over actuele zorgen of eetwensen.

Wat moeten kinderen meenemen als ze blijven slapen?

Een tandenborstel is vooral belangrijk. Maar ook de knuffel mag niet ontbreken op uw paklijst.

Op de kleuterschool maken kinderen meestal hun eerste vrienden. Op de lagere en middelbare school worden nieuwe vriendschappen gesloten en vervagen oude. Maar wanneer is een vriend eigenlijk een vriend? In de regel ontmoeten kinderen elkaar niet alleen op de kleuterschool of op school, maar zoeken ze ook in hun vrije tijd verder contact met leeftijdsgenoten.

Vroeg of laat rijst de vraag naar het eerste logeerpartijtje. Maar wanneer mag je bij een vriendje of vriendinnetje blijven slapen en welke regels gelden er? Wij geven je tips voor een vroege of zelfs late logeerpartij en waar je rekening mee moet houden.
[button] Bestel een kinderkoffer voor het logeerpartijtje [/button].

1. vanaf wanneer mogen kinderen bij vrienden overnachten?

kinder-uebernachten-bei-freunden
Sommige kinderen zijn al vanaf 5 of 6 jaar klaar om bij vrienden te blijven slapen.

De eerste logeerpartij is voor bijna alle kinderen een spannende ervaring. Het is niet ongewoon dat het ene of het andere kind ondanks alle voorpret plotseling angstig wordt en de nacht weer thuis wil doorbrengen. Dit gebeurt vaker op jongere leeftijd. Interessant is echter dat veel volwassenen nog steeds bang zijn in het donker, zelfs als daar geen rationele reden voor is.

Er zijn echter geen uniforme regels over wanneer je bij een vriendje of vriendinnetje mag blijven slapen. In het algemeen hebben veel kinderen echter problemen als het tijdstip te vroeg wordt gekozen. De onbekende omgeving, de nachtelijke geluiden en de andere regels maken zelfs anderszins zeer zelfverzekerde kinderen ongemakkelijk.

Gedurende de hele kleuterschoolperiode is het daarom vrij ongebruikelijk om de nacht bij een vriendje door te brengen. Zodra kinderen de leeftijd van 8 jaar hebben bereikt, d.w.z. in de tweede of zelfs derde klas, zijn de kansen veel groter.

Tip: Kinderen hebben veel minder kans op heimwee als het andere gezin of de omgeving hen erg vertrouwd is. Daarom is het zinvol dat kinderen vóór de eerste logeerpartij vaker bij vriendjes en vriendinnetjes thuis op bezoek gaan.

Welke afspraken zijn belangrijk als een kind bij vrienden wil blijven slapen?

Om het logeerpartijtje zo goed mogelijk te laten verlopen, zijn enkele basisafspraken nodig. Wij hebben de belangrijkste tips voor u samengevat:

kinder-essen
Kinderen die op bezoek komen kunnen ook samen helpen met de maaltijd.

 • Eten: Spreek af wanneer de avondmaaltijd plaatsvindt en welke gerechten mogelijk zijn. Hebben kinderen allergieën of een afkeer van bepaald voedsel?
 • Bedtijd: Het is niet altijd mogelijk om bij een logeerpartij een duidelijke bedtijd af te spreken. Idealiter bespreekt u echter dat de gebruikelijke bedtijd niet aanzienlijk zal worden overschreden.
 • Angsten en zorgen: Zijn kinderen bang voor bepaalde dingen? Dan zijn losse films uit den boze, want per slot van rekening vindt geen enkel gezin het leuk om een vreemd kind te moeten troosten als het te bang is voor een film.
 • Ophaaltijden: Er zijn hier duidelijke regels waar ouders zich aan moeten houden. Het tijdstip na het ontbijt is zeer geschikt. Het is belangrijk zich aan de afspraak te houden, want kinderen nemen zelfs kleine vertragingen zeer serieus.
 • Contacten en noodgevallen: Spreek af dat u ’s nachts beschikbaar bent. Zo kunt u ervoor zorgen dat als uw kind te angstig is, u hem ’s nachts kunt ophalen. De eerste overnachting bij vrienden vindt dus idealiter plaats in de directe omgeving. Hetzelfde geldt natuurlijk omgekeerd, want het is niet altijd mogelijk om een vreemd kind met een paar vriendelijke woorden gerust te stellen.

Tip: Tijdens de speciale tijd moeten er geen al te strenge regels gelden, omdat de situatie voor kinderen toch al spannend is, zodat er meer tijd overblijft voor leuke ervaringen.

Wat moeten kinderen meenemen als ze bij een vriendje blijven slapen?

Er zijn veel dingen die snel vergeten worden als kinderen voor het eerst bij vrienden blijven slapen. Daarom kunt u het beste van tevoren een kleine paklijst maken. Gebruik de volgende lijst als leidraad en voeg naar eigen inzicht individuele items toe:

De knuffel:

Veel kinderen knuffelen lang met hun knuffel. Daarom mag deze niet ontbreken als ze bij vriendjes en vriendinnetjes overnachten.

 • Pyjama
 • Andere kleren voor de volgende dag
 • Slippers of dikke sokken
 • Tandenborstel en tandpasta en andere hygiënische artikelen (best in een toilettas)
 • Geld (afhankelijk van of er kleinere uitstapjes gepland zijn)
 • Speelgoed
 • Zaklamp (als de lichten al uit zijn)

Meestal slapen de kinderen in de kamer van hun vriendjes op een slaapmatje. Dit is vaak beschikbaar. Maar een slaapzak of een dekbed met een eigen kussen is handig om iets van jezelf mee te nemen in de vreemde omgeving.

Een rugzak of een kleine koffer is meestal voldoende om alles wat kinderen mee willen nemen op te bergen.

Tip: Het gastgezin zal zeker blij zijn met een klein souvenir. De kinderen kunnen ook zelf een hapje eten.

4 Overnachten bij vrienden: Is de ervaring de moeite waard?

kindern-vorlesen
Kinderen kunnen veel nieuwe ervaringen opdoen door bij vrienden te overnachten.

Er zijn veel voordelen wanneer kinderen niet alleen thuis slapen, maar ook bij vrienden kunnen overnachten. Hoewel de ervaring in het begin wat moeilijker kan zijn, is het toch de moeite waard.

Vroeg of laat komt toch het moment dat elk kind ergens anders wil overnachten. Als de wens actief opkomt, verzet u er dan niet tegen, ook al is het zogenaamd nog wat vroeg voor het eerste logeerpartijtje.

De belangrijkste voor- en nadelen vind je hier in één oogopslag:

 • Stelt kinderen in staat hun eigen ervaring op te doen
 • versterkt het zelfvertrouwen
 • helpt kinderen te wennen aan nieuwe omstandigheden
 • helpt vriendschappen te verdiepen
 • geeft ze wat tijd voor zichzelf (met z’n tweeën of voor een hobby)
 • kan in het begin een beetje chaotisch zijn
 • het kan gebeuren dat u uw kind ’s nachts moet ophalen

Je kind laten overnachten bij vrienden is voor veel ouders ook niet altijd gemakkelijk. Net als kinderen moeten sommige ouders leren om vrienden los te laten en te vertrouwen.

5. De juiste koffer vinden voor een overnachting bij vrienden

No products found.

Gerelateerde berichten