Kinderconferentie in het kinderdagverblijf: deelname van de jongste kinderen

Sommige kleuterscholen en kinderdagverblijven zijn begonnen met het organiseren van kinderconferenties. Maar wat houdt een kinderconferentie eigenlijk in? Hoe werkt het en wat is het doel erachter? In ons artikel gaan we dieper in op …

Kinderconferentie in het kinderdagverblijf: deelname van de jongste kinderen

Kinderkonferenz
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Kinderopvang
  6. »
  7. Kinderconferentie in het kinderdagverblijf: deelname van de jongste kinderen
Wat is het doel van een zogenaamde kinderconferentie?

In een conferentie moeten kinderen leren hun eigen belangen te behartigen en daarvoor op te komen. Het zelfvertrouwen wordt bevorderd.

Wat zijn de voordelen van de invoering van een kinderconferentie?

Door regelmatig een kinderconferentie te houden, kunnen kinderen beter omgaan met genomen beslissingen. Welke onderwerpen u met de kinderen kunt bespreken, leest u hier.

Wat is verplicht bij het organiseren van een kinderconferentie?

Het is vooral belangrijk dat elk kind daadwerkelijk inspraak krijgt. Voor een gestructureerd verloop van de vergadering zijn duidelijke regels onontbeerlijk.

Sommige kleuterscholen en kinderdagverblijven zijn begonnen met het organiseren van kinderconferenties. Maar wat houdt een kinderconferentie eigenlijk in? Hoe werkt het en wat is het doel erachter? In ons artikel gaan we dieper in op dit instrument van participatie en leggen we uit waarom het zinvol is om een kinderconferentie te organiseren.

[button]Meer literatuur over kinderparticipatie in kinderdagverblijven[/button]

1. kinderen beslissingen laten nemen

Kinder sitzen an einem runden Tisch
Kinderen krijgen medezeggenschapsrechten.

Wie voor het eerst over een kinderconferentie hoort, is misschien wat geïrriteerd. Heeft het echt zin om de mening van kinderen mee te nemen in een komende beslissing?

Zeker, er hoeft niet in elke situatie rekening te worden gehouden met de wensen van kinderen, maar passende deelname helpt kinderen om bepaalde kwesties nader te bekijken en voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.

Bij jonge kinderen in het kinderdagverblijf kan de kinderbespreking ook plaatsvinden in het kader van een ochtendkring of stoelkringritueel. Hier ligt de nadruk op taalontwikkeling en participatie in de groep.

Tip: Een kinderconferentie is zowel geschikt als regelmatig evenement of alleen bij concrete problemen of komende veranderingen.

2. zelfvertrouwen versterken

Participatie van kinderen:

Artikel 12 van het VN-Verdrag inzake de rechten van het kind roept expliciet op om rekening te houden met de mening van kinderen. Meer informatie over het recht van kinderen op vrijheid van meningsuiting vindt u hier.

Hoe eerder kinderen leren om in een groep hun eigen ideeën te uiten en samen met anderen conflicten op te lossen, hoe beter hun zelfvertrouwen zich ontwikkelt. Vooral verlegen kinderen vinden het aanvankelijk relatief moeilijk om in groepen hun eigen mening te uiten en zijn geneigd zich in te houden.
Verhoudingsgewijs introverte kinderen kunnen echter vaak positief worden aangemoedigd als het gaat om onderwerpen die hen persoonlijk na aan het hart liggen. Een zacht knikje van de leerkracht of een bemoedigende blik van de ouders kan al een groot verschil maken en het zelfvertrouwen versterken.

3. duidelijke regels zijn verplicht op een kinderconferentie

Kind mit gemaltem Megaphon
Er wordt niet geschreeuwd in de kinderbespreking.

Om ervoor te zorgen dat de gewenste resultaten daadwerkelijk bereikt kunnen worden en dat de pedagogiek tot het juiste doel leidt, zijn enkele basisregels nodig. Dit geldt ten aanzien van discussies en in de omgang met andere meningen.

Het is belangrijk dat de procedure duidelijk wordt geregeld en dat elk kind in een groep de kans krijgt om zijn of haar mening te delen. Dit is echter niet bedoeld als dwangmiddel, maar alleen om de mogelijkheid tot inspraak te openen.

De regels van de kinderconferentie moeten gebaseerd zijn op de leeftijd van de kinderen. Kalm blijven en blijven zitten is uiterst moeilijk voor kinderen in hun eerste levensjaren, dus de duur van een kinderconferentie mag niet langer zijn dan 10 minuten.

Na verloop van tijd kunt u deze tijdspanne geleidelijk verlengen, zodat een kinderbespreking 20 of 25 minuten kan duren als het kind 5 of 6 jaar oud is.
Op de kleuterschool mag het echter niet veel langer duren, omdat de discussies na een bepaalde tijd meestal onproductief worden.

Kinder sitzen im Kreis
Regels gelden in gelijke mate voor alle kinderen.

Hier zijn enkele regels die geschikt zijn voor een kinderconferentie:

  • Elk kind in de groep neemt deel aan de kinderconferentie.
  • Het tijdstip van de conferentie wordt vooraf bepaald.
  • Alle kinderen en de opvoeders vormen een kring om de gelijkheid uit te drukken. Iedereen heeft evenveel stemrecht.
  • Opvoeders moeten notulen schrijven of de inhoud op een bord noteren.
  • Slechts één kind of opvoeder tegelijk mag spreken (het is een goed idee om een bal of stok door te geven als teken van spreken).
  • Iedereen die vragen heeft of iets wil zeggen, moet spreken.
  • Elk kind mag spreken en wordt niet uitgelachen.

Tip: Betrek de kinderen bij het vaststellen van de regels.

De voordelen van een kinderbespreking worden in deze video voor u samengevat:

4. de leiding van de kinderconferentie

Kind steht vor einer Tafel mit Bewertungen
Vroeg of laat leiden kinderen zelf een vergadering.

Bij jongere kinderen is het zinvol dat opvoeders het overnemen als moderators, zodat zij de gang van zaken kunnen beïnvloeden. Na verloop van tijd moeten kinderen echter de kans krijgen om de vergadering zelf vorm te geven.

Hier en daar is echter altijd wat hulp nodig om een onderwerp te vinden of om ervoor te zorgen dat de regels van het gesprek worden nageleefd.

Zodra kinderen naar school gaan, verandert de kinderbespreking aanzienlijk. De deelname van de leerlingen speelt nog steeds een belangrijke rol, maar er komen steeds meer problemen en zorgen op tafel.
In veel gevallen wonen alleen geselecteerde leerlingen de conferenties bij en is de feitelijke invloed op de beslissingen helaas vrij beperkt. Dit hangt echter sterk af van de betrokken instelling.

Tip: Geef kinderen de kans om hun eigen ideeën zo vroeg mogelijk te ontwikkelen.

5. onderwerpen voor de volgende kinderbijeenkomst

Aangezien er geen duidelijke definitie is van een kinderbijeenkomst en de methoden op een bepaald punt van elkaar verschillen, kunt u een kinderbijeenkomst houden vanuit bijna elk onderwerp.

Klettergerüst
Kinderen hebben ook geweldige en nuttige ideeën.

Als de kinderconferentie regelmatig plaatsvindt, is het zinvol om een korte vraag- en antwoordsessie te houden over problemen en actuele moeilijkheden.
Je moet ook bespreken wat de kinderen op dit moment bijzonder leuk vinden of waarom ze het deze week niet zo leuk vonden op de kleuterschool.

In de volgende lijst vindt u nog enkele suggesties voor onderwerpen in de kinderbespreking:

  • Verbouwing van een kamer in de kleuterschool
  • Herinrichting van de buitenfaciliteiten
  • Komende excursies (naar het bos, naar een boerderij, naar de dierentuin of naar een tentoonstelling)
  • Lopende geplande projecten (tuinieren, advent zingen, carnaval vieren)
  • Veranderingen aan het ontbijt of de lunch

6. kinderconferenties hebben ook nadelen

Kinder und Erzieherin sitzen im Kreis
Sommige kinderen hebben de neiging zich terug te trekken in de groep.

Hoewel de effecten van een kinderconferentie waarschijnlijk overwegend positief zullen zijn, zijn er ook punten van kritiek die u niet mogen worden onthouden.

Soms verlopen de bijeenkomsten moeizaam en is het erg moeilijk om alle kinderen op hun stoel te krijgen. Als er zeer luide en zeer stille kinderen in de groep zijn, kan het moeilijk zijn om een gesprek te voeren, zodat de meer stille kinderen zich nog verder terugtrekken.
Sommige kinderen vinden het bijzonder moeilijk om openlijk over hun problemen te praten in de groep, zodat ze weinig of geen aandacht krijgen.

Ook het tijdsaspect mag niet worden onderschat. Immers, als een bepaald resultaat wordt bereikt, moet het ook worden uitgevoerd.

Hier vindt u een korte vergelijking van de belangrijkste voor- en nadelen:

  • Elk kind kan meedoen.
  • Kinderen krijgen een eerste begrip van democratie.
  • Het zelfbewustzijn wordt bevorderd.
  • Er is een extra tijdsbesteding.
  • De discussie gaat niet altijd in de gewenste richting.
  • Sommige kinderen worden overweldigd door de verantwoordelijkheid.

7 Verdere lectuur over de participatie van kinderen in het kinderdagverblijf

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten