Een verandering van kleren voor de kleuterschool: Wat je nodig hebt voor elk seizoen

In de kinderkamer wordt gestoeid, gespeeld en gelachen. Het spreekt vanzelf dat daarbij kleding beschadigd raakt. Minstens één keer per dag zijn de kinderen buiten in de crèche en na afloop zit er altijd minstens …

Een verandering van kleren voor de kleuterschool: Wat je nodig hebt voor elk seizoen

Frau packt Tasche mit Wechselkleidung für Kindergarten
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Kinderopvang
 6. »
 7. Een verandering van kleren voor de kleuterschool: Wat je nodig hebt voor elk seizoen
Welke eigenschappen moet een verkleedkist voor de kleuterschool hebben?

Ongeacht of het om een boskleuterschool, een vrijeschool of een Fröbel kleuterschool gaat: de juiste verkleedkleren voor de kleuterschool zijn praktisch, robuust en aangepast aan het weer.

Hoe kun je de opvoeders nog meer helpen met hun uitrusting?

Help de opvoeders en vul zelf regelmatig voorraden zoals luiers of natte doekjes aan.

Hoe pas ik kleding aan het weer aan?

In de zomer moet de kleding licht en luchtig zijn, in de winter niet te veel, maar wel warm.

In de kinderkamer wordt gestoeid, gespeeld en gelachen. Het spreekt vanzelf dat daarbij kleding beschadigd raakt. Minstens één keer per dag zijn de kinderen buiten in de crèche en na afloop zit er altijd minstens één prak of grasvlek op de frisse broek. Omkleden voor de kleuterschool is dus een absolute must. Wij vertellen je wat er op je kleuterchecklist moet staan.

[button]Koop nu naamkaartjes voor kinderkleding[/button]

1. een verschoning voor de kleuterschool moet robuust en praktisch zijn

grüne kinderschuhe mit klettverschluss
Kleintjes kunnen al snel zelfstandig omgaan met klittenband
.

Ook al laten ouders zich graag verleiden door de laatste mode voor kinderen en baby’s, het omkleden in de kinderkamer moet vooral één ding zijn : praktisch. Niet alleen leert je kind veel zelfstandiger te zijn, ook de leerkrachten zullen je dankbaar zijn voor praktische kleding. Aangezien het minstens één keer per dag naar buiten gaat, moet uw kind kleding dragen die het zelf al kan aan- en uittrekken:

 • Schoenen met klittenbandsluiting vergemakkelijken het zelfstandig aan- en uittrekken van sportschoenen en sandalen.
 • Jassen of regenbroeken moeten ook klittenband of drukknopen hebben.

Let op: Koorden en linten aan kleding zijn niet alleen moeilijk te knopen voor kinderhanden, maar vormen ook een veiligheidsrisico. Kinderen kunnen buiten of binnen verstrikt raken, vallen en zich sneller verwonden.

U moet er ook voor zorgen dat de verkleedkleren voor de kleuterschool van hoge kwaliteit zijn. Dit betekent dat de stoffen tijdens het spelen, ravotten en rennen snel worden belast. De meeste ouders geven daarom de voorkeur aan stevige stoffen, zoals spijkerbroeken.

Vooral voor sweatshirts en jassen zijn signaalkleuren gewenst. Als de kinderen op excursie gaan, wordt het pakje beter herkend door fietsers en automobilisten. Ook de kleertjes voor de kleuterschool kun je het beste labelen. Ook al heeft elk kind meestal zijn eigen opbergruimte voor zijn kleren, in het stressvolle dagelijkse leven op de crèche kan gemakkelijk verwarring ontstaan. Label daarom de kleding met de naam of initialen van het kind om het dagelijkse leven voor het personeel van de crèche te vergemakkelijken.

Tip: Kinderkleding van goede kwaliteit met de favoriete patronen en voorwerpen van de kleintjes vindt u in de online winkel www.vertbaudet.de. Daar kunt u de zoekopdracht praktisch structureren volgens maten, merken, prijsklassen en materiaal en snel vinden wat u zoekt.

2 Ongeacht het seizoen – dit mag in geen geval ontbreken!

Junge mit buten Händen
Tijdens het schilderen moet een schilderskous gedragen worden om je kleding te beschermen.

In het algemeen mogen sommige dingen niet ontbreken in de kinderkameruitrusting. Wij geven je tips over wat je zeker mee moet nemen.

 • U moet altijdluiers en natte doekjes meenemen. Hoewel de leidsters u er meestal zelf aan zullen herinneren als beide moeten worden aangevuld, zijn ze zeker ook blij met het regelmatige initiatief van de ouders.
 • Als de kinderen in het kinderdagverblijf een dutje doen, mogen een tandenborstel en tandpasta niet ontbreken. Vergeet niet de tandenborstel ongeveer om de drie maanden te vervangen.
 • Borden, bekers en flessen mogen niet ontbreken. Het beste is om stevig materiaal te gebruiken dat niet meteen in stukken breekt als het valt. Zoek bij het kopen naar hoogwaardig plastic dat vrij is van schadelijke stoffen.
 • Neem tijdens uitstapjes een afsluitbare drinkfles en een lunchbox mee.
 • Een schilderjas voor kinderen is ook wenselijk voor creatieve activiteiten. Een oud T-shirt van papa volstaat echter ook.

In het algemeen moet bepaalde kleding op de kleuterschool worden achtergelaten voor een verschoning of voor dagelijks gebruik. Zo zijn antislip slippers of sokken verplicht. In de zomer kunnen ze ook luchtiger zijn, zoals sandalen.

Ongeacht of het heeft geregend of gesneeuwd, de kinderen gaan bijna elke dag naar buiten. Vooral in de boskleuterschool brengen de kleintjes het grootste deel van de dag door in de frisse lucht. Daarom is een regenjack altijd welkom in de kleuterschooluitrusting. Veel kleuterscholen hebben ook een sportzaal of een kleine gymzaal voor het geval het weer een uitstapje in de frisse lucht niet toelaat. Sportkleding bestaat dan uit een T-shirt, een losse broek met tailleband en antislipschoenen – bij voorkeur met lichtgekleurde zolen.

Als het kind in de crèche slaapt, mag comfortabele slaapkleding niet ontbreken. Zorg ervoor dat de slaapkleding thuis en op het kinderdagverblijf om de 2-3 dagen wordt verschoond.

Tip: Natuurlijk mogen het knuffeldoekje, de favoriete knuffel en de fopspeen niet ontbreken in het kinderdagverblijf voor het dutje.

Bekijk deze video om te zien hoe een verschoning niet te veel ruimte inneemt in de kinderkamer of tijdens een gezinsuitstapje:

3. het omkleden in de kleuterschool moet gebaseerd zijn op de temperaturen.

Omkleden in de crèche is een absolute must. Vooral als de kleintjes nog niet helemaal droog zijn, moet het mogelijk zijn om van broekje en broekje te wisselen. Door het spelen in de tuin worden de kleren ook snel vuil of nat. Het omkleden moet altijd aangepast zijn aan het weer.

3.1 Lichte en losse zomerkleding

Baby mit Smiley aus Sonnencreme auf dem Bauch
Zonbescherming is vooral voor kinderen belangrijk.

Als het echt zomer is, kun je je kind zonder aarzelen in dunne en losse kleding kleden. Is het ’s ochtends nog wat fris, ga dan liever voor een zweetjasje dan voor een sweatshirt. Als de temperatuur in de loop van de dag blijft stijgen, kan het kind het zweetjasje gewoon binnen laten.

Vergeet de zonbescherming voor kinderen in de hitte niet. U kunt uw kind het beste insmeren met zonnebrandcrème voordat u naar de crèche gaat. Voor het hoofd is een baseballpet of hoofddoek aanbevolen.

Tip: Als er een luizenuitbraak is op het kinderdagverblijf en u wilt een besmetting bij uw kind voorkomen, kunt u het beste de mutsen, sjaals en baseballpetjes die uw kind regelmatig draagt op het kinderdagverblijf wassen. Ook het beddengoed van het dutje hoort in de wasmachine bij een luizenplaag.

3.2 Regenkleding voor het tussenseizoen

Mädchen mit Regenjacke und Regenschirm
Met de juiste kleding kun je ook bij slecht weer naar buiten.

Vooral in de herfst is het vaak regenachtig en modderig. Maar ook de lente weet nog niet helemaal wat ze wil en verrast ons vaak met buien. Als daar nog wind bij komt, kunnen de tussenseizoenen snel onvriendelijk worden. Daarom is de tweedelige look de beste keuze: in plaats van uw kind te luchtig of te warm te kleden, kunt u beter een overhemd, T-shirt en sweatshirt over elkaar dragen. Als het overdag warmer of kouder wordt, kan de kleding gemakkelijk aan het weer worden aangepast.

Als het nat en koud is, moet een gevoerde modderbroek in de kinderkamer blijven. Als de kinderen rubberen laarzen dragen, hoeven zij zich geen zorgen te maken over natte voeten en kunnen zij ook bij nat weer onbeperkt buiten spelen.

3.3 Winterkleding tijdens koude periodes

Kinder im Schneeanzug bauen einen Schneemann
Met de juiste kleding voor de winter kan niets het ravotten in de sneeuw in de weg staan.

Vooral in de winter is de juiste maat nodig: Je kind mag het niet koud hebben, maar ook niet zweten in winterkleding. Op de kleuterschool is het algemene motto: less is more. Alleen omdat het buiten koud wordt, hoef je niet meerdere truien in de kleuterschool op te bergen.

Gevoerde laarzen en een sneeuwpak zijn perfect voor een winterse wandeling in de frisse lucht. Het is niet nodig om dikke sokken aan te trekken, want dat maakt de voeten van de kinderen meestal nog kouder! De reden: als de kinderen door de dikke sokken geen ruimte meer hebben in hun schoenen. De voeten kunnen niet meer bewegen en door wrijving warmte genereren.

Voor binnen is een dikke maillot of een gewone broek voldoende, ondanks de kou buiten. Een hemdje met daarover een sweater of gewone trui is voldoende: de kamers zijn goed verwarmd en de kinderen krijgen het toch al warm door het spelen en ravotten.

Leestip: Je kunt hier lezen waarom buiten en fris zijn goed is voor je kind.

4. naamplaatjes voor kinderkleding

No products found.

Gerelateerde berichten