Sint Maarten werd geboren als Martin de Tours rond 316 na Christus in Pannonië. Hij was soldaat en werd pas op 40-jarige leeftijd christen.
Volgens de legende ontmoette hij een arme bedelaar aan wie hij een deel van zijn mantel gaf. Dit wordt vandaag de dag nog steeds beschouwd als een voorbeeld van naastenliefde onder christenen.
Om hem te herdenken wordt deze dag elk jaar op 11 november gevierd. Er vinden kerkdiensten en lampionoptochten plaats. Bovendien worden rond het kampvuur Sint-Maartenliederen gezongen.
Sint-Maarten is elk jaar een bijzonder hoogtepunt. Kinderen paraderen door de straten met lantaarns en spelen het verhaal van Sint Maarten na. Maar wie was deze man? Wanneer vindt Sint-Maarten plaats en hoe wordt het meestal gevierd? <!–OffMiddle–><!–OffEnd–>
In onze gids krijg je een overzicht van alle aspecten van Sint-Maarten. We leggen uit waar dit verhaal over gaat en waarom we vandaag de dag nog steeds een feest hebben. We geven je ook enkele ideeën over hoe je deze dag in de kinderkamer kunt vieren.
[button]De legende van Sint Maarten vertellen voor kinderen[/button]
Inhoudsopgave
1. Martin van Tours was een soldaat in de Keizerlijke Garde
Martinus van Tours werd rond 316 geboren in Pannonië, in het huidige Hongarije. Het Romeinse Rijk, waartoe Pannonia behoorde, werd in die tijd geregeerd door Constantijn de Grote, die het christendom een warm hart toedroeg. Martins familie stond echter zeer kritisch tegenover dit geloof.
Maarten kwam echter op 10-jarige leeftijd in aanraking met het christelijk geloof. Zijn vader probeerde dit echter te voorkomen. Dus moest Martin, net als zijn vader voor hem, een militaire carrière nastreven. Hij boog voor de beslissing van zijn vader en werd soldaat in het Romeinse leger. Daarbij reisde hij door vele landen en leerde het christelijk geloof kennen en waarderen.
2. de legende van Martin
Tijdens zijn tijd als soldaat maakte hij een voorval mee waarover we vandaag de dag zingen in het beroemde Sint-Maartenlied: het beroemde delen van de mantel. Op 17-jarige leeftijd was Martin gelegerd in het noorden van Frankrijk. Op een koude dag in de winter reed hij op zijn paard naar de stadspoort. Onderweg ontmoette hij een arme bedelaar die geen kleren had.
Om de man te helpen, deelde hij zijn jas met zijn zwaard en gaf de ene helft aan de arme bedelaar. De volgende nacht had Maarten een droom. Daarin verscheen Jezus aan hem gekleed in de helft van zijn mantel. Deze daad wordt vandaag de dag nog steeds beschouwd als een model van naastenliefde.
Sint Maarten of Sint-Maarten?
In veel protestantse gebieden wordt op 11 november ook de doop van Maarten Luther gevierd. Dit feest wordt gevierd als Sint-Maarten. Sint-Maarten daarentegen wordt gevierd vanwege de begrafenisdag van Sint-Maarten.
Martin zag deze droom als een teken. Hij wilde het leger verlaten, maar moest wachten op de resterende 25 jaar waarvoor hij had getekend. Op 40-jarige leeftijd liet hij zich eindelijk dopen en stelde zich in dienst van God.
Hij volgde een opleiding tot bisschop en stichtte al snel zijn eerste klooster in Frankrijk. Martin stierf op 8 november op 81-jarige leeftijd tijdens een van zijn reizen. Hij werd begraven op 11 november. Na zijn dood werd Martin door de paus heilig verklaard.
Mensen van heinde en verre kwamen naar zijn begrafenis om hem de laatste eer te bewijzen. Ze staken lichtjes en lantaarns aan. In de loop der jaren is dit gebaar een gewoonte geworden. Ook nu nog maken kinderen graag een lampion en paraderen door de straten.
Zowel de katholieke als de protestantse, orthodoxe en anglicaanse kerken vieren deze feestdag.
3. ideeën om het lantaarnfeest te vieren
Lampionnen maken is vooral populair op kleuterscholen. Zodra het donker wordt, maken alle kinderen met hun unieke lampionnen een Sint-Maartenoptocht. Ook het zingen van liedjes hoort bij Sint Maarten.
De kinderen worden vaak begeleid door een ruiter op een paard. Na de lichtjesprocessie kan het verhaal van Sint Maarten worden nagespeeld. Op veel plaatsen worden dan gist- of krakelingkoekjes geserveerd, die in vriendschap worden gedeeld als symbool van liefde voor de naaste.
Maar niet alleen lichtjesparades worden voor dit feest georganiseerd. In veel gebieden en steden worden ter ere van Martin speciale kerkdiensten gehouden. De parochie nodigt alle kinderen en hun familie uit voor deze gelegenheid. In sommige plaatsen is er zelfs een speciale kinderdienst.
Voor de kleuterschool zijn er echter vele andere manieren om Sint-Maarten te vieren. Er kan bijvoorbeeld een kleurplaat uit een prentenboek worden gebruikt, die de kinderen naar eigen inzicht kunnen ontwerpen. De lokalen kunnen ook versierd worden met raamplaatjes.
Omde kinderen in de stemming te brengen voor deze dag kan het Sint Maartenverhaal worden voorgelezen. Hiervoor kunnen de kinderen plaatjes bekijken of zelfs zelf tekenen.
4. De legende van Sint Maarten aan de kinderen vertellen
No products found.
No products found.
No products found.