Kerstman spelletjes: Spelideeën voor het Sinterklaasfeest met kinderen

Spelen is altijd en overal leuk. Of het nu binnen of buiten is, speciale feestdagen zijn een goede gelegenheid om aan de gelegenheid aangepaste spelletjes te spelen. Er zijn veel verschillende sinterklaasspelletjes die het sinterklaasfeest …

Kerstman spelletjes: Spelideeën voor het Sinterklaasfeest met kinderen

Nikolausabend
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Groepsspellen
 8. »
 9. Kerstman spelletjes: Spelideeën voor het Sinterklaasfeest met kinderen
Wie was Sinterklaas?

Sint Nicolaas van Myra was een bisschop die zich inzette voor de armen en behoeftigen. Omdat hij op 6 december stierf, vieren we op deze dag een feest om de goedhartige man te herdenken.

Welke Sinterklaas spelletjes zijn geschikt voor de kleuterschool?

Voor kleuters zijn natuurlijk andere spelletjes geschikt dan voor kinderen die al naar school gaan. Zorg er daarom voor dat de spelletjes niet te uitgebreid zijn en zo min mogelijk regels bevatten.

Hoe kun je kinderen op de basisschool uitdagen tijdens het Sinterklaasfeest?

Voor kinderen op de basisschool kun je al wat meer uitdagende spelletjes uitproberen. Als je merkt dat het spel te ingewikkeld is voor de betreffende groep, kunnen de regels zonder problemen worden aangepast en vereenvoudigd.

Spelen is altijd en overal leuk. Of het nu binnen of buiten is, speciale feestdagen zijn een goede gelegenheid om aan de gelegenheid aangepaste spelletjes te spelen. Er zijn veel verschillende sinterklaasspelletjes die het sinterklaasfeest op de kleuterschool of school onvergetelijk maken. Maar deze spelletjes kunnen ook een middag met de familie zoet maken. Daarom laten we je in de volgende hoofdstukken graag kennismaken met verschillende Sinterklaas spelletjes.

[button]Aanbeveling van de redactie: Kennisboeken over Sinterklaas[/button]

1. spelletjes thematisch aanpassen aan het feest van Sinterklaas

Productie van chocoladewaren

In de tijd voor Kerstmis wordt in Duitsland een bijzonder grote hoeveelheid chocolade en ander snoepgoed weggegeven. Volgens de statistieken werd alleen al in 2014 in Duitsland bijna 1,4 miljoen ton chocolade geproduceerd. Daarmee is Duitsland Europees koploper.

Sinterklaas is een bijzondere dag in het jaar. Omdat Sinterklaas in Duitsland geen feestdag is, houden veel kleuterscholen en scholen Sinterklaasvieringen. Zodat kinderen weten waarom we deze dag vieren, moet je ze de betekenis van Sinterklaas uitleggen.

Nicolaas van Myra was een bisschop die zich inzette voor de armen en behoeftigen. Er zijn veel verhalen en legenden die vertellen over de goede daden van Sinterklaas. Omdat hij op 6 december stierf, vieren we op deze dag een feest om de goedheiligman te herdenken.

Al op de avond voor Sinterklaas zetten veel kinderen in Duitsland een laars of een bord voor de deur, zodat Sinterklaas deze kan vullen met cadeautjes. Terwijl Sinterklaas de kinderen cadeautjes geeft, straft Knecht Ruprecht hen voor hun wandaden.

Je kunt met je kinderen sinterklaas knutselen of sinterklaas tekeningen maken. Knutselideeën en instructies vind je in onze bijbehorende artikelen.

De spelletjes moeten ook thematisch aan Sinterklaas wordenaangepast. Dat lukt vooral goed als je typische motieven en voorwerpen in de spelletjes verwerkt. In het volgende krijg je een paar ideeën hoe je van het Sinterklaasfeest een echt avontuur kunt maken.

Mooie bordspellen die je je kinderen voor Sinterklaas kunt geven, vind je in deze video:

2. ideeën voor het Sinterklaasfeest in de kleuterschool

Voor kleuters zijn natuurlijk andere spelletjes geschikt dan voor kinderen die al naar school gaan. Zorg er daarom voor dat de spelletjes niet te uitgebreid zijn en zo min mogelijk regels bevatten.

2.1 De zak van de kerstman valt om

Kinder stehen in einem großen Kreis
Hoe meer kinderen meedoen, hoe moeilijker het spel wordt.

Bij dit spel zitten alle kinderen in een kring van stoelen. Elk van de kinderen krijgt een rol toegewezen. De rollen komen overeen met typische voorwerpen die in de zak van de Kerstman kunnen zitten, bijvoorbeeld noten, mandarijnen, peperkoek of speculaas. Twee kinderen tegelijk krijgen dezelfde rol.

Zodat elk kind kan onthouden welke rol hij of zij heeft, kun je passende labels uitdelen die de kinderen om hun nek hangen.

Nu roept de spelleider twee rollen tegelijk. Als hij bijvoorbeeld “noten en mandarijnen” roept, moeten alle kinderen die deze rol hebben zo snel mogelijk van plaats wisselen. Roept de spelleider daarentegen “De kerstman valt om”, dan moeten alle kinderen een nieuwe plaats zoeken.

2.2 Kerstman, waar is uw bel?

Mädchen hält ihren Finger auf die Lippen
De bel moet stiekem en vooral stil gestolen worden.

Ook voor dit spel gaan alle kinderen in een kring zitten. Je hebt echter geen stoelen nodig, alleen een kerstmuts en een bel. Eén kind, dat de kerstmuts op zijn hoofd krijgt, gaat in het midden van de kring zitten.

Nu wordt het kind geblinddoekt en de bel wordt recht voor het kind in het midden geplaatst. Nu spreken de kinderen stilletjes of fluisterend af wie de bel in het midden zal stelen. Dit moet zo stil mogelijk gebeuren. Het kind verstopt dan de bel achter zijn/haar rug. Alle andere kinderen doen ook hun handen achter hun rug.

Nu roepen alle kinderen “Kerstman, uw bel is weg”. Het Kerstman-kind gaat op zoek naar de bel door naar de andere kinderen te gaan en te vragen “Hebben jullie mijn bel?”. De Kerstman doet drie pogingen. Het kind dat de bel heeft gestolen wordt de volgende Kerstman.

Tip: Laat de kinderen heel goed luisteren waar de beldief vandaan komt en waar hij weer heen gaat.

3. kerstmannen spelletjes voor kinderen op de basisschool

Voor kinderen op de basisschool kunnen uitdagender kerstmannen-spelletjes worden uitgeprobeerd. Voordat het spel begint, moeten alle kinderen de regels hebben begrepen. Als u merkt dat het spel te ingewikkeld is voor de betreffende groep, kunt u de regels eenvoudig veranderen en vereenvoudigen.

3.1 Santa’s Way – Ideeën voor lessen lichamelijke opvoeding

Sporthalle mit verschiedenen Geräten
Gebruik veel verschillende toestellen voor het parcours.

Dit bewegingsspel is ideaal voor lessen lichamelijke opvoeding omdat er veel bruikbare apparatuur in de gymzaal staat. Elk jaar baant de Kerstman zich een weg van de Noordpool naar kinderen over de hele wereld om zijn cadeautjes uit te delen. Daarbij moet hij vele hindernissen en obstakels overwinnen. Het spel gaat over het volgen van de weg van de Kerstman.

Bouw verschillende hindernissen in een parcours dat zich door de hele gymzaal uitstrekt. Je kunt hiervoor de volgende apparatuur en materialen gebruiken:

 • Springboxen
 • Trampolines
 • Lange banken
 • Rolplanken
 • Springtouwen
 • Gymnastische hoepels
 • Bars
 • Gymnastiekballen
 • Matten
 • Plakband (om de start- en finishlijn te markeren)

Stel de toestellen op in twee gelijke banen. Verdeel de kinderen in twee groepen. Leg de kinderen nu uit wat er bij elk station moet gebeuren. Een kind van de ene groep neemt het steeds op tegen een kind van de andere groep. Degene die het parcours sneller aflegt, wint de ronde. De groep die aan het eind meer overwinningen heeft, wint.

Tip: Bij mooi weer kun je dit spel ook buiten spelen. Als hindernissen kunt u de reeds beschreven uitrusting gebruiken of alledaagse voorwerpen die in de natuur te vinden zijn.

3.2 De kerstmanquiz

Schüler lösen zusammen ein Quiz
Kinderen hebben vooral veel plezier als ze in tweetallen mogen samenwerken.

De kerstmanquiz is een goede gelegenheid om de kennis over de kerstman te consolideren. Voordat u deze quiz houdt, moet u de betekenis van Sinterklaas aan de kinderen uitleggen. Je kunt hiervoor het beste verhalen, liedjes en gedichten gebruiken.

De quiz moet bestaan uit verschillende vragen over Sinterklaas.

Deze vragen kunnen als volgt zijn:

 • Wanneer vieren we het feest van Sinterklaas?
 • Wanneer is Sinterklaas geboren?
 • Waar is Sinterklaas geboren?
 • Waarom worden schoenen of laarzen de avond tevoren voor de deur gezet?
 • Hoe heet het hoofddeksel dat Sinterklaas draagt?
 • Waarom draagt Sinterklaas een staf?
 • Wie is Knecht Ruprecht?

Deze lijst met vragen is zeker niet volledig. Je kunt in de quiz alles vragen waar je eerder in de klas aan hebt gewerkt. Bovendien kunt u beslissen of u de vragen open wilt maken of verschillende antwoordmogelijkheden wilt geven.

Dekinderen kunnen ook in teams samenwerken om de vragen tebeantwoorden. Het team dat de meeste vragen juist heeft beantwoord, wint.

4. aanrader van de redactie: Kennisboeken over Sinterklaas

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten