Speurtocht op een kinderfeestje – tips voor planning en uitvoering

Een speurtocht is altijd iets heel bijzonders voor kinderen. Zeker als deze goed is voorbereid en lastige opdrachten en hersenspelletjes in petto heeft. Dus als je het jarige kind met een speurtocht wilt verwennen, zijn …

Speurtocht op een kinderfeestje – tips voor planning en uitvoering

roter Pfeil an einem Baum
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Groepsspellen
 8. »
 9. Speurtocht op een kinderfeestje – tips voor planning en uitvoering
Hoe maak je van de speurtocht een belevenis voor iedereen?

Een speurtocht voor een kinderfeestje is een bijzonder hoogtepunt voor alle deelnemers. Bijzonder avontuurlijk wordt het als je van de speurtocht een speurtocht maakt.

Waarop moet worden gelet bij het plannen van een speurtocht?

Om de speurtocht spannend en afwisselend te maken, moet u deze goed voorbereiden. Pas de opdrachten en raadsels aan de betreffende leeftijdsgroep aan.

Waar kun je een speurtocht houden?

Je kunt bijna overal een speurtocht organiseren. Je eigen vier muren, het bos of de dierentuin zijn bijzonder geschikt.

Een speurtocht is altijd iets heel bijzonders voor kinderen. Zeker als deze goed is voorbereid en lastige opdrachten en hersenspelletjes in petto heeft. Dus als je het jarige kind met een speurtocht wilt verwennen, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

In deze gids geven we je graag informatie en inspiratie over speurtochten voor kinderverjaardagsfeestjes. We geven je tips over hoe je die het beste kunt voorbereiden. We geven u ook enkele ideeën voor opdrachten en raadsels die zijn aangepast aan de betreffende leeftijdsgroep.

[Button]Speurtocht boeken kopen[/button]

1. een verjaardagsspeurtocht voor kinderen is avontuurlijk

Geocaching

Geocaching is de moderne manier van schatzoeken. Deelnemers zoeken naar verstopplaatsen met behulp van GPS-coördinaten. Volgens de statistieken zijn er wereldwijd meer dan 3 miljoen caches. Er zijn speciale apps die je voor het zoeken kunt gebruiken.

Een speurtocht, in Beieren en Oostenrijk ook wel snipperjacht genoemd, vindt meestal plaats in open terrein. De bedoeling is dat je aanwijzingen volgt om de bijbehorende bestemming te vinden. Vroeger werd hiervoor klassiek zaagsel of papiersnippers neergelegd. Tegenwoordig worden vaker pijlen, stokken, ballonnen of stukjes papier gebruikt.

Op een kinderfeestje wordt de speurtocht vaak omgezet in een schattenjacht. Hiervoor kiezen de ouders een bepaalde route waarop verschillende stations zijn met opdrachten en raadsels. De schat is verstopt op het laatste station en de kinderen moeten hem binnen een bepaalde tijd vinden.

Een speurtocht is erg spannend voor kinderen, dus de nadruk ligt natuurlijk op plezier maken. Elk kind kan actief zijn en iets bijdragen aan het vinden van de oplossing. Door de gezamenlijke speurtocht leren de kinderen ook dat het samen oplossen van de raadsels sneller tot succes leidt.

Tip: Speurtochten zijn niet alleen geschikt voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Ze zijn bijvoorbeeld een alternatief en creatief idee voor een vrijgezellenfeest.

2. een goede voorbereiding is alles

Om van de speurtocht op het kinderfeestje een echte uitdaging te maken, is het belangrijk dat je de speurtocht heel goed plant en voorbereidt. De planning moet altijd worden aangepast aan de doelgroep en de locatie.

Allereerst moet je nadenken over een route. Er moeten voldoende mogelijkheden zijn om afzonderlijke stations langs de route op te nemen. U moet ook op de klok kijken om in te schatten hoe lang de kinderen over de speurtocht zullen doen.

Let op: Als de speurtocht buiten in het bos plaatsvindt, moet u ervoor zorgen dat de kinderen niet kunnen verdwalen. Bij kleine kinderen moet altijd een begeleider aanwezig zijn.

auf alt gemachte Schatzkarte
Hoe echter een schatkaart eruitziet, hoe spannender het is.

Het belangrijkste is echter de schatkaart. Om hem er zo echt mogelijk uit te laten zien, kun je hem bewerken met wat thee, koffie en een aansteker. Teken vervolgens de route. Hierin moeten markante punten (bomen, huizen, bezienswaardigheden) worden opgenomen om de kinderen een oriëntatie te geven.

Om de kinderen te helpen in de rol van ontdekkingsreizigers te kruipen, kan de speurtocht ook rond een bepaald thema worden opgezet. Het is vooral leuk als de kinderen zich verkleden volgens het thema.

Bedenk dan hoe de schat eruit moet zien. Munten van chocolade, glinsterende kostuumjuwelen of glimmende kristallen zijn geschikt. Het beste is om een kist te kiezen die op een echte schatkist lijkt.

De volgende materialen kunnen worden gebruikt bij een schattenjacht:

 • een geprepareerd stuk papier voor de schatkaart
 • een houten (schat)kist
 • kleuren (krijt, verf …)
 • Zand, stenen of andere natuurlijke materialen
 • Ballonnen, slingers of zaagsel

Tip: Deze lijst is natuurlijk niet volledig. Je kunt veel andere materialen gebruiken om de weg te markeren of de opdrachten creatief vorm te geven.

Meer ideeën voor het ontwerpen van een speurtocht voor een kinderverjaardagsfeestje vindt u in de volgende video:

3. de taken aanpassen aan de leeftijdsgroep van de kinderen

Hetbelangrijkste is dat de speurtocht voor alle kinderen leuk is. Dit betekent dat de opdrachten niet te moeilijk en niet te gemakkelijk mogen zijn. Pas de puzzels dus altijd aan aan de leeftijdsgroep van de kinderen.

Als de groep uit jongere en oudere kinderen bestaat, is het zinvol om zowel makkelijke als moeilijke opdrachten op te nemen. Zo kunnen alle kinderen actief meedoen.

3.1 Een speurtocht voor kleuters

Zwei Kinder finden ein Versteck
Verstop de aanwijzingen bijvoorbeeld onder boomwortels of een stapel dennennaalden.

Voor 4- tot 5-jarigen moet de hele route niet te lang zijn. Het is voldoende als de kinderen 30-45 minuten lopen. Zorg er altijd voor dat de stations dicht bij elkaar liggen en dat de wegwijzers groot genoeg zijn.

U kunt het pad dat de kinderen tijdens de speurtocht moeten afleggen bijvoorbeeld markeren met kleurrijke ballonnen of verschillende repen stof. Bij elk station dat de kinderen passeren, kun je een opdracht stellen. Laat de kinderen bijvoorbeeld een liedje zingen of een turnoefening doen. U kunt ook vragen stellen die de kinderen correct moeten beantwoorden om de juiste weg te vinden.

Een andere mogelijkheid is om telkens één puzzelstukje te verstoppen. De stukjes kunnen bijvoorbeeld worden begraven of aan een tak worden gehangen. Als de kinderen alle stukjes hebben gevonden en de puzzel in elkaar hebben gezet, krijgen ze de langverwachte schat. Andere ideeën voor de afzonderlijke stations zijn fotopuzzels of geheime boodschappen.

3.2 Raadsels en wiskunde voor zesplussers

Utensilien, um Rechenaufgaben zu lösen
Inclusief rekenen of hersenkrakers voor schoolkinderen.

Alsde kinderen daarentegen niet meer op de kleuterschool zitten, maar al op school, kunnen de opdrachten natuurlijk wat moeilijker zijn.

Een mogelijkheid is om raadsels en breinbrekers op te stellen die gericht zijn op het vinden van een bepaald oplossingswoord. De kinderen moeten dit woord noemen om de schatkist te mogen openen.

Om de speurtocht op gang te brengen kun je ook activiteiten opnemen waarbij de kinderen veel moeten bewegen. De kinderen mogen bijvoorbeeld pas naar het volgende station als ze 10 seconden op één been hebben gehuppeld of van de glijbaan in een speeltuin zijn gegleden. U kunt de schat bij het laatste station verstoppen of thuis aan de kinderen geven als ze alle raadsels hebben opgelost.

4. een speurtocht is mogelijk op veel verschillende plaatsen

Hinweise und Aufgaben im Wald versteckt
Het bos biedt veel mogelijkheden om aanwijzingen te verstoppen.

Een speurtocht voor de verjaardag van een kind kan op bijna elke locatie plaatsvinden. Het enige belangrijke is dat je de opdrachten aanpast aan de omstandigheden en het weer. Zorg er ook voor dat de kinderen niet kunnen verdwalen.

Inhet volgende stellen we u graag enkele plaatsen voor die bijzonder geschikt zijn voor een speurtocht.

 • Het bos: Een bos biedt eindeloze mogelijkheden. De kinderen zijn in de frisse lucht en hebben alle ruimte om te bewegen. Bedenk bijvoorbeeld enkele raadsels die betrekking hebben op verschillende soorten bomen of insecten. Vermeld wel alvast in de uitnodiging dat de speurtocht in het bos zal plaatsvinden. Zo kunnen de ouders zich voorbereiden en geschikte kleding kiezen.
 • Thuis: Als het regent of koud is, kunt u de speurtocht ook binnen of in huis houden. Omdat de kinderen zich daar meestal minder kunnen bewegen, kunt u zich beter richten op puzzels of breinbrekers. U kunt de kinderen ook fruit laten proeven of voorwerpen laten zoeken.
 • In de dierentuin: In een dierentuin of dierenpark is oneindig veel te zien en te ontdekken. Het is zinvol om puzzels te maken die draaien om de dieren in de dierentuin. Houd er echter rekening mee dat er andere bezoekers in de dierentuin of het dierenpark zijn, zodat het oplossen van de opdrachten moeilijker kan zijn.

5 Verder lezen over de speurtocht

No products found.

Gerelateerde berichten