Gordian Knot – Het groepsspel voor u uitgelegd

Er zijn veel verschillende spellen die gaan over communicatie en samenwerking. Het spel “Gordian Knot” behoort ook tot deze categorie. Het voordeel is dat dit spel ook in grote groepen mensen gespeeld kan worden. Maar …

Gordian Knot – Het groepsspel voor u uitgelegd

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Vrije tijd
  6. »
  7. Groepsspellen
  8. »
  9. Gordian Knot – Het groepsspel voor u uitgelegd
Wat is een Gordiaanse knoop?

De uitdrukking “Gordiaanse knoop” komt uit een Griekse legende. In figuurlijke zin is het een ernstig probleem dat moet worden opgelost.

Wat is het doel van het spel?

Het spel “Gordiaanse knoop” is een groepsspel dat zowel binnen als buiten kan worden gespeeld. Het doel is de knoop van de handen te ontwarren en de weg terug te vinden naar een grote cirkel.

Wat is het doel van het spel?

Het spel is een samenwerkings- en communicatiespel waarbij alle spelers moeten samenwerken om een oplossing te vinden.

Er zijn veel verschillende spellen die gaan over communicatie en samenwerking. Het spel “Gordian Knot” behoort ook tot deze categorie. Het voordeel is dat dit spel ook in grote groepen mensen gespeeld kan worden. Maar waar komt de naam eigenlijk vandaan? En hoe werkt het spel precies?

In onze gids leggen we uit wat een Gordiaanse knoop is en waar de naam voor het spel vandaan komt. Daarnaast geven we je gedetailleerde instructies en tips over hoe het spel gebruikt kan worden.

[button]Meer groeps- en samenwerkingsspellen[/button]

1. een Gordiaanse knoop is volgens de Griekse mythe onoplosbaar…

Lösung
Volgens de overlevering hakte Alexander de Grote de Gordiaanse knoop door met zijn zwaard.

De uitdrukking “Gordiaanse knoop” komt uit de Griekse mythologie. Volgens de overlevering verbond een uitvoerig geknoopt touw op de wagen van de Frygische koning Gordon de wagen met het trekjuk. Deze knoop zou onafscheidelijk zijn geweest. Hij voorspelde dat degene die de knoop kon losmaken, heerser over heel Klein-Azië zou worden.

Pas eeuwen later slaagde Alexander de Grote erin de knoop met zijn zwaard door te hakken. Deze oplossing van het probleem is echter slechts één van de twee overgeleverde versies. Volgens de tweede versie maakte Alexander de Grote de knoop los door intelligentie.

Het spel “Gordiaanse knoop” verwijst naar deze tweede versie, zodat de knoop tegenwoordig metaforisch staat voor de oplossing van een ernstig probleem.

2. maak samen de knoop los

Gruppenspiel
Het teamspel versterkt het groepsbewustzijn.

Het spel “Gordian Knot” is een vredesspel in de ware zin van het woord , want er zijn geen winnaars of verliezers aan het eind.

Het kan zowel binnen als buiten worden gespeeld. Belangrijk is dat er voldoende ruimte beschikbaar is. Om het spel spannend te maken, moet het team uit minstens zes personen bestaan. Er zijn geen bovengrenzen aan het aantal deelnemers. Het is echter het leukst als er 10 tot 15 kinderen meedoen.

De spelregels zijn heel eenvoudig. Aan het begin van het spel stellen alle deelnemers zich op in een grote cirkel met het gezicht naar elkaar toe gekeerd. Dan sluiten alle deelnemers hun ogen en strekken hun rechterhand uit. Met deze hand pakken ze de rechterhand van een andere speler. Vervolgens strekken ze allemaal hun linkerhand uit en pakken de linkerhand van een ander kind.

Beide handen kunnen ook tegelijkertijd worden uitgestrekt. Welke variant het meest geschikt is, hangt af van het aantal deelnemers aan het spel. Bij een oneven aantal personen moeten beide handen recht naar voren worden uitgestrekt, anders zou één speler met lege handen komen te staan. Het is ook belangrijk dat niet beide handen van één en dezelfde persoon worden vastgepakt.

De handen mogen op geen enkel moment worden losgemaakt! Alle spelers mogen alleen onder en over klimmen.

De handen raken in de knoop als ze worden uitgestoken. De opdracht is nu om de knoop te ontwarren. Om de puzzel op te lossen moeten alle spelers helpen. Het doel is om weer een complete cirkel te vormen. Het kan echter ook gebeuren dat er kleine cirkels ontstaan binnen de grote cirkel aan het eind.

De Gordiaanse knoop in de literatuur

Erich Kästner schreef een kleine anekdote over de Gordiaanse knoop in zijn verzameling epigrammen “Kurz und bündig”, gepubliceerd in 1950.

Er zijn verschillende variaties van het spel. Allereerst is het mogelijk het spel te spelen met een touw. Zo hoeven de kinderen elkaars handen niet vast te pakken als ze bang zijn elkaar aan te raken. Een andere mogelijkheid is om een spelleider te kiezen die gedurende het hele spel de kring van buitenaf observeert. Zo kan hij of zij hulp bieden in moeilijke fasen. Een paar handen kan bijvoorbeeld worden gescheiden en weer verbonden.

Om de oefening moeilijker te maken, kunnen de spelers ook stom of blind worden gemaakt voor de duur van het spel.

3 Het spel bevordert samenwerking en teamwerk

Gordischer Knoten
Het spel bevordert groepsbewustzijn en teamcohesie.

Bij hetzoeken naar de oplossing moeten alle spelers communiceren en samenwerken. Anders is het niet mogelijk de Gordiaanse knoop te ontwarren.

Daarom kan het spel gespeeld worden als

  • Opwarmingsspel
  • kennismakingsspel of
  • teambuilding activiteit

kan gebruikt worden.

Het is belangrijk dat de spelers samen naar een oplossing zoeken. Want zodra iemand beweegt, heeft die beweging effect op de hele groep.

Vooral in het dagelijkse beroepsleven is het van groot belang dat alle medewerkers met elkaar praten en samenwerken. Door dit spel kunnen ook volwassenen leren om samen probleemoplossende strategieën te vinden.

4. andere groeps- en samenwerkingsspellen

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten