Vangspelletjes: Ideeën voor groepen kinderen in de kleuterschool en sportlessen

Vangspelletjes zijn ideaal als warming-up in de lichamelijke opvoeding. In tegenstelling tot school zijn individuele vangspelletjes op de kleuterschool al voldoende om de korte sportfase volledig te benutten. Het grote voordeel van vangen is dat …

Vangspelletjes: Ideeën voor groepen kinderen in de kleuterschool en sportlessen

Fangspiele
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Vrije tijd
  6. »
  7. Groepsspellen
  8. »
  9. Vangspelletjes: Ideeën voor groepen kinderen in de kleuterschool en sportlessen
Welke vaardigheden leren kinderen bij het vangspel?

Bij het vangen leren kinderen over het plezier van bewegen, kunnen ze zich uitleven en samenwerken als team. Bovendien moeten alle kinderen goed opletten om anderen te vangen of niet te snel gepakt te worden.

Hoe werkt de basisvorm van het vangspel?

Kies een vanger. Dan kan het meteen beginnen. Alle andere spelers lopen weg terwijl de vanger een ander kind probeert te vangen. Als hij slaagt, wordt hij meteen de nieuwe vanger. Met dit eenvoudige idee kun je eindeloos doorgaan.

Waarop moet worden gelet bij vangspelletjes voor oudere kinderen?

Niets houdt u tegen om ook met oudere kinderen eenvoudige vangspelletjes te doen. Zorg er echter vooral voor dat u uw spelideeën van tijd tot tijd aanpast, zodat er geen verveling ontstaat.

Vangspelletjes zijn ideaal als warming-up in de lichamelijke opvoeding. In tegenstelling tot school zijn individuele vangspelletjes op de kleuterschool al voldoende om de korte sportfase volledig te benutten.

Het grote voordeel van vangen is dat je geen materiaal nodig hebt en meteen kunt beginnen.

In de volgende paragrafen presenteren wij u verschillende ideeën voor vangspelletjes die u zowel binnen als buiten kunt spelen. Ook krijgt u tips over hoe u de spelletjes het beste kunt uitvoeren.

[Button] Hulpmiddelen voor vangspelletjes [/button]

1. vangspelletjes zijn goed voor kleine kinderen

Kinder rennen im Herbst auf einer Wiese herum
Vangspelletjes zijn geschikt voor alle seizoenen.

Als kinderen nog naar de kleuterschool of de eerste klas van de basisschool gaan, moet alles wat sneller gaan. Het omkleden kost meestal veel tijd, waardoor er weinig tijd overblijft voor andere spelideeën.

Bij tikkertje spelen leren kinderen echter het plezier van bewegen kennen, kunnen ze zich uitleven en samenwerken als team.

Bovendien moeten alle kinderen goed opletten om anderen te vangen of niet te snel gepakt te worden.

Omdat er altijd winnaars en verliezers zijn, maar er snel wisselingen zijn, leren kinderen omgaan met een nederlaag en zich snel te hergroeperen na een overwinning.

Tip: Door vangspelletjes te integreren, behandel je al veel verschillende positieve aspecten van lichamelijke opvoeding.

1.1 De basisvorm van vangen

Veel kinderen bewegen te weinig. Volgens de aanbevelingen voor lichaamsbeweging van het federale ministerie van Volksgezondheid zouden kinderen tussen 4 en 6 jaar meer dan 3 uur per dag moeten bewegen.

Kies een vanger. Zodra dit gedaan is, kan het spel meteen beginnen. Alle andere spelers lopen weg terwijl de vanger een ander kind probeert te vangen.

Als hij daarin slaagt, wordt hij meteen de nieuwe vanger. In principe kun je met dit eenvoudige idee eindeloos doorgaan.

1.2 Kettingvangen – ideaal om langzaam op gang te komen

Twee kinderen vormen de eerste groep vangers door elkaars handen vast te houden. Nu is het de taak om alle andere kinderen te vangen zonder elkaar los te laten.

Als een kind wordt gevangen, maakt hij of zij de groepcompleet totdat deze uit vier kinderen bestaat. Zodra de groep een vijfde kind vangt, moeten de kinderen zich in twee groepen splitsen.

Het snelle vangspel eindigt zodra alle kinderen gevangen zijn.

1.3 Haas en jager – een van de populairste gooi-vangspellen

Kind möchte einen Softball fangen
Bij vangspelletjes met softballen kan er niets gebeuren.

Bij dit spel gaat het niet alleen om rennen, maar ook om gooien. Meer dan een zachte bal heb je echter niet nodig.

Eerst kies je een achtervolger. Dit kind krijgt de bal en moet proberen de bal naar de andere kinderen te gooien. Als dit lukt, wordt het kind dat werd afgegooid een andere jager.
Maar omdat er geen nieuwe bal bijkomt, moeten de twee jagers de bal steeds opnieuw aan elkaar doorgeven.

Na verloop van tijd zijn er steeds meer jagers en minder konijnen op het veld.

1.4 Wie bereikt de boom?

Bij dit inspannende buitenspel maak je eerst een meterslang touw vast aan een boom. De persoon die de boom bewaakt krijgt de verantwoordelijke taak om het touw vast te houden en ervoor te zorgen dat geen enkel ander kind de boom bereikt.

Alle andere kinderen daarentegen moeten proberen zo vaak mogelijk de boom te bereiken en weer buiten de straal van het touw te komen.

Tip: De houder van de boom moet regelmatig wisselen, anders wordt het spel erg vermoeiend.

1.5 Vang het doek

Kinder tanzen mit Tüchern
Een paar eenvoudige gebruiksvoorwerpen kunnen voor veel plezier zorgen.

Voor dit leuke vangspelletje heb je een aantal gekleurde doeken nodig. Verdeel ze over alle kinderen, zodat elk kind een van deze doeken in zijn broek kan doen.

Op uw commando begint het spel en hebben de kinderen de opdracht zoveel mogelijk sjaals te stelen, maar hun eigen sjaal te bewaken.

Wie aan het eind van de tijd de meeste sjaals heeft verzameld, wint het spel. U kunt het vangspel ook zo organiseren dat een kind dat geen doek meer heeft, wordt uitgeschakeld.
Op die manier wordt het aantal spelers geleidelijk verminderd en blijven er aan het eind slechts twee spelers over.

2. vangspelletjes voor de iets oudere jongens en meisjes

Kinder spielen draußen Fangen
Ga zo vaak mogelijk naar buiten.

Vangspelletjes zijn niet alleen iets voor de allerkleinsten, maar inspireren bijna alle kinderen in elke leeftijdscategorie. Door het betere begripsvermogen kunnen de regels ook wat ingewikkelder zijn.

Er is echter niets op tegen om ook met oudere kinderen eenvoudige vangspelletjes te doen. Zorg er echter vooral voor dat u uw spelideeën van tijd tot tijd aanpast, zodat er geen verveling ontstaat.

Ongeacht of gymnastiek, basketbal of dansen momenteel in de gymlessen worden onderwezen, vangspelletjes zijn de beste manier om snel op te warmen.

Enkele interessante suggesties en ideeën voor voetbalspelletjes vind je in deze YouTube-video:

Tip: Je kunt ook vangbal spelen in het water als je momenteel het overdekte zwembad bezoekt.

2.1 Matje vangen

Kies een vanger en een gejaagde. Alle andere kinderen verspreiden zich in tweetallen op vooraf verdeelde matten op de vloer.

Als de vanger erin slaagt de achtervolgde te vangen, wordt de vorige vanger de achtervolgde. Elk kind dat wordt opgejaagd kan gewoon op een matje gaan liggen naast twee andere kinderen.
Het kind aan de andere kant moet nu opstaan en is de nieuwe vanger.

Tip: Het spel gaat wat sneller als je twee vangers en twee achtervolgde kinderen tegelijk kiest.

2.2 Bruggen vangen – een vangspel met de mogelijkheid van loslaten

Kies één of twee vangers. Zodra een kind gevangen is, stopt het. Het kan echter worden bevrijd door een ander kind dat tussen zijn benen door kruipt (onder de brug door).

2.3 De achtervolging – het snelste team wint

Kinder sitzen auf einer Sportbank
Zorg voor een goede teamdynamiek.

Bij dit teamspel vorm je twee teams. Elk van de twee teams plaatst zich in tegenovergestelde hoeken van de gymzaal.

Op uw commando begint het eerste kind van beide teams en probeert het de tegenstander in te halen. Na één ronde slaat het kind de volgende speler van het eigen team af, zodat de achtervolging kan worden voortgezet.

Het team dat erin slaagt het andere team in te halen, wint de achtervolging.

2.4 Wisselen van kant – een snel sprintspel

Eén kind staat klaar in het midden van de zaal als vanger. De overige kinderen verdelen zich in twee groepen en gaan aan weerszijden van de zaal staan.

De vanger krijgt nu de taak om uit elke groep een kind te kiezen dat van kant moet wisselen met het kind uit de andere groep.

Als dit lukt zonder gepakt te worden, blijft de vanger in het midden staan. Als een kind wordt gevangen, is hij/zij nu de nieuwe vanger.

3. gereedschap voor vangspelletjes

No products found.

Gerelateerde berichten