Er zijn zeker kinderen die gemakkelijk hun weg vinden in een nieuwe omgeving. Dit geldt echter niet voor de meerderheid. Vooral verlegen en introverte kinderen hebben baat bij de mogelijkheid om contact te maken.
De betreffende spelletjes moeten vooral onderhoudend zijn en snel kunnen worden uitgelegd. Bovendien moeten opvoeders ervoor zorgen dat elk kind in de groep bij het spel wordt betrokken.
Er zijn veel verschillende spelideeën die een groep kinderen snel dichter bij elkaar kunnen brengen. Het doel moet vooral zijn om de identiteit als klas of vereniging te versterken, zodat ze in de toekomst bij elkaar blijven en pesten geen kans krijgt.
Wanneer een nieuwe groep met elkaar in contact moet komen, staan groepsleiders voor grote uitdagingen bij het vinden van methoden om de individuele kinderen met elkaar vertrouwd te maken.
IJsbrekerspelletjes zijn bijzonder goed om elkaar te leren kennen, omdat ze een gespannen sfeer helpen wegnemen.
In ons artikel laten wij u graag kennismaken met enkele van de beste spelletjes en eenvoudige ideeën voor de kleuter- en lagere school.
[button]Meer spelideeën om het ijs te breken[/button]
Inhoudsopgave
1. ijsbrekerspelletjes – hoe kinderen snel met elkaar in contact komen
Veel kinderen voelen zich onveilig:
Volgens een recent onderzoek voelt ongeveer 20% van de kinderen op basisscholen en gymnasia zich onveilig op hun eigen school. Het beeld is nog dramatischer op scholengemeenschappen, waar 1/3 van de ondervraagde kinderen deze uitspraak deed.
Spelletjes om elkaar te leren kennen zijn niet alleen iets voor kinderen en jongeren, maar kunnen ook zorgen voor een veel betere werksfeer in groepen volwassenen.
Vaak is er een hoge remmingsdrempel om andere mensen openlijk te benaderen. Bij jonge kinderen uit dit zich meestal in hun preoccupatie met zichzelf.
Kinderen verkennen de omgeving, maar benaderen andere kinderen slechts schuchter.
De iets oudere kinderen moeten veel nieuwe namen en gezichten onthouden zonder de ander echt te kennen. IJsbrekerspelletjes beginnen op dit punt en zorgen ervoor dat alle deelnemers in een groep in de kortste tijd een beetje nader tot elkaar komen.
Behalve om elkaar te leren kennen, zijn ijsbrekerspellen ook een goede manier om een bestaande gemeenschap te binden. Teambuilding- en samenwerkingsspellen zijn hiervoor ideaal, omdat een bepaald doel alleen samen in de groep bereikt kan worden.
2. losmaakspelletjes voor kinderen in het kinderdagverblijf
In deze rubriek willen wij u kennis laten maken met enkele IJsbrekerspelletjes die snel worden uitgelegd, maar er binnen enkele minuten toe leiden dat de kleintjes wat vrijer kunnen samenspelen.
2.1 De kluwen wol
Bij dit spel gaan alle kinderen in een kring op de grond zitten. Nu krijgt één kind een bolletje wol in zijn hand en moet het naar een ander kind gooien.
Hij of zij houdt het uiteinde van de bal in de hand.
Zo ontstaat al snel een indrukwekkend net dat alle kinderen met elkaar verbindt. Als het laatste kind van de groep het bolletje wol vasthoudt, is het tijd om het weer op te winden.
Voor iets oudere kinderen lukt dat door het terug te gooien. Kleinere kinderen gaan naar het laatste station en winden de bal stap voor stap op. Zo moeten de kleintjes naar elkaar toe bewegen.
Tip: Met heel kleine kinderen kun je dit spel ook met een zachte softbal spelen, ook al is het gewenste effect (het kruisen) niet zo groot.
2.2. circuit – een iets ander fantasiespel
Dit spel is meer geschikt voor grotere groepen. Vorm twee cirkels achter elkaar zodat er steeds twee kinderen tegenover elkaar staan. Trommel nu of zet de muziek aan.
De kinderen in de binnenste cirkel bewegen naar links, terwijl de kinderen in de buitenste cirkel naar rechts bewegen.
Als het trommelen ophoudt of de muziek stopt, stoppen de kinderen ook met bewegen.
Nu stellen ze zich voor aan de ander. Voor de eerste ronde is de naam voldoende. Daarna kunnen echter veel meer vragen volgen om de andere kinderen beter te leren kennen.
De volgende vragen zijn geschikt voor dit ijsbrekerspel:
- Hoe oud ben je?
- Wanneer ben je jarig?
- Heb je een huisdier?
- Wat is je lievelingsdier?
- Welke kleur vind je het mooist?
- Wie ken je van de andere kinderen?
- Heb je een hobby of doe je aan sport?
2.3 De bewegende kring
Leg voor dit spel binnen een paar matten neer. Buiten kunt u ook met een paar touwen afzonderlijke gebieden afbakenen. Nu heeft de spelleider de taak om verschillende kenmerken op te sommen die de individuele kinderen verenigen.
Deze kinderen verzamelen zich dan steeds op een mat en leren snel meer over elkaar. Bijvoorbeeld: alle kinderen die blauw als lievelingskleur hebben of al 3 jaar oud zijn, verzamelen zich op één mat.
Met oudere kinderen levert het spel ook veel plezier op en kun je de spelers heel veel gedifferentieerde vragen stellen.
3. ijsbrekerspelletjes voor de lagere school
In de volgende regels presenteren we enkele ijsbrekerspelletjes die geschikt zijn voor kinderen vanaf 6 of 7 jaar. In de kern gaat het er altijd om dat de kinderen elkaar op de een of andere manier wat beter leren kennen.
Dat gaat vooral gemakkelijk als een spel actieve communicatie met elkaar inhoudt. Grappige spelletjes zijn ook voorbestemd om het spreekwoordelijke ijs te breken, want samen lachen werkt aanstekelijk en leidt ertoe dat remmingen sneller verdwijnen.
Bovendien ontdekken de kinderen zo wie hetzelfde gevoel voor humor heeft.
Tip: De verschillende spelideeën zijn natuurlijk niet alleen geschikt voor de basisschool, maar ook voor de eerste kennismaking op kamp of tijdens het sporten.
3.1 Groepjes vinden
Dit ijsbrekerspel is heel eenvoudig. De leerkracht of groepsleider noemt een object en de kinderen hebben de opdracht om in een groep bij elkaar te komen. Er is echter geen vaste plek voor, dus de kinderen moeten veel met elkaar praten.
U kunt het spel ook wat moeilijker maken door gewoon een nummer te noemen en de kinderen de opdracht te geven in een passende groepsgrootte bij elkaar te komen.
De kinderen moeten een identiek kenmerk hebben, ze moeten bijvoorbeeld blond zijn, een huisdier hebben of voetballen.
3.2 Het elastiekje – toenadering creëren via ijsbrekerspelletjes
Voor dit spel heb je een breed elastiek nodig, een oude binnenband van een fiets of iets dergelijks.
Op uw commando moeten de kinderen proberen samen in het elastiek te knijpen. Na wat aanvankelijke overwinningen zorgt het spel meestal voor een vrolijke stemming.
3.3 De associatieketting
Alle kinderen gaan in een kring staan. Nu begint de spelleider en noemt een willekeurig woord. Het volgende kind in de rij moet direct reageren en een woord zeggen dat in hem opkomt.
De kinderen gaan zo de kring rond totdat de spelleider weer aan de beurt is. Het is het beste om in rondes te spelen, zolang het maar leuk blijft.
Op deze manier wennen de kinderen aan het direct communiceren in de groep. Bovendien zorgt de ene of de andere term gegarandeerd voor veel (positief) gelach.
4 Meer spelideeën om het ijs te breken
No products found.
No products found.
No products found.