Pessarium: anticonceptie zonder hormonen

Het pessarium is een mechanisch anticonceptiemiddel dat geen effect heeft op de hormoonspiegel. Het kapje wordt vóór de geslachtsgemeenschap ingebracht en op zijn vroegst na zes uur verwijderd. Bij optimaal gebruik heeft het pessarium een …

Pessarium: anticonceptie zonder hormonen

Mit einem Diaphragma können sie hormonfrei verhüten
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Anticonceptie
  6. »
  7. Pessarium: anticonceptie zonder hormonen
  • Het pessarium is een mechanisch anticonceptiemiddel dat geen effect heeft op de hormoonspiegel.
  • Het kapje wordt vóór de geslachtsgemeenschap ingebracht en op zijn vroegst na zes uur verwijderd.
  • Bij optimaal gebruik heeft het pessarium een Pearl-index van 1, hoewel toepassingsfouten kunnen leiden tot een snelle daling van de veiligheid.

De laatste jaren heeft de anticonceptiepil veel van zijn populariteit verloren door de vele bijwerkingen. Steeds meer vrouwen zijn op zoek naar anticonceptiemiddelen die zonder hormonen veilig beschermen tegen conceptie. Een mogelijke keuze is het pessarium. Het wordt vlak voor de geslachtsgemeenschap ingebracht en vormt een mechanische barrière tussen de baarmoederhals en de vagina. Bij correct gebruik zijn er geen bijwerkingen. Lees hier alles over de werking van het pessarium en de voor- en nadelen van dit voorbehoedsmiddel.

1. wat is het pessarium: mechanisch anticonceptiemiddel?

Diaphragma Spermizid
Het pessarium mag nooit zonder zaaddodend middel worden gebruikt.

Een pessarium is een mechanisch anticonceptiemiddel waarvan de oorsprong teruggaat tot de 19e eeuw. Dit betekent dat het werkt zonder hormonale toevoegingen. Het kapje wordt ook wel een vaginaal pessarium genoemd.

Afhankelijk van de fysieke omstandigheden heeft het pessarium een diameter tussen 6 en 9 cm. Het kapje is licht gebogen en gemaakt van zachte latex of siliconen. Aan de rand van het pessarium is een veerring verwerkt, die het kapje een stabiele ronde vorm geeft en voor extra afdichting zorgt.

2 Hoe het werkt: Oefen het inbrengen van het membraan en het juiste gebruik ervan.

Het pessarium wordt vóór de geslachtsgemeenschap in de vagina ingebracht. Om een anticonceptieve werking te bereiken, moet het eerst bedekt zijn met een gel die een zaaddodende werking heeft. Zonder zaaddodend middel is er een mechanische barrière tussen de vagina en de baarmoeder, maar sperma kan tot vijf dagen overleven. Dus als het pessarium wordt verwijderd, kunnen overlevende zaadcellen door de baarmoederhals heen. Daarom moeten ze vooraf worden gedood met een gel of crème.

hand hält fallende dominosteine
Het pessarium werkt als een barrière en laat geen sperma door.

Het correct inbrengen van het pessarium is belangrijk. Het kapje wordt met de binnenkant voor de baarmoederhals geplaatst en moet deze volledig bedekken.

Het pessarium mag niet eerder dan twee uur voor de geslachtsgemeenschap worden ingebracht, omdat de gel na verloop van tijd zijn werking verliest. Na de geslachtsgemeenschap moet het kapje ten minste zes uur blijven zitten. Pas na die tijd is het zeker dat alle zaadcellen gedood zijn. Na verwijdering wordt het pessarium gereinigd met water en zeep en vervolgens gedroogd.

Als het goed behandeld en grondig gereinigd wordt, is het pessarium tot twee jaar houdbaar. Als er scheurtjes of andere zichtbare veranderingen zijn, mag het niet meer gebruikt worden.

https://www.youtube.com/watch?v=O68aIljZ-eI

3. Zoek de juiste maat: De stoel bepaalt de veiligheid

junge frau beim frauenarzt
Een specialist bepaalt de juiste maat van het pessarium.

Om een pessarium goed te laten passen, moet het de juiste maat hebben. Vrouwen gaan meestal naar een gynaecoloog voor advies over de verschillende anticonceptiemethoden en krijgen ook instructies over het gebruik ervan. Als wordt gekozen voor een pessarium, wordt de juiste maat bepaald.

Er zijn verschillende fabrikanten van pessariums, sommige kapjes kunnen worden aangepast, andere zijn er alleen in één standaardmaat. Slechts enkele typen fabrikanten maken het voor vrouwen mogelijk om zelf de maat te bepalen. De test wijst het uit: Als het kapje nog voelbaar is, is het meestal te groot. Is het niet meer voelbaar en past het goed, dan is de juiste maat gevonden. Welke maat past, hangt vooral af van de anatomie en het gewicht van de vrouw.

Passen kan ook in een consultatiebureau of een centrum voor gezinsplanning of vrouwengezondheidszorg.

Tip: Na een gewichtstoename of -afname van meer dan 5 kilo of na een zwangerschap moet worden gecontroleerd of het pessarium nog de juiste maat heeft.

4. veiligheid van anticonceptie met pessarium

De Pearl-index wordt gebruikt om de doeltreffendheid van een anticonceptiemiddel aan te geven. Hoe lager de waarde, hoe veiliger de anticonceptiemethode. Als er geen anticonceptie wordt gebruikt, is de Pearl-Index 30.

Afhankelijk van welke studie wordt gebruikt, ligt de Pearl Index van het pessarium tussen 1 en 20 bij gebruik met een zaaddodend middel. Dit enorme bereik wordt verklaard door het individuele gebruik van het pessarium: de veiligheid staat en valt bij optimaal gebruik. Bij correct gebruik is het pessarium zeer veilig.

Anticonceptiemiddelen Parel index
Pessarium 1-20
Condoom 2-12
Geboortebeperkingspil 0,1 – 0,9
Koperspiraaltje 0,3 – 0,8
Baarmoederhalskapje 6

5. Pessarium of cervixkapje: verschillen in voorbehoedsmiddelen en methoden

mann und frau auf bett
Het pessarium moet voor elke geslachtsgemeenschap opnieuw worden ingebracht.

Het baarmoederhalskapje (anticonceptiekapje) lijkt sterk op het pessarium. Het is een siliconen kapje dat net als het pessarium in de vagina wordt ingebracht als barrière. In tegenstelling tot het pessarium zuigt het baarmoederhalskapje zich vast aan de baarmoederhals, waardoor een vacuüm ontstaat. Beide anticonceptiemiddelen worden altijd gebruikt met een extra zaaddodend middel.

Ook het anticonceptiekapje moet vóór de geslachtsgemeenschap worden ingebracht en vervolgens minstens zes uur worden gedragen. Uiterlijk na 24 uur moet je het er weer uithalen. Het baarmoederhalskapje is een alternatief voor het pessarium voor vrouwen met een bekkenbodemzwakte, omdat het dan ook houdt.

6 Voor- en nadelen: Nauwelijks risico’s bij correct gebruik

Bij de keuze van een voorbehoedsmiddel moet altijd rekening worden gehouden met de individuele levensomstandigheden, seksuele activiteit en leeftijd van de vrouw. Het pessarium kan bijvoorbeeld onpraktisch zijn voor singles met wisselende seksuele partners, omdat het vóór de geslachtsgemeenschap moet worden ingebracht. Dit vereist een zekere routine en intimiteit. Bovendien beschermt het pessarium niet tegen soa’s. Anderzijds is er geen hormonale anticonceptie nodig en zijn de aanschafkosten relatief laag.

Voordelen

  • Met het pessarium kunnen vrouwen zelf de anticonceptie regelen en daarmee verantwoordelijkheid nemen voor hun lichaam.
  • Veel vrouwen melden nieuwe ervaringen waarbij ze zich door het pessarium beter voelen over hun lichaam.
  • Het pessarium kan in principe tijdens de menstruatie worden gebruikt.
  • Vrouwen kunnen onmiddellijk zwanger worden als ze stoppen met het pessarium als voorbehoedsmiddel.
  • Omdat het pessarium alleen wordt gebruikt wanneer anticonceptie nodig is, hoeven vrouwen geen langdurige anticonceptiemethoden te gebruiken.
  • Het pessarium verstoort de vrouwelijke hormoonhuishouding niet.
  • Bij goed gebruik is het lang houdbaar en daardoor zeer goedkoop.

Nadelen

  • Voor een volledige bescherming tegen conceptie moet het pessarium correct worden ingebracht, wat enige ervaring en tact vereist.
  • Vrouwen met een neiging tot blaasontsteking kunnen daar vaker last van hebben bij het gebruik van het pessarium.
  • Voorvrouwen met een handicap kan het moeilijk of onmogelijk zijn om het pessarium in tebrengen.
  • Het pessarium beschermt niet tegen soa’s en infectieziekten zoals hiv.
  • Het neemt voor veel stellen de spontaniteit van het vrijen weg en is daarom minder geschikt voor jongere mensen.
  • Bij lichamelijke bijzonderheden (ernstige baarmoederverzakking, bekkenbodemzwakte, chronische blaasontstekingen, enz.) kan het pessarium geen volledige bescherming bieden.

7. complicaties: Zelf toegebrachte fouten

pille und spirale
In tegenstelling tot de anticonceptiepil en het spiraaltje werkt het pessarium zonder hormonen.

Een pessarium is gevoelig voor fouten in het gebruik. Als u ervoor zorgt dat het pessarium niet te lang in de vagina blijft zitten en dat het tijdens de geslachtsgemeenschap goed voor de baarmoederhals zit, kunt u de meest voorkomende complicaties voorkomen.

  • Pessarium blijft te lang in de vagina zitten

Als het kapje langer dan 24 uur in de vagina blijft, kan het toxisch shocksyndroom ontstaan en is er een verhoogde kans op blaasontstekingen. Als het pessarium tijdens de menstruatie meerdere dagen wordt gedragen, kan menstruatiebloed terugstromen.

Toxisch shocksyndroom

De bacterie Staphylococcus aureus en ook streptokokken produceren toxines die in ernstige gevallen tot de dood leiden. Overdracht kan plaatsvinden via wonden, tampons of pessariums.

  • Pessarium past niet goed

Als het pessarium te klein of te groot is, biedt het geen bescherming. Als het te groot is, voelt de vrouw zich ook ongemakkelijk.

  • Allergische reacties op de gel of het pessarium

Afhankelijk van welke gel als zaaddodend middel wordt gebruikt, kunnen allergische reacties of een branderig gevoel optreden. In dat geval mag de gel niet meer worden gebruikt en moet een ander type worden geprobeerd. Als een siliconen pessarium wordt gebruikt, gebruik dan geen glijmiddel op basis van siliconenolie, omdat dit het materiaal van het kapje kan aantasten.

8. pessarium kopen: De kosten worden niet gedekt

frau kauft diaphragma in der apotheke
Voor het pessarium is geen recept nodig.

De behandelend gynaecoloog adviseert vrouwen over geschikte anticonceptiemiddelen. De kosten van een pessarium worden echter niet gedekt door de wettelijke ziekteverzekering. Het kapje heeft dus ook geen recept nodig en kan bij elke apotheek of centrum voor gezinsbegeleiding worden gekocht.

Afhankelijk van de fabrikant en de grootte van het pessarium kost het tussen de 40 euro en 50 euro. Daarnaast is de zaaddodende crème nodig, die tussen de 9 euro en 15 euro kost. Afhankelijk of verdere controles of aanpassingen nodig zijn, kunnen daar ook kosten aan verbonden zijn.

Gerelateerde berichten