Gebruik condooms voor anticonceptie

Condooms zijn populaire voorbehoedsmiddelen. Condooms beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Een condoom mag maar één keer gebruikt worden. Bijna de helft van alle Duitsers gebruikt condooms als anticonceptiemiddel. Historisch worden ze ook wel rubbers of …

Gebruik condooms voor anticonceptie

Kondom zur Verhütung benutzen
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Anticonceptie
  6. »
  7. Gebruik condooms voor anticonceptie
  • Condooms zijn populaire voorbehoedsmiddelen.
  • Condooms beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.
  • Een condoom mag maar één keer gebruikt worden.

Bijna de helft van alle Duitsers gebruikt condooms als anticonceptiemiddel. Historisch worden ze ook wel rubbers of condooms genoemd, maar een alarmerend aantal mensen weet niet hoe ze een condoom correct moeten omdoen. In dat geval wordt de anticonceptieve werking niet meer gegeven. Ook andere bijzondere gevallen zoals verlopen of gescheurde condooms zijn gevaarlijk.
Aangezien condooms eerder op gegiechel en grappen dan op belangstelling in de schoollessen stuiten, zal dit artikel u nogmaals leren hoe u de latex onderdelen correct gebruikt, wat ze wel en niet kunnen doen.

1. de voordelen van condooms zijn duidelijk

zwei finger mit einem kondom
Hoe veilig condooms eigenlijk zijn, hangt af van de juiste pasvorm.

Condooms zijn klein, praktisch en zeer veilig bij correct gebruik. Bovendien kun je ze goedkoop kopen en ben je daardoor in staat om flexibel seksueel actief te zijn zonder je toevlucht te hoeven nemen tot hormonale anticonceptiemiddelen. Bovendien is het condoom een van de weinige voorbehoedsmiddelen die zowel door de vrouw als door de man kunnen worden gebruikt. Zolang een van de twee een condoom bij de hand heeft, staat niets seks in de weg. Anders is het ook mogelijk om snel een pakje te kopen in drogisterijen zoals dm, tankstations, automaten, online en zelfs in supermarkten.

Tip: Gebruik een banaan of courgette om te oefenen met het correct afrollen, omtrekken en omdoen van een condoom.

Let bij het kopen van condooms op de volgende aspecten:

  • Geschikte maat
  • Lengte
  • Diameter en omtrek
  • Vervaldatum
  • Smaak
  • Mogelijke allergie voor latex of spermicide
  • Prijs

In de winkel zijn verschillende soorten condooms verkrijgbaar, ook zonder zaaddodend middel. Durex is het bekendste merk, maar veel stellen of individuen hebben hun favoriete merk dat ze vertrouwen. Het juiste condoom hangt ook af van de penis van de man, want speciale maten zoals XL, XS of extra brede condooms zijn alleen verkrijgbaar bij sommige merken.

1.1 Veilig condooms gebruiken

Als het condoom goed past, is zwangerschap onmogelijk. Er zijn echter enkele gevallen die de veiligheid verminderen of zelfs verhinderen:

  • Fouten bij het afrollen
  • Condoom gescheurd of gebarsten
  • Condoom afgegleden
  • Condoom verdwenen in de vagina

Als het condoom vastzit, scheurt of er een ander geval is dat de anticonceptieve werking niet meer garandeert, moet u een arts raadplegen. Ook de morning-afterpil kan in deze gevallen voor absolute veiligheid zorgen. Deze mag echter niet vaak worden gebruikt en niet zonder advies van een arts. Twee condooms over elkaar betekent overigens niet automatisch meer veiligheid. Integendeel, condooms glijden vaak van elkaar af of komen vast te zitten.
Hier volgt een overzicht van waartegen een correct gebruikt condoom kan beschermen:

Bescherming tegen: Gegeven met een condoom?
Zwangerschap Ja
Seksueel overdraagbare aandoeningen (bijv. HIV) Ja
Andere ziekten Nee

Maar zelfs condooms kunnen geen 100% bescherming bieden tegen zowel zwangerschappen als seksuele ziekten. Het is aan jou om te beslissen of je ondanks de pil of andere voorbehoedsmiddelen zwangerschap met een condoom wilt voorkomen, hoewel een combinatie van beide nog meer veiligheid biedt. Vooral bij experimenten met seks onder water met een condoom kan het condoom snel afglijden. Als je je vooral wilt beschermen tegen ongewenste ziekten, moet je vertrouwen op condooms, vooral bij partners die je niet goed kent.

2. verschillende condooms in de test

mann oeffnet ein kondom
Er zijn ook condooms voor vrouwen die worden ingebracht, maar de klassiekers voor mannen zijn veel populairder.

Om het ideale condoom te vinden, is het raadzaam om verschillende merken en producten te testen. Elke penis is immers anders en het is heel normaal dat one-size-fits-all niet goed past. Het hangt ook af van de anatomie van je partner. De keuze is enorm en varieert van condooms met een ring tot extra dunne versies en varianten met een fancy smaakje. Veganisten kunnen kiezen voor veganistische varianten, terwijl voor andere mannen de prijs de doorslag geeft.
Het belangrijkste van een condoom is echter de juiste pasvorm. Zolang het condoom bestand is tegen wilde bewegingen zonder te scheuren, te verdwijnen of af te glijden, zit je aan de veilige kant en kun je je volledig op de seks concentreren.
Oefen samen met je partner hoe je het condoom correct omdoet en afrolt voordat je het gebruikt. Zo hoef je op het belangrijkste moment niet lang te passen, maar past het rubbertje en kun je beginnen.

2.1 Let op maat en houdbaarheidsdatum

Condooms hebben ook een datum die de maximale houdbaarheid aangeeft. Je moet op deze datum letten, want daarna kan het zijn dat het zaaddodende middel in het condoom niet meer werkzaam is. Bovendien zijn materialen zoals latex niet gemaakt om eeuwig mee te gaan en kunnen ze na een paar jaar doorlaatbaar worden – en ben je niet langer beschermd tegen zwangerschap. Het is vooral belangrijk dat u ook thuis regelmatig controleert of uw verpakking niet verlopen is. Zo ja, gooi de verpakking en de condooms dan direct weg.
De verschillende maten waarin condooms te koop zijn, zijn vaak verwarrend en het is een taboe om er in het openbaar over te praten. Als u niet zeker weet welke maat u nodig hebt, moet u de informatie op de verpakking zorgvuldig lezen en bij twijfel zelfs uw arts vragen u te helpen de maat te bepalen. Want net als bij kleding is het bij condooms essentieel dat ze comfortabel zitten en goede ondersteuning bieden.

2.2 Verschillende soorten condooms voor meer variatie

rotes kondom über einer banane, Urinal
Foto’s met fruit helpen om de bevolking voor te lichten over de juiste pasvorm van een condoom.

Talloze koppels die afhankelijk zijn van een condoom kiezen ervoor om verschillende soorten en types te kopen. Dit kan ook online. Door grappige condooms te kopen, rubbers met een ribbeleffect, met smaak of in extra dun, zorg je voor meer variatie en plezier. Bovendien is dit een goede manier om je partner te verrassen zonder vooraf iets te verklappen.
Daarnaast zijn er natuurlijk verschillende manieren om het condoom om te doen. Je kunt het zelf afrollen, maar je partner kan ook helpen, en ook spannende spelletjes met je tanden zijn denkbaar. Wel moet je bij het omdoen bijzonder voorzichtig zijn om het condoom niet te scheuren. Je moet daarom altijd meer dan één condoom op voorraad hebben . Overigens mag het condoom na gebruik niet in het toilet of urinoir worden gegooid, want het is natuurlijk niet in water oplosbaar en kan dus de leidingen verstoppen.

3. condoom gescheurd, geplakt of verlopen

Als het ergste gebeurt en het condoom is verdwenen, gescheurd of verlopen, merk je dat meestal pas na de seks en is de schok groot. Gebruikt u ook een ander voorbehoedsmiddel, zoals de pil, dan is de kans op zwangerschap klein, maar als het alleen het condoom is, moeten u en uw partner zo snel mogelijk naar de dokter. Hij of zij zal waarschijnlijk de morning-afterpil voorschrijven. U kunt deze nu echter ook zonder recept bij uw plaatselijke apotheek krijgen.
U kunt zich alleen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen beschermen met een condoom. Als u een infectie vermoedt en het condoom kwijt of kapot is, moet u ook zo snel mogelijk naar de dokter gaan om de nodige tests te laten doen en te controleren of u nog gezond bent.
Kortom, dit zijn de voor- en nadelen van het dragen van een condoom:

  • Bescherming tegen zwangerschap
  • Bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen
  • Praktisch en overal verkrijgbaar
  • Minder duur dan andere voorbehoedsmiddelen
  • Ook verkrijgbaar in leuke versies
  • Niet 100 procent betrouwbaar
  • Kan scheuren, wegglijden of vastlopen
  • Allergische reactie mogelijk

Gerelateerde berichten