- Als oestrogeenvrije variant heeft de minipil enkele voordelen ten opzichte van de combinatiepil met oestrogenen.
- De bijwerkingen zijn over het algemeen minder dan bij de combinatiepil.
- De minipil is de enige hormonale anticonceptiemethode die ook tijdens de borstvoeding mag worden gebruikt.
Veel vrouwen voelen zich veiliger bij hormonale anticonceptie zoals de pil. Hierbij hebben ze het gevoel dat ze de anticonceptie onder controle hebben. Ze willen echter de last van de hormoontoediening zo laag mogelijk houden.
Een zogenaamde minipil – ook wel micropil genoemd – is voor veel vrouwen bijzonder aantrekkelijk. Hier presenteren we de verschillende minipillen en hoe ze werken.
Aan het eind zetten we de voor- en nadelen duidelijk op een rij.
Inhoudsopgave
1. hoe de minipil werkt
Allereerst rijst de vraag: wat is het? De minipil is een hormonale anticonceptiemethode. De werkzame stof is ofwel het hormoon levonorgestrel ofwel desogestrel. Er zijn dus twee soorten met verschillende bestanddelen. Beide hormonen zijn echter progestagenen en daarom zorgt de minipil voor een oestrogeenvrije anticonceptie.
Deze stollen het slijm in de baarmoederhals. Als het baarmoederhalsslijm vast is, kunnen de zaadcellen de baarmoeder niet binnendringen.
Bovendien zorgen de progestagenen ervoor dat het slijmvlies van de baarmoeder slechts onvolledig wordt opgebouwd. In het geval van een bevruchte eicel kan deze zich hier slechts moeizaam of helemaal niet innestelen.
Er is een lijst met verschillende namen en fabrikanten. Aangezien de ervaring leert dat vrouwen verschillend reageren, is het niet mogelijk de vraag “Welke is de beste?” te beantwoorden. Het is raadzaam met uw gynaecoloog te overleggen.
Tip: De minipil is over het algemeen lactosevrij.
1.1 Werkzame stof desogestrel
De minipillen met de werkzame stof desogetrel hebben een iets hogere dosering. Ze remmen ook de ovulatie bij vrouwen. Daarom zijn de cyclusproblemen bij deze pillen groter dan bij de minipillen met levonorgestrel. Bekende merken zijn Cerazette en Jubrele.
Wat is een cyclusstoornis?
Een cyclusstoornis kan zich op verschillende manieren uiten. Het is mogelijk dat de menstruatie uitblijft, dat de vrouw veel spotting heeft of dat er hevig bloedverlies is.
Er zijn echter ook vrouwen die nauwelijks iets merken van hun menstruatie. Overigens kun je met de minipil de menstruatie niet uitstellen.
1.2 Bijwerkingen van de minipil
Naast cyclusstoornissen zijn er bijwerkingen die sommige vrouwen ervaren. Ze zijn niet gevaarlijk, maar sommige kunnen vervelend zijn. Sommige vrouwen noemen een betere huid of zelfs gewichtsverlies als positieve effecten. Negatieve bijwerkingen zijn gewichtstoename, haaruitval en een onzuivere huid. Overigens, als het bloeden niet stopt, moet u altijd uw gynaecoloog raadplegen.
Let op: U moet altijd uw gynaecoloog raadplegen voordat u het middel inneemt. Bij hoge bloeddruk, depressie, endometriose, regelmatige migraine of neiging tot trombose kunnen andere anticonceptiemiddelen geschikter zijn. Dat kan bijvoorbeeld een koperen ketting of een spiraaltje zijn.
2 Bij het gebruik van de minipil moet u op het volgende letten
Er zijn een paar bijzondere punten waar u op moet letten bij het gebruik van de minipil. Het wordt bijvoorbeeld zonder pauze ingenomen. Als een verpakking leeg is, gaat u de volgende dag meteen naar de volgende verpakking om het medicijn naadloos in te nemen. Er zijn ook enkele eigenaardigheden van de verschillende types.
Let voor de zekerheid vooral op de exacte tijd bij het innemen van de minipil met levonorgestrel. Het tijdstip mag niet meer dan drie uur verschillen om een zwangerschap veilig te voorkomen. Dit geldt ook bij een tijdsverschil. In dat geval is het werkelijke tijdstip altijd bepalend.
De minipil met desogestrel mag tot 12 uur verschillen. In dat geval is de anticonceptieve bescherming nog steeds gegarandeerd. Als u het echter te laat inneemt, moet u de volgende zeven dagen aanvullende anticonceptie gebruiken. Dit geldt ook als u vergeet het middel in te nemen.
2.1 De eerste keer dat u het gebruikt
Als je eenmaal hebt besloten om de minipil te gebruiken voor anticonceptie, blijft de vraag: wanneer moet je beginnen met innemen? En wanneer begint het effect? De eerste tablet neem je in op de eerste dag van je menstruatie. In dat geval begint het anticonceptie-effect onmiddellijk. Als u echter pas op de tweede tot vijfde dag van uw menstruatie begint, moet u zeven dagen langer anticonceptie gebruiken.
Als u bijvoorbeeld na de bevalling of tijdens het geven van borstvoeding nog niet ongesteld bent geworden, moet u ook gedurende zeven dagen na de eerste dosis anticonceptie gebruiken. Spreek in dat geval echter opnieuw met uw gynaecoloog en zorg ervoor dat een zwangerschap vooraf is uitgesloten.
Voorzichtig: U mag niet zomaar stoppen met het innemen van de minipil zonder uw arts te raadplegen.
2.2 Berekening van de kosten van de minipil
Een verpakking van drie maanden met de werkzame stof levonorgestrel kost ongeveer 30 euro.
Een verpakking van drie maanden met de werkzame stof desogestrel kost tussen de 20 en 37 euro. Dit hangt af van de fabrikant.
Let op: De minipil kan ook zonder recept worden gekocht.
3. controleer de veiligheid van de minipil
De veiligheid hangt in grote mate af van hoe de pil wordt gebruikt. Bij perfect gebruik heeft de minipil met desogestrel een uitvalspercentage van 0,3 tot 1 procent. Bij normaal gebruik is dat 2,4 tot 9%.
De minipil met levonorgestrel heeft een uitvalspercentage van 1,5 procent bij perfect gebruik en 2,4 tot 9 procent bij normaal gebruik.
Welke geneesmiddelen en antibiotica het effect beïnvloeden, moet in elk afzonderlijk geval worden opgehelderd. Vraag het uw artsen rechtstreeks of vraag specifiek advies bij de apotheek. Bij twijfel moet u ook aanvullende anticonceptie gebruiken.
Wat de veiligheid betreft, hoeft u niet te kiezen tussen de minipil of de combinatiepil – beide zijn vergelijkbaar en afhankelijk van de gebruiker.
Let op: de werking van de minipil wordt verminderd bij diarree en braken. Ook hier moet u zeven dagen langer anticonceptie gebruiken.
4 Voor- en nadelen van de minipil
- minder bijwerkingen dan combinatiepillen met oestrogenen
- bijzonder geschikt voor vrouwen die gevoelig zijn voor oestrogenen
- minder gezondheidsrisico’s dan de combinatiepil
- Hormonale anticonceptie die ook tijdens de borstvoeding kan worden gebruikt, omdat de progestagenen de hoeveelheid en de samenstelling van de moedermelk niet veranderen.
- Menstruatiebloedingen komen minder vaak voor en ook de pijn wordt minder.
- Grote discipline is vereist bij het innemen van de pil; een verschil van enkele uren kan de anticonceptiebescherming in gevaar brengen.
- De bloeding varieert van licht tot afwezig tot frequent en langdurig bloedverlies – geen enkele regelmatige bloeding.
- Geen positief effect op acne, in sommige gevallen verergering van de huidaandoening mogelijk
- Mogelijke maar zeldzame bijwerkingen: Hoofdpijn, stemmingswisselingen, verlies van libido of borstpijn.