Anticonceptiemethoden zonder hormonen: een overzicht van alternatieven voor vrouwen en mannen

De pil is nog steeds de meest gebruikte anticonceptiemethode bij vrouwen tussen 18 en 49 jaar. Maar ook al is de pil erg populair, veel vrouwen zijn vanwege de bijwerkingen op zoek naar anticonceptiemethoden zonder …

Anticonceptiemethoden zonder hormonen: een overzicht van alternatieven voor vrouwen en mannen

verhuetungsmethoden ohne hormone
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Anticonceptie
  6. »
  7. Anticonceptiemethoden zonder hormonen: een overzicht van alternatieven voor vrouwen en mannen
Waarom zou je hormoonvrije anticonceptie gebruiken?

47% van de Duitsers gebruikt nog steeds de pil voor anticonceptie. Veel vrouwen willen nu echter natuurlijke anticonceptie gebruiken. Op die manier hoeft de hormoonhuishouding van de vrouw niet te worden verstoord. Dit heeft ook het voordeel dat er geen ongewenste bijwerkingen zijn.

Welke anticonceptiemethoden zijn er zonder hormonen?

Er zijn veel verschillende manieren om zwangerschap op natuurlijke wijze te voorkomen. Geschikte methoden zijn onder meer een pessarium, de NFP-methode of een koperspiraaltje.

Zijn er ook onveilige anticonceptiemethoden zonder hormonen?

Natuurlijk zijn niet alle hormoonvrije methoden geschikt om zwangerschap te voorkomen. Onveilige hormoonvrije anticonceptiemethoden zijn bijvoorbeeld de temperatuurmethode, de kalendermethode en coïtus interruptus.

De pil is nog steeds de meest gebruikte anticonceptiemethode bij vrouwen tussen 18 en 49 jaar. Maar ook al is de pil erg populair, veel vrouwen zijn vanwege de bijwerkingen op zoek naar anticonceptiemethoden zonder hormonen.

Het staat buiten kijf dat anticonceptie een zeer belangrijk onderwerp is waarover seksueel actieve vrouwen moeten nadenken. Maar hormonen hoeven niet altijd gebruikt te worden. Wij presenteren de populairste anticonceptiemethoden inclusief alle voor- en nadelen ervan.

[button]Verdere literatuur over het onderwerp[/button]

1. anticonceptie is een belangrijk onderwerp

Parelindex

De Pearl-index is een maat die kan worden gebruikt om de veiligheid van verschillende anticonceptiemiddelen te beoordelen. Als deze bijvoorbeeld 5 is, betekent dit dat 5 van de 100 vrouwen zwanger zullen worden ondanks het gebruik van het voorbehoedsmiddel. Dit betekent dat hoe lager de Pearl-index, hoe veiliger de anticonceptiemethode.

Vrouwen die seksueel actief zijn maar niet zwanger willen worden, moeten onvermijdelijk nadenken over het soort anticonceptie dat zij willen gebruiken. Wanneer jonge meisjes voor het eerst naar de gynaecoloog gaan, krijgen ze vaak meteen de pil voorgeschreven.

Volgens een recente studie van het Federaal Centrum voor Gezondheidsvoorlichting (BzgA) gebruikt 47% van de seksueel actieve mannen en vrouwen de pil als anticonceptiemiddel. Deze wordt op de voet gevolgd door het gebruik van een condoom. Ook een spiraaltje of een ring voor de vagina worden vaak voor anticonceptie gebruikt.

Toch daalt het aantal vrouwen dat de pil als anticonceptiemiddel gebruikt. Maar hoe komt dat? Met een Pearl-index van 0,1 tot 0,9 is de pil een van de zeer veilige anticonceptiemethoden. Bovendien kan hij cyclusongemakken verminderen en de huid helpen zuiveren.

Er is echter steeds meer kritiek op de bijwerkingen van de dagelijkse hormooncocktail. Veel vrouwen melden ernstige hoofdpijn, gewichtstoename of depressieve stemmingen.

Wie het zonder hormonen wil doen, kan ook zijn toevlucht nemen tot natuurlijke anticonceptiemethoden. Deze alternatieven zijn vooral geschikt voor vrouwen die hormonale methoden niet kunnen verdragen of er slechte ervaringen mee hebben. Maar ook voor vrouwen die niet regelmatig geslachtsgemeenschap hebben, kunnen natuurlijke anticonceptiemethoden voordelig zijn.

In tegenstelling tot alle vooroordelen kunnen natuurlijke anticonceptiemethoden ook door jonge vrouwen worden gebruikt. Zij moeten echter volwassen en verantwoordelijk zijn. Anders kan het resultaat een ongewenste zwangerschap zijn.

2.Anticonceptiemethoden zonder hormonen – een overzicht

Anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn alle methoden die de hormoonhuishouding van een vrouw niet verstoren. Ze hebben allemaal het voordeel dat ze de natuurlijke processen van het lichaam niet verstoren en dus de hormoonhuishouding niet kunnen verstoren.

Maar ook nu nog doen er veel vooroordelen de ronde over de veiligheid. Daarom willen we je hieronder de meest voorkomende anticonceptiemethoden zonder hormonen laten zien. Daarnaast krijg je informatie over hoe veilig elke methode is.

Tip: Omdat niet elke methode geschikt is voor elke vrouw, is het belangrijk om vooraf uitgebreid advies in te winnen bij je gynaecoloog.

2.1 Een condoom of pessarium gebruiken

frauenaerztin stellt einer frau ein diaphragma vor
Een pessarium bestaat uit een latexvlies en moet individueel worden aangemeten.

Het condoom is zeker de bekendste optie voor hormoonvrije anticonceptie. Het grootste voordeel is dat condooms ook kunnen beschermen tegen tal van ziekten.

Het gebruik van een condoom biedt ook het voordeel dat niet de vrouw, maar de man voor anticonceptie moet zorgen. Aangezien de anticonceptiepil voor mannen nog niet bestaat, heeft de man geen andere manier om zwangerschap te voorkomen. De uitzondering is sterilisatie. In dat geval kan de man echter nooit meer kinderen verwekken.

Door materiaalgebreken en verkeerd gebruik kan een zwangerschap echter steeds weer onbedoeld optreden. Maar zelfs bij correct gebruik van het condoom is de methode tamelijk onveilig met een Pearl-Index van 2 tot 12.

Het pessarium is ook een barrièremiddel. Het wordt voor de baarmoederhals geplaatst zodat het sperma niet kan binnendringen. Het pessarium wordt individueel aangebracht door een gynaecoloog en kost ongeveer 40 euro. Het moet kort voor de geslachtsgemeenschap worden ingebracht en blijft daarna tot 6 uur in het lichaam. Daarnaast moeten vrouwen echter altijd een anticonceptiecrème gebruiken.

Hoe veilig het voorbehoedsmiddel is, is nog niet duidelijk te voorspellen. De Pearl-index ligt tussen 1 en 20.

2.2 De NFP-methode

zyklustabelle
Bij natuurlijke gezinsplanning gaat het om het voorspellen van de eisprong op basis van lichamelijke symptomen.

Natuurlijke gezinsplanning (NFP) gaat over het verdelen van de cyclus in vruchtbare en onvruchtbare dagen. De sympto-thermische methode combineert de temperatuurmethode, het controleren van het baarmoederhalsslijm en het observeren van de baarmoederhals.

Dit betekent dat de volgende lichamelijke symptomen worden gemeten:

  • Basale temperatuur
  • Baarmoederhalsslijm
  • Status van de baarmoederhals

De waarden worden dagelijks gemeten en vervolgens in een tabel ingevoerd. Zo krijg je een overzicht van je individuele cyclus. In principe heb je voor deze methode alleen een geschikte basale thermometer nodig.

Bijcorrect gebruik heeft de methode een Pearl-index van 0,6 en wordt daarom als zeer veilig beschouwd. Een nadeel is echter dat natuurlijke gezinsplanning veel discipline en gewenning vergt. Gemiddeld duurt het minstens drie maanden voordat een vrouw vertrouwd is met de hele procedure. Bovendien is een regelmatige cyclus noodzakelijk.

Veel vrouwen maken gebruik van een zogenaamde cycluscomputer. Deze zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar bij Persona of Clearblue.

2.3 Een koperspiraaltje laten inbrengen

eingesetzte kupferspirale
Het koperspiraaltje is er in verschillende vormen en maten.

Een ander alternatief voor hormonale anticonceptie is het gebruik van een koperspiraaltje. Dit spiraaltje is T-vormig en wordt in een korte procedure door een gynaecoloog ingebracht. De koperionen die het bevat moeten er op natuurlijke wijze voor zorgen dat de zaadcellen geremd worden in hun beweeglijkheid, zodat ze de baarmoeder niet meer kunnen binnendringen.

Het koperspiraaltje kan echter infecties veroorzaken, vooral in de eerste weken. Bovendien kunnen sommige vrouwen zwaardere menstruaties krijgen. Het koperspiraaltje werkt op een vergelijkbare manier, maar heeft meestal minder bijwerkingen. De gemiddelde kosten zijn 300 euro, en de bescherming tegen conceptie duurt ongeveer vijf jaar.

Met een Pearl-index van 0,3 tot 0,8 wordt deze methode als zeer veilig beschouwd. Het is echter belangrijk dat u regelmatig laat controleren of het spiraaltje of de ketting nog op zijn plaats zit.

3. Vermijd koste wat kost onveilige anticonceptiemethoden.

eisprung im kalender eingetragen
De kalendermethode is een van de onveilige en dus ongeschikte anticonceptiemethoden.
Sommige mensen denken dat het spiraaltje of de ketting nog op zijn plaats zit.

Sommige mensen denken dat anticonceptiemethoden zonder hormonen altijd erg onveilig zijn. Zoals je in de al hebt gezien zijn er veel alternatieven die ook zonder hormonen zeer veilig zijn en succesvol kunnen beschermen tegen ongewenste zwangerschap.

Op internet circuleren echter altijd methoden die niet geschikt zijn als je niet zwanger wilt worden. Hieronder valt bijvoorbeeld de temperatuurmethode, als die wordt uitgevoerd zonder andere metingen. Het grootste probleem met deze methode is dat de temperatuur ook verband houdt met voeding, dagelijkse routine en ziekten. Op deze manier is het niet mogelijk duidelijke resultaten vast te stellen over de toestand van de vruchtbaarheid. De kalendermethode is ook niet geschikt als anticonceptiemethode vanwege de onzekerheid.

Vooral onder jongeren is de methode van coïtus interruptus nog zeer gangbaar. Het idee is om zaadlozing in de vagina te voorkomen. Omdat er echter al sperma in de zaaddruppel aanwezig kan zijn, is deze methode geenszins geschikt voor anticonceptie.

Onthoud altijd dat het condoom het enige voorbehoedsmiddel is dat beschermt tegen infecties en ziekten. Om het oplopen van seksueel overdraagbare aandoeningen te voorkomen, moet je altijd een condoom gebruiken als je geslachtsgemeenschap hebt met toevallige kennissen.

4. verdere literatuur over dit onderwerp

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten