- Een onvervulde kinderwens kan lichamelijke of psychische oorzaken hebben. De behandeling hangt af van de oorzaak.
- De omgang met zwangere vrouwen kan bij een onvervulde kinderwens een bijzondere psychische belasting zijn. Duidelijke grenzen kunnen de betrokkenen helpen.
- Een onvervulde kinderwens kan invloed hebben op bijna alle terreinen van het leven. Vaak leidt het tot een relatiecrisis.
Hoewel steeds meer mensen ermee geconfronteerd worden, is het nog steeds een soort taboe: de onvervulde kinderwens. De oorzaken van een onvervulde kinderwens kunnen velerlei zijn. Dit maakt de behandeling moeilijk en langdurig.
Of het nu vanaf het begin is, na een miskraam of de wens voor een tweede kind – een onvervulde kinderwens raakt mensen hard. Voor de getroffenen begint een grote psychische belasting met vele gevolgen. Dat kunnen bijvoorbeeld depressies zijn of voelbare identiteits- en relatiecrises.
Wij tonen verschillende oorzaken en zowel behandelingsmogelijkheden als manieren om met een onvervulde kinderwens om te gaan.
Inhoudsopgave
1. verschillende oorzaken van de onvervulde kinderwens
Het lijkt vanzelfsprekend om de beslissing te nemen om een kind te krijgen en meteen een kind te krijgen. Voor veel mensen is dit echter niet het geval.
Sommigen nemen de beslissing. Ze proberen jarenlang zwanger te worden, maar het lukt niet. Of ze willen een broertje of zusje voor hun eerste kind en proberen het tevergeefs. Anderen hebben een traumatische ervaring gehad, zoals een miskraam of doodgeboorte, en willen niets liever dan een gezonde baby in hun armen houden.
De beslissing over wanneer u naar de dokter gaat, kan alleen door de betrokkene zelf worden genomen. In het algemeen moet u met uw gynaecoloog praten over uw kinderwens en de moeilijkheden die u ondervindt.
Veel gynaecologische praktijken en klinieken bieden zogenaamde vruchtbaarheidsconsulten aan. Dit betekent dat de artsen al een bijscholing over dit onderwerp hebben gevolgd. Zij kunnen hun patiënten dienovereenkomstig adviseren.
Alleen door grondig onderzoek van beide partners kan uiteindelijk mogelijk een oorzaak voor de onvervulde kinderwens worden gevonden.
1.2 Lichamelijke redenen
Volgens wetenschappelijke bevindingen is er bij ongeveer 30 tot 40 procent van de getroffen paren sprake van een biologische oorzaak bij een van de partners.
In maar liefst 20 procent van de gevallen wordt bij beide partners een beperkte vruchtbaarheid vastgesteld.
1.2.1. geslachtsziekten
Een veel voorkomende oorzaak is een vroegere infectie met chlamydia. Dit is een bacteriële infectie die wordt overgedragen via onbeschermde geslachtsgemeenschap. Het kan een verstopping van de eileiders veroorzaken bij vrouwen en epididymitis of prostatitis bij mannen.
1.2.2 Hormonale problemen bij vrouwen
De oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen kan een hormonale disbalans zijn. De fysieke redenen voor een hormonale stoornis zijn velerlei. Zo kan een schildklierstoornis de processen rond de vrouwelijke cyclus negatief beïnvloeden.
1.2.3 Specifieke ziekten bij vrouwen
Bij vrouwen worden organische afwijkingen of veranderingen in de eierstokken, eileiders, baarmoederhals en baarmoeder beschouwd als de oorzaak van een onvervulde kinderwens. Dit kan worden veroorzaakt door eerdere ontstekingen in deze gebieden, buitenbaarmoederlijke zwangerschappen of operaties. In alle gevallen ontstaat littekenweefsel.
Veel vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen lijden ook aan endometriose. Dit is een ziekte van het baarmoederslijmvlies. Het veroorzaakt uitgebreide littekenvorming en verdikking van het weefsel.
1.2.4 Ziekten bij mannen
Bij mannen wordt de vruchtbaarheid logischerwijs getest via het sperma. Als de vruchtbaarheid van de man lager is, is er sprake van een beperkt sperma. Er zitten dan te weinig intacte en beweeglijke zaadcellen in het sperma.
Oorzaken hiervan kunnen ziekten uit het verleden zijn, een hoge mate van vervuiling en een ongezonde levensstijl.
1.3 Geestelijke oorzaken
Bij 10 tot 15 procent van de getroffenen kan geen lichamelijke oorzaak worden gevonden. In deze gevallen lijken stress, emotionele spanning en andere psychologische factoren een negatief effect te hebben op de vruchtbaarheid.
Vaak lijkt de druk om snel zwanger te worden bijzonder hoog. De emotionele druk lijkt voor de betrokkenen erg groot.
Samen met andere factoren zoals een ongezonde levensstijl en een seksuele stoornis wordt de kans op een natuurlijke zwangerschap steeds kleiner in een negatieve spiraal.
1.4 Individuele levensstijl/externe factoren
Ook van bepaalde externe factoren wordt gedacht dat ze zowel negatieve als positieve effecten hebben op de vruchtbaarheid. Dit zijn:
- Stress
- Ongezonde levensstijl
- Overgewicht
- Bijzondere fysieke stress
Let op: Veel van deze afzonderlijke factoren komen bij de betrokkenen samen voor. Hoe meer van deze factoren van toepassing zijn, hoe groter hun invloed op de vruchtbaarheid. In deze gevallen is het belangrijk om actief te worden en deze factoren te veranderen.
Behandelingsmethoden voor lichamelijke oorzaken
De eerste behandelingsstappen zijn cycluscontrole en hormoonbehandeling. De volgende stap is kunstmatige inseminatie. De volgende methoden zijn beschikbaar:
- Intra-uteriene inseminatie
- In-vitrofertilisatie (kortweg IVF)
- Intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI)
- Testiculaire sperma-extractie (TESE) en microchirurgische epididymale sperma-aspiratie (MESA)
2. begeleidende maatregelen bij de behandeling
Een onvruchtbaarheidsbehandeling is voor elk van de betrokkenen en als koppel een bijzondere belasting met onzekere gevolgen. Daarom kan het zinvol zijn extra steun te zoeken.
2.1 Homeopathie en osteopathie
Naast de hormoonbehandeling, die vaak fysiek en emotioneel uitputtend is, kan een aanvullende homeopathische en/of osteopathische behandeling na overleg met de arts voor ontspanning en evenwicht zorgen.
De ervaring leert dat veel patiënten baat hebben bij deze aanvullingen. Het is belangrijk dat deze behandelingen niet als alternatieven worden gezien, maar als aanvullingen. Ook is het noodzakelijk dat er overeenstemming is over de maatregelen. Anders bestaat het gevaar dat ze een averechts effect hebben.
2.2 Psychologische hulp
Of de onvervulde kinderwens je nu treft bij je derde kind of op 40-jarige leeftijd zonder geslaagde zwangerschap – het is hoe dan ook een bijzondere psychische belasting.
Begeleidingstherapie kan je helpen om gevoelens als woede en verdriet te verwerken. Therapie kan u ook helpen de omstandigheden te accepteren en zo nodig los te laten.
Tip: Vooral bij de behandeling van het onderwerp adoptie na een langere fase van onvervulde kinderwens kan de ondersteuning van een psychologische behandeling nuttig zijn.
3. een goede manier vinden om met de situatie om te gaan
Als de kwestie van een onvervulde kinderwens je raakt, moet je een manier vinden om ermee om te gaan. Je moet een manier vinden om ermee om te gaan, zowel individueel als als koppel.
3.1 Een gemeenschappelijke taal vinden
Als koppel moeten jullie een gemeenschappelijke manier vinden om met de kwestie om te gaan in deze stressvolle tijd. Een onvervulde kinderwens tast altijd het meest intieme deel van de relatie van een koppel aan: hun gedeelde seksualiteit . Opeens gaat het niet meer alleen om nabijheid, maar op een bizarre manier ook om prestaties.
Velen voelen ook een gevoel van mislukking. Veel stellen hebben vroeg of laat het gevoel dat de onvervulde kinderwens de relatie kapot maakt. Hier is het des te belangrijker een gemeenschappelijke taal en een persoonlijk niveau te vinden.
Om een breuk te voorkomen moet men zijn partner niet vergeten over de kinderwens en samen tijd voor elkaar nemen. Dit betekent het onderwerp kinderwens loslaten en zich bezighouden met andere gemeenschappelijke zaken. Op die manier moet je samen uitgaan en een leuke tijd hebben.
3.2 Benoem verdriet en afgunst
Bij zwangere vrouwen is de onvervulde kinderwens als bij de rode auto: opeens zijn ze overal. Hoe moet je met zwangere vrouwen omgaan als je niets liever wilt dan een intacte zwangerschap?
Je moet eerlijk over je gevoelens praten met zwangere vrouwen die je kent of met de familie van je vrienden en familie. Zodra je uitlegt waarom je niet helemaal blij bent met hun nieuwe baby, geef je hen de kans om te reageren.
Veel reacties zijn meelevend en zorgzaam. Je verliest niets door eerlijk te zijn. Je kunt alleen een nieuwe diepgang in een relatie krijgen of duidelijkheid dat dit geen geschikte relatie is.
3.3 Zorg voor een gezond evenwicht
In zo’n stressvolle tijd moet je jezelf niet uit het oog verliezen. Leuke activiteiten zorgen voor ontspanning en brengen weer wat vreugde in het leven.
Dit kunnen zowel filmavonden als sportavonden of wellnessmomenten zijn. Iedere betrokkene zou iets moeten vinden dat een positief effect heeft op zijn welzijn en hem of haar ontspant.