Natuurlijke gezinsplanning (NFP) is een methode waarmee paren anticonceptie kunnen gebruiken of hun kinderwens kunnen vervullen. Het komt erop neer dat de vruchtbare fase wordt bepaald door veranderingen in het lichaam vast te stellen en te documenteren.
Bij natuurlijke gezinsplanning moeten vrouwen regelmatig hun temperatuur opnemen, hun baarmoederhalsslijm observeren en de baarmoederhals palperen.
NFP-anticonceptie is vooral geschikt voor vrouwen die hormonen helemaal willen vermijden. Deze anticonceptiemethode vergt echter veel discipline en tijd.
Elke vrouw die seksueel actief is, moet nadenken over hoe ze een ongewenste zwangerschap kan vermijden. Er zijn nu veel voorbehoedsmiddelen op de markt die voorkomen dat een vrouw zwanger wordt. Terwijl veel preparaten hormonen bevatten, is NFP-anticonceptie hormoonvrij.
Maar wat is het? Hoe werkt het? En voor wie is de methode geschikt?
In dit artikel krijg je uitleg over wat NFP-anticonceptie is, welke methoden worden gebruikt en welke voor- en nadelen het met zich meebrengt.
[button]Verder lezen over dit onderwerp[/button]
Inhoudsopgave
1. NFP kan gebruikt worden als hormoonvrije anticonceptie
Jezelf vertrouwd maken met je eigen lichaam
Natuurlijke gezinsplanning werkt alleen als je je ontdoet van elke angst voor contact met je eigen lichaam. Het is belangrijk dat je intensief met je eigen lichaam omgaat en geen remmingen hebt over lichaamsvloeistoffen.
De pil, condooms, hormonale spiraaltjes of driemaandelijkse injecties – er zijn inmiddels zoveel verschillende anticonceptiemethoden op de markt dat veel vrouwen ze allemaal al niet meer kennen.
In de meeste gevallen is het noodzakelijk hormonen te gebruiken om het risico op zwangerschap zo laag mogelijk te houden. Dit betekent echter ook dat er aanzienlijke bijwerkingen kunnen optreden bij het gebruik ervan. Bovendien zijn de meeste van deze medicijnen duur.
NFP (Natural Family Planning) is een hormoonvrije anticonceptie die vrouwen kunnen gebruiken om zwangerschap te voorkomen. Anderzijds is de methode ook geschikt voor mensen met een kinderwens.
2. de methoden van natuurlijke gezinsplanning
Veel mensen denken bij NFP-anticonceptie alleen aan de temperatuurmethode. De anticonceptiemethode bestaat echter uit verschillende methoden die alleen in combinatie met elkaar een zeer goede veiligheid kunnen bieden. Daarom moet je ze niet alleen afzonderlijk gebruiken, maar altijd combineren. Hier kunt u een cyclusblad downloaden waarin u alle resultaten kunt invoeren.
Bij demethoden gaat het erom gevoel te ontwikkelen voor je eigen lichaam en je individuele cyclus. Zo worden de vruchtbare dagen op een natuurlijke manier bepaald. In het volgende willen wij u nader kennis laten maken met de afzonderlijke aspecten van natuurlijke gezinsplanning.
Alleen als u de aanwijzingen en regels volgt, kan het risico om zwanger te worden zo klein mogelijk worden gehouden.
2.1 De temperatuur opnemen
.
De meeste vrouwen zijn al bekend met deze methode. De zogenaamde temperatuurmethode houdt in dat je elke ochtend je eigen lichaamstemperatuur opneemt met een geschikte thermometer. Exacte metingen kunnen worden verkregen door de temperatuur in de anus of vagina te meten.
Deze temperatuur moet dan worden gedocumenteerd. De beste manier om dit te doen is het gebruik van een cycluskaart. Wie het meer digitaal wil hebben, kan ook een app gebruiken. Als de metingen nu dagelijks over de hele cyclus worden ingevoerd, levert dit een curve op.
Op de dag dat de laagste waarde is genoteerd, heeft de eisprong plaatsgevonden. In de dagen daarna stijgt de temperatuur met 0,2 tot 0,5 graden. Vanaf de derde dag dat de temperatuur verhoogd is, is een vrouw onvruchtbaar. Dit gaat zo door tot de volgende menstruatie begint.
2.2 Controle van het baarmoederhalsslijm
.
Alleen de temperatuur opnemen is echter niet de veiligste manier om te voorkomen. Het is daarom zinvol om aanvullend het baarmoederhalsslijm te observeren. Deze methode wordt ook wel de Billingsmethode genoemd.
Het baarmoederhalsslijm verandert gedurende de cyclus. Het varieert van transparant en spinbaar tot gelig en vast. Daarom is het belangrijk om zowel de kleur als de consistentie te documenteren.
Voor nauwkeurige resultaten moet u het baarmoederhalsslijm rechtstreeks uit de baarmoederhals verzamelen. Verwijder het slijm en wrijf het tussen duim en wijsvinger. Trek vervolgens uw vingers voorzichtig uit elkaar.
In de onvruchtbare periode is het slijm meestal geel en dik. Rond de eisprong is het baarmoederhalsslijm vloeibaarder, helderder en vooral spinbaar. Dit betekent dat u nu bijzonder vruchtbaar bent.
2.3 Palperen van de baarmoederhals
Naast het meten van je temperatuur en het controleren van je slijm, kun je ook regelmatig je baarmoederhals voelen om te zien in welk stadium je verkeert.
De baarmoederhals is het onderste deel van de baarmoeder. Hij bestaat uit een binnenste en een buitenste baarmoederhals. Omdat de baarmoederhals ook fungeert als poortwachter voor de baarmoeder, kun je daar belangrijke cyclusinformatie aflezen.
Je kunt de baarmoederhals met twee vingers voelen. Hij bevindt zich waar de vagina eindigt. Vlak na je menstruatie is de baarmoederhals bijzonder goed te voelen omdat hij ver in de vagina reikt.
De baarmoederhals verandert van positie, opening en stevigheid. In de onvruchtbare fase is de baarmoederhals hard en gesloten. Het voelt als het puntje van je neus. Naarmate de vruchtbare dagen naderen, wordt hij zachter en gaat hij meer en meer open. De stevigheid is te vergelijken met een oorlel.
3. NFP-anticonceptie – voor- en nadelen van de methoden
Veilig anticonceptie kunnen gebruiken zonder hormonen klinkt voor veel vrouwen onrealistisch. De methode kan echter zeer betrouwbaar zijn. Bij correct gebruik heeft het een Pearl Index van 0,6, wat betekent dat van elke 100 vrouwen er slechts 0,6 zwanger worden ondanks het gebruik van de methode. Dit maakt natuurlijke gezinsplanning vergelijkbaar met de pil.
Omdat het hormoonvrij is, is het ook volledig vrij van bijwerkingen. Het biedt ook het voordeel dat vrouwen op deze manier hun lichaam beter leren kennen en daardoor een ontspannen relatie kunnen opbouwen.
Veel vrouwen hebben echter eerst tijd en ook enige ervaring nodig om aan deze methode te wennen. Het vergt ook veel discipline om elke dag de bijbehorende lichaamsveranderingen te meten en te documenteren. Maar ook de partner moet bereid zijn het lichaam van de vrouw te volgen.
Als vrouwen een zeer onregelmatige cyclus hebben, wordt deze methode ook niet aanbevolen. De periode die onzeker is qua vruchtbaarheid is zo lang dat ofwel seks heel lang achterwege moet blijven, ofwel altijd andere voorbehoedsmiddelen moeten worden gebruikt.
Bovendien zijn de lichaamssymptomen zeer gevoelig voor stress en een onregelmatige dagelijkse routine. Ook medicijnen of ziekten kunnen storende factoren zijn.
Hieronder volgt een compact overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van NFP-anticonceptie:
- geen hormonen nodig
- geen bijwerkingen
- bijna gratis (uitzondering: aankoop van een thermometer)
- beter zelfbewustzijn en een intenser lichaamsbeeld
- Methode is ook geschikt om zwanger te worden
- Veel zelfdiscipline en tijd nodig
- Alleen betrouwbaar als de regels worden gevolgd
- Bereidheid van de partner vereist
- ongeschikt voor onregelmatige cycli
- Zeer gevoelig voor verstoringen
4. verdere literatuur over dit onderwerp
No products found.
No products found.
No products found.