De temperatuurmethode is een natuurlijke anticonceptiemethode. Door elke dag uw basale lichaamstemperatuur te meten, kunt u uw cyclus opdelen in vruchtbare en onvruchtbare dagen.
Om conclusies te trekken over de eisprong, moet u elke ochtend uw temperatuur opnemen en deze in een tabel invoeren. Dit resulteert in een basale lichaamstemperatuurcurve. U kunt ook een app of een temperatuurcomputer gebruiken.
De temperatuurmethode kan ook nuttig zijn voor gezinsplanning. Omdat de lichaamstemperatuur na de eisprong stijgt, kun je de vruchtbare dagen van je volgende cycli beter bepalen.
Er zijn talloze verschillende manieren waarop paren anticonceptie kunnen gebruiken als ze geen kinderen willen. De populairste twee middelen zijn de anticonceptiepil en condooms. Er zijn echter ook veel methoden om op natuurlijke wijze anticonceptie te gebruiken.
Bij de temperatuurmethode moeten vrouwen elke ochtend hun basale lichaamstemperatuur meten om te weten te komen wanneer de eisprong in hun cyclus plaatsvindt. Hoe deze methode precies werkt en hoe veilig ze is, leest u in dit artikel.
[button]Je cyclus in de gaten houden met de temperatuurmethode[/button]
Inhoudsopgave
1. gebruik de temperatuurmethode om de menstruatiecyclus te verdelen in vruchtbare en onvruchtbare dagen.
Of het nu gaat om de pil, het spiraaltje of het letten op het baarmoederhalsslijm – er zijn veel verschillende anticonceptiemethoden. Aangezien anticonceptie een zeer belangrijk onderwerp is, moet er zeker meer aandacht aan worden besteed. Want als paren niet zwanger willen worden, is het essentieel om een geschikte methode te vinden.
Daarom nemen veel vrouwen hun toevlucht tot de anticonceptiepil. De pil bevat hormonen die de eisprong verhinderen. Om besmetting met ziekten te voorkomen, moet echter nog steeds een condoom worden gebruikt. Dit gaat gepaard met hoge kosten.
Wie hormoonvrije anticonceptie wil, moet eens kijken naar de temperatuurmethode. Dit is een symptothermische methode waarbij zowel de temperatuur wordt gemeten als de consistentie van het baarmoederhalsslijm wordt geobserveerd. De toepassing is heel eenvoudig. De temperatuur van het lichaam, de zogenaamde basale lichaamstemperatuur, wordt elke ochtend gemeten met een digitale thermometer.
Deze temperatuur verandert binnen een cyclus. In de eerste helft van de cyclus is ze lager dan in de tweede helft. Bij de laagste waarde vindt de eisprong plaats. Om duidelijke resultaten te krijgen, moet u de meting elke ochtend voor het opstaan op hetzelfde tijdstip en op dezelfde plaats uitvoeren.
Volgensde Pearl Index ligt de veiligheid van deze anticonceptiemethode tussen 0,8 en 3, wat betekent dat ongeveer 1 tot 3 vrouwen op 100 zwanger zullen worden als ze deze methode gebruiken.
2. Duidelijke weergave van de basale lichaamstemperatuurcurve
Basale lichaamstemperatuur en ovulatie
De WHO heeft criteria vastgesteld voor het bepalen van vruchtbare dagen op basis van de temperatuur. Bij een eisprong stijgt de temperatuur binnen de volgende 48 uur. Vervolgens moet de temperatuur op drie opeenvolgende dagen ten minste 0,2°C hoger zijn dan op de zes voorafgaande dagen.
De volgende stap is het nauwkeurig registreren van de meetresultaten. Hiervoor maakt u een tabel en vult u elke dag de gemeten temperatuur in op de kalender. Aan het einde van de cyclus kunt u de punten met elkaar verbinden tot een grafiek. Dit wordt de basale lichaamstemperatuurcurve genoemd. U kunt hier voorgedrukte grafieken vinden.
Inmiddels zijn er ook veel verschillende apps waar je de resultaten kunt invoeren. Dit heeft als voordeel dat je alle gegevens in één oogopslag hebt. Bovendien geven sommige apps je veel meer informatie over anticonceptie.
Als je de resultaten over meerdere cycli hebt ingevoerd, kun je al eerste conclusies trekken over de vruchtbare dagen. Zodra de eisprong voorbij is, stijgt je lichaamstemperatuur. Dit betekent echter ook dat u alleen achteraf zult weten wanneer uw vruchtbare dagen waren. Als je cyclus echter regelmatig is, weet je nu precies op welke dagen van je cyclus je vruchtbaar bent.
Zogenaamde temperatuurcomputers zijn nog betrekkelijk nieuw op de markt. Hiermee kun je je lichaamstemperatuur oraal, vaginaal of anaal meten. De meetresultaten worden automatisch in de computer opgeslagen. Als de computer voldoende gegevens heeft verzameld, geeft hij automatisch de vruchtbaarheidsbeoordeling weer.
Tip: U kunt ook uw gynaecoloog raadplegen bij de beoordeling van de basale lichaamstemperatuurcurve.
3. de temperatuurmethode – een natuurlijke anticonceptiemethode met valkuilen
De optie om natuurlijke anticonceptie te gebruiken klinkt in eerste instantie erg verleidelijk. Veel vrouwen zouden willen dat ze zonder hormonen konden voor anticonceptie. Deze anticonceptiemethode heeft echter niet alleen maar voordelen. Bij nader inzien zijn er ook veel nadelen te ontdekken.
Allereerst is het erg vervelend en tijdrovend om elke ochtend de basale lichaamstemperatuur te meten. Aangezien de temperatuurmethode een hoge mate van regelmaat en nauwkeurigheid vereist, is ze lang niet voor elke vrouw geschikt. Als u bijvoorbeeld in ploegendienst werkt, is het niet mogelijk om elke ochtend voor het opstaan uw temperatuur te meten.
Detemperatuurmethode is ook alleen geschikt voor vrouwen met een regelmatige cyclus. Bij een onregelmatige cyclus kunnen geen betrouwbare conclusies worden getrokken. Bovendien kunnen invloeden van buitenaf, zoals stress of ziekte, de basale lichaamstemperatuur beïnvloeden.
Als je deze methode van natuurlijke anticonceptie gebruikt, moet je op vruchtbare dagen andere anticonceptiemiddelen gebruiken of je onthouden van geslachtsgemeenschap.
Hieronder hebben we de belangrijkste voor- en nadelen van de temperatuurmethode voor je samengevat:
- Natuurlijke vorm van anticonceptie waarbij geen hormonen nodig zijn.
- Goede contraceptieve veiligheidsindex
- Nauwkeurig overzicht van de hele cyclus
- Methode vereist consistentie en nauwkeurigheid
- Alleen geschikt voor vrouwen met een regelmatige cyclus
- Externe invloeden kunnen ook de basale lichaamstemperatuur beïnvloeden
- Moet meestal worden gecombineerd met andere methoden
4. basale lichaamstemperatuur gebruiken om de kinderwens te vervullen
Tot nu toe is alleen besproken wanneer je een regelmatige cyclus hebt.
Tot nu toe hebben we alleen besproken hoe de temperatuurmethode kan worden gebruikt als anticonceptiemiddel. De methode kan echter ook een grote hulp zijn bij gezinsplanning. Door de vruchtbare dagen te berekenen, kun je een gewenste zwangerschap ook beter plannen.
Demethode heeft ook het grote voordeel dat je veel over jezelf en je lichaam leert. Na een paar cycli kunt u heel goed inschatten op welk moment uw lichaam zich in welke fase bevindt. Als je deze methode combineert met het controleren van het baarmoederhalsslijm en het palperen van de baarmoedermond, kun je de vruchtbare tijd heel goed bepalen.
Heb jeeenmaal ontdekt wanneer je vruchtbare dagen zijn, dan is een perfecte timing belangrijk. Eén tot twee dagen voor de eisprong en op de dag van de eisprong ben je het meest vruchtbaar. Zodra de eisprong voorbij is, moet je wachten op de volgende cyclus.
Hoe je de temperatuurmethode kunt gebruiken om zwanger te worden, zie je ook in deze video:
5. houd je cyclus altijd in de gaten met de temperatuurmethode
No products found.
No products found.
No products found.