- Een vrouw kan zwanger worden ondanks het gebruik van anticonceptie. Er is geen 100% garantie op anticonceptiemethoden, omdat ze ook correct moeten worden gebruikt.
- Zwanger worden ondanks een menstruatie is niet mogelijk. De bloedingen hebben meestal een andere oorzaak.
- Ondanks ernstige symptomen zoals buikpijn of een trekkend gevoel in de borsten, hoeft er geen sprake te zijn van zwangerschap. De tekenen van een beginnende menstruatie en de eerste tekenen van een zwangerschap lijken vaak op elkaar.
Ondanks anticonceptie kan een zwangerschap niet altijd met 100% zekerheid worden uitgesloten. Voor veel vrouwen is het begin van de menstruatie een teken dat ze niet zwanger zijn. Maar er zijn ook andere gevallen. Ochtendmisselijkheid of diarree en gevoelige borsten wijzen vaak op een zwangerschap. Maar kun je ondanks je menstruatie toch zwanger zijn?
In deze gids leggen we uit waarom veel vrouwen ongesteld worden ondanks dat ze zwanger zijn en hoe je erachter kunt komen wat de oorzaak is.
Inhoudsopgave
1. de innestelingsbloeding wordt vaak verward met de menstruatie.
Bij de innesteling van de eicel in de baarmoeder kunnen kleine wondjes ontstaan. Aangezien de innesteling vaak tegelijk met de menstruatie plaatsvindt, verwarren veel vrouwen de innestelingsbloeding met de menstruatie. Toch zijn de verschillen duidelijk herkenbaar:
- Het bloed van de innesteling is zeer licht.
- Wie anders last heeft van een zware menstruatie met veel bloed, zal verbaasd zijn over de (vaak) geringe hoeveelheid bloed.
2. bloeden tijdens de zwangerschap is niet ongewoon
Zelfs als je al zwanger bent en de eerste tekenen van een menstruatie voelt, hoef je niet meteen in paniek te raken. Bloedingen en buikpijn tijdens de zwangerschap zijn meestal normaal en ongevaarlijk. De pijn kan worden toegeschreven aan het feit dat het lichaam nu ruimte maakt binnenin en dit voelt soms net als de buikpijn die veel vrouwen kennen als een teken dat de menstruatie eraan komt.
Ook ontstaan er vaak kleine wondjes tijdens het vaginale onderzoek bij de gynaecoloog, die ’s avonds of de volgende dag tot bloedingen kunnen leiden. Een bezoek aan de gynaecoloog is echter altijd aan te raden als u twijfelt.
Hormonale veranderingen met bloedingen kunnen ook optreden, zelfs als de zwangerschap normaal verloopt.
Een derde menstruatie met weefsel wijst er meestal op dat er geen zwangerschap is.
Zwangerschap kan nooit 100% worden uitgesloten
Bij tekenen van zwangerschap en een negatieve test kan er toch sprake zijn van een zwangerschap. Zelfs met beschermde geslachtsgemeenschap en de morning-afterpil is er geen garantie dat er geen zwangerschap optreedt. De kans is klein, maar kan niet worden uitgesloten.
Veel vrouwen worden onrustig vanbloedingen met tussenpozen of een late menstruatie. Als u regelmatig ongesteld bent, weet u ongeveer hoe menstruatiebloed eruitziet. Vertraagd of bruin bloedverlies is vaak het gevolg van het feit dat de eicel zich niet in de baarmoeder kan innestelen of kort na de bevruchting wordt uitgestoten. Dit is soms te herkennen aan de bruine kleur en de stukjes weefsel.
De tekenen van een miskraam in het eerste trimester zijn vergelijkbaar. Bovendien is er vaak sprake van hevige pijn. Ga in dit geval onmiddellijk naar de gynaecoloog of het ziekenhuis. Ook als de zwangerschap niet gewenst is, kan er sprake zijn van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, waarvoor schrapen en verdere behandeling nodig is.
Voordelen en nadelen van zwangerschapstests
- Kunnen zekerheid geven als u in het weekend geen arts kunt bereiken.
- Snel te verkrijgen in drogisterijen of apotheken en vaak ook in supermarkten.
- Zeer gemakkelijk te gebruiken.
- Een verleidingstest kan een vals resultaat geven (als het HCG-gehalte in het bloed nog te laag is).
- Valse resultaten zijn ook mogelijk als de test verkeerd wordt gebruikt.
- De ervaring leert dat sommige tests een negatief resultaat geven ondanks een bestaande zwangerschap en een hoog HCG-gehalte.
Tekenen van zwangerschap | Tekenen die tegen een zwangerschap spreken |
---|---|
Misselijkheid en trekken in de borst. | Anticonceptie met de pil en regelmatige maandelijkse menstruatie. |
Stemmingswisselingen. | Afwezigheid van de typische tekenen van zwangerschap. |
Ongewone trek of extreme vermoeidheid. |
4. belangrijke vragen en antwoorden
Zwanger worden ondanks je menstruatie? Is dat mogelijk?
Duidelijk nee, want het bloedverlies heeft meestal een andere oorzaak.
Zwanger ondanks je menstruatie: Wanneer een test doen?
Veel testen kun je als vroege test doen voordat je menstruatie stopt. Dit wordt echter afgeraden omdat de concentratie van het zwangerschapshormoon in de urine vaak nog te laag is. Als je vermoedt dat je ondanks je menstruatie toch zwanger bent, moet je de test pas doen als je ook je normale menstruatie zou hebben. Ondanks voortijdige bloedingen (die talloze oorzaken kunnen hebben, zoals stress of voeding), moet u de tijd afwachten of een bloedonderzoek laten doen door een gynaecoloog.
Zwanger worden met de pil? Is het echt mogelijk en wat is het risico?
Het is mogelijk dat je ondanks het regelmatig slikken van de pil toch zwanger bent geworden. Zelfs met de pil is er slechts 99,1 tot 99,9% kans om een zwangerschap te voorkomen. Maar zelfs als je niet een van de weinige vrouwen bent die precies deze uitzonderingen zijn, kunnen ziekten , medicijnen of zelfs het nemen van bepaalde kruiden de pil onwerkzaam hebben gemaakt!
Zwanger worden ondanks condoomgebruik, kan dat?
In theorie zijn condooms een van de veiligste voorbehoedsmiddelen en voorkomen ze ook de overdracht van ziekten. Dit is echter alleen mogelijk als ze correct worden gebruikt. Zelfs als het condoom te vroeg wordt uitgetrokken of als er tijdens het voorspel sperma met de hand wordt aangeraakt, kan dit voldoende zijn om een zwangerschap te veroorzaken.