Harde buik tijdens de zwangerschap: Mogelijke oorzaken

Misselijkheid, rugpijn, vermoeidheid – de lijst van zwangerschapsklachten kan waarschijnlijk eindeloos worden voortgezet. Een harde buik is ook niet ongewoon tijdens de zwangerschap. Veel aanstaande moeders maken zich echter zorgen of een harde buik wel …

Harde buik tijdens de zwangerschap: Mogelijke oorzaken

harter bauch schwangerschaft
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Tijdens de zwangerschap
  6. »
  7. Harde buik tijdens de zwangerschap: Mogelijke oorzaken
Hoe voelt een harde buik?

De meeste zwangere vrouwen merken een harde buik heel duidelijk. De baarmoeder trekt samen en de onder- en bovenbuik worden hard, bol en rond. In de meeste gevallen verdwijnt dit gevoel na korte tijd weer.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van een harde buik tijdens de zwangerschap?

In de meeste gevallen is een harde buik het gevolg van inspanning of weeën onderin. Maar ook de groei van de baby, spijsverteringsstoornissen of overbelasting kunnen verantwoordelijk zijn voor de klachten.

Met welke symptomen moet ik naar de dokter?

Als de buik blijvend verhard is of als er andere symptomen optreden zoals misselijkheid, pijn, koorts of een sterk trekkend gevoel, moet u beslist medische hulp inroepen.

Misselijkheid, rugpijn, vermoeidheid – de lijst van zwangerschapsklachten kan waarschijnlijk eindeloos worden voortgezet. Een harde buik is ook niet ongewoon tijdens de zwangerschap. Veel aanstaande moeders maken zich echter zorgen of een harde buik wel altijd onschuldig en ongevaarlijk is.

In dit artikel leggen we graag uit hoe een harde buik aanvoelt en wat de mogelijke oorzaken zijn. Daarnaast geven we tips over welke andere symptomen het beter maken om een arts te raadplegen. [button]Verder lezen over dit onderwerp[/button]

1. een harde buik is meestal niet pijnlijk

schwangere frau liegt sorgenvoll auf der couch
Veel vrouwen maken zich onnodig zorgen als hun buik tussendoor hard wordt
.

Tijdens de zwangerschap worstelen veel vrouwen met verschillende ongemakken door de aandoening en veranderingen in het lichaam. Terwijl misselijkheid de grootste zorg is in het eerste trimester, hebben zwangere vrouwen in het laatste trimester last van symptomen die te maken hebben met hun buikomvang.

De meeste vrouwen merken het heel duidelijk als hun buik plotseling hard wordt. Pijn of een drukkend gevoel zijn zeer zeldzaam. Dat de buikwand hard aanvoelt, komt meestal door het samentrekken van de baarmoeder. Deze samentrekkingen kunnen weer verschillende oorzaken hebben.

De samentrekkingen kunnenom de paar dagen of zelfs meerdere keren per dag optreden. Tussendoor voelt de buik altijd zacht en dus heel normaal aan. Veel aanstaande moeders zijn aanvankelijk overdonderd als ze de verharding opmerken. Ze vragen zich af wat de oorzaken zijn en hoe ze moeten reageren.

2. Harde buik tijdens de zwangerschap – dit zijn mogelijke oorzaken

Een harde buik kan gedurende de hele zwangerschap voorkomen. Afhankelijk van wanneer de buik af en toe hard wordt, zijn er verschillende mogelijke oorzaken.De meeste zijn echter onschuldig en geen reden tot bezorgdheid.

In het volgende willen wij u kennis laten maken met de meest voorkomende oorzaken van een harde buik tijdens de zwangerschap.

Voor sommige vrouwen is een harde buik ook een van de eerste tekenen van een zwangerschap. Maar pas als daar andere, meer zekere tekenen bij komen, kun je ervan uitgaan dat je daadwerkelijk zwanger bent.

Wat een harde buik in de zwangerschap veroorzaakt, zie je ook in de volgende video:

2.1 Verharde buik door inspanning of verlaagde contracties

schwangere sitzt mit wehen am arbeitsplatz
Als de weeën langer dan 30 seconden duren en met regelmatige tussenpozen terugkeren, kunnen het ook echte weeën zijn
.

De baarmoeder is een spier die samentrekt en ontspant afhankelijk van wat er gebeurt. Deze weeën, ook wel Braxton-Hicks weeën genoemd, kunnen gedurende de hele zwangerschap voorkomen. Ze zijn volkomen normaal en maken deel uit van de training van de baarmoeder.

Deweeën zijn dus trainingsweeën. Vanaf de 29e week komen ze vaker voor. De baarmoeder bereidt zich voor op de komende bevalling door samen te trekken. Maar in tegenstelling tot normale weeën hebben ze geen invloed op de baarmoederhals of de baarmoedermond.

Vrouwen merken de oefenweeën doordat de buik enkele seconden heel hard aanvoelt. In sommige gevallen kan er ook een licht trekkend gevoel zijn. Dit soort weeën veroorzaakt echter geen pijn.

Aan het einde van de zwangerschap kunnen de weeën lage weeën zijn. Deze treden meestal op vanaf de 37e week, of ten laatste vanaf de 39e week, en voelen aan als oefenweeën. Ze worden echter veroorzaakt doordat het hoofd van de baby in het bekken beweegt. Je kunt de weeën ook herkennen aan het feit dat de hele buik een beetje naar beneden schuift.

2.2 Spierkrampen door de groei van de baarmoeder

Als de baby in gewicht en omvang toeneemt, vooral in het laatste trimester, is het de taak van de baarmoeder om mee te groeien. Omdat de groei vaak in etappes verloopt, kan dit leiden tot een verharde buik.

Bovendien kunnen de baarmoederspieren verkrampen als de baby veel beweegt en schopt. Als de krampen erg hevig zijn, kan uw arts magnesium voorschrijven om ze te verlichten.

2.3 Spijsverteringsproblemen kunnen tot weeën leiden

schwangere frau ruht sich waehrend des wanders aus
Voorkom constipatie door uw darmactiviteit te stimuleren door veel te bewegen.

De maag kan echter ook hard worden door een spijsverteringsprobleem. Ook als deze krampen aanvoelen als weeën, gaat het om een verstoorde darmactiviteit. In de meeste gevallen is constipatie de schuldige, die ontstaat door de verandering van hormonen.

Om dit te verlichten kunnen de volgende maatregelen helpen:

  • veel beweging in de frisse lucht
  • een voldoende vochtinname van minstens 2,5 liter (in de vorm van stilstaand water, ongezoete thee of sapjes)
  • een vezelrijke voeding (veel fruit, groenten, volle granen en zuivelproducten)
  • het eten van voedingsmiddelen met een licht laxerend effect (bijvoorbeeld gedroogde dadels of vijgen).

2.4 Stress en overbelasting als oorzaken van een harde buik

Stress tijdens de zwangerschap als oorzaak van ADHD

Onderzoekers van de universiteit van Zürich hebben in een studie vastgesteld dat permanente psychologische stress bij de moeder een negatief effect kan hebben op het ongeboren kind. Het risico op ADHD of hart- en vaatziekten is daardoor veel groter.

Veel aanstaande moeders nemen tijdens de zwangerschap veel te veel hooi op hun vork. Dit geldt vooral als het niet het eerste kind is. Door deze fysieke belasting trekken de spieren van de baarmoeder samen, waardoor de buik hard wordt.

Hetzelfde geldt als je tijdens de zwangerschap aan te veel stress wordt blootgesteld. In het ergste geval kan psychologische en emotionele stress leiden tot voortijdige samentrekkingen van de baarmoeder.

Als een harde buik ontstaat tijdens de zwangerschap door deze oorzaken, moet je dit zeker zien als een waarschuwingssignaal. Zorg ervoor dat je stopt met zwaar tillen en neem regelmatig pauzes. Leg je benen omhoog, ontspan en geniet van deze rust. Een warme kruik en een warm bad kunnen ook ontspanning brengen.

Tip: Om u te bevrijden van de stress en de hectiek van alledag kunnen ontspanningsoefeningen nuttig zijn. Ga op de grond liggen, adem diep in je buik en span afwisselend verschillende delen van je lichaam aan.

3. Raadpleeg een arts als u een permanent verharde buik heeft.

frauenaeztin untersucht schwangere Frau
Laat je controleren door je gynaecoloog als je een permanent harde buik hebt.

In principe is een harde buik tijdens de zwangerschap een onschuldig symptoom dat geen pijn veroorzaakt. In de regel wordt het pas gevaarlijk als de buik permanent hard is en/of er ook andere symptomen zijn.

Als u ook last heeft van buikpijn, diarree, bloedingen, misselijkheid, koorts of ongewone afscheiding, moet u dringend medisch advies inwinnen of contact opnemen met uw verloskundige. Als een harde buik voorkomt in combinatie met een gevoel van druk of trekken, kan er sprake zijn van vroeggeboorte, waardoor medicatie nodig is.

Aarzel daarom niet om naar de dokter te gaan als je twijfelt en het gevoel hebt dat er iets mis is. Het is altijd beter om je één keer meer te laten controleren dan één keer te weinig.

Let op: Als de buik pijnlijk hard is en de verharding minstens 6 tot 7 keer per uur optreedt, moet u het zeker niet negeren.

4 Verdere lectuur voor aanstaande moeders

No products found.

Gerelateerde berichten