Chiropractie bij zwangerschap

Chiropractie wordt beschouwd als een alternatieve therapievorm naast de conventionele geneeskunde voor de behandeling van scheefstanden en blokkades van de gewrichten. Deze behandelmethode zorgt ervoor dat zenuwblokkades worden opgeheven en de pijn wordt verlicht. Tijdens …

Chiropractie bij zwangerschap

Chiropraktiken bei Verspannungen in der Schwangerschaft
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Tijdens de zwangerschap
 6. »
 7. Chiropractie bij zwangerschap
 • Chiropractie wordt beschouwd als een alternatieve therapievorm naast de conventionele geneeskunde voor de behandeling van scheefstanden en blokkades van de gewrichten. Deze behandelmethode zorgt ervoor dat zenuwblokkades worden opgeheven en de pijn wordt verlicht.
 • Tijdens de zwangerschap wordt het fijn afgestemde bot- en spierapparaat losgemaakt ter voorbereiding op de geboorte, vooral in de laatste weken van de zwangerschap. De groeiende buik wordt gecompenseerd door bijvoorbeeld een holle rug.
 • Tijdens de zwangerschap kan chiropractie preventief worden ingezet om eventuele pijn of andere zwangerschapsklachten te verminderen. Het heeft ook een plaats in de behandeling van natuurlijke geboortevoorbereiding.

1. er zijn verschillende beroepstitels in de chiropractie

2. Chiropractie en osteopathie zijn vergelijkbare behandelmethoden

Osteopathie is niet anders dan chiropractie. Terwijl de chiropractor de oorzaken van de klachten in de wervelkolom vermoedt, zoekt de osteopaat in alle lagen van het weefsel naar de oorzaak van de klachten.

Als je geïnteresseerd bent in een chriopractische behandeling tijdens je zwangerschap en je vraagt je af wat dat is, kom je drie verschillende benamingen voor het beroep tegen. Deze verschillen elk in de aard van hun opleiding.

 • Chiropractor: Dit is een wettelijk beschermde beroepstitel in Duitsland die alleen gebruikt mag worden door artsen die hiervoor zijn opgeleid.
 • Chiropractoren: Moeten een vergunning hebben als niet-arts volgens de Duitse Heilpraktiker-wet. Meestal is een Heilpraktiker-opleiding afgerond en een parallelle of aansluitende opleiding tot chiropractor.
 • Chiropractor, Chiroprakteur, Chiropractor of Doctor of Chiropractic: Is een internationale beroepstitel die gepaard gaat met een zesjarige voltijdse studie. Binnen de Europese ruimte wordt deze opleiding slechts aan zeven onderwijsinstellingen buiten en twee instellingen binnen Duitsland aangeboden. Dit programma is onderworpen aan een strenge kwaliteitscontrole door de European Council on Chiropractic Education (ECCE).

2. een blokkade of malpositie van de wervels kan worden opgelost door chiropractie.

hohlkreuz in der Schwangerschaft.
De meeste aanstaande moeders ontwikkelen een holle rug tijdens de zwangerschap.

Het zelfherstellend vermogen van het lichaam activeren – dat is waar het bij een chriopractische behandeling om draait. De wervelkolom en zijn zenuwbanen worden beschouwd als het belangrijkste biomechanische orgaan in de chiropractie.

Rugpijn en andere gezondheidsproblemen in andere delen van het lichaam kunnen het gevolg zijn van een verkeerde uitlijning of blokkade van de wervels.

De therapie verloopt als volgt:

Aangetaste rugwervels krijgen kleine handmatige impulsen van de hand van de chiropractor. Hierdoor kunnen de blokkades in de wervels worden opgeheven, waardoor prikkels weer ongehinderd door de zenuwbanen van het ruggenmerg kunnen worden gestuurd. Daarbij worden ook andere gewrichten en spierweefsel behandeld.

De 5 essentiële behandelingen van chiropractie zijn:

 • Het verlichten en verminderen van eventuele druk op de ruggenmergzenuwenAanpassing van de wervellichamen
 • Contractie (trekken) en tractie (strekken) van de gewrichten en banden.
 • Mobiliseren van de gewrichten door ze in tegengestelde richting te bewegen, het zogenaamde“translationeel glijden“.
 • Weke delen behandelingen worden gebruikt om de spieren te ontspannen en te rekken.
 • Reflextherapieën worden gebruikt om pijn te behandelen en het zenuwstelsel te stimuleren.

Chiropractische behandelingen zijn mogelijk tijdens de zwangerschap.

Chiropraktik bei einer schwangeren Frau.
Chiropractische behandeling kan het welzijn van aanstaande moeders merkbaar verbeteren.

Zwangerschap betekent een grote verandering voor het lichaam en de lichaamshouding. Zo vertonen aanstaande moeders bijna altijd een holle rug. De zwangerschap heeft ook invloed op andere spiergroepen en gewrichten.

Ischiasaanvallen, pijnlijke spanningen en overbelastingsklachten zijn ook exemplarische klachten die kunnen ontstaan door de belasting van de wervelkolom en andere delen van het bewegingsapparaat tijdens de zwangerschap.

Chiropractie dient om deze gevolgen te verlichten en het algemene welzijn te verbeteren. Het valt meer in de categorie van zachte genezingsprocedures en is daarom niet gevaarlijk.

Vaak heeft de behandeling van het bewegingsapparaat ook een positief effect op andere orgaansystemen. Hoofdpijn of gezichtsstoornissen kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn van geblokkeerde wervels of druk op de zenuwen. Het bijstellen van de wervels kan ervoor zorgen dat ook deze klachten worden verlicht.

Om triggers van bekken- en rugpijn tijdens de zwangerschap zoveel mogelijk te voorkomen, raden veel verloskundigen en artsen preventieve chiropractische therapie aan. De ervaring leert dat de beste resultaten worden bereikt als de behandeling in het eerste trimester van de zwangerschap wordt gestart.

Vroege chiropractische therapie kan ook een positief effect hebben op ochtendmisselijkheid. Ter voorbereiding op de geboorte wordt gestreefd naar een optimale uitlijning van het moederlijk bekken.

Chiropractische zorg kan ook helpen om de baby in de laatste weken van de zwangerschap in de juiste geboortepositie te brengen.

Tip: Verloskundigen melden dat pijnstillers of andere medische ingrepen minder vaak nodig zijn als er tijdens de zwangerschap regelmatig chiropractische zorg is gegeven.

FAQ/Veel gestelde vragen

Dekken ziektekostenverzekeraars de kosten van chiropractische behandeling?

Wettelijke ziektekostenverzekeraars dekken de kosten van de behandeling in de meeste gevallen niet. Particuliere ziektekostenverzekeringen of aanvullende verzekeringen daarentegen dekken de kosten van de behandeling meestal geheel of gedeeltelijk. Voor de zekerheid is het echter raadzaam vooraf uw verzekeringsmaatschappij te raadplegen.

Hoe vaak moet een behandeling worden uitgevoerd?

Dit varieert sterk en is uiteindelijk afhankelijk van de pijn en de exacte diagnose. Acute klachten kunnen al na één sessie tot het verleden behoren. Chronische aandoeningen vereisen echter frequentere afspraken.

Voor wie is een chirurgische behandeling geschikt?

Chiropractie is vooral geschikt voor mensen met chronische spier- of gewrichtsklachten. Het kan ook zeer nuttig zijn tijdens de zwangerschap.

In principe is er echter geen leeftijdsgroep waarvoor een chiropractische behandeling niet zinvol kan zijn. De technieken kunnen worden aangepast aan elke andere levenssituatie.

Waar kan ik een chiropractor vinden?

Opinternet kunt u snel een chiropractor bij u in de buurt vinden – bijvoorbeeld hier.

Gerelateerde berichten