Thuisbevalling: voorbereiding, procedure, risico’s

Tegenwoordig worden baby’s meestal in een kliniek of ziekenhuis geboren, zodat moeder en kind door medisch personeel kunnen worden verzorgd. Er zijn echter nog steeds vrouwen die er de voorkeur aan geven thuis te bevallen …

Thuisbevalling: voorbereiding, procedure, risico’s

hausgeburt
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Tijdens de zwangerschap
  6. »
  7. Thuisbevalling: voorbereiding, procedure, risico’s
Hoe kan een thuisbevalling worden gepland?

Als u hebt gekozen voor een thuisbevalling, moet u zo vroeg mogelijk op zoek gaan naar een geschikte verloskundige. Je moet ook de verloskamer voorbereiden en een ziekenhuistas inpakken voor het geval dat.

Voor wie is een thuisbevalling niet geschikt?

Een thuisbevalling wordt meestal alleen aanbevolen voor zwangere vrouwen zonder risico’s of reeds bestaande aandoeningen. Als je een bestaande aandoening hebt, al een keizersnede hebt gehad of als de baby in stuitligging ligt, moet je zeker in het ziekenhuis bevallen.

Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van een thuisbevalling?

De meeste moeders die een thuisbevalling willen, zeggen dat ze in alle rust en in een vertrouwde omgeving willen bevallen. Het grootste nadeel is echter dat er onverwachte complicaties kunnen optreden, die zowel voor de moeder als de baby levensbedreigend kunnen zijn.

Tegenwoordig worden baby’s meestal in een kliniek of ziekenhuis geboren, zodat moeder en kind door medisch personeel kunnen worden verzorgd. Er zijn echter nog steeds vrouwen die er de voorkeur aan geven thuis te bevallen zonder medische zorg.

Voor zo’n thuisbevalling is echter een zorgvuldige voorbereiding nodig. In dit artikel leggen we uit hoe je een thuisbevalling plant en voor wie die minder geschikt is. Ook krijg je een kort overzicht van de voor- en nadelen van een thuisbevalling.

[button]Bestel verdere literatuur direct online[/button]

1. een thuisbevalling telt als een geboorte buiten het ziekenhuis.

Buiten het ziekenhuis bevallen in Duitsland
Ook al overwegen steeds meer vrouwen andere geboorteplaatsen, volgens de statistieken van de Society for Quality in Out-of-Hospital Obstetrics (QUAG) werd 98,7% van de baby’s in 2017 in een ziekenhuis geboren. Het percentage geplande of ongeplande bevallingen buiten het ziekenhuis bedroeg dus slechts ongeveer 1,3%.

Terwijl het tot enkele decennia geleden heel normaal was om thuis te bevallen van een baby, worden tegenwoordig de meeste kinderen in Duitsland in een kliniek of ziekenhuis geboren.

Toch lijkt de wens om binnen de eigen vier muren te bevallen nu weer wat aantrekkelijker te worden. Een thuisbevalling wordt, net als een bevalling in een geboortecentrum, beschouwd als een geboorte buiten het ziekenhuis. Dit betekent ook dat geen arts, maar alleen de verloskundige de verloskundige zorg op zich neemt.

Het voordeel van een thuisbevalling is dat de baby in een vertrouwde omgeving wordt geboren en de aanstaande moeders veel meer ontspannen zijn. Veel moeders die in een traditioneel ziekenhuis bevallen, ervaren een gebrek aan personeel en tijd.

Aangezien veel vrouwen nog erg onzeker zijn tijdens hun eerste zwangerschap en bevalling, is een thuisbevalling vanaf het 2e kind of het 3e kind meer aan te raden. Vrouwen die een thuisbevalling plannen hebben meestal veel vertrouwen in zichzelf en hun eigen lichaam.

2 Het gezin moet zich intensief voorbereiden op een thuisbevalling.

schwangere frau packt ihre krankenhaustasche
Ook bij een thuisbevalling moet je voor de zekerheid een ziekenhuistas inpakken.

Omdat een thuisbevalling wat meer planning vergt, moet je de procedure zo vroeg mogelijk voorbereiden. Begin daarom meteen met het zoeken naar een geschikte verloskundige. Slechts enkele verloskundigen zijn bereid om een thuisbevalling te begeleiden. Ook is het belangrijk dat je elkaar zo goed mogelijk leert kennen, zodat je het nodige vertrouwen in je verloskundige kunt opbouwen.

Tijdens de hele zwangerschap, geboorte en kraamperiode krijg je intensieve zorg van je verloskundige. Je verloskundige zal je ook voorzien van een checklist en vele waardevolle tips voor een bevalling buiten het ziekenhuis.

Voor de zekerheid moet je ook een eventuele overplaatsing naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis plannen. De overplaatsing is nodig in geval van complicaties die snel optreden vereisen. U kunt uw gegevens het beste van tevoren aan het ziekenhuis doorgeven. Het is ook verstandig om vooraf een ziekenhuistas in te pakken.

Voorzowel ongeplande als geplande thuisbevallingen worden de kosten gedekt door de betreffende zorgverzekering. Je hoeft alleen het tarief van de verloskundige uit eigen zak te betalen. Bij een particuliere verloskundige ligt dat anders. In dat geval vergoeden de meeste ziektekostenverzekeraars slechts ongeveer de helft van de gemaakte bevallingskosten.

Tip: Als u in een flatgebouw woont, moet u uw buren vertellen dat u een thuisbevalling plant. Zo voorkom je dat ze de politie bellen als ze geluiden horen zoals geschreeuw of luid gekreun.

3. Thuis bevallen – zo werkt een thuisbevalling

mutter haelt ihr neugeborenes Baby inach einer wassergeburt in den armen
Het is ook mogelijk om tijdens een thuisbevalling een waterbevalling te hebben.

Hoewel elke bevalling uniek is, volgen ze altijd een bepaalde volgorde. Zodra de eerste weeën beginnen, kun je je verloskundige waarschuwen. Als zij arriveert, kan ze meteen een idee krijgen hoe ver de bevalling gevorderd is en of de harttonen van de baby normaal zijn.

In sommige gevallen brengt de verloskundige nog een helpende hand mee om de hele bevalling te begeleiden. Omdat bij een thuisbevalling geen pijnstillers of een ruggenprik worden gebruikt, is het belangrijk dat de verloskundige de aanstaande moeder op alle mogelijke manieren ondersteunt en altijd zekerheid biedt.

U kunt kiezen of u uw baby in het water of op een bijzonder comfortabele ondergrond ter wereld wilt brengen. Ook zijn er geen grenzen aan de geboortehouding, zodat de verloskundige zich volledig laat leiden door jouw wensen.

Zodra de baby geboren is, verzorgt de verloskundige de wonden, zodat u kunt genieten van de eerste momenten met uw baby. De verloskundige laat de navelstreng meestal uitkloppen voordat ze hem doorknipt. Daarna vindt de eerste controle van de baby plaats.

In de volgende video legt een verloskundige precies uit hoe een thuisbevalling in zijn werk gaat en welke voorbereidingen er getroffen moeten worden:

4. Thuisbevalling is niet mogelijk bij risicovolle zwangerschappen.

schwangere frau mit drei schnullern auf dem bauch
Bij een meerlingzwangerschap is een thuisbevalling onverantwoord.

In principe hebben vrouwen het recht om vrij de plaats van bevalling te kiezen. Dit betekent dat je zonder toestemming van artsen kunt beslissen of je je baby thuis of in een ziekenhuis ter wereld brengt.

Er zijn echter enkele risicofactoren die algemeen worden beschouwd als uitsluitingscriteria voor een bevalling buiten het ziekenhuis. Om uw ongeboren kind niet te schaden, moet u zich beslist aan deze eisen houden.

De risico’s van een thuisbevalling zijn te groot als

  • de moeder aan een eerdere ziekte lijdt.
  • er bij eerdere bevallingen complicaties zijn opgetreden.
  • de baby in stuitligging ligt.
  • het is een vroeggeboorte of een meerlingzwangerschap.
  • De verwachte geboortedatum is al overschreden.
  • de moeder reeds een keizersnede heeft ondergaan.

Als er bijvoorbeeld sprake is van een stagnatie bij de geboorte, een snelle verslechtering van de harttonen van de baby of als de moeder erg uitgeput is, moet de thuisbevalling worden stopgezet en in een ziekenhuis worden voortgezet.

Opmerking: Ongeveer 20 % van de geplande bevallingen buiten het ziekenhuis eindigt uiteindelijk met een overbrenging van de moeder naar het ziekenhuis wegens complicaties. Voor moeders die voor het eerst bevallen is dit aantal nog hoger.

5 Thuisbevallingen – de belangrijkste voor- en nadelen

Veel mensen denken dat een thuisbevalling erg riskant en gevaarlijk is. Dit is echter meestal alleen waar als het gaat om een zwangerschap met een hoog risico of als de thuisbevalling niet voldoende is voorbereid. Toch moet een thuisbevalling altijd goed overwogen worden.

In het volgende geven we je graag een kort overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van een thuisbevalling:

  • intensieve en individuele zorg door je eigen verloskundige
  • Vrouwen kunnen zich volledig op zichzelf concentreren in een vertrouwde omgeving
  • een bijzonder natuurlijk geboorteproces
  • de aanstaande moeders krijgen de tijd die ze nodig hebben zonder permanent onder druk te staan
  • de baby kan de eerste uren en dagen al in zijn nieuwe thuis doorbrengen
  • rust en ontspanning tijdens de eerste borstvoedingspogingen
  • De voorbereiding van de geboortekamer gaat gepaard met veel inspanning
  • de risico’s van een thuisbevalling worden soms gebagatelliseerd.
  • Zelfs zonder risicofactoren kunnen er tijdens de geboorte complicaties optreden, die uiterst gevaarlijk kunnen zijn voor de baby en de moeder.
  • bij medische noodgevallen is overbrenging naar een ziekenhuis noodzakelijk
  • Sterftecijfer van baby’s bij overplaatsing drie keer hoger dan bij andere noodsituaties bij de geboorte

6. aanbevolen boeken over thuisbevalling

No products found.

Gerelateerde berichten