Als er te weinig vruchtwater in de vruchtzak zit, kan dat verschillende oorzaken hebben. Het kan zowel moeder- als kindgerelateerd zijn. In sommige gevallen kan zelfs geen oorzaak worden gevonden.
Te weinig vruchtwater kan veel complicaties met zich meebrengen. Deze variëren van een miskraam tot misvormingen. Te weinig vruchtwater is ook een gevaar voor de moeder.
In sommige gevallen is geen therapie nodig, alleen observatie. Bij twijfel kan het volume vruchtwater worden aangevuld met een oplossing van suiker en zout. Als de vrouw al in het midden van het derde trimester is, kan het zinvol zijn de bevalling vroegtijdig op te wekken.
Veel moeders maken zich de hele zwangerschap zorgen of het goed gaat met hun baby en of er tekenen zijn dat er iets mis is. Ze zijn vaak des te meer geschokt als ze er bij de controle achter komen dat ze te weinig vruchtwater hebben.
Maar hoe gevaarlijk is dat? Welke gevolgen kan te weinig vruchtwater hebben? En wat kan er gedaan worden?
In dit artikel leggen we de oorzaken van te weinig vruchtwater en de gevolgen voor de baby uit.
[button]Voor vrouwen die worstelen met verdriet en verlies[/button].
Inhoudsopgave
1. Bepaal de hoeveelheid vruchtwater door middel van echografie.
Vruchtwaterindex
De hoeveelheid vruchtwater wordt bepaald aan de hand van de vruchtwaterindex. Als de indexwaarden tussen 8 en 18 cm liggen, ligt de hoeveelheid vruchtwater binnen het normale bereik. Lagere waarden duiden op te weinig vruchtwater.
Als een vrouw met een kinderwens tijdens een onderzoek ontdekt dat ze zwanger is, is ze meestal heel blij. Kort daarna beginnen echter de zorgen: hopelijk gaat alles goed en is het kind gezond.
Tijdens de zwangerschap vinden veel verschillende controles plaats om te zien of alles normaal verloopt en de ongeboren baby zich goed ontwikkelt. Dat er te weinig vruchtwater is, wordt vaak ontdekt tijdens zo’n routineonderzoek.
Voor een goede ontwikkeling van het kind is een intacte vruchtzak van groot belang. Vooral de hoeveelheid vruchtwater is belangrijk. Terwijl er in de 12e week van de zwangerschap slechts 40 tot 50 ml vruchtwater in de vruchtzak zit, is dat in de 40e week ongeveer één tot twee liter.
Een baby heeft dit vruchtwater nodig zodat de organen zich kunnen vormen en de longen kunnen rijpen. Te weinig vruchtwater, in de geneeskunde bekend als oligohydramnio, kan deze ontwikkeling remmen.
2 Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor te weinig vruchtwater
.Als er te weinig vruchtwater in de vruchtzak zit, kan dit wijzen op een ziekte bij de moeder of de baby. Als de oorzaak bij de baby ligt, kunnen misvormingen verantwoordelijk zijn. Deze kunnen voorkomen in het gebied van de urineleiders, de plasbuis of de nieren.
Hetrisico op oligohydramnio neemt ook toe bij eeneiige tweelingen of meerlingzwangerschappen. In dat geval kan onvoldoende bloeduitwisseling het probleem veroorzaken.
Anderzijds kan te weinig vruchtwater ook wijzen op een ziekte bij de aanstaande moeder. De meest voorkomende maternale oorzaak is een hoge bloeddruk. Dit kan de placenta beschadigen en bijgevolg leiden tot functionele schade.
Als de problemen aan het einde van de zwangerschap optreden, kan de placenta niet meer zo goed werken. Verkalkingen kunnen leiden tot een doorbloedingsstoornis, die weer van invloed is op de hoeveelheid vruchtwater.
Een breuk van de vliezen kan er ook toe leiden dat de vruchtzak te weinig vruchtwater bevat. In de meeste gevallen gebeurt dit geheel ongemerkt.
Tip: Er zijn geen specifieke tekenen van oligohydramnio. Als u echter voelt dat uw baby weinig beweegt, moet u naar uw gynaecoloog gaan.
3. oligohydramnio kan gevaarlijk zijn
Als er te weinig vruchtwater is, kan dit negatieve gevolgen hebben voor de rest van de zwangerschap en ook voor de ontwikkeling van het kind. Als het kind niet voldoende voedingsstoffen krijgt, kan de baby bij de geboorte te klein zijn.
Bovendien kunnen de organen en botten zich vaak niet volledig vormen omdat de kleine hoeveelheid vruchtwater in de vruchtzak deze erg krap maakt. Dit gebrek aan ruimte kan leiden tot misvormingen. Dit kan er ook toe leiden dat de navelstreng wordt afgekneld, zodat de baby niet meer voldoende wordt gevoed.
Als de problemen zich tegen het einde van de zwangerschap voordoen, besluiten artsen vaak om niet tot de 40e week te wachten, maar om de bevalling kunstmatig op te wekken. Een vaginale bevalling zou te riskant zijn voor zowel de baby als de moeder.
Als een arts vaststelt dat uw vruchtzak te weinig vruchtwater bevat, moet u niet meteen in paniek raken. In veel gevallen is het maar half zo erg als het klinkt. Te weinig vruchtwater kan ook gewoon een speling van de natuur zijn.
Bij twijfel kan de hoeveelheid vruchtwater worden aangevuld.
.Als een arts constateert dat er te weinig vruchtwater in de vruchtzak zit, is het toch belangrijk dat er zo snel mogelijk een passende therapie wordt gestart. Ook al zijn de meeste vrouwen aanvankelijk geschokt door de diagnose, oligohydramnio is meestal goed te behandelen. Natuurlijk hangt de therapie eerst af van de oorzaak.
Als oligohydramnio al in het eerste of tweede trimester optreedt, is de kans op een miskraam groter. Als er pas in het derde trimester voldoende vruchtwater in de vruchtzak zit, is het vaak voldoende om de hoeveelheid vruchtwater regelmatig te controleren.
Om het volume te vergroten, kunnen artsen de vruchtzak vullen met een oplossing van suiker en zoutoplossing. Daartoe wordt een naald via de buikwand in de vruchtzak gestoken. Deze procedure kan worden gecontroleerd met behulp van een echografie.
Tip: Hoewel u een oligohydramnio niet echt kunt voorkomen, moet u er altijd voor zorgen dat u voldoende slaapt, voldoende beweegt en evenwichtig eet. Het is ook belangrijk om alcohol en sigaretten te vermijden.
Als u het probleem al heeft, moet u meer drinken. Een evenwichtige vochtbalans heeft ook invloed op de productie van vruchtwater.
In een studie van de universiteit van Zürich ontdekten wetenschappers ook dat te veel stress een negatief effect kan hebben op de samenstelling van het vruchtwater. Rust- en ontspanningstechnieken kunnen in dit geval helpen.
5. voor vrouwen die worstelen met verdriet en verlies
No products found.
No products found.
No products found.