Bloeden tijdens de zwangerschap: belangrijke tips en oorzaken

Bloedingen tijdens de zwangerschap kunnen vele oorzaken hebben, maar zijn meestal onschuldig. Een onderzoek door een arts is echter altijd aan te bevelen. U moet niet overdrijven tijdens de zwangerschap. Zeer inspannende activiteiten en weinig …

Bloeden tijdens de zwangerschap: belangrijke tips en oorzaken

Tips bei Blutungen in der Schwangerschaft
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Tijdens de zwangerschap
  6. »
  7. Bloeden tijdens de zwangerschap: belangrijke tips en oorzaken
  • Bloedingen tijdens de zwangerschap kunnen vele oorzaken hebben, maar zijn meestal onschuldig. Een onderzoek door een arts is echter altijd aan te bevelen.
  • U moet niet overdrijven tijdens de zwangerschap. Zeer inspannende activiteiten en weinig rust kunnen leiden tot bloedingen tijdens de zwangerschap en uiteindelijk tot een miskraam.
  • In het begin van de zwangerschap kunnen bloedingen duiden op innestelingsbloeding. Kort voor de geboorte is er een tekenbloeding, wat de opening van de baarmoederhals betekent. U moet niet gissen, maar altijd zekerheid krijgen van de arts. Soms zijn infecties of aambeien de oorzaak!

Bloedingen tijdens de zwangerschap hoeven niet altijd veroorzaakt te worden door een miskraam. Een onschuldige bloeding tijdens de zwangerschap kan ook voorkomen en is zelfs normaal, bijvoorbeeld na onderzoek door de gynaecoloog.

In deze gids leggen we uit welke oorzaken bloedingen in de zwangerschap kunnen hebben, wanneer je naar de dokter moet gaan en wanneer bloedingen zelfs gevaarlijk kunnen zijn.

1. Bloedingen in het begin van de zwangerschap zijn vaak onschuldig.

Zwangerschap en bloedingen? Pijn of licht bloedverlies zijn niet altijd ongewoon. Als in de 1e maand van de zwangerschap een lichte bloeding optreedt, kan het een innestelingsbloeding zijn. Ook bij bloedingen met weefsel is het mogelijk dat het om oud weefsel gaat dat in de baarmoeder is losgekomen. Een lichtrode tot roze, zeer lichte bloeding met een korte pijn wijst op innesteling.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat een bruinige bloeding met hevige pijn optreedt tijdens de stoelgang in de vroege zwangerschap. Dit gebeurt vaak, vooral in de 5e week van de zwangerschap en in de 6e week, en is meestal een teken dat de zwangerschap is afgelopen en alles is uitgespoeld. Als u niet zeker bent, is het altijd de moeite waard om naar de dokter te gaan!

Voordelen en nadelen van bloeden tijdens de zwangerschap

  • Kan een aanwijzing zijn dat je lichamelijk te veel hebt gedaan en het rustiger aan moet doen.
  • Een aanwijzing (bijvoorbeeld na onderzoek door een arts) dat er een zeer goede bloedcirculatie is in de weefsels.
  • Als het geen onschuldige tussentijdse bloeding is, zijn helaas soms miskramen de oorzaak.
  • De bloeding moet al in de 3e week tot de 11e week met de arts worden besproken, want soms laat de menstruatie op zich wachten en veel vrouwen hebben een gemiste menstruatie (ondanks het gebruik van de pil) aangezien voor een zwangerschap. Zelfs als de teleurstelling groot is, maar vanaf de 6e week (uiterlijk vanaf de 7e week van de zwangerschap) laat een zwangerschapstest zeker een duidelijke uitslag zien.

2. er zijn ook veel oorzaken voor bloedingen later in de zwangerschap.

Hormonale bloeding

Ook hormonale bloedingen tijdens de zwangerschap zijn mogelijk. Deze komen vooral voor op het moment van de eigenlijke volledige stop – ondanks een intacte zwangerschap.

Bloedingen kunnen voorkomen – altijd. Er kan bijvoorbeeld een lichte bloeding optreden na geslachtsgemeenschap of na een onderzoek door een arts (bijvoorbeeld na een uitstrijkje), omdat het weefsel door de zwangerschap gevoeliger is en er sneller kleine maar ongevaarlijke wondjes kunnen ontstaan.

Bloedingen tijdens de zwangerschap zijn ook mogelijk in het 2e trimester en zijn niet altijd reden tot bezorgdheid. Door de veranderde positie van de placenta in het lichaam kan deze een bloeding veroorzaken. Dit gebeurt vaak na geslachtsgemeenschap of een te grote inspanning.

Let op: Bij een ongeval bijvoorbeeld kan de placenta zelfs helemaal loslaten. In zo’n noodgeval is niet alleen een werkverbod en bedrust nodig, maar afhankelijk van de ernst en het verloop van de zwangerschap soms zelfs een keizersnede.

einer schwangeren wird blut abgenommen
Veel oorzaken van bloedingen tijdens de zwangerschap zijn mogelijk. Alleen een bezoek aan de arts kan zekerheid brengen.

De volgende oorzaken kunnen bloedingen tijdens de zwangerschap veroorzaken:

  • Miskraam
  • Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
  • Verwonding van het weefsel na geslachtsgemeenschap of medisch onderzoek
  • Loslating van de placenta
  • Tekenbloeding (is een teken dat de baarmoederhals nu open gaat)
  • Hormonale schommelingen
  • Ziekten zoals aambeien of poliepen

3. bloedingen tijdens de zwangerschap: dit moet u koste wat kost vermijden

schwangere umfaesst mit schmerzverzerrtem gesicht ihren bauch
Het lichaam wordt tijdens de zwangerschap zwaar belast. Voorkom bloedingen door overbelasting.

Als er tijdens de zwangerschap bloedingen optreden die gepaard gaan met hevige pijn bij de stoelgang, moet u onmiddellijk een arts raadplegen. Een hematoom, een baarmoederhalspoliep of aambeien kunnen de oorzaak zijn. Als u tijdens de zwangerschap bloedt, gebruik dan in geen geval een tampon. Dit kan de oorzaak verergeren.

Als u in de late zwangerschap (bijvoorbeeld al in de 16e week) met stukjes en beetjes bloedt (zelfs zonder pijn), moet u onmiddellijk naar de dokter of het ziekenhuis gaan. Wacht in geen geval te lang om het welzijn van uw kind niet in gevaar te brengen.

Dit is wat u kunt doen om een miskraam zo mogelijk te voorkomen:

Neem magnesium Overbelast uzelf niet Gezonde levensstijl
Magnesium ontspant, wat vroegtijdige bevalling kan voorkomen. Sportieve activiteiten zijn toegestaan zolang ze binnen het redelijke blijven. Zwaar tillen daarentegen moet worden vermeden. Een gezonde voeding, het vermijden van alcohol, drugs en sigaretten of bepaalde medicijnen helpen uw baby zich gezond te ontwikkelen!

4. belangrijke vragen en antwoorden

4.1 Mijn arts heeft mij fluomicine voorgeschreven. Wat is dat?

schwangere frau erhaelt medikamente durch den arzt
Medicijnen tijdens de zwangerschap mag u alleen innemen na overleg met uw arts.

Fluomicine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om bacteriële vaginose te behandelen. Door de veranderingen in het lichaam en ook in de vaginale flora hebben bacteriën het bijzonder gemakkelijk. Om de duur van de infectie te verkorten en zo je gezondheid niet in gevaar te brengen, is het essentieel om dergelijke medicatie in te nemen na overleg met je arts.

Neem geen medicatie op vermoeden of probeer geen huismiddeltjes als de diagnose onduidelijk is. Eigen initiatief is alleen goed als de problemen mild zijn en met huismiddeltjes verholpen kunnen worden.

4.2 Bloeden tijdens de zwangerschap: hoeveel is normaal?

Hoeveel bloed is normaal en hoe lang kan een bloeding duren? Net als bij de menstruatie is noch de duur noch de hoeveelheid bloed duidelijk aan te geven. Als u tijdens de zwangerschap regelmatig bloed verliest (ook al is het licht) en buikpijn hebt die u niet kunt verklaren (bijvoorbeeld door het bekende trekken van de baarmoederbanden), moet u altijd een arts raadplegen. Alleen uw arts kan bepalen hoeveel voor u persoonlijk normaal is!

Gerelateerde berichten