Perineum massage tijdens de zwangerschap: Hoe voorkom je een perineum scheur?

Perineum massage wordt beschouwd als een effectieve maatregel om een perineumbreuk tijdens de bevalling te voorkomen. Perineum massage kan worden gedaan door de zwangere vrouw of door haar partner thuis. De geboorte wordt vergemakkelijkt door …

Perineum massage tijdens de zwangerschap: Hoe voorkom je een perineum scheur?

So beugen sie einen Dammriss vor
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Tijdens de zwangerschap
 6. »
 7. Perineum massage tijdens de zwangerschap: Hoe voorkom je een perineum scheur?
 • Perineum massage wordt beschouwd als een effectieve maatregel om een perineumbreuk tijdens de bevalling te voorkomen.
 • Perineum massage kan worden gedaan door de zwangere vrouw of door haar partner thuis.
 • De geboorte wordt vergemakkelijkt door regelmatige perineum massage.

Tijdens de zwangerschap bereiden aanstaande moeders zich voor met verschillende maatregelen om de pijn en mogelijke risico’s tijdens de geboorte te verminderen. Een van deze maatregelen is perineum massage, die perineale scheuren tijdens de geboorte voorkomt en ook het ongemak na de geboorte vermindert .

We hebben het volgende artikel voor je samengesteld over hoe je de perineum massage correct uitvoert en wanneer je ermee moet beginnen.

1. bij 60 procent van alle geboorten wordt een episiotomie uitgevoerd.

Hebamme und frisch gebackene Famile
De verloskundige is ook beschikbaar om het gezin te ondersteunen bij vragen over perineum massage.

Veel zwangere vrouwen komen tijdens de zwangerschap perineumscheuren tegen bij het onderzoek naar het geboorteproces. Perineum is de term voor het gedeelte tussen de vulva en de anus, dat bedekt is met een dun laagje huid als een bruggetje. Als het perineum tijdens de geboorte te veel wordt uitgerekt door het hoofd en de schouders van de baby, scheurt het.

Omdat een perineumscheur bij 30 procent van de bevallingen voorkomt en uiterst pijnlijk is, wordt deze vaak door de arts voorkomen door een schone episiotomie uit te voeren. Een dergelijke episiotomie wordt bij ongeveer 60 procent van alle bevallingen uit voorzorg uitgevoerd.

Maar wat is eigenlijk ICD-10? ICD-10 is het internationale classificatiesysteem voor ziekten en gezondheidsproblemen. Perineale rijtwonden bij de geboorte worden vermeld als “070” en verschijnen onder deze code in het medisch dossier.

Perineale rijtwonden VS episiotomie

Perineale scheur Perineale scheur
Perineum scheurt alleen zover als nodig of helemaal niet Vaak een te grote incisie
Geneest zeer goed na hechting Bijna pijnloos tijdens een wee
Geneest slechter

2. perineum massage bereidt het perineum voor op het uitrekken tijdens de geboorte.

Perineummassage rekt de huid rond het perineum op en maakt hem elastischer. Deze eenvoudige oefening wordt aanbevolen door verloskundigen en artsen en wordt als zeer nuttig beschouwd voor zwangere vrouwen, omdat de huid van het perineum door de massage soepel wordt. Dit vergemakkelijkt niet alleen de bevalling voor de moeder, maar ook voor de baby.

Tip: Een PH-neutrale olie zonder geurstoffen zorgt voor een aangenamer gevoel tijdens de massage en heeft een positief effect op de elasticiteit van de huid.

De volgende video geeft instructies over hoe de perineum massage het best kan worden uitgevoerd:

2.1 Begin met de perineum massage vanaf de 34e week van de zwangerschap

In de regel adviseren gynaecologen en verloskundigen om vanaf de 36e week van de zwangerschap met de eerste perineummassage te beginnen. Omdat veel vrouwen tijd nodig hebben om hun lichaam en het perineum te leren kennen, wordt de 34e week van de zwangerschap door velen beschouwd als het beste moment om te beginnen.

Tip: Wees geduldig en begin de perineummassage in kleine stapjes om het lichaam zo goed mogelijk voor te bereiden op de komende bevalling.

2.2 Vijf tot tien minuten perineum massage is voldoende.

Babybauch mit Sonnenschein
Vrouwen kunnen de perineum massage zelf doen of hun partner laten helpen.

Hoe vaak moet een episiotomie worden gedaan? Idealiter neem je drie tot vier keer per week de tijd om de huid van je perineum te masseren. Slechts vijf tot tien minuten is voldoende om het gewenste effect te bereiken. Na de gewenningsfase van de eerste twee weken zul je steeds meer ervaring opdoen en leren wat goed voor je is tijdens de massage. Zo kun je vanaf de 36e week van de zwangerschap het perineum optimaal voorbereiden.

Als je wilt, kun je ook je partner bij de perineummassage betrekken.

2.3 Regelmatige perineum massage versterkt de relatie tussen de ouders

Perineummassage helpt niet alleen de elasticiteit van het perineum te verbeteren, maar heeft ook andere positieve neveneffecten:

 • Versterking van het vertrouwen tussen beide partners
 • Intensieve ervaring voor zwangere vrouwen
 • Je eigen lichaam leren kennen
 • Positief gevoel door voorbereiding op de geboorte

3. veel vrouwen voeren de perineum massage uit terwijl ze in het bad staan

Jojoba- of amandelolie worden beschouwd als bijzonder goede hulpmiddelen voor perineum massage, maar ook uw verloskundige kan u verdere aanbevelingen doen. Een ontspannen omgeving is de basisvoorwaarde voor de massage. Creëer een sfeer waarin u zich prettig voelt, bijvoorbeeld met zachte muziek, kaarsen en vooral rust.

Er is niet één ideale positie voor de perineum massage, omdat elke vrouw zich anders voelt en voor zichzelf de juiste positie moet vinden. Sommige posities worden echter bijzonder vaak gekozen. Veel vrouwen vinden de massage lig gend zeer aangenaam. Andere vrouwen daarentegen voelen zich meer op hun gemak als ze rechtop staan en hun perineum masseren terwijl ze een been op de rand van het bad of op een stoel laten rusten.

Let op: zorg vooral in de badkamer voor een stevige ondergrond zonder risico op uitglijden.

Glückliches schwangeres Paar
Veel koppels gebruiken perineummassage als gelegenheid voor intieme momenten.

De perineum massage moet worden uitgevoerd op het buitenste en binnenste perineumgebied met zachte cirkelvormige bewegingen. De massage moet goed aanvoelen en geen pijn veroorzaken. Neem zoveel tijd als je nodig hebt voor de massage en wees geduldig met je lichaam.
Een gedetailleerde beschrijving van de bewegingen tijdens de massage vind je hier.

In de laatste weken van de zwangerschap kan het moeilijk zijn om de perineum massage zelf uit te voeren vanwege de grote buik van de baby. Dan kun je beter je partner erbij betrekken.

4. Bevallen in hurkhouding verkleint de kans op een perineumscheur.

Er is geen alternatief voor perineummassage, maar andere maatregelen kunnen de druk op het perineum tijdens de geboorte verminderen. Waterbevalling verlicht de druk op het perineum omdat het water de elasticiteit van de weefsels verbetert. Aangezien de druk op het perineum het grootst is tijdens de klassieke rugligging, kiezen veel vrouwen voor een hurkbevalling.

Een zogenaamde perineumbescherming tijdens de bevalling kan ook een perineumscheur voorkomen doordat de verloskundige het perineum ondersteunt door gerichte druk uit te oefenen. Warme koffiecompressen worden beschouwd als een huismiddeltje tegen een perineumscheur omdat ze de huid van het perineum oprekken.

 • Verbetering van de rekbaarheid van het weefsel
 • Bewustwording van het eigen lichaam
 • Ontspanningstraining voor de geboorte
 • Als er een neiging is tot vroegtijdige bevalling, moet de perineummassage worden vermeden.
 • Mogelijke pijn indien verkeerd uitgevoerd
 • Zelden: Opwekken van voortijdige weeën

Gerelateerde berichten