Elektrosmog tijdens de zwangerschap: wat u moet weten

Blootstelling aan elektrosmog tijdens de zwangerschap kan het risico vergroten dat het kind bijvoorbeeld astma ontwikkelt of een ontwikkelingsachterstand oploopt. Een 100% bescherming tegen elektrosmog tijdens de zwangerschap is nauwelijks mogelijk. Bronnen die straling of …

Elektrosmog tijdens de zwangerschap: wat u moet weten

Vermeiden sie Elektrosmog in der Schwangerschaft
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Tijdens de zwangerschap
 6. »
 7. Elektrosmog tijdens de zwangerschap: wat u moet weten
 • Blootstelling aan elektrosmog tijdens de zwangerschap kan het risico vergroten dat het kind bijvoorbeeld astma ontwikkelt of een ontwikkelingsachterstand oploopt.
 • Een 100% bescherming tegen elektrosmog tijdens de zwangerschap is nauwelijks mogelijk. Bronnen die straling of WLAN uitzenden kunnen nauwelijks worden vermeden.
 • Wie wel zonder elektrosmog kan, kan zijn levenskwaliteit verbeteren. Mensen die gevoelig zijn voor straling slapen bijvoorbeeld beter zonder elektrische apparaten in de slaapkamer en kunnen ook hoofdpijn en migraineaanvallen tot een minimum beperken.

Tijdens de zwangerschap staat de bescherming van de baby voorop. Elektrosmog tijdens de zwangerschap is ook een onderwerp dat veel aanstaande moeders bezighoudt, maar hoe gevaarlijk is elektrosmog tijdens de zwangerschap eigenlijk en wat zijn de gevolgen voor de baby?

In deze gids leggen we uit wat elektrosmog betekent voor je kind, hoe je de gezondheid van je kind niet onnodig in gevaar brengt en geven we tips die iedereen gemakkelijk in het dagelijks leven kan toepassen.

1. mobiele telefoon, laptop of wekker: er zijn veel magnetische velden in het huishouden

frau im bett mit handy in der hand
De mobiele telefoon als dagelijkse metgezel veroorzaakt elektrosmog en wordt vaak onderschat als risicobron bij zwangerschap.

De bronnen van elektrosmog in de eigen vier muren zijn gemakkelijk te vinden, want bijna iedereen heeft ze thuis:

 • Mobiele telefoon
 • Tablet
 • Laptop
 • Radio wekker

Met elkaar verbonden via WLAN of Bluetooth, treft blootstelling aan elektrosmog iedereen – niet alleen zwangere vrouwen. Maar zelfs een inductiekookplaat is al een apparaat dat elektrosmog veroorzaakt en moet niet per se worden vermeden, maar wel op afstand en niet overdreven vaak worden gebruikt tijdens de zwangerschap.

Maar niet alleen thuis wordt men tijdens de zwangerschap blootgesteld aan elektrosmog. Elektriciteitsleidingen en WLAN ( dat nu in bijna elk openbaar gebouw of café wordt aangeboden) zijn al schadelijke bronnen van elektrosmog. Je kunt er dus nooit helemaal aan ontsnappen, maar je kunt de blootstelling wel verminderen met een paar kleine trucjes:

Beperk de blootstelling aan WLAN Deze maatregelen verminderen ook de blootstelling aan elektrosmog
Schakel het WLAN thuis uit wanneer het niet nodig is. Vooral ’s nachts kunt u zich urenlang afschermen van elektrosmog. Schakel de Bluetooth-functies op elektrische apparaten uit, tenzij ze dringend nodig zijn.
Vermijd zo vaak mogelijk het gebruik van WLAN-apparaten zoals mobiele telefoons, laptops of tablets. Verban de radiowekker uit uw slaapkamer – beter nog: alle elektrische apparaten.
Gun uzelf een time-out en ga dan bewust weg uit het gebied van intensief WLAN-gebruik. Wat dacht je van een weekend in de natuur (al is het maar de tuin zonder gsm en laptop?). Schakel thuis stroombronnen uit (bijvoorbeeld met stekkerblokken) om de elektrische velden te verminderen als ze toch niet nodig zijn.

2. elektrosmog tijdens de zwangerschap wordt ervan verdacht astma te veroorzaken.

schwangere sitzt vor dem laptop und arbeitet
Elektrosmog wordt ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor astma bij kinderen. Maar alleen al het werken op een laptop op het werk maakt het vaak onmogelijk om helemaal aan de stressbron te ontsnappen.

Steeds weer leest men dat elektrosmog tijdens de zwangerschap schadelijk is voor het ongeboren kind. Daar zijn al verschillende onderzoeken naar gedaan, maar bijna geen enkele onderzoeksgroep wil 100% zeker weten of elektrosmog tijdens de zwangerschap ook gegarandeerd de gezondheid van het kind in gevaar brengt. Toch moet men voorzorgsmaatregelen nemen – ook voor zichzelf.

Onderzoekers denken dat elektrosmog ervoor kan zorgen dat kinderen sneller astma ontwikkelen. Andere vermoede symptomen veroorzaakt door elektrosmog zijn bijvoorbeeld een vertraagde of tragere ontwikkeling of een slechter immuunsysteem. Baby’s die tijdens de zwangerschap aan elektrosmog zijn blootgesteld, hebben ook vaak een lager gewicht bij de geboorte.

schwangere sitzt mit kopfschmerzen auf dem sofa und stuetzt den kopf in die haende
Als u last heeft van frequente hoofdpijn, kan dit het gevolg zijn van een hoge mate van blootstelling aan elektrosmog in uw huis.

Ongeacht de verklaringen en aannames van de onderzoeksgroepen is het echter al vele jaren bekend dat volwassenen vaak beter slapen als bijvoorbeeld alle elektrische apparaten inclusief mobiele telefoons uit de slaapkamer worden geweerd. Ook hoofdpijn of migraine wordt vaak minder door het ontbreken van elektrosmog. Als u niet zonder wekker kunt, probeer dan eens een klassieke, oude wekker zonder radiofunctie!

Let op: Bescherming tegen elektrosmog tijdens de zwangerschap is niet alleen belangrijk voor het kind. De aanstaande moeder kan er ook baat bij hebben door beter en rustiger te slapen.

Een rechtbank in Italië heeft ook bevestigd hoe schadelijk elektrosmog is, bijvoorbeeld door het gebruik van mobiele telefoons. Daar werd bevestigd dat de hersentumor van een man was veroorzaakt door het extreme gebruik van zijn mobiele telefoon (vanwege zijn werk).

Bescherming tegen elektrosmog tijdens de zwangerschap: een overzicht van de voor- en nadelen

 • Beschermt zowel uw eigen gezondheid als die van uw kind.
 • Kan het risico op astma of kanker verminderen.
 • Bevordert de slaap en kan ook hoofdpijn voorkomen als u gevoelig bent.
 • Zonder apparaten zoals mobiele telefoons of laptops is vaak niet eens mogelijk op het werk.
 • Kan leiden tot beperkingen in het dagelijks leven als men bewust cafés/openbare gebouwen met WLAN vermijdt.

3. belangrijke vragen en antwoorden

Hoe kan ik thuis zelf de blootstelling aan elektrosmog meten?

Er bestaan speciale meetapparaten waarmee u thuis de blootstelling kunt meten. Aangezien deze echter niet goedkoop zijn, moet u een apparaat huren voor een paar dagen. Op internet zijn diverse aanbiedingen te vinden. Dit is zeker de moeite waard, want vaak bent u zich niet eens bewust van de bronnen en kunt u deze dus verminderen.

Mobiele telefoons en laptops zijn bronnen van stress: Welke apparaten in het huishouden kunnen mijn gezondheid nog in gevaar brengen door elektrosmog?

Vermijd hoogspanningsleidingen

Hoogspanningsleidingen zijn belangrijke verspreiders van elektrosmog. Als u uw gezondheid wilt beschermen, moet u in de eerste plaats niet gaan wonen in huizen in de buurt van hoogspanningsleidingen.

In principe zijn alle apparaten die radiografisch werken of met WLAN- en Bluetooth-verbindingen kunnen worden bediend, bronnen van vervuiling. Naast inductiekookplaten vallen hier ook magnetrons, babyfoons en alarmsystemen onder. Daarnaast moet u denken aan alle apparaten die u bijvoorbeeld via uw mobiele telefoon kunt bedienen. Denk hierbij aan de robotmaaier, stroombronnen of muzieksystemen.

Gerelateerde berichten