Infectie met katachtige toxoplasmose vóór de geboorte van een kind kan leiden tot enorme schade die de rest van het leven van het kind beïnvloedt.
Natuurlijk kunt u uw kat houden. Er zijn echter een paar voorzorgsmaatregelen die u moet nemen om ervoor te zorgen dat u geen toxoplasmose oploopt.
Naast kattenuitwerpselen vormt ook rauw vlees een risico. Bovendien kunnen groenten worden besmet als uw kat of die van uw buren door de tuin loopt.
Zorg er vooral voor dat u handschoenen draagt als u in de tuin werkt en dat u groenten voldoende verwarmt.
Katten en zwangerschap – helaas zijn dit twee onderwerpen die voor veel mensen niet samengaan. Elk jaar belanden daarom talloze katten in het dierenasiel zonder dat daar een geldige reden voor is.
Uit angst voor toxoplasmose doen veel vrouwen die een kind verwachten uit voorzorg afstand van hun kat. Maar is dat echt nodig? En hoe groot is het risico om de ziekte op te lopen?
In ons artikel lees je hoe een zwangerschap ook mogelijk is met een kat en waar je moet oppassen.
Inhoudsopgave
1. de kat als risico bij zwangerschap
Vaak bestaat de indruk dat geen enkele zwangere vrouw een kat mag hebben als ze verantwoordelijk is.
In feite is het echter geenszins zo dat u uw kat moet opgeven alleen omdat u zwanger bent. Hoewel de angst voor toxoplasmose groot is, is het werkelijke aantal kinderen dat door de ziekte wordt getroffen uiterst gering.
Dit blijkt vooral wanneer het enorme aantal katten in Duitse huishoudens in verband wordt gebracht met infecties van toxoplasmose bij zwangere vrouwen.
De kat is al jaren het onbetwiste favoriete huisdier van de Duitsers. In dit land leven een trotse 13,7 miljoen katten.
Daarentegen is het aantal zwangere vrouwen dat toxoplasmose oploopt slechts ongeveer één procent.
Men kan er echter geenszins van uitgaan dat de besmetting tijdens de zwangerschap door een kat is veroorzaakt.
Er zijn andere manieren waarop zwangere vrouwen met de parasiet besmet kunnen raken.
2 Toxoplasmose wordt niet altijd uitgelokt door katten
Hoewel katten over het algemeen in verband worden gebracht met toxoplasmose, zijn er ook andere manieren om besmet te raken. Dat gebeurt vooral op deze manieren:
- Consumptie van rauw of ondergekookt vlees (vooral varkens- en lamsvlees).
- Slechte hygiëne in de keuken (ontsmet regelmatig de keukenbladen, was de handen goed of draag handschoenen na het bereiden van vers vlees).
In de loop van het leven neemt de kans op besmetting met toxoplasmose aanzienlijk toe, zelfs als er geen kat in het huis of de flat woont.
Veel getroffen mensen merken echter niet eens dat ze al toxoplasmose hebben opgelopen. De symptomen zijn meestal licht of helemaal niet merkbaar en kunnen anders worden verward met een griepachtige infectie.
Tip: Een enkele infectie leidt tot immunisatie. Dus als je voldoende antistoffen hebt, hoef je je tijdens de zwangerschap geen zorgen meer te maken over de ziekte. Dit kan worden vastgesteld in een (betaalde) test bij de huisarts.
3. vermijd kattenuitwerpselen – zo voorkom je besmetting tijdens de zwangerschap.
Veel katten zijn al immuun:
Naar schatting is slechts 1 tot 2 % van alle huiskatten die in Duitsland leven drager van toxoplasmose.
Als u tijdens de zwangerschap met katten leeft, is het belangrijk enkele beschermende maatregelen in acht te nemen. Het is geen probleem om uw kat te aaien. Elke aanstaande moeder moet er echter voor zorgen dat het risico op besmetting zo klein mogelijk is.
Aangezien toxoplasmose meestal van katten op mensen wordt overgedragen via de uitwerpselen, moeten zwangere vrouwen vermijden zelf de kattenbak schoon te maken.
Als dit niet mogelijk is omdat u alleen woont, draag dan in ieder geval wegwerphandschoenen, die u na het schoonmaken direct kunt weggooien.
Daarnaast moet u (of beter uw partner) de kattenbak dagelijks schoonmaken om het risico op besmetting te verkleinen.
Over het algemeen zijn de uitgescheiden parasieten pas na een periode van ongeveer 2 tot 4 dagen besmettelijk.
Als de kattenbak dagelijks wordt schoongemaakt, is er dus geen ruimte voor overdracht op mensen.
Aangezien katten echter zeer schone dieren zijn en zich “wassen”, kunnen parasieten ook van de anus op de vacht worden overgedragen en zo een risico vormen tijdens de zwangerschap.
Vermijd daarom katten in het algemeen niet. Kus uw kat echter niet en laat hem uw gezicht niet likken. Na het aaien van uw kat moet u uw handen wassen, ook al betekent dit in eerste instantie een verandering in het dagelijks leven.
Als u deze tips ter harte neemt, is er niets mis met het combineren van zwangerschap en katten. Hier volgt een korte samenvatting van de belangrijkste aspecten:
- U kunt de kattenbak het beste door iemand anders laten schoonmaken.
- De kattenbak moet dagelijks worden schoongemaakt.
- Was altijd uw handen na het aaien van de kat.
Katten verwerven ook immuniteit tegen toxoplasmose, zodat de uitwerpselen niet meer besmettelijk zijn. Het grootste risico bestaat daarom bij jonge katten die buiten zijn. Huiskatten daarentegen raken onder normale omstandigheden niet besmet, omdat zij alleen kant-en-klaar voedsel krijgen.
Hoe een zwangerschap bij katten kan verlopen, kunt u zien in deze YouTube-video:
4. toxoplasmose – een gevaar voor het ongeboren kind
In de loop van de zwangerschap neemt de kans op besmetting en overdracht op de ongeboren baby steeds meer toe.
Tegelijkertijd neemt echter de kans op de ergste symptomen, die bijna altijd leiden tot het verlies van het kind in het eerste trimester, geleidelijk af.
Als u katten heeft en er tijdens de zwangerschap een infectie optreedt , kan dit leiden tot ernstige lichamelijke en geestelijke beperkingen. Het spectrum treft bijna het hele lichaam. Schade aan hart, longen of lever en aan de hersenen kan optreden. Geestelijke handicaps, epileptische aanvallen en hydrocefalie zijn slechts enkele van de mogelijke beperkingen voor het kind.
Behandeling met medicijnen is weliswaar mogelijk, maar brengt ook risico’s met zich mee, dus het belangrijkste voor alle aanstaande moeders is dat zij hun eigen gedrag aanpassen om besmetting met toxoplasmose te voorkomen.
De incubatietijd is relatief lang, tussen twee en drie weken. Daarom wordt de infectie vaak niet direct in verband gebracht met een specifieke gebeurtenis.
Hoewel ook honden toxoplasmose kunnen krijgen, is overdracht op mensen, in tegenstelling tot katten, niet mogelijk.