Langdurige borstvoeding: Achtergronden, voor- en nadelen

De meeste mensen zijn het erover eens dat borstvoeding de gezondste manier is om een baby te voeden. Maar als kinderen langer dan normaal borstvoeding krijgen, krijgen de betrokken moeders al snel kritiek. De meerderheid …

Langdurige borstvoeding: Achtergronden, voor- en nadelen

langzeitstillen
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Voeding
 6. »
 7. Langdurige borstvoeding: Achtergronden, voor- en nadelen
Wanneer spreekt men van langdurige borstvoeding?

Er is geen duidelijke definitie van langdurige borstvoeding. In Duitsland spreekt men van langdurige borstvoeding wanneer een moeder haar kind langer dan een jaar borstvoeding geeft.

In welke gevallen moet je definitief stoppen met borstvoeding?

In principe kunt u uw kind zo lang borstvoeding geven als u wilt. Let echter wel op de behoeften van uw kind. Als u het gevoel hebt dat uw kind niet meer aan de borst wil, moet u dringend stoppen met de borstvoeding. Anders kan doorgaan met borstvoeding geven psychologische gevolgen hebben voor het kind.

Wat zijn de voor- en nadelen van langdurige borstvoeding?

Vanuit gezondheidsoogpunt heeft langdurige borstvoeding uitsluitend voordelen, zowel voor de moeder als voor het kind. Nadelen daarentegen zijn dat borstvoeding leidt tot beperkingen en volgens critici kan het leiden tot een verstoorde hechtingsrelatie tussen moeder en kind.

De meeste mensen zijn het erover eens dat borstvoeding de gezondste manier is om een baby te voeden. Maar als kinderen langer dan normaal borstvoeding krijgen, krijgen de betrokken moeders al snel kritiek. De meerderheid is van mening dat langdurige borstvoeding schadelijk is en psychologische gevolgen heeft.

Maar op welk moment is er eigenlijk sprake van langdurige borstvoeding? Op deze vraag gaan we in het volgende artikel nader in. We vertellen je over de voor- en nadelen van langdurige borstvoeding en in welke gevallen je dringend moet stoppen met borstvoeding.
[button]Koop voordelig verdere literatuur online[/button]

1. “Normale” borstvoeding is beperkt tot de babyleeftijd

Duur van de borstvoeding in andere landen
Terwijl Duitse vrouwen een borstvoedingsduur van zes tot twaalf maanden ideaal vinden, zijn vrouwen in andere landen voorstander van een langere duur. In Turkije geeft meer dan een derde van de vrouwen langer dan twaalf maanden borstvoeding. In Japan is het zelfs gebruikelijk dat moeders hun kinderen borstvoeding geven tot de kleuterschoolleeftijd.

Het is inmiddels onomstreden dat moedermelk bijzonder gezond is en een baby voorziet van de belangrijkste voedingsstoffen. Colostrum, dat in de laatste dagen van de zwangerschap wordt gevormd, is bijzonder rijk aan eiwitten en voedingsstoffen. Het is vetarm, licht verteerbaar en helpt de baby zelf infecties te bestrijden.

In onze maatschappij bestaan helaas zeer precieze ideeën over hoe borstvoeding geven eruit moet zien. Zo worden moeders die hun kinderen niet vanaf het begin borstvoeding willen geven met dezelfde vijandigheid geconfronteerd als moeders die hun kinderen langer dan een jaar borstvoeding geven.

De meeste mensen vinden het bijzonder verontrustend wanneer een moeder haar dochter of zoon borstvoeding geeft terwijl deze al kan lopen en praten. Hoe lang borstvoeding “normaal” is, hangt vooral af van de culturele omgeving.

Volgens de aanbevelingen van de WHO moeten moeders hun kinderen de eerste zes maanden van hun leven uitsluitend met moedermelk voeden. Vanaf dat moment kunnen zij beginnen met aanvullende voeding, hoewel de borstvoeding moet worden voortgezet. Een totale borstvoedingsduur van twee jaar wordt aanbevolen.

Hoewel er geen standaarddefinitie bestaat, is er sprake van langdurige borstvoeding wanneer een moeder haar kind langer dan een jaar borstvoeding geeft. Ten laatste wanneer de drempel van baby naar peuter wordt overschreden, wordt borstvoeding als bezwaarlijk beschouwd. De populaire mening is dat langdurige borstvoeding schadelijk is en vooral psychologische gevolgen heeft.

Bekijk voor meer informatie over het taboeonderwerp van langdurige borstvoeding deze video:

2. Het spenen gebeurt meestal om sociale redenen.

mutter stillt ihr kind in einem cafe
Sommige vrouwen voelen zich nogal ongemakkelijk bij het geven van borstvoeding in het openbaar.

Borstvoeding geven is heel gezond voor zowel de baby als de moeder. Maar veel vrouwen geven hun kinderen niet alleen borstvoeding vanwege de gezondheidsvoordelen. Ze willen hun baby ook een gevoel van nabijheid en veiligheid geven en een bijzonder hechte band opbouwen. Daarom vinden de meeste moeders de tijd van borstvoeding geven bijzonder intens.

Bovendien wordt de zuigbehoefte van een kind gevoed, die duurt tot ongeveer de leeftijd van twee jaar. De behoefte om te zuigen is een natuurlijk instinct dat leidt tot rust en ontspanning.

Dat de meeste moeders hun kinderen na ongeveer zes maanden spenen, heeft in veel gevallen meer sociale redenen. Werkverplichtingen maken het nauwelijks mogelijk om een baby zo lang borstvoeding te geven als goed is voor moeder en kind.

Ook de perceptie van openbare borstvoeding speelt een grote rol in het borstvoedingsgedrag. Veel moeders voelen zich niet op hun gemak om hun baby in het openbaar borstvoeding te geven, zoals in de supermarkt, een café of in het openbaar vervoer. Om dit te voorkomen geven zij liever vroeg borstvoeding.

Sommige moeders stoppen met borstvoeding omdat hun kind tandjes krijgt, omdat ze weer ongesteld zijn geworden of omdat ze weer zwanger zijn. Dit zijn echter geen van de redenen om te stoppen met borstvoeding. Praat altijd met je verloskundige als je twijfelt.

3 Borstvoeding geven is prima zolang moeder en kind het goed vinden.

mutter stillt ihr kleinkind
Zolang jij en je baby zich prettig voelen, is er niets mis met langdurige borstvoeding.

De natuurlijke speenleeftijd ligt rond de twee tot vier jaar. Op dat moment voelen kinderen niet langer de behoefte om aan de borst te zuigen of getroost te worden door borstvoeding. De kleintjes tonen niet meer zoveel belangstelling, zodat je met een gerust hart kunt stoppen met het aanbieden van de borst.

Er bestaat dus geen optimale borstvoedingsduur, want die is afhankelijk van de individuele behoeften. In principe moet elke moeder zelf kunnen beslissen hoelang zij haar kind borstvoeding wil geven, zonder tegengewerkt te worden door andere mensen in de samenleving. Borstvoeding kan doorgaan zolang moeder en kind dat prettig vinden.

Aangezien moedermelk blijft worden gevormd totdat er geen vraag meer naar is, hoeven moeders niet bang te zijn dat ze zullen stoppen met het produceren van melk. Alleen het spenen stopt de productie van moedermelk.

Aan de andere kant moet u zeker stoppen met borstvoeding als u merkt dat uw kind niet meer aan de borst wil drinken. Ook als u borstvoeding wilt blijven geven, moet u zich beslist richten op de behoeften van uw kind.

4 Langdurige borstvoeding – deze voor- en nadelen zijn verbonden aan langdurige borstvoeding

Hoewel langdurige borstvoeding in onze samenleving niet erg populair is, zijn ertal van redenen die pleiten voor langdurige borstvoeding. Anderzijds kan langdurige borstvoeding echter ook negatieve gevolgen hebben, die minder te maken hebben met de gezondheidsaspecten dan met de psychologische component.

Om u een beter beeld te geven van de voor- en nadelen van langdurige borstvoeding, hebben wij hieronderde belangrijkste voordelen en kritiekpunten voor u op een rijtje gezet.

 • optimale toevoer van voedingsstoffen, spoorelementen en vitaminen
 • minder kans op allergieën en infecties
 • borstvoeding heeft een positieve invloed op het hele leven van de kinderen (gezonde eetlust, betere schoolprestaties, hoger IQ, enz.)
 • lager risico op diabetes, borstkanker, eierstokkanker en hartziekten voor de moeder
 • moeilijk te integreren in het beroepsleven
 • beperkingen, zoals alcoholonthouding, minder cafeïnegebruik en beperkt gebruik van medicijnen
 • beperkte vruchtbaarheid, aangezien borstvoeding een anticonceptieve werking heeft
 • geen mogelijkheid tot langdurige scheiding tussen moeder en baby
 • risico op een verstoorde hechtingsrelatie

De meeste vertegenwoordigers van de ontwikkelingspsychologie zijn ervan overtuigd dat langdurige borstvoeding geen negatief effect heeft op de psychologische ontwikkeling van kinderen. Toch zijn er ook binnen de psychologie individuele stemmen die menen dat langdurige borstvoeding de zelfstandigheid van kinderen zou kunnen aantasten.

Het hardnekkige vooroordeel dat langdurige borstvoeding leidt tot haaruitval is nog door geen enkele studie of onderzoek bewezen.

5. informatieve boeken over langdurige borstvoeding

No products found.

Gerelateerde berichten