Veganistisch-vegetarisch dieet tijdens de zwangerschap – gezond of schadelijk?

Een veganistisch-vegetarisch dieet tijdens de zwangerschap is momenteel nog omstreden. Als u besluit veganistisch-vegetarisch te gaan eten tijdens de zwangerschap, zoek dan steun bij uw huisarts en een geschoolde voedingsdeskundige. Bijzonder belangrijke voedingsstoffen moet je …

Veganistisch-vegetarisch dieet tijdens de zwangerschap – gezond of schadelijk?

Ob eine vegane oder vegetarische Ernährung für Schwangere geeignet ist
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Veganistisch-vegetarisch dieet tijdens de zwangerschap – gezond of schadelijk?
  • Een veganistisch-vegetarisch dieet tijdens de zwangerschap is momenteel nog omstreden.
  • Als u besluit veganistisch-vegetarisch te gaan eten tijdens de zwangerschap, zoek dan steun bij uw huisarts en een geschoolde voedingsdeskundige.
  • Bijzonder belangrijke voedingsstoffen moet je tijdens de zwangerschap aanvullen.

Steeds meer mensen stellen hun eetgewoonten ter discussie en kiezen om verschillende redenen voor een vegetarisch of veganistisch dieet. Deze keuze kan ethisch, medisch of milieukundig gemotiveerd zijn. Hoewel een evenwichtig vegetarisch of veganistisch dieet in het dagelijks leven meestal geen probleem is, mede door de toenemende beschikbaarheid van alternatieve plantaardige producten, staan sommige artsen sceptisch tegenover een zwangerschap zonder vlees, vis en zuivelproducten.

Aangezien er tot op heden geen grootschalige, wetenschappelijk onderbouwde studies over dit onderwerp zijn uitgevoerd, is verhoogde voorzichtigheid geboden bij het nemen van beslissingen voor en tegen een veganistisch-vegetarisch dieet tijdens de zwangerschap.

Dit artikel geeft informatie over enkele voordelen van een plantaardig dieet, maar wijst ook op de risico’s in de voorziening van belangrijke voedingsstoffen, waaraan tijdens de zwangerschap steeds meer behoefte bestaat. Als u een veganistisch-vegetarische zwangerschap overweegt, raadpleeg dan uw huisarts, gynaecoloog of een gespecialiseerde voedingsdeskundige en informeer u over mogelijke voedingssupplementen.

1.wat is het verschil tussen vegetariërs en veganisten?

junges paar obst gemuese saft
Veel jonge ouders zijn geïnteresseerd in een veganistisch-vegetarische zwangerschap.

Beide termen kunnen in eerste instantie enigszins misleidend zijn, omdat ze lijken te verwijzen naar een uitsluitend plantaardig dieet. Het verschil is echter snel uitgelegd: terwijl vegetariërs zich onthouden van vlees en vis, maar wel eieren, zuivelproducten en honing eten, onthouden veganisten zich van alle dierlijke producten. Zij nemen dus geen van beide

  • vlees
  • Vis
  • zuivelproducten
  • eieren
  • Honing

en, in bredere zin, vermijd ook producten gemaakt van

  • leer
  • Bont
  • Wol, kasjmier, mohair
  • Zijde
  • Bijenwas
  • of lanoline (wolvet).

Boterhammen met leverworst of salami worden niet gegeten, evenmin als de in Duitsland zo populaire kebab of sushi. Tussen deze twee diëten bestaan nog kleine subgroepen zoals flexitariërs (vegetariërs die af en toe een stukje vlees/vis eten), ovo-vegetariërs (eten wel eieren maar geen zuivelproducten) of lacto-vegetariërs (eten wel zuivelproducten maar geen eieren).

2. dit zijn de voordelen van een veganistisch-vegetarisch dieet

Hoewel velen zich zorgen maken over de risico’s van een overwegend plantaardig dieet, blijkt uit steeds meer studies dat vegetariërs en veganisten beter voorzien zijn van essentiële macro- en micronutriënten dan mensen die het standaard (omnivore) dieet van de samenleving volgen. Dit komt vooral doordat veganisten en vegetariërs meer dan gemiddeld belang hechten aan voeding en een voldoende toevoer van vitaminen, mineralen en sporenelementen.

Uit bloedtellingen blijkt dat vooral voor kritische voedingsstoffen als bètacaroteen, B1, vitamine C, vitamine A , foliumzuur en calcium mensen met een meer plantaardig dieet aanzienlijk betere waarden hebben dan omnivoren. Vegetariërs en veganisten hebben ook een betere aanvoer van onverzadigde vetzuren, ook bekend als “goede vetten “. Plantaardige vetten bevatten weinig tot geen verzadigde vetzuren, die echter overwegend aanwezig zijn in dierlijke producten. Bovendien controleren vegetariërs of veganisten vaak regelmatig hun bloedwaarden en kunnen zij dus snel tegenmaatregelen nemen als er tekorten optreden.

2.1 Enkele voordelen van een veganistisch-vegetarische zwangerschap

Tijdens de zwangerschap moet u een bijzondere inspanning leveren om een gezonde levensstijl aan te houden. Dit houdt in dat u alcohol, sigaretten of andere drugs strikt moet vermijden, en dat u voldoende beweging, vocht (bij voorkeur in de vorm van water, kruidenthee of vruchtensap) en slaap moet krijgen. Bovendien moet u tijdens de zwangerschap bepaalde voedingsmiddelen vermijden, die allemaal van dierlijke oorsprongzijn.

Zo zijn rauwe vis, rauwe zeevruchten, eieren, ongepasteuriseerde zuivelproducten en ondergekookt vlees taboe, omdat in deze producten gevaarlijke bacteriën kunnen voorkomen. Bij een veganistisch dieet bestaat dat risico dus niet. Daarnaast helpen veel kruidenproducten bij de bekende zwangerschapsklachten als misselijkheid en vermoeidheid. Enerzijds zijn ze gemakkelijk voor de maag en anderzijds stimuleren ze met hun voedingsvezels de darmactiviteit .

2.2 Deze risico’s bestaan bij een veganistisch-vegetarische zwangerschap

vegetarische schwangere mit eiern, milch uns gemuese
Ook als vegetariër moet je tijdens de zwangerschap zorgen voor voldoende essentiële voedingsstoffen.

Omdat de behoefte aan belangrijke macro- en micronutriënten tijdens de zwangerschap echter aanzienlijk toeneemt, moet een vegetarische en vooral een veganistische moeder letten op voldoende toevoer van de volgende door de Vegetariërsbond aanbevolen voedingsstoffen: eiwitten, vitamine A, B6, B12 en foliumzuur, essentiële vetzuren en de mineralen ijzer, zink en jodium.

Vooral de behoefte aan eiwitten neemt tijdens de zwangerschap met 20% toe en moet worden gedekt door plantaardige eiwitbronnen van hoge kwaliteit (bv. bonen, erwten, soja, tofu, hennepzaad, seitan). Daarnaast is het essentieel te zorgen voor voldoende B12, ijzer, foliumzuur en jodium, omdat een tekort tijdens de zwangerschap kan leiden tot ernstige ontwikkelingsstoornissen bij het kind. Voor een overzicht van deze essentiële voedingsstoffen en in welke voedingsmiddelen ze te vinden zijn, zie de pagina van de Vegetariërsbond. Daarnaast moet je zeker goede en deskundige hulp zoeken bij een voedingsdeskundige!

2.3 Het B12 debat: Wie moet B12 suppleren?

Zodra mensen zich gaan verdiepen in alternatieve diëten, wijzen ze op het risico van een B12-tekort. Deze verwijzing is ook heel belangrijk, want een tekort aan B12 veroorzaakt blijvende schade aan het zenuwstelsel. B12 wordt in de natuur geproduceerd door bacteriën die voorkomen in het spijsverteringskanaal van dieren of op het oppervlak van bepaalde planten (vooral peulvruchten). Omdat de hygiënevoorschriften in de voedingsindustrie zeer streng zijn, kunnen noch wij, noch het vee B12 via de voeding opnemen, maar zijn we aangewezen op supplementen. Dit geldt zowel voor vegetariërs en veganisten als voor omnivoren.

Aangezien B12 voornamelijk voorkomt in slachtafval (rund- en varkenslever), dat zwangere vrouwen over het algemeen niet mogen consumeren, moet er hier voor worden gezorgd dat er voldoende wordt opgenomen via voedingssupplementen.

3. Een veganistisch-vegetarische zwangerschap is mogelijk, zij het met beperkingen en onder medisch toezicht.

Zorg inieder geval voor eengevarieerde en evenwichtige voeding tijdens de zwangerschap ,ongeacht de samenstelling ervan. Over het algemeen ziengynaecologen vanuit gynaecologischoogpunt geen problemen bij een veganistisch-vegetarische zwangerschap, zolang de moeder maar let op voldoende voedingssupplementen.

Controleer dit met regelmatig bloedonderzoek voor en tijdens de zwangerschap. Als je ondanks voldoende aanbod toch een tekort hebt aan belangrijke vitamines en sporenelementen, komt dat soms door een gebrek aan enzymen in het lichaam. De opname van voedingsstoffen uit de voeding is dan verminderd. U moet dit ook laten controleren als u een kinderwens hebt, om vóór de zwangerschap optimaal bevoorraad te zijn.

Als uw huisarts u een veganistisch-vegetarisch dieet afraadt vanwege bepaalde reeds bestaande aandoeningen of een risicovolle zwangerschap, volg dan zijn advies op. Want nogmaals, er bestaattot op heden geen grootschalig, goed onderbouwd wetenschappelijk en medisch onderzoek dat een uitsluitend plantaardig dieet zonder beperkingen aanbeveelt voor elke vrouw op elke leeftijd!

Een gezonde moeder die tijdens de zwangerschap bewust en geïnformeerd eet, is de basis voor een gezond kind.

Gerelateerde berichten