Ja, volgens wetenschappelijke bevindingen is het mogelijk vegetarisch te eten zonder gebreksverschijnselen. Voorzichtigheid is echter geboden, vooral bij kleinere kinderen.
Over deze vraag lopen de meningen uiteen. Er zijn echter goede redenen voor beide kanten. Het is zinvol om meer groenten en fruit in de voeding op te nemen, maar dit leidt niet automatisch tot een evenwichtige voeding.
In principe is een gevarieerde voeding met wisselende voedingsmiddelen nuttig. Daarnaast helpt regelmatig bloedonderzoek om deficiëntieverschijnselen in een vroeg stadium op te sporen.
Vegetarisch eten is voor veel mensen vanzelfsprekend geworden. Er is echter altijd kritiek op een dieet zonder vlees. Dit is reden genoeg om het onderwerp nader te bekijken en te leren over de effecten van een vegetarisch dieet, vooral voor kinderen.
[button] Ontdek vegetarische kookboeken [/button]
Inhoudsopgave
1. wat is het wetenschappelijk bewijs voor een vegetarisch dieet voor kinderen?
Jonge kinderen een vegetarisch dieet geven:
De ervaring leert dat het moeilijk is om jonge kinderen een gezond dieet te geven zonder vlees. Aangezien de gevolgen van ondervoeding soms dramatisch zijn, raden wij het liever af. Uitzonderingen gelden als u goed bekend bent met de voedingsstoffencombinatie van voedingsmiddelen.
Hoewel steeds meer volwassenen, adolescenten en kinderen vegetarisch eten, zijn de beschikbare studies nog vrij mager. Daarom ontstaan snel vooroordelen aan beide kanten.
Terwijl de voorstanders van het klassieke dieet de afwijzing van vlees en dierlijke producten in het algemeen betreuren, wijzen de voorstanders van het plantaardige dieet op het welzijn van de dieren en op de adequate voorziening met voedingsstoffen.
Antwoorden worden gegeven door een studie die eind 2020 in opdracht van de Duitse voedingsvereniging is uitgevoerd. In de VeChi-Youth studie werd vastgesteld dat adolescenten en kinderen die een vegetarisch dieet eten niet meer of minder last hebben van deficiëntieverschijnselen dan hun leeftijdsgenoten die vlees en vis op het menu blijven staan.
De gevolgen van een zuiver veganistisch dieet zijn echter soms ernstiger en kunnen leiden tot een aanzienlijk tekort aan voedingsstoffen. Een bijzonder probleem hierbij is de voorziening van vitamine B12.
Tip: Zorg ervoor dat je vitamine B12 aanvult als je jezelf en je kinderen niet alleen vegetarisch maar ook veganistisch wilt voeden.
Wat zijn de voor- en nadelen van een vegetarisch dieet voor kinderen?
Kinderen en adolescenten zijn bijzonder afhankelijk van een regelmatige toevoer van ijzer, jodium, calcium en vele andere voedingsstoffen, omdat hun groei resulteert in een hoog verbruik. Hun voorraden zijn dan ook zeer klein.
Een evenwichtige voeding met dierlijke en plantaardige voedingsmiddelen is daarom een uitstekende basis voor de opname van alle noodzakelijke voedingsstoffen. Dit betekent echter niet dat kinderen die vlees en vis eten automatisch gezonder leven dan vegetariërs.
In feite is vaak het tegenovergestelde het geval, aangezien ouders die hun kinderen een vegetarisch dieet geven veel meer oog hebben voor de biologische waarde en de noodzakelijke samenstelling van een ideale voeding. In veel gevallen leidt onthouding van vlees ertoe dat kinderen meer groenten en fruit eten om het juiste aantal calorieën binnen te krijgen dat nodig is voor een gezonde ontwikkeling.
Heeft het dus zin om kinderen vegetarisch te laten eten? De belangrijkste voor- en nadelen worden hier op een rijtje gezet:
- er wordt nauwkeurig gekeken naar individuele voedingsmiddelen
- het dierenwelzijn wordt gerespecteerd
- de consumptie van groenten en fruit is hoger
- de voeding is complexer
- kinderen blijven verstoken van bepaalde smaakervaringen
- deficiëntieverschijnselen kunnen zich gemakkelijker ontwikkelen
Zoals uit deze vergelijking van voor- en nadelen blijkt, is het niet eenvoudig om een duidelijk ja of nee te geven op de vraag of het zinvol is om kinderen een vegetarisch dieet te geven. Als u echter voor een vegetarische levensstijl hebt gekozen en dit aan kinderen en jongeren wilt voorstellen, praat dan open en zo onbevooroordeeld mogelijk over dit onderwerp.
Tip: Ook al biedt het onderwerp van veganistische en vegetarische voeding veel potentieel voor conflicten, u hoeft het zeker niet uit te putten.
3. vegetarische voeding voor kinderen: Welke tips helpen?
Om het je wat gemakkelijker te maken, zouden de volgende tips moeten helpen:
- Informeer u uitgebreid over de ideale samenstelling van een gezonde voeding. Naast de macronutriënten eiwitten, vetten en koolhydraten gaat het vooral om vitaminen en sporenelementen.
- De dierlijke eiwitten in vlees kunnen heel goed worden vervangen door peulvruchten, noten of zelfs eieren en zuivelproducten (kwark, yoghurt, kaas).
- Probeer veel verschillende voedingsmiddelen uit om uw voeding zo gevarieerd mogelijk te maken. Dit maakt het gemakkelijker om deficiëntieverschijnselen te voorkomen.
- Zorg ervoor dat u hoogwaardige oliën gebruikt. Vooral koudgeperste olijfolie, walnootolie en lijnzaadolie worden aanbevolen.
- Laat de bloedwaarden van uw kinderen regelmatig door een arts controleren. Dit geldt vooral voor het ijzer-, calcium-, zink- en vitamine B12-gehalte. Zo kunt u snel gebreksverschijnselen herkennen en zo nodig tijdig tegenmaatregelen nemen.
- Gebruik plantaardig voedsel op verschillende manieren. Zo blijven de maaltijden gevarieerd en zullen kinderen minder snel een bepaalde groente of fruit weigeren, maar hooguit een bepaalde bereidingswijze.
Let op: Als u kinderen een vegetarisch dieet geeft, betekent dat niet automatisch dat het gezond is. Vooral vleesvervangers krijgen kritiek omdat ze niet alleen veel soja bevatten, maar meestal ook veel ongezonde toevoegingen. Het loont daarom de moeite om vooral onbewerkte voeding te kopen.
4 Vegetarische voeding in de praktijk: welk recept is geschikt voor het hele gezin?
Tot slot willen we u een eenvoudig recept voorleggen dat u in enkele minuten zelf kunt bereiden. Je hebt de volgende ingrediënten nodig (voor 4 personen):
- 300 g spaghetti
- 500 g kerstomaatjes
- 250 g mozzarella (2 scheppen)
- 20 grote basilicumblaadjes
- een ui (als alternatief een teentje knoflook)
- 2 tot 3 el pompoenpitten
- olijfolie, peper en zout
Kook de spaghetti in een pan die groot genoeg is tot de gewenste stevigheid. Stevige spaghetti geeft langer energie, maar is niet naar ieders smaak.
Snipper de ui en doe hem in een pan met wat olie. Halveer nu de kleine tomaten of voeg ze in hun geheel toe (afhankelijk van de grootte). Voeg de pompoenpitten toe en laat alles een paar minuten koken op middelhoog vuur.
Pluk de basilicumblaadjes, was ze en snijd ze in dunne reepjes. Snijd de mozzarella in kleine blokjes en voeg beide toe aan de pan met de afgewerkte spaghetti. Roer alles om, breng op smaak met zout en peper en voeg een beetje olijfolie toe (ter vervanging van de saus).
Ziezo, een snelle vegetarische lunch of diner voor het hele gezin.
5. vegetarisch koken: Vind meer heerlijke en snelle recepten
No products found.