Fructose-intolerantie bij kinderen: dit zijn de gevolgen van de allergie

Fructose-intolerantie bij kinderen stelt veel ouders aanvankelijk voor een grote uitdaging. Hoe kan een intolerantie voor fructose worden opgespoord? Welke symptomen treden op en wat gebeurt er na de diagnose? In onze gids geven wij …

Fructose-intolerantie bij kinderen: dit zijn de gevolgen van de allergie

Fructoseintoleranz
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Voeding
 6. »
 7. Fructose-intolerantie bij kinderen: dit zijn de gevolgen van de allergie
Wat betekent fructose-intolerantie?

Als mensen het over fructose-intolerantie hebben, bedoelen ze meestal fructose-intolerantie in de darmen. Deze vorm van intolerantie leidt niet tot het volledig vermijden van fructose.

Hoe kan ik fructose-intolerantie herkennen?

Getroffen kinderen hebben na het eten vaak last van winderigheid, misselijkheid en braken, krampen, diarree en verstopping.

Op welk voedsel moet ik letten?

Appels en kersen bevatten bijvoorbeeld veel fructose. Citrusvruchten en meloenen bevatten bijvoorbeeld weinig fructose. Groenten bevatten meestal nauwelijks fructose.

Fructose-intolerantie bij kinderen stelt veel ouders aanvankelijk voor een grote uitdaging. Hoe kan een intolerantie voor fructose worden opgespoord? Welke symptomen treden op en wat gebeurt er na de diagnose? In onze gids geven wij u veel informatie over de allergie en leggen wij uit in hoeverre de symptomen kunnen worden verlicht.

[knop]Recepten om te koken met weinig fructose[/knop]

1. fructose-intolerantie – hoe ermee om te gaan

verschiedene Zuckerarten
Gewone suiker bevat een groot aandeel fructose.

Als bij een kind een fructose-intolerantie optreedt, leidt dit tot een intensieve preoccupatie met afzonderlijke voedingsmiddelen.
Afhankelijk van de ernst van de intolerantie gaat eten gepaard met hevige buikpijn en diarree. Om de symptomen te verlichten is een verandering van dieet noodzakelijk.

Als mensen het over fructose-intolerantie hebben, bedoelen ze meestal darm-intolerantie voor fructose. Deze vorm van intolerantie leidt niet tot het volledig vermijden van fructose. Het is veeleer de hoeveelheid die bepaalt of de betrokkenen symptomen ontwikkelen.

De nieuwere term fructose malabsorptie wordt gebruikt wanneer het lichaam fructose niet goed kan verwerken, maar er geen andere symptomen optreden. Slechts één op de drie kinderen met intolerantie ontwikkelt symptomen. Daarom blijft fructosemalabsorptie vaak onopgemerkt.

Hoewel fructose in veel voedingsmiddelen voorkomt, zijn er gelukkig ook veel voedingsmiddelen die geen fructose bevatten. In het begin is het daarom belangrijk om veel verschillende recepten uit te proberen.

Het bewust afzien van fructosehoudend voedsel kan stap voor stap worden aangepast. Een zelftest is een goede manier om erachter te komen hoe ernstig de intolerantie is en welke concentratie fructose het lichaam kan verdragen.

Let op: De veel ergere variant is erfelijk. De zogenaamde erfelijke fructose-intolerantie heeft een kans van slechts 1:10.000, terwijl intestinale fructose-intolerantie bij ongeveer een derde van alle mensen voorkomt.

2. de opsporing van fructose-intolerantie bij kinderen

Veel allergieën kunnen relatief gemakkelijk met een eenvoudige test worden vastgesteld. Helaas is dit niet mogelijk bij fructose-intolerantie. Kinderen met fructose-intolerantie klagen vaak over sommige of zelfs alle van de volgende symptomen:

Kind mit Bauchschmerzen durch Fructoseintoleranz
Veel kinderen klagen al 30 tot 60 minuten na het eten over buikpijn.
 • Winderigheid
 • Misselijkheid en braken
 • Krampen en diarree
 • Constipatie

Deze lijst is zeker niet volledig. In veel gevallen klagen kinderen ook over psychische problemen die het gevolg zijn van fructose-intolerantie en de daarmee samenhangende klachten.
Zo komen hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en slaapproblemen voor.

Hoewel de symptomen van fructose-intolerantie vaak kort na een maaltijd optreden, kunnen ze ook met enige vertraging optreden, wat de diagnose bemoeilijkt.

Om een zo nauwkeurig mogelijke diagnose te krijgen, moet u precies opschrijven wat uw kind eet en welke symptomen op welk moment optreden. Met een zogenaamd symptoomdagboek kan de kinderarts sneller en gemakkelijker de diagnose stellen.

De test zelf is een ademtest. Voor deze test moet een speciale fructoseoplossing worden gedronken. Even later wordt de adem gecontroleerd. Het probleem met deze test is dat de symptomen tijdens de test merkbaar worden. Vooral bij een zeer lage tolerantie treden duidelijke symptomen op.

De resultaten zijn echter relatief betrouwbaar. Alleen bij een vermoeden van erfelijke fructose-intolerantie is de test te riskant. In dat geval bestaan er echter genetische testprocedures die leiden tot een ondubbelzinnig resultaat.

3. fructose – dit is hoeveel er in de afzonderlijke levensmiddelen zit

Fructosehaltige Lebensmittel und Obst
Er zit veel fructose in sappen. Bij twijfel is zelfs pure fruitconsumptie minder problematisch.

Als een kind een fructose-intolerantie heeft, is niet alleen de inname van fruit een groot probleem. Fructose zit in veel verschillende voedingsmiddelen waarvan de meeste mensen niet zouden denken dat ze fructose bevatten.
In geval van twijfel moeten echter juist deze producten worden weggelaten om in ieder geval de consumptie van een kleine hoeveelheid fruit mogelijk te maken.

De consumptie van talrijke zoetstoffen is bijzonder problematisch. Vanwege de relatief sterke natuurlijke zoetheid van fructose vertrouwen veel fabrikanten van eindproducten op fructose.
Het gaat daarbij vooral om huishoudsuiker, maar ook om natuurlijke producten zoals agavesiroop, honing of maïssiroop. Mensen met een fructose-intolerantie moeten ook sorbitol vermijden, omdat dit wordt omgezet in fructose.

De volgende voedingsmiddelen bevatten relatief veel fructose:

 • Appels
 • Peren
 • Druiven
 • Dadels
 • Kersen
 • Vijgen
Papaya
Papaja’s bevatten veel vitaminen en naar verhouding weinig fructose.

Ga dus indien mogelijk voor fruit met een laag fructosegehalte. De volgende vruchten zijn geschikt voor de meeste fructose-intolerante kinderen:

 • Citrusvruchten (vooral citroenen)
 • Papaja’s
 • Nectarines, perziken en abrikozen
 • Meloenen (zowel honingmeloenen als watermeloenen)

Groenten daarentegen kunnen bijna zonder meer worden gegeten. Bijna geen enkele groente bevat meer dan 1 à 2 g fructose per 100 g. Een drempelwaarde van 25 g wordt vaak als kritieke waarde beschouwd, zodat u groenten niet hoeft op te geven.
Integendeel, het is bijzonder geschikt om het lichaam van voldoende vitaminen te voorzien en geen toevlucht te hoeven nemen tot voedingssupplementen in de vorm van tabletten.

Let op: granen, aardappelen, vlees, vis en melk bevatten geen fructose.
Koop je echter kant-en-klare producten met broodbeleg of toegevoegde suiker, dan is het fructosegehalte al snel te hoog.

4. FAQ: Belangrijke vragen en antwoorden

Gemüse
Vervang fruit door veel groenten.

Moeten kinderen fructose volledig vermijden als ze een intolerantie hebben?

Nee, maar een kortdurende kuur helpt om het lichaam te reinigen. Tijdens deze fase – meestal worden twee weken nuttig geacht – moet men fructose bijna volledig vermijden.
Daarna is het de moeite waard om fructosebevattende voedingsmiddelen geleidelijk in het dieet op te nemen.

Op die manier kunt u zich zo nauwkeurig mogelijk aanpassen zonder al te veel op te geven. Probeer ook af en toe de drempel te testen om er zeker van te zijn dat u niet onnodig bepaalde dingen vermijdt.

Zijn er medicijnen tegen fructose-intolerantie bij kinderen?

Tot nu toe zijn er geen effectieve medicijnen voor fructose-intolerantie. In tegenstelling tot lactose-intolerantie is het niet mogelijk om fructose met tabletten te eten. Met een gerichte aanpassing van het voedingspatroon kunt u echter een symptoomvrij leven leiden, waarin u en uw kinderen weinig hoeven te missen.

Maakt het verschil of fruit rauw of gekookt wordt gegeten?

Hoewel fruit vaak vitaminen verliest wanneer het gekookt wordt, wordt de fructose die het bevat ook veel beter verdragen. In de meeste gevallen is het dus onproblematisch om in de winter een gebakken appel te eten.

5. recepten voor koken met weinig fructose

No products found.

Gerelateerde berichten