Anorexia bij kinderen: Hoe herken je anorexia bij kinderen

Steeds meer gewicht verliezen, weigeren te eten en de voortdurende angst om aan te komen – in veel gevallen zijn dit tekenen van een eetstoornis. Anorexia treft vooral kinderen of adolescenten. In onze gids willen …

Anorexia bij kinderen: Hoe herken je anorexia bij kinderen

kind isst sehr wenig
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Voeding
  6. »
  7. Anorexia bij kinderen: Hoe herken je anorexia bij kinderen
Wat is anorexia?

Anorexia is een eetstoornis waarbij de betrokkene een verstoorde relatie heeft met voedsel en het eigen lichaam.

Welke soorten eetstoornissen zijn er?

Naast anorexia is er ook de vorm van boulimia en de eetbuienstoornis. Alle drie de gedragingen zijn psychische aandoeningen die zo snel mogelijk behandeld moeten worden.

Wat zijn typische gedragingen bij anorexia?

Anorexia wordt onder andere gekenmerkt door een verstoorde perceptie van het lichaam, ernstig gewichtsverlies en gebreksverschijnselen zoals problemen met de bloedsomloop.

Steeds meer gewicht verliezen, weigeren te eten en de voortdurende angst om aan te komen – in veel gevallen zijn dit tekenen van een eetstoornis. Anorexia treft vooral kinderen of adolescenten.

In onze gids willen we u informatie geven over anorexia bij kinderen. We laten u verschillende eetstoornissen zien en leggen uit hoe u de ziekte bij uw kind kunt herkennen. Verder informeren wij u over de gevolgen en de verschillende behandelingsmogelijkheden.

[button]Gids voor ouders van kinderen met eetstoornissen[/button]

1. eetstoornissen bij kinderen en adolescenten zijn niet ongewoon

Gewicht in de gaten houden

Als u niet zeker weet hoeveel het gewicht van uw kind normaal is, bekijk dan een gewichtsgrafiek of gebruik een BMI-calculator.

Eetstoornissen zijn een aandoening waarbij de betrokkenen een verstoorde relatie hebben met voedsel en hun eigen lichaam. Dergelijke stoornissen kunnen zich al in de kindertijd ontwikkelen. Vaak zijn de kinderen erg kieskeurig of weigeren ze zelfs hele maaltijden.

Volgens statistieken van het Federale Centrum voor Gezondheidsvoorlichting vertoont ongeveer een vijfde van de kinderen en jongeren in Duitsland symptomen van een eetstoornis. Opvallend is dat aanzienlijk meer meisjes dan jongens worden getroffen.

Let op: eetstoornissen zijn niets om trots op te zijn! Het is veeleer een ernstige ziekte die in het ergste geval zelfs dodelijk kan zijn.

2 Er zijn verschillende vormen van eetstoornissen

Bulimie-Mädchen mit Pizza leidend an Toilette
Boulimia en binge eating worden gekenmerkt door ongecontroleerde eetbuien
.

Meestal wordt onderscheid gemaakt tussen de eetstoornissen anorexia nervosa, boulimia en eetbuien . Alle drie de stoornissen zijn ernstige eetstoornissen en moeten zo snel mogelijk worden behandeld voordat de lichamelijke en geestelijke gezondheid er nog meer onder lijden.

Terwijl anorexia kan leiden tot een volledige weigering om te eten, is boulimia anders. De betrokkenen lijden aan eetbuien, waarbij de controle over het soort en de hoeveelheid voedsel verloren gaat. Het voedsel wordt dan op een onnatuurlijke manier verwijderd, bijvoorbeeld door braken of laxeermiddelen.

Binge-eating is ook een eetstoornis, alleen gaat het niet gepaard met gewichtsverlies, maar met een sterke gewichtstoename. Net als bij boulimia hebben de betrokkenen last van ongecontroleerde trek in voedsel. Het voedsel wordt niet geëlimineerd. Integendeel, er treden sterke schuldgevoelens op en de patiënten lijden steeds meer aan overgewicht.

3 Anorexia is vooral een geestesziekte.

magersüchtiges Kind auf bett
Kinderen en jongeren die aan anorexia lijden zijn niet lichamelijk ziek, maar geestelijk ziek.

Anorexia nervosa, zoals het medisch wordt genoemd, is in de eerste plaats een psychische aandoening die verschillende oorzaken kan hebben. Het komt vooral voor bij zeer jonge meisjes. Afgaande op de medische term, die zich laat vertalen als “nerveus verlies van eetlust”, is het gemakkelijk vast te stellen dat het geen lichamelijke ziekte is.

Dedoor anorexia getroffen kinderen willen hun lichaamsgewicht steeds meer verminderen omdat ze zich niet prettig voelen in hun lichaam. Hoewel de botten al uitsteken en er geen vet meer zichtbaar is, zijn ze ervan overtuigd dat ze dik zijn.

De ziekte is te vergelijken met een verslaving waarbij de getroffenen hun discipline en ambitie boven hun behoeften stellen.

De oorzaken van anorexia zijn zeer divers. Meestal komen verschillende factoren samen. Hoewel genetische aspecten ook een rol spelen, zijn het vooral psychische stoornissen die leiden tot het verlangen naar controle.

Daarnaast is er natuurlijk het westerse schoonheidsideaal. Volgens dit ideaal zijn mooie vrouwen in de eerste plaats slank. Daarom komt anorexia bij jongens veel minder vaak voor.

Anorexisten hebben meestal een zeer laag zelfbeeld. Dit betekent dat moeilijke levensomstandigheden en gezinsproblemen veel ernstiger zijn, zodat bij anorexia steun en controle wordt gezocht.

4. typische gedragingen komen voor bij anorexia nervosa

falsche wahrnehmung durch magersucht bei kindern
Een verstoorde perceptie van het eigen lichaam is een typisch kenmerk van anorexia.

Veel gezinnen en ouders vragen zich af hoe ze anorexia bij hun kind kunnen herkennen. Daarom hebben we hieronder de meest voorkomende symptomen van anorexia voor je op een rijtje gezet:

  • Ernstig gewichtsverlies of ondergewicht
  • Vervormd lichaamsbeeld
  • Constante gewichtscontrole
  • Langzaam eten, afzien van hele maaltijden
  • Voortdurend toenemende dwang om weinig te eten en veel te sporten
  • Tekortverschijnselen die zich uiten in lichamelijke symptomen zoals problemen met de bloedsomloop of hartritmestoornissen
  • Hormonale veranderingen, zoals het uitblijven van de menstruatie
  • Andere psychologische problemen, zoals depressie, angst of obsessieve-compulsieve stoornis

Alsu of uw familie deze symptomen bij uw kind herkent, moet u beslist hulp zoeken. Het is belangrijk dat u uw kind niet dwingt te eten of hem of haar verwijten maakt. Het is beter om met uw kind te praten en te vragen hoe het met hem of haar gaat en in hoeverre u kunt helpen.

5. laat je behandelen voor anorexia bij kinderen in een eetstoornissenkliniek.

essstörung behandeln
In de meeste gevallen is het nodig om anorexia klinisch te laten behandelen in een speciale kliniek.

In principe moeten ouders voor elke vorm van eetstoornis hulp zoeken. De eerste contactpersoon kan in dit geval de huisarts zijn. Hij of zij voert dan een anamnesegesprek om de voorgeschiedenis te achterhalen en eventuele klachten op te helderen.

Daarna volgtzowel een lichamelijk als een psychologisch onderzoek. De arts kijkt naar de gewichtsrange van uw kind. Bij het psychologisch onderzoek zijn er onder andere vragenlijsten om de mate van de ziekte te bepalen.

Slechts zelden vindt anorexia therapie poliklinisch plaats. Dat komt omdat veel kinderen zo’n laag lichaamsgewicht hebben dat hun gezondheidstoestand al bedreigend is. Daarom is de eerste stap in de behandeling van anorexia het normaliseren van het gewicht door het eetgedrag te veranderen. Daarna volgen vele therapieën en gesprekssessies die uw kind helpen zijn lichaam weer normaal waar te nemen.

In de kliniek wordt regelmatig gecontroleerd of en in welke mate de kinderen en jongeren in gewicht toenemen. Als de gestelde doelen meermaals niet worden bereikt, moeten de patiënten de kliniek verlaten. De enige uitzonderingen zijn gevallen van acuut levensgevaar.

6 Anorexia bij kinderen kan in het ergste geval hun hele leven duren.

magersucht und essensverweigerung bei erwachsener frau
Ongeveer een derde van de getroffenen heeft de rest van hun leven last van een eetstoornis.

Helaas zijn er altijd lijders die de ernst van hun ziekte niet inzien en daarom niet bereid zijn iets aan hun gedrag te veranderen. Volgens schattingen blijven de eetproblemen bij een derde van de patiënten een leven lang bestaan. Sommigen ontwikkelen na verloop van tijd zelfs andere eetstoornissen.

Hoede prognose voor volledig herstel eruit ziet, hangt sterk af van het gewicht en de psychische gesteldheid. Zo kunnen ook de gevolgen van anorexia sterk variëren. Terwijl sommige kinderen nauwelijks problemen hebben met gevolgen op lange termijn, lijden anderen aan zieke nieren of broze botten.

Ouders en familieleden wordt ook aangeraden zelfhulpgroepen of counselingcentra op te zoeken. Daar vindt u veel waardevolle tips over hoe u met deze ziekte kunt omgaan. U kunt ook praten met andere mensen die door de ziekte zijn getroffen.

7. gids voor ouders van kinderen met eetstoornissen

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten