Conjunctivitis bij baby’s: symptomen en behandeling

Conjunctivitis kan ook voorkomen bij baby’s. Geïrriteerde ogen zijn het belangrijkste symptoom De ontstekingen worden veroorzaakt door bacteriën of externe prikkels Als uw kind branderige of jeukende ogen heeft, moet u een arts raadplegen. Brandende …

Conjunctivitis bij baby’s: symptomen en behandeling

Was tun bei einer Bindehautentzündung bei ihrem Baby?
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Kinderziekten
 6. »
 7. Conjunctivitis bij baby’s: symptomen en behandeling
 • Conjunctivitis kan ook voorkomen bij baby’s.
 • Geïrriteerde ogen zijn het belangrijkste symptoom
 • De ontstekingen worden veroorzaakt door bacteriën of externe prikkels

Als uw kind branderige of jeukende ogen heeft, moet u een arts raadplegen. Brandende en jeukende ogen zijn namelijk meestal een teken van bindvliesontsteking. In veel gevallen is bindvliesontsteking bij een baby volkomen onschuldig. De ogen branden en jeuken echter, wat zeer onaangenaam is, vooral voor kinderen.

In deze gids laten we u zien hoe u bindvliesontsteking kunt behandelen en hoe u het kunt voorkomen. Ouders vragen zich vaak af wanneer ze met hun kind naar de dokter moeten gaan en hoe lang ze de baby thuis moeten laten. Wij beantwoorden alle belangrijke vragen over dit onderwerp.

1. het bindvlies is een fijn slijmvlies…

Het bindvlies is een fijn slijmvlies dat de binnenkant van de ogen en de voorkant van de oogbol bedekt. Conjunctivitis ontstaat wanneer de slijmvliezen geïrriteerd raken door invloeden van buitenaf of door ziekteverwekkers.

De ogen van kinderen reageren veel sneller en intensiever op omgevingsinvloeden en hebben daarom vaker last van bindvliesontsteking. Maar waarom reageren kinderogen sneller en heftiger op omgevingsinvloeden? De reden ligt in hun eigen bescherming. Onze ogen hebben een natuurlijke zelfbescherming die ons tegen dergelijke ziekten beschermt. Bij kinderen is deze natuurlijke zelfbescherming nog niet volledig ontwikkeld. Daarom reageert het bindvlies extreem gevoelig op invloeden als kou, fel licht of tocht. Daarom kunnen vooral baby’s heel snel ziek worden van bindvliesontsteking.

Voor baby’s jonger dan 6 maanden kan bindvliesontsteking zeer onaangenaam zijn omdat de kinderen steeds aan hun ogen voelen. Dit veroorzaakt niet alleen pijn, maar vertraagt ook het genezingsproces. Besmettelijke bindvliesontsteking wordt veroorzaakt door in de ogen te wrijven, waardoor de bacteriën zich verspreiden. Dit verhoogt de kans op besmetting door smeerinfecties. Ook ouders of broers en zussen kunnen besmet raken.

Oogdruppels zijn vaak een adequate remedie.

bindehautentzündung baby
Rode ogen kunnen een teken zijn van conjunctivitis
.

Bindvliesirritatie is de eerste stap naar bindvliesontsteking. Als u bindvliesirritatie bij uw baby opmerkt, is het belangrijk dat u onmiddellijk handelt. In dit geval kun je plantaardige oogdruppels gebruiken om ervoor te zorgen dat de bindvliesirritatie niet overgaat in een ontsteking. Bij het gebruik van oogdruppels is het belangrijk dat ze gemaakt zijn van plantaardige ingrediënten. Ook oogdruppels kunnen bijdragen aan de genezing.

Vooral voor kinderen onder de 6 maanden mogen de preparaten geen conserveringsmiddelen bevatten. Als u een beproefd huismiddel wilt gebruiken, moet u zich wenden tot de geneeskrachtige plant ogentroost. Die helpt bij geïrriteerde en rode kinderogen.

3. Brandende ogen wijzen op bindvliesontsteking

De symptomen zijn vrij duidelijk. Als de bindvliesontsteking niet werd opgemerkt of behandeld, zal zich snel bindvliesontsteking ontwikkelen.

Dit gaat gepaard met de volgende symptomen:

 • Rode ogen
 • Waterige ogen
 • Brandende of prikkende ogen
 • Vreemd gevoel in het oog
 • Kleverige oogleden en gezwollen ooglidranden
 • Lichtgevoelige ogen

Er zijn vele mogelijke oorzaken. Bij pasgeborenen kan kort na de geboorte een ontsteking in het oog optreden. Dit is alleen het geval als de moeder besmet is met de bacteriën. Deze worden tijdens de geboorte doorgegeven aan het kind.

Bij oudere kinderen of baby’s kan het volgende een uitlokkende oorzaak zijn:

 • Bacteriën en virussen
 • Fysieke irritatie door tocht en rook
 • Chemische irritaties zoals zwembadwater
 • Vreemde voorwerpen in het oog
 • Allergische reacties

Alleen infectieuze conjunctivitis, die wordt veroorzaakt door bacteriën en virussen, is besmettelijk.

4. Moedermelk werkt ontstekingsremmend.

Als uw kind bindvliesontsteking heeft, is het essentieel om naar een arts te gaan. Hij of zij zal aan de hand van verschillende onderzoeken de conjunctivitis kunnen vaststellen. Voor de behandeling kunnen verschillende geneesmiddelen worden voorgeschreven. In de eerste plaats gebruiken veel artsen oogdruppels. Oogzalf is ook geschikt voor de behandeling.

Medicijnen Effect
Oogdruppels als medicijn De arts zal antibiotische oogdruppels of oogdruppels met een vergelijkbare samenstelling voorschrijven. Deze mogen niet permanent worden gebruikt, maar dienen alleen om de acute toestand van bindvliesontsteking te verlichten.
Moedermelk Als alternatief voor de gewone oogdruppels die uw arts zal voorschrijven, kunt u bij bindvliesontsteking bij een baby moedermelk gebruiken. Moedermelk werkt ontstekingsremmend en kan bindvliesontsteking helpen genezen. Zwarte thee is ook geschikt.
Rust voor het oog Het is vooral belangrijk om uw ogen rust te geven als u bindvliesontsteking heeft. In dat geval moet u ervoor zorgen dat er geen verdere irritatie optreedt. Vooral licht en tocht moeten worden vermeden.

Let op: Het is ook mogelijk om voor kleine kinderen en baby’s oogdruppels zonder recept te kopen. Het is echter niet raadzaam om oogdruppels bij kinderen te gebruiken zonder voorafgaand advies van de arts. Het is vooral belangrijk dat de oogdruppels ook passen bij de oorzaken van de ontsteking.

De ontsteking zou na een week moeten genezen.

De duur van conjunctivitis varieert sterk. Elke baby reageert anders op de behandeling. Normaal gesproken zou de ontsteking na een goede week moeten genezen. Als dit niet het geval is, moet u onmiddellijk een arts raadplegen.

Veel ouders vragen zich af wanneer je naar de dokter moet gaan, omdat er vaak huismiddeltjes worden aanbevolen die kunnen helpen bij bindvliesontsteking. Naar de dokter gaan wordt echter nog steeds aangeraden. Conjunctivitis bij baby’s kan gevaarlijk zijn als het niet wordt behandeld. Daarom moet u bij de eerste tekenen en symptomen een kinderarts raadplegen.

Gerelateerde berichten