Atleetvoet bij kinderen: Oorzaken en behandeling bij infectie

Het gevaar loert vooral in zwembaden, sauna’s en op het strand – schimmels voelen zich bijzonder thuis in een warm, vochtig klimaat. In principe kan iedereen last hebben van voetschimmel. Kinderen hebben echter veel minder …

Atleetvoet bij kinderen: Oorzaken en behandeling bij infectie

drei paar kinderfueße
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Kinderziekten
  6. »
  7. Atleetvoet bij kinderen: Oorzaken en behandeling bij infectie
Hoe ontstaat voetschimmel?

In de meeste gevallen wordt atleetvoet van mens tot mens overgedragen. Door contact met oppervlakken of voorwerpen kunnen de schimmelsporen zich vrij gemakkelijk verspreiden.

Wat zijn de symptomen als kinderen last hebben van voetschimmel?

In een vroeg stadium uit de voetschimmel zich meestal als jeukende en branderige voeten. In het verdere verloop kunnen roodheid en een schilferige en gebarsten huid optreden.

Wat zijn de mogelijkheden om voetschimmel bij kinderen te behandelen?

Atleetvoet is meestal goed te behandelen. Allereerst worden antimycotische crèmes en sprays gebruikt om de schimmel te doden. Als de schimmelinfectie erg vergevorderd is, kunnen ook medicijnen worden gebruikt. Deze zijn echter alleen geschikt voor kinderen vanaf 14 jaar.

Het gevaar loert vooral in zwembaden, sauna’s en op het strand – schimmels voelen zich bijzonder thuis in een warm, vochtig klimaat. In principe kan iedereen last hebben van voetschimmel. Kinderen hebben echter veel minder vaak last van voetschimmel dan volwassenen.

Om te voorkomen dat de schimmel zich uitbreidt, moet u ervoor zorgen dat u de voetschimmel van uw kind zo snel mogelijk laat behandelen. Wij leggen uit wat de symptomen van atleetvoet zijn en welke behandelmethoden bijzonder succesvol zijn. Daarnaast krijgt u tips over hoe u de therapie kunt ondersteunen met eenvoudige huismiddeltjes.

[button]Bestrijd de ziekteverwekker effectief met atleetvoetspray[/button].

1. atleetvoet wordt veroorzaakt door filamenteuze schimmels

fadenpilze
Filamenteuze schimmels teisteren het menselijk lichaam bijzonder vaak.

Atleetvoet is een ziekte die in 83% van de gevallen wordt veroorzaakt door filamenteuze schimmels. Ook schimmels en gistschimmels zijn mogelijk. De schimmels beschadigen de beschermende laag van de huid zodat ze kunnen binnendringen en zich verspreiden. De sporen zijn zo resistent dat ze enkele weken op de huid kunnen overleven.

De meest voorkomende vormen van voetschimmel zijn:

  • Interdigitale vorm (atleetvoet tussen de tenen).
  • Squamous-hyperkeratotische vorm (atletiekvoet op de voetzolen)
  • Vesiculaire-dyshidrotische vorm (atleetvoet komt voor met blaasjes)

Volgens sommige onderzoeken heeft bijna elke derde volwassene een keer in zijn leven last van voetschimmel. Bij kinderen komt de infectie veel minder vaak voor omdat hun huid zich sneller vernieuwt.

Vooral kinderen met een zwak immuunsysteem lopen echter gevaar. Als hun gezondheid al is aangetast, hebben de ziekteverwekkers het gemakkelijk. Maar ook het dragen van zeer strakke schoenen kan de oorzaak zijn voor het ontstaan van een voetschimmel. In dat geval zijn de voeten vaak vochtig en zweterig, wat een optimaal klimaat biedt voor schimmels.

Atleetvoet is zeer besmettelijk. De ziekte wordt meestal van mens tot mens overgedragen. In de regel wordt zij echter niet overgedragen via direct huidcontact, maar via voorwerpen en oppervlakken. Als uw peuter last heeft van atleetvoet, moet u de leerkrachten van de kleuterschool onmiddellijk op de hoogte brengen, zodat de ziekte zich niet verspreidt. Tijdens de acute periode moet uw kind altijd sokken dragen en nooit op blote voeten over de vloer lopen.

Let op: Zoals reeds gezegd is atleetvoet zeer besmettelijk. Als uw kind bijvoorbeeld eerst zijn of haar voeten aanraakt en daarna zijn of haar gezicht, kunnen de schimmelverwekkers zich ook daar verspreiden.

De eerste tekenen zijn jeuk en roodheid van de huid.

juckende kinderfuesse
Neem zeker een kijkje als je merkt dat je kind voortdurend jeuk heeft aan de voeten.

Het is niet gemakkelijk om voetschimmel te herkennen in het begin van de ziekte. Kinderen hebben meestal dezelfde symptomen als volwassenen. De infectie valt voor het eerst op als de voeten en tenen licht beginnen te jeuken.

In de loop van de ziekte kunnen de volgende symptomen ontstaan:

  • Hevige jeuk, zodat kinderen het constante krabben niet kunnen onderdrukken.
  • Rode en schilferige huid
  • Barsten in het hoornvlies, vooral ter hoogte van de bal van de voet en de hiel.
  • Droog en trekkerig gevoel
  • Piepende, vochtige huid
  • In sommige gevallen ontstaan puisten of blaren
  • Onaangename geur

Bij de meeste mensen zijn vooral de kleine teen en de aangrenzende teen aangetast. In zeldzame gevallen kan de infectie zich echter ook over een groot gebied op de hele voetzool voordoen.

3. Laat de voetschimmel zo snel mogelijk behandelen.

Nagelschimmel

Een onbehandelde voetschimmelinfectie kan zich ook ontwikkelen tot een schimmelnagel. U kunt de infectie herkennen aan geel verkleurde, verdikte teennagels. In veel gevallen zijn meerdere nagels aangetast.

Als de voeten door een schimmel zijn aangetast, verdwijnt deze niet vanzelf. Aangezien kinderen echter zelden door atleetvoet worden aangetast, komt het vaak voor dat de infectie pas heel laat wordt ontdekt. Veel kinderartsen melden dat ze soms angstaanjagende beelden zien als ouders met hun kinderen naar de praktijk komen.

Hoewel een schimmelinfectie meestal ongevaarlijk is, moet deze zo snel mogelijk worden behandeld. Zo kan worden voorkomen dat de infectie erger wordt en zich uitbreidt naar andere delen van het lichaam.

Als er tekenen van voetschimmel zijn, moet u zo snel mogelijk een afspraak maken met uw huisarts of kinderarts. Meestal zal de arts eerst een antischimmelcrème, -zalf of -spray voorschrijven. Deze producten doden de schimmels of voorkomen dat ze zich verspreiden.

Voetschimmel kan ook worden behandeld met behulp van tabletten met itraconazol of terbinafine. Dit is vooral nodig als de infectie zich al zo ver heeft verspreid dat crèmes en zalven niet meer helpen. Aangezien de organen van kinderen echter nog zeer gevoelig zijn, moet medicamenteuze behandeling zo mogelijk worden vermeden.

De remedies helpen alleen als ze regelmatig worden gebruikt. Zelfs als de symptomen afnemen, moet de behandeling nog enige tijd worden voortgezet.

4. behandel de infectie met eenvoudige huismiddeltjes

flaeschchen mit teebaumoel
Je kunt zeker alternatieve middelen proberen om van atleetvoet af te komen.

Bij de behandeling van voetschimmel zweren veel mensen nog steeds bij alternatieve middelen. Vooral appelciderazijn en theeboomolie zijn populair.

Of de therapie met deze natuurlijke middelen veelbelovend is, is nog onvoldoende wetenschappelijk bewezen. In een studie hebben wetenschappers nu echter kunnen aantonen dat de therapie met tea tree olie in tot 50% van de gevallen succesvol was. Toch is het genezingspercentage bij conventionele behandelmethoden veel hoger.

Er zijn echter andere manieren om de conventionele schimmelbehandeling bij uw kind te ondersteunen.

  • Doe uw kind ’s nachts sokken aan om verdere verspreiding van de infectie te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat uw kind niet op blote voeten rondloopt.
  • Als bij uw kind voetschimmel is vastgesteld, moet u alle sokken op minstens 60 graden wassen en de schoenen desinfecteren met een speciale spray. Zo voorkomt u een nieuwe infectie.
  • Was handdoeken dagelijks om overdracht naar andere lichaamsdelen te voorkomen.

Kinderen kunnen voetschimmel voorkomen door in openbare baden altijd badslippers te dragen. Na het douchen of baden is het belangrijk de voeten volledig af te drogen en regelmatig van handdoek te wisselen. Zorg er ook voor dat de sokken van natuurlijk materiaal zijn en dat de schoenen niet te strak zitten.

5. De ziekteverwekker effectief bestrijden met atleetvoetspray

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten