Likdoorns bij kinderen correct verwijderen en behandelen

Likdoorns zijn verhoorningen die vooral op de voeten en handen kunnen voorkomen. Deze verdikkingen zijn niet alleen onaangenaam, maar kunnen ook tot aanzienlijke pijn leiden. Een likdoorn bij kinderen moet anders worden behandeld dan bij …

Likdoorns bij kinderen correct verwijderen en behandelen

huehnerauge bei kindern
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Kinderziekten
 6. »
 7. Likdoorns bij kinderen correct verwijderen en behandelen
Wat is een maïs?

Een likdoorn is een verdikking van het hoornvlies die vooral in het gebied van de voet voorkomt. Daarbij vormt zich in het midden een kegelvormige doorn, die pijn veroorzaakt doordat hij in diepere huidlagen doordringt.

Kan een likdoorn bij kinderen worden behandeld met salicylzuur?

Likdoornpleisters zijn de voorkeursbehandeling voor volwassenen om de likdoorns op te lossen. Deze pleisters en tincturen bevatten echter chemische stoffen die de tere huid van kinderen kunnen beschadigen. Daarom moet u het gebruik van dergelijke producten bij kinderen beslist vermijden.

Hoe verwijdert een arts of podotherapeut een likdoorn?

De podotherapeut kan de overtollige huidlagen verwijderen met behulp van verschillende instrumenten. Voor het verwijderen van de likdoorn wordt waterstofperoxide gebruikt.

Likdoorns zijn verhoorningen die vooral op de voeten en handen kunnen voorkomen. Deze verdikkingen zijn niet alleen onaangenaam, maar kunnen ook tot aanzienlijke pijn leiden.

Een likdoorn bij kinderen moet anders worden behandeld dan bij volwassenen.

In dit artikel leggen we uit wat een likdoorn is, hoe hij ontstaat en hoe hij te onderscheiden is van een wrat. Daarna krijgt u tips over hoe u een likdoorn bij uw kind kunt behandelen.

[button]Vind hier drukbeschermende ringen om de voet te ontlasten[/button].

1. likdoorns worden veroorzaakt door een te hoge drukbelasting

falsches schuhwerk
Likdoorns bij kinderen worden het vaakst veroorzaakt door verkeerd schoeisel.

Een likdoorn, medisch ook wel clavus genoemd, is een ronde, gelige verhoorning die vooral op de voet voorkomt. Het komt vooral voor dat likdoorns onder de voet of tussen de tenen ontstaan. In het midden zit een puntige kegel van eelt die tot in diepere huidlagen kan reiken en pijn veroorzaakt.

Likdoorns ontstaan meestal als er te veel druk wordt uitgeoefend op een bepaalde plek op de voet. Eerst vormt zich een eeltplek, die steeds dikker wordt. Vervolgens ontstaat een doorn die tot in diepere huidlagen doordringt.

De volgende oorzaken zijn mogelijk voor het ontstaan van likdoorns bij kinderen:

 • Te strakke schoenen
 • slecht passende sokken
 • voetmisvormingen
 • genetische aanleg

Een likdoorn op de vinger kan bijvoorbeeld ook worden veroorzaakt door te veel druk op een plek bij het schrijven.

Omdat de likdoorn heel diep in de huid zit, kan hij ook op zenuwen en gewrichten drukken. Op die manier kan de pijn zo hevig zijn dat patiënten nauwelijks nog kunnen lopen. Als normaal lopen onmogelijk wordt, moet de likdoorn absoluut worden verwijderd.

2. Likdoorn vs. wrat – dit zijn de verschillen

Wanneer het hoornvlies dikker wordt, weten veel mensen niet zeker of het om een likdoorn of een wrat gaat. Hoewel het uiterlijk en de symptomen sterk op elkaar kunnen lijken, zijn er duidelijke verschillen.

In de volgende tabel willen wij deze nader toelichten:

Maïs Wrat
glad, gelig oppervlak met een kern in het midden Bevindt zich onder het hoornvlies en bevat vele kleine zwarte puntjes
Komt vooral voor op de voeten en handen Kan op het hele lichaam voorkomen
Veroorzaakt door te veel druk wordt veroorzaakt door virussen, meestal HPV
Is niet besmettelijk Hoog risico op infectie
Er worden maïspleisters, druppels of tincturen gebruikt; in sommige gevallen is het zinvol het hoornvlies door een podoloog te laten schuren. Behandeling met salicyl- of melkzuur of ijsvorming.

3. een kippenoog bij kinderen behandelen

kleines maedchen macht ein fussbad
Regelmatige voetbaden kunnen melige plekken verzachten.

Likdoorns zijn een wijdverbreid probleem. Vrouwen en ouderen hebben er het vaakst last van. Ook kinderen kunnen echter met deze likdoorns te kampen hebben. Dit komt echter zelden voor omdat de huid van kinderen nog geen uitgesproken eelt heeft. Als er toch een likdoorn ontstaat, is dat meestal het gevolg van te strakke schoenen.

Als u een likdoorn bij kinderen wilt behandelen, moet u eerst de oorzaak wegnemen. Omdat een likdoorn meestal wordt veroorzaakt door te veel druk, moet u ervoor zorgen dat uw kind schoenen draagt die niet te strak zitten. Daarnaast helpt het als u het gebied rond de likdoorn beschermt met kussentjes of drukbeschermende ringen. Bij verkeerde voetstanden kunnen inlegzolen helpen.

In veel gevallen verdwijnt een likdoorn vanzelf als de druk verdwijnt. Thuismiddelen zoals voetbaden kunnen ook worden gebruikt om het eelt te verzachten. Het is belangrijk dat u een likdoorn nooit met scherpe voorwerpen zoals een mes of een schaar van de kindervoet verwijdert. In het ergste geval kan dit leiden tot ernstige ontstekingen. Gebruik bovendien geen andere huismiddeltjes.

Om likdoorns te verwijderen gebruiken volwassenen meestal likdoornpleisters of andere medicijnen. De huid van kinderen is echter nog erg gevoelig, dus u moet afzien van het gebruik van pleisters tegen likdoorns.

U kunt ook zien hoe likdoorns kunnen worden behandeld in deze video:

4. raadpleeg een arts voor hardnekkige likdoorns

kleines maedchen bekommt bei einer podologin das huehnerauge entfernt
Een podoloog of podotherapeut kan likdoorns effectief en pijnloos verwijderen.

Als de likdoorn bij kinderen niet verdwijnt, ook al heb je de druk verminderd, moet je naar een arts of podotherapeut. Je kunt hier een podotherapeut bij jou in de buurt vinden. Hij of zij zal het getroffen gebied eerst grondig bekijken om vast te stellen of het daadwerkelijk om een likdoorn gaat of mogelijk om een andere aandoening.

Bij de behandeling van een likdoorn is het belangrijkste doel om herhaling te voorkomen. Bij een podoloog kan een likdoorn meestal effectief en pijnloos worden verwijderd.

Bij een mechanische verwijdering wordt het eelt eerst zacht gemaakt in een voetbad. Vervolgens verwijdert de podotherapeut met geschikte instrumenten de overtollige huidlagen. Met behulp van waterstofperoxide kan de likdoorn worden opgelost. Als de likdoorn echter erg diep zit, moet de doorn worden uitgesneden.

Na het verwijderen moet u ervoor zorgen dat het gebied rond de likdoorn goed wordt beschermd. De arts of podoloog zal dan beslissen of verdere middelen tegen likdoorns moeten worden gebruikt.

5. drukbeschermende ringen om de druk op de voet te verlichten

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten