De meest voorkomende oorzaak van schimmelinfecties bij kinderen is de gist Candida albicans. Deze wordt al tijdens de zwangerschap of geboorte van moeder op kind overgedragen. Filamenteuze schimmels daarentegen worden vaak overgedragen via besmette huisdieren.
Schimmelinfecties kunnen worden veroorzaakt door verschillende schimmels. Dermatofyten veroorzaken meestal rode en ontstoken ringen op de huid, die gepaard gaan met hevige jeuk en een droge en schilferige huid.
Schimmels die slechts oppervlakkig op de huid zitten, kunnen meestal worden behandeld met antischimmelzalven of -tincturen. Als de schimmelaantasting zeer hardnekkig of vergevorderd is, kan het nodig zijn deze te bestrijden met medicijnen in de vorm van tabletten.
Bij baby’s en kleine kinderen is de barrièrefunctie van de huid nog niet volledig ontwikkeld. Samen met een immuunsysteem dat nog in ontwikkeling is, kan dit ertoe leiden dat virussen, bacteriën en schimmels gemakkelijker de huid binnendringen. In Duitsland heeft ongeveer elke derde baby last van huidschimmel.
In dit artikel krijgt u informatie over hoe huidschimmel ontstaat, welke symptomen op de voorgrond staan en welke behandeling mogelijk is. Ook geven we tips hoe je huidschimmel bij je baby kunt voorkomen.
[button]Kamillethee direct online bestellen[/button]
Inhoudsopgave
1. schimmelinfectie kan worden veroorzaakt door gist of filamenteuze schimmels
2. Schimmelinfectie door slechte voeding
Volgens een studie kan een schimmelinfectie door de gist Candida albicans ook worden veroorzaakt door een slecht dieet. Vooral de overmatige consumptie van suiker en witte bloem kan leiden tot verspreiding van de schimmel in het lichaam en op de huid.De huidschimmel wordt medisch gezien dermatomycose genoemd. In principe kan het op elk deel van het lichaam voorkomen. Terwijl sommige ziekteverwekkers vooral de slijmvliezen van de mond aantasten, tasten andere schimmels de huid of de nagels aan.
Schimmelziekten komen veel vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. Een reden hiervoor is dat de barrièrefunctie van de huid nog niet volledig ontwikkeld is, vooral bij baby’s en kleine kinderen. Daardoor kunnen ziekteverwekkers gemakkelijker de huid binnendringen. Bovendien functioneert het immuunsysteem nog niet goed en kunnen de ziekteverwekkers niet adequaat worden bestreden.
Schimmelinfecties kunnen worden veroorzaakt door verschillende schimmels. Bij huidschimmel bij de baby komen twee schimmels in aanmerking: gistschimmels of dermatofyten (draadvormige schimmels).
De gist Candida albicans komt van nature bij veel mensen op de huid voor. In principe veroorzaakt hij geen problemen. Hij veroorzaakt alleen problemen als hij zich vermenigvuldigt en op de huid verspreidt. Bij vaginale bevalling of borstvoeding kan de schimmel van moeder op baby worden overgedragen. Het uit zich vaak als luierspruw of orale spruw.
Filamenteuze schimmels daarentegen worden meestal overgedragen via huisdieren zoals cavia’s, konijnen of katten. Als een dier besmet is met zo’n draadvormige schimmel, kan deze zich bij het knuffelen en aaien snel verspreiden naar de huid van de baby.
Een schimmelinfectie kan ook worden veroorzaakt door schimmel. In dat geval zijn ademhalingsproblemen het grootste probleem. Schimmelinfecties zijn echter vrij zeldzaam bij kinderen.
De meest voorkomende symptomen zijn rode, schilferige plekken op de huid.
De symptomen van schimmelinfecties bij baby’s hangen af van de ziekteverwekker die de infectie heeft veroorzaakt. In de regel veroorzaken alle schimmels echter visuele veranderingen in de huid. Deze kunnen verschillende delen van het lichaam aantasten.
Ringworm, bijvoorbeeld, verschijnt als ronde, rode puisten op de buik en rug en op de armen en benen. Op deze plaatsen treedt ronde, schilferige roodheid op die gepaard gaat met hevige jeuk. Als de draadschimmel het hoofd aantast, treedt haaruitval op. Een draadschimmelinfectie kan zich echter uitbreiden naar het gezicht en de hals, waardoor de aangetaste huidgebieden gaan schilferen en jeuken.
De gist Candida albicans daarentegen geeft de voorkeur aan warme, vochtige delen van het lichaam. Bij baby’s kan het bijvoorbeeld voorkomen op de billen, in de liezen of in de genitale regio. Er ontstaan grote rode plekken met kleine puisten en blaasjes.
Tip: Als bij een zuigeling pijn of jeuk optreedt, is dat meestal te merken aan het feit dat een baby over het algemeen erg onrustig is en vaker huilt.
3. huidschimmel behandelen met zalven of medicijnen
Als je baby een van deze symptomen vertoont, moet je niet lang aarzelen, maar zo snel mogelijk een arts raadplegen. Als je niets doet, zal de schimmel zich blijven verspreiden. Op die manier kan het chronisch worden en zich naar binnen uitbreiden.
Aangezien schimmelinfecties besmettelijk zijn, is het belangrijk om kleding, handdoeken en beddengoed op minstens 60 graden te wassen. Om besmetting te voorkomen kunt u uw kind in deze periode beter niet naar de peutergroep of het kinderdagverblijf sturen.
Schimmelinfecties zijn meestal goed te behandelen. De medicijnen die worden voorgeschreven hebben weinig bijwerkingen en worden door baby’s en kinderen goed verdragen. Na een grondig onderzoek beslist de arts welk antimycoticum het meest geschikt is. Daarvoor neemt hij een uitstrijkje van het ontstoken huidgebied en onderzoekt dat op de overeenkomstige ziekteverwekkers.
Als de huid droog is, worden meestal zalven of crèmes gebruikt. Als de ontstoken huid daarentegen gaat zweten, wordt een speciaal poeder aangebracht. Als de schimmelinfectie ernstiger is , kan het nodig zijn tabletten toe te dienen.
Het is belangrijk om de zalven of medicijnen zo lang te gebruiken als de arts heeft voorgeschreven. Dit geldt ook als de symptomen al zijn afgenomen. Als de behandeling te vroeg wordt onderbroken, kan een terugval optreden.
Let op: behandeling met eenvoudige huismiddeltjes is niet aan te raden voor baby’s en kinderen. Wel is het deppen van kamillethee nuttig ter ondersteuning van de medische behandeling.
4. Huidschimmel bij baby’s – zo voorkomt u een infectie
Een schimmelinfectie kan een zeer langdurige en onaangename zaak worden, dus je moet goed opletten om een schimmelinfectie te voorkomen. In het volgende geven we je graag enkele tips om schimmelinfecties van de huid bij baby’s te voorkomen:
- Kleed uw baby altijd in luchtdoorlatende kleding om een vochtige omgeving te voorkomen.
- Droog uw baby goed af na het baden. Anders kan vocht zich ophopen en leiden tot huidontstekingen en zweren.
- Laat uw huisdieren regelmatig door een dierenarts controleren op huidschimmel. Dit geldt vooral voor katten, konijnen en cavia’s.
- Verschoon de luiers van uw baby regelmatig om vocht te voorkomen. Maak de huid tussendoor altijd voorzichtig schoon en droog hem goed af.
- Was de huid van uw baby regelmatig met milde badproducten. Breng daarna een milde bodylotion aan.
- Gebruik babypoeder spaarzaam. Sommige baby’s kunnen allergisch zijn voor de ingrediënten.
- Wat de voeding betreft, moet u suiker en zoet voedsel zo veel mogelijk vermijden.
5. kamillethee voor ondersteunende behandeling
No products found.