Het herkennen van corona bij kinderen: Symptomen en verloop van de ziekte

Sinds begin 2020 bepaalt Corona het dagelijks leven van de meeste mensen in Duitsland en wereldwijd. Maar niet alleen volwassenen maarook kinderen worden ziek van de virusinfectie, dus is het belangrijk om de symptomen van …

Het herkennen van corona bij kinderen: Symptomen en verloop van de ziekte

corona-bei-kindern-erkennen
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Kinderziekten
 6. »
 7. Het herkennen van corona bij kinderen: Symptomen en verloop van de ziekte
Hoe herken ik corona bij jonge kinderen?

Helaas zijn veel gevallen van Covid 19 bij jonge en zelfs oudere kinderen asymptomatisch. Daarom is het moeilijk om corona bij kinderen op te sporen.

Hebben kinderen andere symptomen dan volwassenen?

Veel symptomen zijn vergelijkbaar, maar minder ernstig of komen minder vaak voor bij kinderen. Pooltests in scholen en kinderdagverblijven zijn daarom nuttig om een geval in een vroeg stadium op te sporen.

Zijn kinderen beter beschermd dan volwassenen?

In het algemeen is het verloop van de ziekte bij kinderen mild. Er zijn echter altijd uitzonderingen, dus veralgemeningen zijn niet nuttig.

Sinds begin 2020 bepaalt Corona het dagelijks leven van de meeste mensen in Duitsland en wereldwijd. Maar niet alleen volwassenen maarook kinderen worden ziek van de virusinfectie, dus is het belangrijk om de symptomen van Corona bij kinderen te kunnen herkennen.

In ons artikel leggen we uit op welke tekenen u moet letten en waarom het moeilijk is om een radicaal oordeel te vellen over het mogelijke verloop van de ziekte.
[knop] Over mensen: Een boek over de wereld in de coronapandemie [/button]

1. wat zijn de symptomen van corona bij kinderen?

Helaas is het niet gemakkelijk om coronavirus bij kinderen te herkennen, omdat er veel kinderen zijn die geen tekenen van infectie vertonen, ook al heb je positief getest met een antigeen- of PCR-test.

Volgens het Robert Koch Instituut zijn de kuren bij kinderen en adolescenten vaak asymptomatisch. Volgens medische studies traden aan het begin van de pandemie in het algemeen de volgende symptomen van een Corona-infectie op:

corona-virus
Het Coronavirus heeft zeer verschillende effecten.
 • Hoest: 40 tot 42
 • Koorts: 34 tot 48
 • Rhinitis: 23 tot 30
 • algemene ziekteverschijnselen: 18 tot 30 %
 • Keelpijn: 8 tot 9

De ervaring leert echter dat het heel moeilijk is om corona bij kinderen te herkennen. Dit is vooral te wijten aan het feit dat kinderen eerst op jonge leeftijd een functionerend immuunsysteem moeten opbouwen en daarom veel vaker dan volwassenen last hebben van tekenen van infectie.

Bij meer dan een derde van alle kinderen onder de 5 jaar was het verloop van een corona-infectie volledig asymptomatisch, zodat het onmogelijk is deze op te sporen zonder regelmatige tests.

Meer informatie over het coronavirus en de bekende symptomen bij kinderen en adolescenten is hier te vinden op de website van het Robert Koch Institute.

Wat zijn de verschillen tussen de ziekte bij volwassenen en kinderen?

kind-mit-op-maske
In de meeste gevallen is de infectie bij kinderen zeer mild.

De verschijnselen van een coronavirusinfectie zijn bij kinderen meestal minder uitgesproken dan bij volwassenen. Kinderen hebben bijvoorbeeld minder last van verkoudheid, hoesten en koorts. Wel komen maag- en darmproblemen met diarree vaker voor. Over het algemeen is het verloop van de ziekte echter mild en verdwijnen de symptomen na enkele dagen.

Veel volwassenen ervaren een verlies van reuk- en smaakzin. Ademhalingsproblemen komen ook voor en worden beschouwd als een duidelijk teken van een diepere coronainfectie. Bij kinderen komen deze symptomen echter minder vaak voor.

Tip: Er is niets op tegen om ook bij nogal vreemde symptomen, zoals diarree, een test te doen om er zeker van te zijn dat u toch geen coronainfectie heeft.

Waarom hebben kinderen meestal een milder verloop van de ziekte dan volwassenen?

immunsystem-staerken
Het immuunsysteem van kinderen reageert sneller.

Het immuunsysteem van een gezonde volwassene is volledig ontwikkeld en zou de meeste virussen en bacteriën aan moeten kunnen. Dit is in principe ook waar. Helaas zijn er echter altijd mensen die ernstig ziek worden met Covid 19 ondanks dat ze in goede gezondheid verkeren.

Het aantal kinderen dat kampt met ernstige ziekteverschijnselen is daarentegen zeer gering. Onderzoekers gaan ervan uit dat de afweer bij kinderen eerder op gang komt, zodat de ziekteverwekkers de diepere luchtwegen slechts moeizaam of in zeer kleine aantallen bereiken.

Zo komt één studie (augustus 2021) tot de conclusie dat het immuunsysteem sterker reageert, vooral tijdens het eerste contact met de ziekteverwekkers. De boodschapperstof interferon wordt geactiveerd en de afweer begint onmiddellijk de virussen te bestrijden.

Wat kan worden gedaan als een kind tekenen van ziekte vertoont?

Allereerst moet worden nagegaan of de symptomen inderdaad een infectie met Covid 19 zijn. Aangezien het moeilijk is om corona bij kinderen op te sporen, moet u dus in elk geval een test uitvoeren.

corona-bei-kindern-durch-test-erkennen
Een PCR-test geeft zekerheid.

Als blijkt dat je kind positief is, raak dan niet meteen in paniek, want in de meeste gevallen blijkt de infectie ongevaarlijk. Toch moet je jezelf en anderen zoveel mogelijk beschermen. Een positieve sneltest wordt idealiter ondersteund door een PCR-test. Alleen dit zal uiteindelijk leiden tot een certificaat van herstel.

Afhankelijk van de huidige werkdruk is de laboratoriumcapaciteit echter laag, zodat PCR-tests niet langer verplicht zijn. In plaats daarvan moet u de test op veel plaatsen zelf betalen, zodat u deze stap zorgvuldig moet overwegen.
Een antigeentest in een testcentrum moet echter worden uitgevoerd als er een infectie is opgetreden.

Zelfs als kinderen thuis in quarantaine worden geplaatst, geldt dit niet automatisch voor ouders en broers en zussen. Informeer daarom naar de geldende regels in de verordening van het desbetreffende land.
Helaas zijn deze nogal inconsistent en veranderen ze snel. Meer informatie van het ministerie van Volksgezondheid vindt u hier.

Doorgaans zijn de regels soepeler als u of uw kinderen al twee of drie vaccinaties hebben gekregen of minder dan 3 maanden geleden zijn hersteld.

5 Bescherm kinderen: Deze beschermende maatregelen worden aanbevolen

Vergeet het sociale leven niet:

Ondanks de pandemie moeten kinderen sociale contacten hebben en kunnen onderhouden. Dit is niet alleen belangrijk voor het welzijn van de kleintjes, maar heeft ook een belangrijk en positief effect op hun ontwikkeling.

De meeste kinderen gaan naar de kleuterschool, het kinderdagverblijf of de school en komen dus dagelijks met veel andere kinderen in contact. Het is daarom onmogelijk om besmetting volledig te voorkomen.

Toch kunt u verschillende maatregelen nemen om een hoog beschermingsniveau te waarborgen:

 • Was regelmatig de handen en desinfecteer indien nodig.
 • Maskers dragen (op bijzonder risicovolle plaatsen)
 • Buiten vergaderen of regelmatig ventileren

6. Leid af en denk na met een boek over actuele gebeurtenissen

No products found.

Gerelateerde berichten