Hemangioom bij baby’s: Oorzaken en behandeling van hemangioom

Nieuwe ouders schrikken vaak als ze een huidverandering bij hun baby ontdekken. Hemangiomen komen heel vaak voor bij pasgeborenen. In sommige gevallen zijn ze bij de geboorte al zichtbaar, maar bij andere kinderen ontstaan ze …

Hemangioom bij baby’s: Oorzaken en behandeling van hemangioom

blutschwaemmchen baby
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Kinderziekten
 6. »
 7. Hemangioom bij baby’s: Oorzaken en behandeling van hemangioom
Wat is een hemangioom?

Een hemangioom is een goedaardige tumor die wordt veroorzaakt door gezwellen in de bloedvaten. Hoewel ze vooral voorkomen in het gebied van het hoofd, kunnen ook alle andere delen van het lichaam worden aangetast.

Kan een hemangioom gevaarlijk zijn?

Hoewel een hemangioom er angstaanjagend uit kan zien, is het meestal ongevaarlijk. In zeldzame gevallen kan een hemangioom tot complicaties leiden. Daarom is het raadzaam altijd een arts te raadplegen.

Wat zijn de mogelijkheden om een hemangioom te verwijderen?

In ongeveer 80% van de gevallen gaan hemangiomen vanzelf weer over. Als dit niet het geval is of als er een medische indicatie is, kan het hemangioom ook worden verwijderd. Er kunnen laserbehandelingen, cryotherapie of bètablokkers worden gebruikt. Chirurgische verwijdering is meestal niet nodig.

Nieuwe ouders schrikken vaak als ze een huidverandering bij hun baby ontdekken. Hemangiomen komen heel vaak voor bij pasgeborenen. In sommige gevallen zijn ze bij de geboorte al zichtbaar, maar bij andere kinderen ontstaan ze pas in de eerste levensweken.

In dit artikel leggen we uit wat hemangiomen zijn , waar ze het meest voorkomen en hoe ze gevaarlijk kunnen zijn. Tot slot laten we u verschillende manieren zien om een hemangioom bij een baby te behandelen.

[button]Aanbeveling van de redactie: Gezondheidsgids voor kinderen[/button]

1. een hemangioom is een goedaardig gezwel…

blutschwaemmchen
Hemangiomen zijn, in tegenstelling tot ooievaarsbeten, vaak verhoogd.

Echtparen die net ouders zijn geworden, maken zich meestal grote zorgen als ze rode plekken op hun pasgeborene ontdekken. Maar hoewel de dieprode huidbultjes er angstaanjagend uitzien, zijn ze in de meeste gevallen ongevaarlijk.

Een hematoom, medisch gezien een hemangioom genoemd, is een goedaardig gezwel van de bloedvaten. Omdat het weefsel is veranderd, wordt het vaak een tumor genoemd. Tot drie procent van alle baby’s wordt getroffen door zo’n hemangioom. Bij ongeveer 30% van de getroffen kinderen is de huidafdruk al bij de geboorte zichtbaar.

In principe kan een hemangioom over het hele lichaam voorkomen. De plekken komen echter vooral voor in het gezicht, op het hoofd of in de hals. Ze komen minder vaak voor op de buik of de rug. Ze kunnen enkele millimeters of zelfs enkele centimeters groot zijn. Hoewel ze in het beginstadium meestal nog heel klein zijn, kunnen ze in de loop van de tijd sterk in omvang toenemen.

U kunt een hemangioom herkennen aan de volgende kenmerken:

 • Dieprode tot blauwachtige rode kleur
 • De zwelling is niet vlak maar verheven
 • Kan over het hele lichaam voorkomen
 • De kleur wordt intenser als het kind huilt.
 • Het groeit en wordt groter

2. laat hemangiomen altijd controleren door een arts.

kind mit einem blutschwaemmchen am auge
Als het hemangioom dicht bij het oog zit, kan dit in de loop van de tijd leiden tot verminderd zicht.

Het is nog steeds niet duidelijk waarom hemangiomen ontstaan. Mogelijke oorzaken zijn zowel genetische als hormonale oorzaken. Wetenschappers proberen nog te achterhalen waarom deze ongewone groei van bloedvaten alleen bij baby’s voorkomt.

Over het algemeen worden meisjes veel vaker getroffen dan jongens. Een hemangioom komt ook vaker voor als het kind te vroeg en dus met een laag geboortegewicht wordt geboren.

Het staat vast datje het ontstaan van hemangiomen noch voor noch tijdens de zwangerschap kunt voorkomen. Levensstijl en dieet spelen geen rol bij het ontstaan van hemangiomen.

Hoewel hemangiomen bij baby’s meestal ongevaarlijk zijn, moet u de ontwikkeling van de goedaardige tumoren altijd door een arts laten controleren. Als de hemangiomen bijzonder groot zijn of zich op een ongunstige plaats bevinden, wordt vaak een echografisch onderzoek verricht om uit te sluiten dat de inwendige organen zijn aangetast. Met behulp van verder onderzoek kan een arts bepalen of een speciale behandeling nodig is.

Let op: sterke groei van de gezwellen kan leiden tot misvormingen. Dit geldt vooral als het hemangioom zich op de neus, ogen, lippen, oren of in het genitale gebied bevindt.

3 Wanneer hemangiomen een psychisch probleem worden

trauriges maedchen sitzt alleine im klassenraum
Als uw kind wordt gepest vanwege een hemangioom, moet u zeker behandeling overwegen.

Zoals gezegd hebben hemangiomen bij baby’s in de meeste gevallen geen negatieve gevolgen voor de gezondheid. Maar zelfs als vanuit medisch oogpunt geen behandeling nodig is, moet de psychologische impact niet worden onderschat. Kinderen met hemangioma’s zijn vaak overgeleverd aan plagerijen.

Als de kinderen nog heel klein zijn, uit het psychisch leed zich meestal in de vorm van enuresis, veelvuldig huilen of slaapproblemen. Zodra de kinderen wat ouder zijn, vertellen zij hun ouders meestal dat zij door klasgenoten worden gepest.

Als ouder kunt u helpen door vanaf het begin openlijk met uw kind over deze huidverandering te praten. Als u vindt dat uw kind veel last heeft van het hemangioom, moet u zo snel mogelijk naar de dokter om het te laten verwijderen. Zo kunt u zich een reis naar de therapeut besparen.

4. Hemangiomen bij de baby laten verwijderen – deze therapieën zijn mogelijk

In de meeste gevallen zijn hemangiomen ongevaarlijk en hoeven ze niet te worden behandeld. De groei van een hemangioom kan worden verdeeld in de volgende fasen:

 • Groeifase (hemangioom blijft de eerste 6 tot 9 maanden gestaag groeien).
 • Stagnatiefase (hemangioom verandert niet meer)
 • Regressiefase (hemangioom neemt langzaam af tot de leeftijd van 10 jaar)

Dit verloop geldt vooral voor kleine hemangiomen. In totaal verdwijnt ongeveer 80% van de hemangiomen na verloop van tijd geheel of ten minste gedeeltelijk. Daarbij kunnen echter verscheidene jaren verstrijken.

Indien echter behandeling noodzakelijk of gewenst is, zijn er verschillende mogelijkheden, die wij u hieronder nader willen toelichten. Chirurgische verwijdering is alleen nodig bij zeer diep gelegen hemangiomen.

Welke therapie het meest zinvol is, hangt ook af van de diepte en de lokalisatie van het hemangioom.

4.1 Laser of ijs op het hemangioom

kleines blutschwaemmchen am kopf eines babys
Als het hemangioom erg klein is, kan het gemakkelijk worden bevroren met behulp van vloeibare stikstof.

Lasertherapie is een zeer gebruikelijke procedure om hemangiomen te laten verwijderen. Hierbij wordt het aangetaste gebied met een laser behandeld. De hitte zorgt ervoor dat de bloedvaten aan elkaar worden gelast en vervolgens sluiten.

Om een hemangioom te verwijderen zijn ongeveer één tot drie sessies nodig, afhankelijk van de grootte. Een behandeling duurt meestal niet langer dan 15 tot 30 minuten. De speciale laser beschadigt het huidoppervlak niet. Bovendien is de behandeling nu vrijwel pijnloos. Om brandwonden te voorkomen wordt ook een verkoelende gel aangebracht.

Een andere mogelijkheid is het bevriezen van het hemangioom. In dat geval wordt vloeibare stikstof gebruikt. Cryotherapie is vooral populair bij pasgeborenen, omdat het bevriezen volledig pijnloos zou zijn.

4.2 Behandeling van de vaatafwijking met bètablokkers

propranolol
Propranolol wordt vooral gebruikt als medicijn tegen hoge bloeddruk en hartritmestoornissen.

Franse onderzoekers ontdekten slechts bij toeval dat een hemangioom ook met behulp van bètablokkers kan worden behandeld. Zij ontdekten dat bij kinderen die met propranolol werden behandeld voor hart- en vaatproblemen, de hemangiomen regressie vertoonden.

Amerikaanse onderzoekers konden deze ontdekking bevestigen in een daartoe opgezette studie. Regelmatige toediening van propranolol verminderde de tumoren met gemiddeld 61%.

Voor de juiste dosering moet het kind enkele dagen in het ziekenhuis blijven. Daarna kan de werkzame stof echter thuis als sapje worden toegediend. Wil de behandeling succesvol zijn, dan moeten de getroffen kinderen het middel enkele maanden innemen. Een groot voordeel van deze therapie is dat de bijwerkingen uiterst gering zijn. Veel ouders hebben al zeer positieve ervaringen met dit medicijn.

5. aanbeveling van de redactie: Gezondheidsgids voor kinderen

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten